فهرست مطالب

فصلنامه حقوق پزشکی
پیاپی 57 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/10
  • تعداد عناوین: 36
|
  • مجید دهقان چناری، سید محمدهادی مهدوی*، داود نصیران صفحات 1-20
    زمینه و هدف

    پیشرفت های مهندسی ژنتیک و بیوتکنولوژی جدید که به وسیله آن با تغییر در یک موجود زنده حالت جدیدی از آن تولید یا اصلاح می شود، اما ناشناخته بودن برخی ابعاد و آثار بیوتکنولوژی می تواند باعث ورود خسارت به محیط زیست شود که مطالبه چنین خسارت هایی مستلزم طرح دعوی توسط زیان دیده در مرجع صلاحیتدار علیه مسیول یا متعهد و اثبات زیان و احراز رابطه سببیت بین خسارت وارده و فعل زیانبار می باشد، اما ویژگی های خاص خسارات زیست محیطی و محصولات بیوتکنولوژی، از جمله اینکه این نوع خسارت ها غالبا بسیار دیر ظاهر می شود، باعث شده اصول و نحوه رسیدگی به این نوع پرونده ها با غالب پرونده ها متفاوت باشد که همین امر مشکلات و چالش های خاصی را در عمل ایجاد نموده است، به طوری که علیرغم وجود قوانین عام مانند قانون مسیولیت مدنی و قانون آیین دادرسی مدنی و همچنین وضع قوانین خاص مانند قانون ایمنی زیستی بازهم خلاها و ابهامات قانونی احساس می شود که هدف در اینجا بررسی و رفع این ابهامات می باشد.

    روش

    این موضوع به روش توصیفی تحلیلی با استفاده از منبع کتابخانه ای مورد بررسی قرار گرفت.

    ملاحظات اخلاقی:

    در نگارش این مقاله اصول و امانتداری حفظ شده است.

    یافته ها

    لزوم تشکیل یک سازمان به عنوان نماینده افراد جامعه برای طرح دعاوی مربوطه، استفاده از نظریه مسیولیت محض برای تعیین مسیول با توجه به پیچیدگی این نوع خسارت ها، تشکیل دادگاه های اختصاصی برای طرح دعاوی مربوطه.

    نتیجه گیری

    پس از بررسی کارکردهای بیوتکنولوژی و خطرات آن در زمینه های مختلف این نتیجه حاصل شد که احتمال ایجاد خسارت از طریق آن به محیط زیست، وجود دارد و چالش هایی مانند چگونگی تعیین خواهان، خوانده و مسیول و یا چالش تعیین دولت به عنوان خوانده یا متعهد و چالش تعیین مرجع صلاحیتدار و صدور دستور موقت شناسایی شد و به این نتیجه رسیدیم که برای تعیین خواهان به دلیل پراکندگی زیان در بین زیان دیدگان متعدد و عدم امکان طرح دعوی توسط تک تک آن ها بهتر است یک سازمان به عنوان نماینده افراد جامعه پیش بینی و تشکیل شود، به طوری که در بعضی قوانین مانند قانون حفاظت و بهسازی محیط زیست مصوب 1353به طور پراکنده پیش بینی شده است و برای تعیین مسیول با توجه به پیچیدگی این نوع خسارت ها بهتر است نظریه مسیولیت محض برای جبران این نوع خسارت ها اعمال شود. در مواردی که جبران خسارت توسط واردکننده خسارت به هر دلیل مانند شناسایی نشدن مسیول، ممکن نبود دولت به عنوان حافظ منافع عمومی متعهد به جبران خسارت باشد. برای طرح چنین دعاوی ایی نظر به اهمیت و پیچیدگی آن ها دادگاه های اختصاصی تشکیل شود.

    کلیدواژگان: بیوتکنولوژی، محیط زیست، خسارت، دعوی
  • هدیه حبیبیان، علیرضا یزدانیان*، مهراب داراب پور، سید محمدرضا آیتی صفحات 21-36
    زمینه و هدف

    از دیرباز از قرارداد به عنوان ابزاری موثر در مبادله کالا و به کارگیری خدمات یاد می شده است، لیکن امروزه با رشد فزاینده معاملات بازرگانی بین المللی، فرآیند مذاکرات مقدماتی و گفتگو در مرحله پیش قراردادی نیز امری اجتناب ناپذیر شده است، به نحوی که از آن به عنوان یکی از مراحل تشکیل عقد، یاد می شود.

    روش

    این تحقیق از نوع نظری بوده روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی می باشد و روش جمع‏آوری اطلاعات به صورت کتابخانه‏ای است و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.

    ملاحظات اخلاقی:

    در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.

    یافته ها

    در این دوره، اصل آزادی قراردادی اقتضا می نماید که امکان خروج از مذاکرات برای هر یک از طرفین مهیا باشد، لیکن چنانچه ترک گفتگوها و یا نقض تعهدات پیش قراردادی برخلاف حسن نیت و اصل درستکاری باشد و سبب تحمیل خسارت به یکی از طرفین گردد، تحقق مسیولیت پیش قراردادی را ایجاب می نماید.

    نتیجه گیری

    در حقوق ایران مبحث مستقلی تحت عنوان مسیولیت پیش از قرارداد وجود ندارد. در حقوق ایران بایستی به فروض مختلف توجه نمود: نخست فرضی که ایجاب الزام آور و متضمن نوعی تعهد به حفظ آن برای مدت معین است؛ دوم فرضی که ایجاب ساده و فاقد التزام است که در این صورت رجوع از ایجاب بدوا مسیولیت پیش قراردادی را در پی نخواهد داشت.

    کلیدواژگان: تقصیر، حقوق آلمان، حسن نیت، مذاکرات مقدماتی، مسئولیت پیش قراردادی
  • حمید رحمانی منشادی* صفحات 37-50
    زمینه و هدف

    از مباحث مهم کنونی در عرصه علوم پزشکی، تعیین چارچوب اخلاقی، شرعی و حقوقی پژوهش هایی است که برای توسعه این علوم بر روی آزمودنی انسانی صورت می گیرد. در این مقاله با نقد و بررسی ادله ضمان و عدم ضمان پزشکان در پژوهش های زیست پزشکی سعی شده تا دیدگاه فقه اسلامی در این زمینه تبیین شود.

    روش

    این تحقیق از نوع نظری بوده، روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی می‏باشد و روش جمع‏آوری اطلاعات به صورت کتابخانه‏ای و اینترنتی است و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.

    ملاحظات اخلاقی:

     در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.

    یافته ها

    نظریه عدم ضمان پزشک که توسط فقهای معاصر و قانون جدید مجازات اسلامی پذیرفته شده است، تنها شامل تحقیقات درمانی و سایر اقدامات درمانی استاندارد می شود و نمی توان حکم آن را به تحقیقات غیر درمانی سرایت داد.

    نتیجه گیری

    بر اساس مباحث صورت گرفته روشن است که بر اساس مبانی فقهی حکم به عدم ضمان پزشک در تحقیقات درمانی صحیح تر به نظر می رسد. در عین حال با توجه به عدم کاربرد مبانی عدم ضمان در خصوص تحقیقات غیر درمانی و با استناد به قواعد اتلاف و تسبیب و لاضرر، حکم به ضمان پزشک در این گونه تحقیقات به حقیقت نزدیک تر است.

    کلیدواژگان: تحقیقات زیست پزشکی، ضمان، پزشک، فقه امامیه
  • پدرام گلچین، آرامش شهبازی، فیروز نجفی* صفحات 51-71
    زمینه و هدف

    در جهان امروز و در شرایطی که لزوم تحقق ارزش های انسانی بیش از پیش در جامعه بین المللی احساس می شود، کودکان می بایست از جمیع حقوق بشری خود و یک زندگی سالم و رو به رشد برخوردار باشند. با وجود این روند سوءاستفاده از کودکان به ویژه در قالب فعالیت های تروریستی و عملیات انتحاری همچنان آهنگی رو به رشد دارد. جامعه بین المللی همراه با سیر تحولات مربوط به تحقق جمیع حق های بشری و در قالب اسناد بین المللی متعدد در تلاش بوده است تا در راستای صیانت از کودکان گام های ارزشمند و تعیین کننده را بردارد. هدف این مقاله با بهره گیری از منابع کتابخانه ای، اینترنتی و اسناد بین المللی، بررسی حقوق کودکان و چگونگی برقراری حمایت های موثر از آن ها در مواجهه با بحران تروریسم و آثار و پیامدهای عملیات انتحاری بر سلامت جسمی و روانی کودک در گستره حقوق بین الملل می باشد.

    روش

    این تحقیق از نوع نظری بوده و روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی می باشد و روش جمع آوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای است و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.

    یافته ها

    دولت ها، سازمان های بین المللی و نهادهای بین المللی و همچنین گروه های غیر دولتی حقوق بشری در کشورهای توسعه یافته و مدرن می بایست کمک کنند تا جریان حقوق بشری جدیدی در حمایت از اقشار ضعیف تر مثل کودکان، زنان و... ایجاد شود. در نهایت باید پذیرفت که اگرچه دلایل فعالان حقوق بشر و طرفداران توسعه هنجاری در خصوص حقوق کودک سرباز قابل تامل است، اما عدم پیشرفت تلاش ها در این حوزه را می توان به این دلیل دانست که اولا افکار عمومی جهانی هنوز به طور گسترده ای متوجه مساله کودک سرباز نشده است. تجربه نشان می دهد جامعه بین المللی به طور کلی و دولت ها به طور خاص، زمانی که مساله ای به حد بحران برسد و یا فشار افکار عمومی و جامعه مدنی بسیار زیاد باشد، نسبت به توسعه هنجاری در حقوق بین الملل اقدام می ورزند.

    نتیجه گیری

    استفاده بوکوحرام از کودکان در مناطق مختلف باعث شده که پیامدهای اخلاقی و جسمی و روانی برای کودکان به وجود بیاید. شدت جنایاتی که توسط این گروه صورت گرفته شده است، بیشتر از جنایاتی است که در گذشته توسط گروه های تروریستی و شورشی اتفاق افتاده است. اسناد بین المللی موجود در خصوص حمایت از کودکان مفید هستند، اما این اسناد دارای ضمانت اجرایی قوی و موثر نیستند، برای رفع این نقص دولت ها به عنوان تابعان فعال حقوق بین الملل باید با یکدیگر، همکاری و همبستگی کامل داشته باشند و در این زمینه اقداماتی را انجام بدهند.

    کلیدواژگان: حقوق کودک، کودک انتحاری، کودک سرباز، حقوق بین الملل بشر دوستانه، بوکوحرام
  • قربان نوروزیان، علی صالحی فارسانی*، علیرضا صابریان صفحات 73-87
    زمینه و هدف

    حقوق شهروندی جزیی از مفاهیم معاصر است که وارد ادبیات حقوقی ایران هم شده است. همچنین در ساختار قضایی ایران رویکردی مثبت نسبت به این مفهوم وجود دارد و کوشش بر این است تا این مفهوم به طور عملی مورد استفاده قرار گیرد. هدف ما در این مقاله شناخت مبانی حقوق شهروندی در نظام حقوقی ایران می باشد.

    روش

    مقاله حاضر به شیوه توصیفی تحلیلی مبانی حقوق شهروندی در نظام قضایی ایران را مورد بررسی قرار داده و در تبیین این مبانی کوشش نموده است. ابزار تحقیق فیش برداری از منابع کتابخانه ای می باشد.
    ملاحظات اخلاقی: از ابتدا تا انتهای مقاله اصول صداقت و امانتداری رعایت گردیده است.

    یافته ها

    یافته ها حاکی از این است که در حقوق شهروندی در تمام ساحت های جامعه ایران نیز به عنوان مفهومی مثبت پذیرفته شده و متمح نظر آحاد افراد جامعه نیز می باشد. اهمیت این موضوع و ضرورت پرداختن به آن در متون علمی در حال انتشار امری بدیهی است و محققانی در سراسر دنیا به دنبال بهبود فهم جوامع از حقوقی هستند که در مواجهه با ساختار قضایی لازم و ضروری است.

    نتیجه گیری

    بهره مندی از اصل برایت، حق دفاع، دادرسی عادلانه، حق اعتراض به تصمیمات قضایی، رسیدگی علنی و بدون تبعیض، حق دسترسی به ادله قضایی، اصل قانونی بودن جرایم و مجازات ها، حق جبران خسارات ناشی از اشتباهات قضایی، حق انتخاب وکیل از مهم ترین حقوق قضایی شهروندی محسوب می گردد. در حقوق ایران در اصل 34 قانون اساسی، دادخواهی حق مسلم تمامی افراد ذکر شده است. طبق اصل 156، قوه قضاییه پشتیبان حقوق فردی و اجتماعی و مسیول تحقق بخشیدن به عدالت و نیز احیای حقوق عامه و گسترش عدل و آزادی های مشروع قرار داده شده است.

    کلیدواژگان: : حقوق شهروندی، محاکم قضایی، آیین دادرسی، امنیت قضایی، مکانیزم های حمایتی
  • پرویز دهقانی* صفحات 89-101
    زمینه و هدف

    تشریفات توافق نامه داوری در پی اطمینان از آن است که طرفین واقعا در مورد داوری توافق کرده اند و در این راستا مسایل مربوط به تحقق شرایط شکلی و رضایت ضروری به داوری اغلب درهم تنیده اند و با هم مورد بررسی قرار می گیرند و از آنجا که در نظام حقوقی ایران برای شناخت اعتبار توافق داوری در عرصه تجاری بین المللی حسب اینکه از سوی مرجع داوری یا دادگاه ملی مورد ارزیابی قرار گیرد. همچنین حسب اینکه در چه مرحله ای از مراحل رسیدگی باشد، قواعد حاکم بر اعتبار شکلی و تشریفات توافق نامه داوری می تواند متفاوت باشد، در این مقاله پس از واکاوی نظرات مختلف حکومت مقررات کنوانسیون نیویورک و با وجود شرایط تشریفاتی سهل تر در قوانین مقر داوری با حکومت تشریفات آسان تر چه در مقام قضای دولتی و چه در مقام خصوصی در قالب داوری مورد پذیرش قرار گرفت.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع نظری به روش توصیفی تحلیلی می باشد و روش جمع آوری اطلاعات آن به صورت کتابخانه ای با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات است.
    ملاحظات اخلاقی: در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.

    یافته ها

    هم راستایی اندیشه حاکم بر نظام تقنینی حقوق موضوعه ایران با رویکرد غالب نظام حقوقی حاکم بر عرف داوری تجاری بین المللی راجع به تشریفات ناظر بر اعتباربخشی قراردادهای داوری در داوری های موردی و سازمانی نویدبخش حل آسان اختلافات تجار ایرانی با لحاظ دستاوردهای نوین در عرصه داوری تجاری بین المللی می باشد.

    نتیجه گیری

    در حاضر حقوق موضوعه ایران و هم در رویکرد و عرف حاکم بر نهادهای بین المللی داوری با تاکید بر عملکرد داوری های سازمانی، ضرورت وجود تشریفات ناظر بر اعتباربخشی قراردادهای داوری با تاکید بر تساهل در آن، در رسیدگی های داوری و محاکم دولتی اعم از اینکه در چه مرحله ای از مراحل رسیدگی باشد، امری واضح و مشخص است.

    کلیدواژگان: داوری، توافق نامه داوری، تجارت بین الملل، حقوق شهروندی، اعتبار شکلی
  • آرین پتفت، حامد کاویانی* صفحات 103-118
    زمینه و هدف

    نفت و فرآورده های نفتی، مهم ترین منبع مالی و محور چرخش اقتصادی کشورمان است. از این رو در قوانین و مقررات کنونی، سازوکار سخت گیرانه ای جهت برخورد با هرگونه عرضه، فروش و صادرات فراورده های نفتی یارانه ای از سهمیه داخل کشور پیش بینی شده است، اگرچه این امر در راستای حفظ منافع عمومی بسیار حایز اهمیت است، اما لازم است که سازوکارهای حمایتی ویژه ای نیز برای تضمین حقوق فردی افراد در مظان اتهام این گونه جرایم به منظور دفاع مناسب از حقوق خود و بهره مندی از نظام دادرسی منصفانه توسط قانونگذار در نظر گرفته شده باشند. این در حالی است که وضعیت کنونی دادرسی پرونده های قاچاق فرآورده های نفتی از حیث هنجاری و رویه ای عملکردی، نقاط ضعف، کاستی ها و اشکالات متعددی دارد که به حق بر دادخواهی متهم در این رابطه صدمات به سزایی وارد می آورد، لذا مقاله حاضر درصدد پاسخ به این سوال مهم برمی آید که چه آسیب های حقوقی در این نظام دادرسی تخصصی وجود داشته و چه راهکارهایی برای اصلاح و ترمیم آن ها می توان پیشنهاد نمود؟

    روش

    این تحقیق از نوع نظری بوده و روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی می باشد و روش جمع آوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای است و با مراجعه به اسناد، کتب و مقاالت صورت گرفته است.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.

    یافته ها

    در نظم حقوقی کنونی کشورمان، دادرسی پرونده های قاچاق فرآورده های نفتی از فرآیند خاصی تبعیت می کند که رسیدگی اداری، دادرسی کیفری، رسیدگی شبه کیفری و دادرسی اداری، ساختار آن را تشکیل می دهند و هر یک دارای کاستی ها و نقایصی است.

    نتیجه گیری

    به طور کلی در مقاله حاضر دریافتیم که لازم است جایگاه کارگروه تعیین ماهیت در حد مرجع کارشناسی حفظ شده و سازوکارهای تحقیق دادرس تعزیرات حکومتی به طریق ارجاع موضوع به کارشناسی کارگروه جایگزین و یا کارشناسی رسمی دادگستری تقویت گردد. همچنین ترکیب شعب ویژه تعزیرات حکومتی تغییر کرده و از میان مقامات قضایی تشکیل شوند، افزون بر این ها لازم است شکایات ذی نفعان از نظریات اعلامی کارگروه در شعب دیوان عدالت اداری به عنوان سازوکار فرجام خواهی قضایی پذیرفته شود.

    کلیدواژگان: حق بر دادخواهی، قاچاق، فرآورده نفتی، آسیب شناسی حقوقی، تعزیرات حکومتی
  • هومن حیدری، فتح الله رحیمی*، اسماعیل شاهسوندی صفحات 119-133
    زمینه و هدف

    سرمایه گذاری خارجی در کنار فواید متعدد، می توان باعث آسیب و تخریب محیط زیست شود. در این مقاله تلاش شده رویکرد حقوق ایران به محیط زیست در انعقاد قراردادهای سرمایه گذاری خارجی بررسی شود.

    روش

    مقاله حاضر توصیفی تحلیلی بوده و از روش کتابخانه ای استفاده شده است.
    ملاحظات اخلاقی: در این مقاله، اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.

    یافته ها

    در حقوق ایران فعالیت های سرمایه گذار خارجی نیازمند کسب مجوز از سازمان محیط زیست است. تعهدات سرمایه گذار خارجی در خصوص مسایل زیست محیطی شامل عدم تخریب محیط زیست، عدم آلوده کردن رودخانه ها، فلات قاره و منطقه انحصاری اقتصادی و مسیولیت در قبال محیط زیست متناسب با میزان آلودگی است که البته عمدتا به صورت کلی و گذرا مورد اشاره قرار گرفته است. در خصوص تعهدات غیر قراردادی نیز می توان به قوانین عام تری چون اصل 50 قانون اساسی و برخی قواعد بین المللی در خصوص ضرورت حفظ محیط زیست و مسیولیت به جبران خسارت اشاره کرد. تعهدات و مسیولیت شرکت های سرمایه گذاری خارجی در جبران خسارت زیست محیطی، البته با چالش هایی مواجه است. ابهامات در خصوص قوانین حاکم بر رعایت الزامات زیستی از سوی سرمایه گذار خارجی، مشخص نبودن سازوکار نظارت بر رعایت قواعد زیست محیطی از سوی سرمایه گذار خارجی و همچنین مرجع حل و فصل اختلافات، از جمله این چالش هاست.

    نتیجه گیری

    لازم است در قراردادهای سرمایه گذاری خارجی مسایل زیست محیطی به صورت یک توافق نامه شفاف و با جزییات ضمیمه قرارداد شده و سازوکار جبران خسارت و مرجع رسیدگی مشخص شود.

    کلیدواژگان: محیط زیست، قرارداد سرمایه گذاری خارجی، تعهدات قراردادی، تعهدات غیر قراردادی، خسارت، مرجع رسیدگی
  • محدثه سادات رضوی، مصطفی نامدار پوربنگر* صفحات 135-150
    زمینه و هدف

    در این مقاله تلاش شده به بررسی تطبیقی قواعد عمومی قراردادها با قواعد اختصاصی حاکم بر معاملات بازار سرمایه (بورس) پرداخته شود.

    روش

    مقاله حاضر توصیفی تحلیلی بوده و از روش کتابخانه ای استفاده شده است.
    ملاحظات اخلاقی: در این مقاله، اصالت متن، صداقت و امانتداری رعایت شده است.

    یافته ها

    ویژگی های قراردادها و بازار های بورس موجب شده است که قواعد عام قانون مدنی و دیگر مقررات، برای تنظیم معاملات بورس کافی نباشد. برخلاف قواعد عام قانون مدنی که صرفا برای صحت معاملات رعایت شرایط عمومی معامله، از جمله موارد ماده 190 قانون مدنی همچون قصد و رضای طرفین، اهلیت، موضوع معین و مشروعیت جهت کافی است در خصوص معامله های بازار سرمایه علاوه بر آن شروطی دیگری همچون شفافیت بازار، رقابت منصفانه، اصل نظارت و تشریفاتی بودن معاملات نیز ضروری است. بنابراین شروط عمومی قانون مدنی با ظهور بازار سرمایه و قواعد مربوط به آن گسترش یافته و شروط جدیدی به آن اضافه شده است.

    نتیجه گیری

    تفاوت های بین معاملات بورس با سایر معاملات اقتضا می کند که اصول و قواعد خاصی بر معاملات بورس حاکم باشد. معاملات در بازار سرمایه بر اساس قوانین و مقررات بازار سرمایه انجام می شود. در مراحل مختلف انعقاد، اعتبار، شروط تا حدودی بر طبق قواعد عمومی قرارداها و در مرحله انحلال بر اساس قراردادهای بازار سرمایه است و سازمان های بورس ها بر روند آن نظارت دارند. در این نوع معاملات نحوه انجام معامله توسط سازمان های بورس مشخص می شود و به اراده طرفین واگذار نمی شود.

    کلیدواژگان: قواعد اختصاصی، قواعد حاکم بر معاملات، بازار سرمایه (بورس)، قواعد عمومی قراردادها
  • پویا پوربهرام، عباس مقدری امیری*، محمدرسول آهنگران صفحات 141-165
    زمینه و هدف

    همکاری اصحاب دعوا از موضوعات مهم و محل اختلاف نظر است. هدف مقاله حاضر این است که همکاری اصحاب دعوا در حقوق فرانسه و جایگاه آن در حقوق ایران با تاکید بر تحصیل دلیل و کشف حقیقت را بررسی نماید.

    روش

    مقاله مورد اشاره توصیفی تحلیلی بوده و از روش کتابخانه ای استفاده شده است.
    ملاحظات اخلاقی: در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.

    یافته ها

    همکاری اصحاب دعوا در حقوق فرانسه پذیرفته شده است. در حقوق ایران نیز مسیر تحول قانونگذاری نشانگر تمایل به تحصیل دلیل می باشد و به نظر می رسد تحصیل دلیل باانگیزه و هدف کشف عدالت موجب احقاق حق و اجرای عدالت واقعی است و قانونگذار با تدوین ماده 199 قانون آیین دادرسی جدید در حقیقت خواستار افول قدرت فردگرایان افراطی بوده و گرایش به سمت همکاری بین اصحاب دعوا و دادرس مدنی داشته است. به دیگر سخن امروزه بار اثبات امور موضوعی تجربه  شده است. بار ادعا و طرح امور موضوعی هم چنان بر عهده مدعی است و دادرس در این زمینه نقشی را ایفا نمی کند، اما بار اثبات تجریه شده و هم بر عهده مدعی است و هم دادرس، طرفین با دلایلی که علیه یکدیگر ارایه می کنند و دادرس با اقدامات یا تحقیقاتی که انجام می دهد برای رسیدن به حقیقت همکاری می نماید.

    نتیجه گیری

    امروزه دادرس راسا می تواند اعمالی را انجام دهد که قبلا انجام آن منوط به درخواست اصحاب دعوا بوده است. با این وجود نباید قانون را موسع تفسیر کرد و آزادی دادرس را به شیوه لجام گسیخته و بی قید و شرط دانست.

    کلیدواژگان: اصحاب دعوا، دلیل، تحصیل دلیل، کشف حقیقت، حقوق ایران، حقوق فرانسه
  • یاسر خسروی، سید محمدرضا امام*، بیژن حاجی عزیزی صفحات 151-170
    زمینه و هدف

    اکثر نویسندگان حقوقی عارض شدن فوت و حجر بر وکیل و موکل را از موجبات ابطال عقد وکالت می دانند در فقه عدم بقای عقد وکالت پس از فوت را در اجماع فقها می دانند . در حقوق ایران در بند سوم ماده 678 و ماده 954 ق.م به تاسی از اجماع فقها عارض شدن فوت و حجر بر عقد وکالت را مطلقا موجب ابطال عقد وکالت می دانند، البته بنا بر تفاسیر مختلف از ماده 777 ق.م و سایر مواد و عقود مشابه نظیر عقد رهن و وصیت تصور بقای وکالت پس از فوت و حجر دور از ذهن نیست. هدف از این پژوهش برسی امکان بقای وکالت پس از فوت و حجر با توجه به اختلاف نظرهای حقوقی و اشکالات عمده ای که در اثر ابطال مطلق عقد وکالت پس از فوت و حجر در مراجع قضایی به وجود آمده است، می باشد.

    روش

    این تحقیق از نوع نظری بوده، روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی می‏ باشد و روش جمع‏آوری اطلاعات به صورت کتابخانه‏ای است و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.
    ملاحظات اخلاقی: در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر اصالت متن، صداقت و امانتداری رعایت شده است.

    یافته ها

    مطالعات صورت گرفته در حقوق ایران نشان می دهد عقد وکالت به مجرد عارض شدن فوت و حجر برآن مطلقا ابطال می گردد و قانون مدنی ایران در این خصوص مسکوت است، لکن مطالعه تطبیقی صورت گرفته در نظام های حقوقی نظیر مصر و فرانسه در این خصوص چنین است که عقد وکالت را در ابتدا با عارض شدن فوت و حجر بر آن باطل نمی گردد، بلکه با در نظرگرفتن اصل مصلحت و ضرر و زیان اشخاص ذی نفع تصمیم بر ابطال یا ابقای عقد وکالت پس از فوت و حجرگرفته خواهد شد.

    نتیجه گیری

    برآیند پژوهش حاضر و مطالعات تطبیقی صورت گرفته اینست که امکان بقای عقد وکالت پس از عارض شدن فوت و حجر در برخی از موارد وجود دارد مستند این ادعا اختلاف نظر حقوقدانان در این زمینه، اصول و قواعد فقهی و حقوقی و همچنین تاسی از نظام های حقوقی نظیر مصر و فرانسه است که عقد وکالت را به مجرد عارض شدن فوت و حجر بر طرفین آن از ابتدا باطل نمی دانند، بلکه در مواردی بنا بر اصل مصلحت و ضرر و زیان اشخاص ذی نفع قایل به بقای عقد وکالت پس از فوت و حجر طرفین هستند.

    کلیدواژگان: بقای وکالت، وکالت پس از فوت، ابقای وکالت، مطالعه تطبیقی
  • مرضیه حاجت نیا، نادر مردانی*، حسین مهرپور محمدآبادی صفحات 170-186
    زمینه و هدف

    کسب و کارهای نوپا (استارت آپ ها) دارای ابعاد حقوقی مختلفی است. حقوق مالکیت معنوی کسب و کارهای نوپا (استارت آپ ها) از موضوعات مهمی است که در این مقاله مورد بحث و بررسی قرار گرفته است.

    روش

    مقاله حاضر توصیفی تحلیلی بوده و از روش کتابخانه ای به بررسی موضوع مورد بحث پرداخته شده است.
    ملاحظات اخلاقی: در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.

    یافته ها

    یافته ها بر این امر دلالت دارد که یکی از روش های حمایت از کسب و کارهای نوپا (استارت آپ ها)، حمایت از حقوق مالکیت معنوی این نوع کسب و کارهاست. حمایت از حق اختراع/ پتنت، حمایت از اسرار تجاری، حمایت از نشان تجاری و حق تکثیر مهم ترین سازوکارهای حمایت از حقوق مالکیت معنوی کسب و کارهای نوپا (استارت آپ ها) در حقوق ایران و اسناد بین المللی است، البته چالش های در این خصوص مطرح است: عدم شمولت قانون حمایت از شرکت های دانش بنیان از همه کسب و کارهای نوپا به عنوان مهم ترین قانون حمایتی در این زمینه، عدم سازوکارهای حمایتی از تجاری سازی اختراعات و ایده ها در کسب و کارهای نوپا بعد از ثبت و عدم اطمینان و ناامنی فعالیت این حوزه در خصوص ایده های نوآورانه شان از مهم ترین چالش های در این خصوص است.

    نتیجه گیری

    لازم است از ابتدای شکل گیری استارت آپ، بحث مالکیت معنوی مورد توجه قرار گرفته و همچنین حمایت های لازم در راستای تجاری سازی ایده ها و اختراعات کسب و کارهای نوپا صورت گیرد.

    کلیدواژگان: استارت آپ ها، حقوق مالکیت معنوی، حق تکثیر، حقوق ایران، اسناد بین المللی
  • سعیده زراعتکار مغانی، سید باقر میرعباسی*، ابومحمد عسگرخانی، مریم مرادی صفحات 173-185
    زمینه و هدف

    بهره برداری از بستر و زیربستر میراث مشترک بشریت در پرتو دانش دریایی از موضوعات مهمی است که کمتر بدان پرداخته شده و در این مقاله تلاش شده به این مهم پرداخته شود که انتقال دانش فنی دریایی تحت حمایت حقوق مالکیت معنوی چگونه قابل تحلیل است.

    روش

    مقاله حاضر توصیفی تحلیلی بوده و از روش کتابخانه ای استفاده شده است.

    ملاحظات اخلاقی:

    در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، اصالت متن، صداقت و امانتداری رعایت شده است.

    یافته ها

    با اینکه بر اساس قاعده میراث مشترک بشریت، بهره برداری و استفاده از ثروت موجود دریاها متعلق به همه بشریت است، اما با وجود حمایت مالکیت معنوی از انتقال دانش دریایی امکان بهره برداری از میراث مشترک بشریت برای همگان وجود ندارد و نوعی تعارض میان انتقال دانش فنی دریایی مطابق حقوق مالکیت معنوی از یکسو و قاعده میراث مشترک بشریت از سوی دیگر وجود دارد، بدین معنی که انتقال دانش دریایی در انحصار کشورهای توسعه یافته است و بسیاری از این کشورها توان خرید و استفاده از این فناوری ها را ندارند، لذا دانش دریایی تحت حمایت از حقوق مالکیت فکری سبب انحصاری شدن دانش فنی دریایی و در نتیجه جلوگیری از انتقال دانش فنی دریایی می گردد.

    نتیجه گیری

    لازم است رویکرد میانه ای در پیش گرفته شود که در چارچوب مالکیت معنوی، حمایت از دانش دریایی، بر پایه حمایت گزینشی صورت گیرد که هم از لحاظ زمانی و هم از لحاظ سختگیری با سایر مقولات مالکیت معنوی تفاوت داشته باشد، به نحوی که تحقق اصل میراث مشترک بشریت را کامل محدود نکند.

    کلیدواژگان: دانش دریایی، میراث مشترک بشریت، مالکیت معنوی، محیط زیست
  • شایان وفا، علی زارع*، حسین مهرپور محمدآبادی صفحات 185-199
    زمینه و هدف

    قایم مقام تجارتی یکی از موضوعات حقوق تجارت است که در حقوق ایران دارای ابهامات متعددی، از جمله در زمینه انحلال است. به دلیل نزدیکی حقوق ایران و فرانسه، یکی از روش های تبیین این ابهامات بررسی تطبیقی با حقوق فرانسه است. در این مقاله تلاش شده به بررسی انحلال قایم مقام تجارتی در حقوق ایران و فرانسه پرداخته شود.

    روش

    مقاله مورداشاره توصیفی تحلیلی بوده و از روش کتابخانه ای استفاده شده است.
    ملاحظات اخلاقی: در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.

    یافته ها

    هم در حقوق ایران و هم در حقوق فرانسه انحلال قایم مقام تجارتی به دو صورت ارادی و غیر ارادی امکان پذیر است. عزل و استعفا مهم ترین عوامل ارادی و فوت و حجر، ورشکستگی و انقضای مدت مهم ترین عوامل غیر ارادی انحلال قایم مقام تجارتی در حقوق ایران و فرانسه است. انحلال قایم مقام تجارتی مانند انحلال وکالت در امور مدنی است با این تفاوت که در صورت فوت رییس تجارتخانه، قایم مقام تجاری منعزل نمی شود و به طریق اولی در سفه و جنون، رییس تجارتخانه نیز منعزل نمی شود، ولی با انحلال تجارتخانه، قایم مقام تجاری منعزل می شود، زیرا موضوعیت تجاری از بین می رود. این استثنا در لایحه جدید از بین رفته و با فوت یا حجر تاجر یا انحلال شرکت، سمت قایم مقام تجارتی پایان می یابد، لکن با فوت یا حجر تاجر تا تعیین جانشین، قایم مقام تجارتی مسیولیت اداره و نگهبان اموال را بر عهده دارد.

    نتیجه گیری

    خلاهایی قانونی موجود در رابطه با بحث قایم مقام تجارتی و نیز عدم پیش بینی تعهدات و همچنین عدم پیش بینی موارد انحلال موجب ابهامات بوده و از سوی دیگر تعریفی روشن و جامع از قایم مقام تجارتی نه در قانون تجارت و نه در لایحه جدید بیان نشده است، لذا پیشنهاد می شود خلاها قانونی برطرف گردد.

    کلیدواژگان: انحلال، قائم مقام تجاری، حقوق تجارت، حقوق ایران، حقوق فرانسه
  • فریده منصورخانی، سید باقر میرعباسی*، ابومحمد عسگرخانی، مریم مرادی صفحات 201-215
    زمینه و هدف

    رویکرد نسل سوم حقوق بشر نسبت به محیط زیست و ضمانت اجرای حمایت از محیط زیست از موضوعات مهمی است که در این مقاله تلاش شده مورد بررسی قرار گیرد.

    روش

    مقاله مورد اشاره توصیفی تحلیلی بوده و با استفاده از روش کتابخانه ای به بررسی موضوع مورد اشاره پرداخته و جمع آوری داده ها، با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.

    ملاحظات اخلاقی:

    در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، اصالت متن، صداقت و امانتداری رعایت شده است.

    یافته ها

    برای آسیب به محیط زیست مجازات هایی چون جبران خسارت، جریمه مالی و اعاده به وضع سابق در نظر گرفته شده است. ضمانت اجراهای مدنی و اداری در حوزه خسارات های زیست محیطی قادر به جبران کامل خسارات وارده به محیط زیست و قربانیان انسانی آن نمی باشند. به عبارتی جریمه های مالی نتوانسته است بازدارنده در مقابل نقض های زیست محیطی باشد، لذا این ناکارآمدی با به کارگیری حقوق کیفری به عنوان امری مکمل در کنار ضمانت اجراهای موجود مورد توجه قرار گرفته است. در حقوق ایران نیز برای تخریب محیط زیست مجازات هایی مانند جزای نقدی و حبس به عنوان ضمانت اجرا تعیین شده است، اما مجازات های تعیین شده به ویژه میزان جزای نقدی، از بازدارندگی کافی برخوردار نیست.

    نتیجه گیری

    جامعه بین المللی متوجه بهره گیری از ضمانت اجرای کیفری در حمایت از محیط زیست در عرصه بین المللی شده و هرچند محدودساز و کار کیفری را وارد حوزه حقوق محیط زیست بین الملل کرده است، اما این امر با چالش هایی مانند حقوق بین الملل کلاسیک و حاکمیت محور، ماهیت خود محیط زیست و همچنین محدودیت های حقوق کیفری مواجه است. در حقوق ایران نیز لازم است ضمانت کیفری کارآمدتری به عنوان ضمانت اجرای کیفری تعیین شود.

    کلیدواژگان: نسل سوم حقوق بشر، محیط زیست، ضمانت اجرا
  • محمد مهدی پور*، محبوبه رسولی صفحات 217-227
    زمینه و هدف

    واگذاری جنین اصطلاحا عبارتست از انتقال جنین حاصل از تلقیح خارج از رحم نطفه زوجین ثالث به رحم زن متقاضی که به دلایلی توانایی تولید مثل را ندارد که این عمل حقوقی ممکن است از طریق هبه جنین صورت بپذیرد و در قانون نحوه اهدای جنین به زوجین نابارور صرفا در خصوص وظیفه نگهداری، نفقه و احترام متقابل سخن گفته شده است، اما موضوع مهمی چون رابطه محرمیتی که در اثر این اهدا به وجود می آید، مسکوت مانده است که همین امر می تواند باعث بروز مشکلاتی در آینده گردد. هدف از این پژوهش وضعیت حقوقی محرمیت ناشی از اهدای جنین می باشد.

    روش

    روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی با بهره گیری از منابع کتابخانه ای می باشد.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در پژوهش پیش رو با حفظ اصالت محتوا و با رعایت اصل انصاف و امانتداری انجام پذیرفته است.

    یافته ها

    در این مقاله مشاهده می گردد که مطابق نظریات پزشکی منشا پیدایش جنین تخمک و اسپرم می باشد. بنابراین در انتساب جنین اهدایی به زوجین اهداکننده تردیدی وجود ندارد، اما آنچه محل سوال و مناقشه می باشد، تبین جایگاه حقوقی طرفین (واگذار کننده و دریافت کننده) در این عمل حقوقی می باشد و نسبت حقوقی است که در اثر عمل حقوقی هبه جنین اهدایی با زوجین اهداگیرنده یا به عبارت دیگر پدر و مادر شناسنامه ای خود پیدا می کند که از جنین به عنوان عین موهوبه، کسی که جنین را می بخشد واهب و کسی که جنین را دریافت می نماید، متهب می باشد.

    نتیجه گیری

    در بین نظریات مختلف فقهی و پزشکی این نظریه که اساسا طفل منتسب به زوجین اهداکننده است، اما در خصوص زوجین اهداگیرنده، نسبت به زن صاحب رحم در حکم طفل رضاعی و نسبت به شوهر زن صاحب رحم در حکم ربیبه او می باشد، در بین تمام نظریه ها این نظریه قابل قبول ترین نظریه است.

    کلیدواژگان: اهدای جنین، قرارداد، حقوق مدنی
  • سمیه فراهانی، مصطفی مسعودیان* صفحات 248-263
    زمینه و هدف

    امروزه در اکثر نظام های حقوقی یکی از تدابیر باز اجتماعی کردن بزه کاران، اعطای عفو یا تخفیف در مجازات محکومان توسط عالی ترین مقام یک کشور است. در همین راستا بند 11 اصل 110 قانون اساسی یکی از صلاحیت های رهبری را عفو یا تخفیف مجازات محکومان در حدود موازین اسلامی دانسته است. مهم ترین مساله پژوهش حاضر، تبیین معنای دقیق عبارت «در حدود موازین اسلامی» در این اصل و اقتضایات شرعی آن در جهت مشخص شدن حدود این صلاحیت برای رهبری نسبت به محکومان به حدود شرعی است.

    روش

    این مقاله به روش توصیفی تحلیلی و استفاده از ابزار فیش برداری تهیه و تدوین شده است.

    ملاحظات اخلاقی:

    در تمامی مراحل نگارش پژوهش حاضر، صداقت و امانتداری رعایت شده است.

    یافته ها

    یافته های تحقیق نشان می دهد احکام مقرر در آیین نامه کمیسیون عفو و تخفیف محکومان مصوب 1387 به دلیل ایجاد محدودیت در صلاحیت رهبری نسبت به عفو یا تخفیف محکومان حدی فاقد انطباق کامل با موازین فقهی است، لذا نظر به اینکه تاکنون آیین نامه از جهت مغایرت یا عدم مغایرت با موازین شرعی و قانون اساسی توسط شورای نگهبان بررسی نشده، اصلاح آیین نامه در این خصوص ضروری است.

    نتیجه گیری

    بررسی این موضوع به روش توصیفی تحلیلی بیانگر آن است که اولا «موازین اسلامی» در این اصل، اعم از احکام اولیه و ثانویه است؛ ثانیا از نظر فقهی، در غیر از مواردی که در شرع مقدس به حکم اولی برای رهبر صلاحیت عفو یا تخفیف محکومان حدی پیش بینی شده است، در شرایط خاص و در صورت وجود مصلحت ملزمه، امکان اعطای عفو یا تخفیف این محکومان به حکم ثانوی برای رهبری وجود دارد.

    کلیدواژگان: رهبر، عفو، تخفیف، محکومان، حدود، قانون اساسی
  • محمدامین حسن زاده، فخرالدین ابوئیه*، جعفر شفیعی سردشت صفحات 264-277
    زمینه و هدف

    بدترین اشکال کار کودک، از جمله شامل تمام اشکال بردگی و روش های مشابه آن روسپی گری و تولید نمایش ها و تصاویری که آن ها را هرزه نگاری می نامند و نیز فعالیت های نامشروع دیگر مانند حمل و توزیع مواد مخدر می شود. دفتر بین المللی کار به این نکته پا می فشارد که این گونه اعمال نه تنها جرم و جنایت محسوب می شوند، بلکه استثمار اقتصادی به شمار می آیند که هیچ ربطی به مفهوم سنتی کار نداشته است.

    روش

    این تحقیق از نوع نظری بوده و روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی است و بر مبنای جمع آوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در تحقیق حاضر، اصل امانتداری، صداقت، بی طرفی و اصالت اثر رعایت شده است.

    یافته ها

    قانون کار ایران سن کودکی و نوجوانی را متفاوت می داند. قانون کار نیز افراد زیر 15 سال را کودک و 15 تا 18 سال را نوجوان می نامد. در قانون کار تفاوت جنسیتی در تعریف کودک قایل نشده و همه افراد زیر 15 سال را کودک قلمداد کرده و با توجه به اصل 17 قانون اساسی باید این را 15 سال شمسی قلمداد نمود.

    نتیجه گیری

    آنچه امروزه در مقاوله نامه های مختلف منع شده، کاری است که برای سلامت جسمی، روحی، روانی کودک و نوجوان مضر بوده و رشد کودک را مختل می سازد، چراکه کاری که سودمند باشد، ممنوع نیست و از مصادیق کار شایسته است، پس در این زمینه باید بین کاری که جنبه استثمارگرایانه دارد، با کاری که اثر مثبت بر رشد کودک دارد، فرق قایل شد و آنچه مورد نظر این پژوهش هست، همان مفهومی است که جنبه مضر دارد و مورد نظر اسناد بین المللی نیز هست.

    کلیدواژگان: کودک، کار کودک، حقوق کیفری، کنوانسیون حقوق کودک، اسناد بین المللی
  • نفیسه کریمی یزدی، ابراهیم یاقوتی*، محمدجواد جاوید صفحات 300-311
    زمینه و هدف

    یکی از مهم ترین مسایل در برابری حقوق زن و مرد، توجه به تفاوت های طبیعی زن و مرد است. از منظر حقوق بشری توجه به حقوق طبیعی زنان اولین گام برای احقاق حقوق آن هاست. پژوهش حاضر به بررسی تاثیر وضعیت جسمانی بانوان در حقوق آن ها خواهیم پرداخت.

    روش

    این تحقیق از نوع نظری بوده و روش آن به صورت توصیفی تحلیلی می باشد. ابزار جمع‏آوری اطلاعات نیز به صورت کتابخانه‏ای است.

    ملاحظات اخلاقی:

    در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.

    یافته ها

    توجه به حق بر حیات، بهداشت و سلامت در کنار حق بر بیماری زنان اهمیت فراوانی دارد. علیرغم اینکه جنسیت در مجازات تفاوتی ایجاد نمی کند، اما در نظام حقوقی اسلام و قوانین کشور ما که بر این اساس نوشته شده اند، شاهد تفاوت های این چنینی هستیم. تفاوت هایی در نوع و میزان مجازات، معافیت از آن و اجرای آن.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش نشان می دهد که عدم مجازات زنان در صورت وضعیت های خاص سلامتی آنان از جمله قاعدگی، یایسگی و بارداری با استفاده از فقه و قرآن، حقوق و پزشکی نظریه ای صادر نشده است و قانونی در این خصوص وجود ندارد.

    کلیدواژگان: وضعیت جسمانی، بانوان، حقوق زنان، جنسیت
  • زینب کریمی منش، علی اکبر اسمعیلی*، محمد غلامعلی زاده صفحات 315-331
    زمینه و هدف

    کشورها به منظور حفاظت و بهره برداری از منابع طبیعی خود اقدام به وضع قوانین و مقررات در سطح ملی می نمایند در حقوق ایران از سال 1338 جهت حفاظت و حمایت از جنگل ها به سازمان جنگل ها و مراتع که متولی حفاظت و حراست از این ثروت های ارزشمند است ماموریت برای تهیه و تدوین طرح های جنگلداری در راستای قانون و اجرای آن داده شده است. از این حیث در راستای اعمال مقررات راجع به طرح ها با عنایت به اینکه از سال 1396 طرح جایگزین جنگل به منظور حفاظت و حراست از جنگل ها و عدم بهره برداری بی رویه اعمال گردید، ممکن است در اثر اقدامات اشخاص حقوقی که ذی مدخل در طرح ها هستند، خساراتی به منابع طبیعی وارد گردد.

    روش

    پژوهش حاضر با روش توصیفی تحلیلی انجام شده است.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در تحقیق حاضر، اصل امانتداری، صداقت، بی طرفی و اصالت اثر رعایت شده است.

    یافته ها

    در نظام حقوقی ایران در قانون حفاظت و بهره برداری از جنگل ها به بیان و مسایل قانونی آن پرداخته است. در این میان مقررات توسعه پایدار توانسته موجب تحول در حفاظت از جنگل ها گردد. در خصوص حفاظت از جنگل ها اسناد بین المللی متعددی وجود دارد، از جمله این اسناد کنوانسیون بازل است که برای مقابله با با ضایعات خطرناک و سمی است. با توجه به اینکه شرکت های تجاری، از جمله اشخاص حقوقی هستند که ممکن است فعالیت آن ها مرتبط با جنگل باشد، لذا مسیولیت آن ها از بعد اجتماعی و مدنی دارای اهمیت می باشد. بر این اساس مسیولیت اجتماعی شرکت ها شامل پاسخگویی مدیران شرکت، شفافیت اطلاعات شرکت ها و تعهد در حفاظت از محیط زیست در قراردادها می باشد. همچنین در خصوص مسیولیت مدنی مسولیت زیست محیطی خواه مبتنی بر نظام مسیولیت در حقوق عمومی باشد، خواه از قواعد مسیولیت در حقوق خصوصی تبعیت کند، بدون وجود رابطه سببیت بین فعالیت های حرفه ای و وقوع خسارت محقق نمی شود. حفاظت از جنگل ها در اسناد بین المللی محیط زیستی همواره مورد توجه بوده است. مهم ترین اسناد در این زمینه اسناد توسعه پایدار است که امروزه می توان به سند 2030 در این زمینه اشاره نمود.

    نتیجه گیری

    یکی از ابتدایی ترین و اساسی ترین حقوق اولیه هر انسانی برخورداری از محیط زیست سالم و هوای پاک می باشد. در این میان موضوع جنگل به عنوان بخش مهمی از محیط زیست دارای اهمیت می باشد. در نظام حقوقی ایران در قانون حفاظت و بهره برداری از جنگل ها و مراتع مصوب 1346 مجلس شورای ملی با آخرین اصلاحات تا تاریخ 1396 به بیان ماهیت جنگل پرداخته و مسایل قانونی آن را بیان داشته است. این مقررات توانسته تا حدودی محدوده جنگل را تعریف نماید و آن را از سایر موارد مشابه جدا سازد. در این میان مقررات توسعه پایدار توانسته موجب تحول در حفاظت از جنگل ها گردد. مبنای هنجاری حق توسعه عمدتا بر قطعنامه های سازمان ملل به ویژه اعلامیه حق بر توسعه استوار است. حق بر توسعه در زمره حقوق بشر نسل سوم قرار دارد و در واقع حقوق بشر نسل سوم بر پایه همبستگی هرچه بیشتر انسانها و دولت ها قرار دارد.

    کلیدواژگان: مسئولیت مدنی، طرح جنگلدار، اشخاص حقوق، توسعه پایدار، اسناد بین المللی
  • ریحانه فرشتیان، علی واعظ طبسی*، رضا عباسپور صفحات 335-346
    زمینه و هدف

    در طول تاریخ بر اموال و دارایی احکامی جاری بوده که بخشی از این نظام کیفیت انتقال دارایی و عوامل و علل عدم انتقال را بیان می دارد. قانون مدنی ایران در مواد 864، 862 و 861 علاوه بر اینکه نحوه انتقال ارث را بیان می کند، در مواد 880 الی 885 عوامل و علل عدم انتقال ترکه را برمی شمارد. مانع قتل، کفر، لعان، ولادت از زنا، از جمله از عواملی است که قانون مدنی ایران آن را جزء موانع ارث می داند، هرچند علما و فقها نسبت به تعین موانع ارث متفق القول نیستند، ولی نویسندگان قانون مدنی موانع ذکرشده را بر اساس نظر مشهور علما بیان کرده اند.

    روش

    این تحقیق از نوع نظری بوده و روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی است و بر مبنای جمع آوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در تحقیق حاضر، اصل امانتداری، صداقت، بی طرفی و اصالت اثر رعایت شده است.

    یافته ها

    ارث یکی از نهادهای اجتماعی است که قواعد و اصول حقوقی در آن کمتر راه یافته است و در ادوار تاریخ ملت ها، بر سنت ها و آداب و رسوم اجتماعی بنا شده است و به همین دلیل, در نهاد مزبور بر آداب و رسوم ملت ها و سنت های مذهبی بیش از قواعد حقوقی تکیه می شود و حقوق ایران نیز از این رویه مستثنا نیست و یکی از مسایل پیچیده حقوقی نظام ایران احوال شخصیت ایرانیان غیر شیعه است که ارث یکی از مصادیق آن است.

    نتیجه گیری

    انتقال و جا به جایی ترکه وقتی از متوفی به وارث صورت می گیرد که موجبات و شرایط ارث فراهم باشد، ولی این انتقال وقتی کامل می شود که مانعی در مقابل اثر مقتضی قرار نگیرد. این علل موانع ارث است. دیدگاه مشهور در فقه شیعه تصریح می نمایند که تنها مستند مشهور بحث، ممنوعیت ارث بری وارث کافر از مورث کافر خود، اجماعی بوده است. چنین دیدگاهی در فقه شیعه مورد پذیرش همگانی است نه آنکه هر فقیهی نظر خاصی در این باره داشته باشد. بنابراین فقهای امامیه بر این عقیده اند که مسلمان از کافر ارث می برد و وراث کافر را از میراث ممنوع می کند.

    کلیدواژگان: ارث، وارث، فقه امامیه، حقوق ایران
  • حسن شریعتی، حسین احمری*، عذرا انتخابیان صفحات 347-358
    زمینه و هدف

    دو مستند فقهی عرف و بنای عقلا در فقه و اصول امامیه نقش مهمی را به عهده دارند. نظام فقهی و اصول فقه شیعه، تنها اموری را واجد صلاحیت کشف حکم شرعی می داند که محتوا و حجیت آن به اثبات رسیده باشد و در این نظام، رویه ای که بتواند از دو مرحله محتوایی و تایید شارع با موفقیت بگذرد، مورد پذیرش فقه شیعه می باشد. بر این اساس می توان این نظام را یک نظام حجیت مدار دانست.

    روش

    این تحقیق از نوع نظری بوده و روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی است و بر مبنای جمع آوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای و با مراجعه به اسناد،کتب و مقالات صورت گرفته است.

    ملاحظات اخلاقی:

    در تحقیق حاضر، اصل امانتداری، صداقت، بی طرفی و اصالت اثر رعایت شده است.

    یافته ها

    در این مقاله پس از تعریفی نو از بنای عقلا، به مساله جدید و چالشی که در عصر جهانی شدن با آن رو به رو هستیم، یعنی اینکه چگونه می توان شیوه های نوین خردگرایانه را در عصر حاضر با بنای عقلا مورد تایید شارع، تطبیق دهیم، پاسخ داده می شود.

    نتیجه گیری

    نتایج از بررسی محتوایی با توجه به اصل مسلم و مورد توافق اصولیان نشان می دهد، رویه های عقل گرایانه یا همان بنای عقلا می بایست تمام مولفه های حجیت را دارا باشند و مواجه با ردع شارع نباشد تا مورد استناد فقهی قرار گیرند، طبق دیدگاه اصولیان عدم ردع شارع، نیاز به دلیل اثباتی ندارد، بلکه همان مقدار که عموم نهی شارع شامل مورد بنای عقلا و رویه عقل گرایانه مدرن نشود، عدم ردع شارع به اثبات می رسد، لذا می توان هرگونه رویه ای را در عصر حاضر و آینده مورد بررسی و تطبیق قرار داد.

    کلیدواژگان: اسلام، سیره و بنای عقلا، عرف، خردگرایی
  • علیرضا آبین، زینب حق طلب صفحات 373-386
    زمینه و هدف

    با نگاه از زاویه ای متفاوت، سخن از مسیولیت مدنی صغار و بیماران روانی، به واقع کاوشی است فلسفی در خصوص کیفیت تاثیر صغر سن و ضعف یا فقدان عنصر روانی ادراک در حقوق مسیولیت مدنی. در چنین پژوهشی اصولا با دو نگرش و مبنای فکری مواجهیم.

    روش

    این تحقیق از نوع نظری بوده و روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی است و بر مبنای جمع آوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای و با مراجعه به اسناد،کتب و مقالات صورت گرفته است.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در تحقیق حاضر، اصل امانتداری، صداقت، بی طرفی و اصالت اثر رعایت شده است.

    یافته ها

    در یکسو نظام‏های عینی‏گرا (نوعی گرا) قرار دارند که اصولا صغر سن یا فقدان عنصر روانی تمیز را در حقوق مسیولیت مدنی دخالت نمی‏دهند، بلکه رویکرد تحلیل های خود را بر روابط عینی محض استوار کرده اند. در مقابل، اما نظام‏های ذهنی‏گرا (شخصی گرا به معنای خاص) واقع شده اند که به دنبال تاثیر عناصر پیچیده روانی و ذهنی بر حقوق مسیولیت مدنی و روابط طرفین دعوا هستند. این گرایش می کوشد با دخالت دادن عناصر سنی و روانی در تعدیل حداقلی یا حداکثری مسیولیت مدنی صغر و مجانین گام بردارد.

    نتیجه گیری

    با وجود این، به ‏نظر می‏رسد راه‏ حل منطقی تر در اتخاذ راهکاری میانه و مختلط است، معیاری که عینی‏گرایی را در کنار شخصی‏گرایی بنشاند و نقطه توازنی مطلوب میان حقوق طرفین دعوا ترسیم نماید، اما بی گمان اتخاذ راهکار نهایی و قاطع در این دست مطالعات فلسفی حقوقی دشوار است، چه چهره ملاحظات اخلاقی و ناظر به انصاف در این گونه مطالعات پررنگ بوده، مرزهای قاطع حقوق و اخلاق کم رنگ تر شده و به همان میزان دستیابی به عدالت واقعی دشوارتر می‏گردد.

    کلیدواژگان: مسئولیت مدنی، صغار و بیماران روانی، ذهنی گرایی (شخصی گرایی)، عینی گرایی (نوعی گرایی)، کثرت گرایی، معیار مختلط
  • احمد رضایی پناه، عیسی بنی نعیمه*، امیر البوعلی صفحات 383-403
    زمینه و هدف

    در نظام حقوقی ایران به موجب ماده 690 قانون مجازات اسلامی تعزیرات آرای مراجع کیفری باید در سازمان دادگستری توسط واحد اجرای احکام کیفری به اجرا درآیند اگرچه فرآیند کلی اجرای این آرا در قوانین از جمله قانون اجرای احکام مدنی و قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی تعیین شده است اما اجرای آرای این مراجع در برخی موارد با ابهامات و چالش هایی همراه است به طوری که محکوم له در دستیابی به حقوق خود با مشکلاتی مواجه می گردد.

    روش تحقیق: 

    مقاله کنونی که با استفاده از روش توصیفی و تحلیلی به بررسی این ابهامات و چالش ها پرداخته است .

    یافته ها

    دلالت بر این دارد که ابهامات موجود در فرآیند اجرای مهم ترین آراء مراجع مذکور اعم از آراء با موضوع محکومیت مالی و آراء با موضوع محکومیت غیر مالی موجب پیدایش رویه های مختلف در واحدهای اجرای احکام کیفری دادگستری شده است .

    نتیجه گیری

    همچنین اجرای این آرا در عمل نیز با چالش هایی همراه است که برخی از آنها عبارتند از ابهام در آرا، عدم ضمانت اجرای کافی، تفسیرپذیری مقامات قضایی و غیره

    کلیدواژگان: اجرای احکام، تصرف عدوانی، ممانعت از حق، مزاحمت ملکی
  • میرحیدر میرنقی زاده، حسن پاشازاده*، ناصر مسعودی، علیرضا لطفی صفحات 387-400
    زمینه و هدف

    در حقوق ایران قرارداد فضولی به نوعی استثناء بر اصل نسبی بودن اثر قراردادها محسوب می شود، زیرا در این نوع قرارداد، معامله ای بین فضول و اصیل واقع می شود که اثر اصلی آن در دارایی دیگری ظاهر می شود، ولی با وجود این معامله فضولی به عنوان یک عقد صحیح و غیر نافذ شناخته می شود. در اسناد بین المللی حقوقدانان در این سیستم حقوقی به شدت با هرگونه تغییرات بعد از انعقاد قرارداد مخالف بوده و بر این باور بودند که قرارداد در هر حالتی که قرار گرفته باشد، باید توسط متعهد اجرا شود.

    روش

    این تحقیق از نوع نظری بوده و روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی است و بر مبنای جمع آوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.

    ملاحظات اخلاقی:

     در تحقیق حاضر، اصل امانتداری، صداقت، بی طرفی و اصالت اثر رعایت شده است.

    یافته ها

    امکان تعدیل قضایی قرارداد در صورت برهم خوردن شدید و غیر قابل پیش بینی شرایط اقتصادی طرفین، به نحوی که اجرای آن ضروری شود، نه تنها منافاتی با قواعد و اصول فقهی و حقوقی ایران ندارد، بلکه در تطابق کامل با اصولی همچون اصاله البقا، نفی عسر و حرج و... می باشد. در نهایت می توان با تصویب موادی در قانون، حدود اختیارات دادگاه در تعدیل قضایی را پیش بینی نموده تا از این طریق هر نوع مانعی در خصوص پذیرش این راهکار قضایی مرتفع گردد.

    نتیجه گیری

    بررسی صورت گرفته در این مقاله نشان داد در حقوق ایران، با وجود مناقشاتی که در بررسی امکان یا عدم امکان پذیرش تعدیل قضایی وجود دارد، اما کارآمدی تعدیل قضایی قرارداد در برخی موارد و تاثیر باقی ماندن قرارداد بر روابط طرفین امری است غیر قابل انکار.

    کلیدواژگان: اسناد بین المللی، تعدیل قرارداد، دریافت بهای روز، حقوق قراردادی، معاملات فضولی
  • فریده امیریان جهرمی، سید محسن حسینی پویا*، مجتبی زاهدیان صفحات 390-403
    زمینه و هدف

    هلدینگ به شرکتی گفته می شود که از طریق داشتن مالکیت سهام سایر شرکت ها، فعالیت های آن ها را کنترل می کند. همچنین می توان هلدینگ را شرکت کنترل کننده ای دانست که فعالیت اصلی آن خرید سهام یک یا چند شرکت دیگر با هدف مدیریت شرکت های مذکور است. شرکت هایی که کنترل آن در اختیار هلدینگ است شرکت های تابعه یا فرعی گفته می شوند، ایجاد رابطه تبعیت و وابستگی میان دو شرکت که اغلب با هدف کسب حداکثر سود صورت می پذیرد، در مواردی هم می تواند منجر به سوءاستفاده گردد.

    روش

    این تحقیق از نوع نظری بوده و روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی است و بر مبنای جمع آوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای و با مراجعه به اسناد،کتب و مقالات صورت گرفته است.

    ملاحظات اخلاقی:

    در تحقیق حاضر، اصل امانتداری، صداقت، بی طرفی و اصالت اثر رعایت شده است.

    یافته ها

    بررسی ها نشان می دهد هر ایالتی در آمریکا دستورالعمل های اساسی مخصوص به خود را در رابطه با شرکت ها دارد و با یکدیگر متفاوت هستند، در عین حال قانون فدرال حداقل استانداردهای مربوط به تجارت را مشخص کرده است که بیشتر آن ها در قانون اوراق بهادار 1933 یافت می شود.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد این تعریف تمایز درستی بین شرکت های هلدینگ و سرمایه گذاری و تعیین جایگاه مشخصی برای شرکت های تابعه، فرعی و وابسته در قوانین مالی و تجاری قایل نشده است. به علت فقدان قوانین و مقررات جامع و فنی در زمینه شرکت های هلدینگ، اصطلاح شرکت هلدینگ و شرکت سرمایه گذاری، به طور یکسان به کار برده می شود، در حالی که هر قسم باید مقررات خاص خود را داشته باشد، تصور عموم بر این است که شرکت هلدینگ، یک شرکت سرمایه گذاری است، در حالی که از نظر حقوقی، ساختار این دو شرکت با یکدیگر متفاوت و متمایز است.

    کلیدواژگان: شرکت هلدینگ، مسئولیت نیابتی، شرکت تابعه، اشخاص ثالث
  • پرویز دهقانی* صفحات 401-413
    زمینه و هدف

    داوری چندجانبه به عنوان یکی از بسترها و مکانیزم های حل اختلاف در روابط تجاری داخلی و بین المللی که مورد شناسایی مقررات داخلی و بین المللی قرار گرفته است، بالطبع ناشی از وجود روابط حقوقی اشخاص به صورت چندطرفه می باشد که گسترش و پیچیدگی روابط اشخاص در عرصه تجارت داخلی و بین المللی زاینده آن محسوب می شود. پذیرش و اجرای داوری چندجانبه دغدغه های اساسی در تقابل با الزامات و اصول حقوقی داوری، از جمله اصل رضا، آزادی اشخاص در تعیین هیات داوری و لزوم رفتار برابر با اطراف داوری را به دنبال دارد که البته با تفکیک آن ها از حیث امری بودن یا نبودن زمینه مشروعیت اجرای داوری چندجانبه تسهیل و دغدغه ها فروکش می کند. پیش بینی تضمین های قانونی برای رعایت الزامات داوری به ویژه در مرحله اجرای آرای داوری چندجانبه خاطر را آسوده و اقبال عمومی به داوری چند جانبه با منشا واحد را را تقویت می نماید.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع نظری، به روش توصیفی تحلیلی می باشد و روش جمع آوری اطلاعات آن به صورت کتابخانه ای با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات است.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.

    یافته ها

    یافته ها حاکی از واقع بینی قواعد داوری و مقررات داخلی و اسناد بین المللی در ارایه الگو ها و فرمول های متضمن دفع و رفع چالش و نگرانی های عدم رعایت الزامات داوری به خصوص در داوری های چندجانبه با منشا واحد است.

    نتیجه گیری

    الزامات داوری به معنی عام و داوری چندجانبه به معنی خاص، در پدیده رضا به اصل داوری، قواعد حقوقی آمره تلقی می گردد و الزامات داوری ناظر بر رفتار برابر به معنی عام و رفتار برابر در تعیین هیات داوری به معنی خاص قواعد حقوقی الزام آور تکمیلی محسوب می گردد و بر این اساس فرضیه آمره بودن مطلق الزامات و اصول داوری رد می گردد.

    کلیدواژگان: داوری، داوری چندجانبه، الزامات داوری، اصل آزادی، اصل رفتار برابر، هیات داوری
  • داود سلطانیان، محمدحسین بیاتی* صفحات 413-428
    زمینه و هدف

    بیمه گر با توجه به اطلاعاتی که از سوی بیمه گذار دریافت می کند، ریسک قراردادی را می سنجد و در خصوص انعقاد یا عدم انعقاد قرارداد و یا کیفیت شروط قراردادی تصمیم گیری می نماید. مجموع این موارد ارایه اطلاعات را به صورت یک تعهد جداگانه در حوزه حقوق بیمه قرار داده است. این مقاله سعی دارد ارکان این تعهد را در دو قانون بیمه سال های 2012 و 2015 انگلستان مورد بررسی قرار دهد.

    روش

    مقاله توصیفی تحلیلی بوده و از روش کتابخانه ای استفاده شده است.

    ملاحظات اخلاقی:

    در این مقاله، اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.

    یافته ها

    انگلستان دارای مجموعه ای غنی و پرسابقه در زمینه حقوق بیمه است. یکی از جدیدترین قانونگذاری ها مربوط به سال های 2012 و 2015 می باشد که به ترتیب در دو گروه قراردادهای بیمه مصرف کننده و غیر مصرف کننده نوآوری هایی را ایجاد نمود. نقطه مرکزی این قوانین تعهد اطلاع رسانی در مرحله پیش قرارداد می باشد که نشان دهنده دغدغه قانونگذار در زمینه پوشش اطلاعات لازم قبل از انعقاد قرارداد است.

    نتیجه گیری

    قانون بیمه 2012، مسیولیت ارایه اطلاعات بیمه گذار را صرفا محدود به مواردی می داند که پرسش های لازم از سوی بیمه گر مطرح شده باشد، لذا در سایر موارد، ارایه اطلاعات از سوی بیمه گذار، حالتی داوطلبانه می یابد. در مقابل قانون بیمه 2015، با حذف ارایه داوطلبانه، ابتدایا مسیولیت ارایه اطلاعات را بر عهده بیمه گذار قرار داده و در مرحله بعد برای تعدیل این وظیفه، حدود و ثغور خاصی بر آن می افزاید.

    کلیدواژگان: بیمه، قرارداد مصرف کننده، قرارداد غیر مصرف کننده، پیش قرارداد
  • لطیف ماهری کهن، سمیرا گلخندان*، اکبر رجبی صفحات 429-442
    زمینه و هدف

    خودزنی نیروهای مسلح در دو نظام حقوقی ایران و آمریکا، جرم انگاری شده است و خودزنی در این دو کشور در حالات متعددی، جرم است، در حالی که اصل جرم انگاری خودزنی نیروهای مسلح، مورد انتقاد است، در نظام حقوقی ایران در مواردی مجازات های سنگینی برای خودزنی نیروهای مسلح در نظر گرفته شده است.

    روش

    این تحقیق از نوع نظری بوده و روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی است و بر مبنای جمع آوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای و با مراجعه به اسناد،کتب و مقالات صورت گرفته است.

    ملاحظات اخلاقی:

    در تحقیق حاضر، اصل امانتداری، صداقت، بی طرفی و اصالت اثر رعایت شده است.

    یافته ها

    نگاه به مقوله تناسب در دو نظام حقوق کیفری ایران و ایالات متحده آمریکا نسبت به خودزنی، تفاوت های اساسی دارد. عنصر تناسب از این جهت مهم ترین عنصر است که خودزنی در جامعه جرم تلقی نمی گردد و همین عمل در نیروهای مسلح می تواند شدیدترین مجازات را که اعدام و صلب است، به همراه داشته باشد، حتی در ایالات متحده آمریکا هم مجازات ده سال حبس و محرومیت از کلیه حقوق و مزایا و اخراج به مدت ده سال مجازات نامتناسبی محسوب می شود.

    نتیجه گیری

    در مقایم مقایسه و از این جهت که در ایالات متحده آمریکا به تمامی ابعاد خودزنی در نیروهای مسلح توجه شده است و یک مجازات ترکیبی که شامل اخراج از کار برای مدتی و محرومیت از حقوق و مزایا برای مدت و در نهایت حبس برای مدتی می باشد، می توان گفت که عنصر تناسب در تعیین مجازات در این کشور بهتر رعایت شده است. مواد 83 و 134 قانون متحدالشکل عدالت نظامی 2016 تناسب در تعیین مجازات را با رعایت حداقل و حداکثر رعایت کرده اند، ماده 51 قانون مجازات جرایم نیروهای مسلح 1382 نیز به جز در مورد محاربه این تناسب را رعایت کرده است.

    کلیدواژگان: خودزنی، نیروهای مسلح، مجازات، محارب، تناسب
  • شهاب امینی راستابی، حسن پوربافرانی*، قدرت الله خسروشاهی صفحات 493-508
    زمینه و هدف

    «توافقی شدن» یا به تعبیر دیگر، «قراردادی شدن» عنوانی است که به رویکردی جدید در مقابل عدالت کیفری سنتی اطلاق شده است. بر پایه این راهبرد جدید، نظام پاسخ دهی به بزه و مرتکب آن، نه فقط بر اساس تصمیم گیری یک جانبه مقام قضایی، بلکه از رهگذر توافق با مرتکب جرم، شکل گرفته و به اجرا درمی آید.

    روش

    این تحقیق از نوع نظری بوده و روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی است و بر مبنای جمع آوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای و با مراجعه به اسناد،کتب و مقالات صورت گرفته است.

    ملاحظات اخلاقی:

    در تحقیق حاضر، اصل امانتداری، صداقت، بی طرفی و اصالت اثر رعایت شده است.

    یافته ها

    بر اساس سازوکار توافقی شدن، مقام قضایی در مواردی که قانون تعیین می کند، می تواند عدالت کیفری را از حالت سنتی و عمودی و یکسویه، به صورت افقی و دوسویه به اجرا درآورد.

    نتیجه گیری

    نظام عدالت کیفری ایران با تصویب قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392، توانسته است مصادیق و جلوه های متنوعی از راهبرد توافقی شدن را شناسایی کند. از سوی دیگر، یکی از مراحل مهم اجرای این مصادیق و جلوه ها، مرحله تحقیقات مقدماتی و از سوی مقامات دادسراست. در نظام حقوقی کامن لا نیز بر محوریت منع تعقیب کیفری با رویکرد همسوسازی در عدالت در مرحله تحقیق مقدماتی مورد توجه قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: توافقی شدن، آیین دادرسی کیفری، عدالت سازشی، توافق با مجرم، تحقیقات مقدماتی
  • مرتضی شش بلوکی، مرتضی طبیبی جبلی*، محمدصادق طباطبائی صفحات 509-526
    زمینه و هدف

    قراردادهای پیمانکاری به دلیل شکل خاص انعقاد، دارای پیچیدگی های زیادی جهت شناخت واقعی مبنا و ماهیت آثار حقوقی هستند. تامین مالی یا فاینانس یکی از این موارد است که در شرایط کنونی تحریم، دولت را برای بهره برداری و توسعه میادین نفتی با مشکل مواجه ساخته است.

    روش

    این تحقیق از نوع نظری بوده و روش آن به صورت توصیفی تحلیلی می‏باشد. ابزار جمع‏آوری اطلاعات نیز به صورت کتابخانه‏ای است.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.

    یافته ها

    قراردادهای جدیدی در فازهای پارس جنوبی تحت عنوان EPC+F با شرط معرفی سرمایه گذار توسط پیمانکار EPC منعقد شده است که دارای ابهامات بی شماری است، از جمله اینکه پیمانکار با لحاظ چه مواردی به معرفی سرمایه گذار می پردازد و این قرارداد فاینانس دربرگیرنده چه انگیزه هایی غیر مالی برای سرمایه گذار و دولت به عنوان کارفرماست و اینکه بازپرداخت، بیمه، تضمین و وثیقه چگونه است.

    نتیجه گیری

    در قراردادهای نفتی دو روش فاینانس به صورت وام و بیع متقابل مناسب به نظر می رسد، گرچه در روش فاینانس برخلاف روش بیع متقابل که به ورود تکنولوژی و تجهیزات می انجامد، تنها تاکید بر دریافت سود سرمایه گذاری و عدم دریافت تضمین و وثیقه ای غیر از پروژه شده است و بازپرداخت نیاز به تکمیل پروژه ندارد، لکن در صورت شکست پروژه، کلیه ریسک ها متوجه کارفرما می گردد، لذا با توجه به هدف توسعه و انتقال تکنولوژی به نظر می رسد استفاده از روش بیع متقابل خواسته های کارفرمای ایرانی را تامین می کند.

    کلیدواژگان: سرمایه گذاری، بیع متقابل، فاینانس، قرارداد پیمانکاری
  • لیلا میربد، صادق سلیمی*، صابر نیاورانی، سید قاسم زمانی صفحات 526-554
    زمینه و هدف

    تروریسم سایبری به عنوان یک خطر بالقوه تمامی کشورهای جهان را تهدید می کند و با ویژگی هایی که دارد ناقض جدی صلح، امنیت بین المللی و حقوق بشر است. از سوی دیگر شیوه ارتکاب آن با جرایم تروریستی کلاسیک، چالش های اساسی در حوزه صلاحیت، کشف جرم، استرداد و مجازات عاملان ایجاد نموده است، لذا پدیده ای که ماهیت فرامرزی دارد با اقدامات ملی قابل مبارزه و سرکوب نیست و نیاز به همکاری های سازمان یافته با عزم جدی تابعان حقوق بین الملل دارد. این همکاری ها ابعاد گسترده ای دارد که اولین و مهم ترین بعد آن تلاش در راستای وضع قواعد در راستای مبارزه با تروریسم سایبری است.

    روش

    روش پژوهش در این مقاله توصیفی تحلیلی است و روش جمع آوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای است و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است. ابتدا به شیوه توصیفی عملکرد برخی نهادهای شاخص در حوزه سیاستگذاری در مبارزه با تروریسم سایبری بررسی و سپس با شیوه تحلیلی، از این اقدامات و عملکردها ملاکی برای اقدامات موثر آتی ارایه خواهد شد.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در تحقیق حاضر، اصل امانتداری، صداقت، بی طرفی و اصالت اثر رعایت شده است.

    یافته ها

    با توجه به مبتلابه بودن مساله تروریسم در تمامی انواع آن، سهولت ارتکاب حملات سایبری، ایجاد رعب و وحشت و نیز عواقب بسیار شدید آن نسبت به تروریسم فیزیکی، سازمان ها اعم از سازمان ملل تا سازمان های منطقه ای، گروه ها و زیرگروه ها، اقدامات متعددی را در راستای تحقق همکاری های موثر و مجدانه میان اعضای خود از جرم انگاری گرفته تا کشف، استرداد تا مجازات مجرمین، در دستور کار خود قرار داده اند. در حوزه تحلیل میزان کارآمدی اقدامات صورت گرفته توسط سازمان های بین المللی، باید فاکتورهایی چون اقدامات در حوزه وضع قواعد با رویکرد پیشگیرانه و جرم انگاری و در نیز اجرای قواعد با همکاری و هماهنگی بین المللی را مد نظر قرار داد.

    نتیجه گیری

    با توجه به مطالعه صورت گرفته در رویه سازمان های بین المللی و منطقه ای در تحقق تعهد دولت ها به همکاری در وضع قواعد در واکنش به تروریسم سایبری، این نکته قابل ملاحظه است که سازمان های منطقه ای با رویکرد امنیتی مانند ناتو توفیق قابل ملاحظه تری نسبت به سازمان ملل متحد داشته اند.

    کلیدواژگان: تروریسم سایبری، همکاری بین المللی، سازمان ملل، سازمان های بین المللی، تعهد دولت
  • اکبر فاطمی خواه، محمدعلی حیدری*، احمدرضا توکلی صفحات 567-584
    زمینه و هدف

    در دیدگاه اسلام و اسناد بین الملل، ممنوع بودن سلب حق حیات پذیرش شده است که البته به دلیل مبانی نظری مختلف، تفاسیر مختلفی دراین باره است حق حیات، در دیدگاه اسلام حق از طرف خداوند به بشر داده شده و انسان ها موظف به حفظ آن هستند. در این راستا هدف تحقیق حاضر حق حیات و سلب آن از منظر اسلام و حقوق بین الملل است.

    روش

    روش تحقیق از نوع اسنادی و کتابخانه ای است.

    ملاحظات اخلاقی:

    در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد در نگاه اسناد بین الملل عام حقوق بشر، حق حیات حقی بنیادین، مطلق و پایه سایر حقوق تلقی شده و سلب ناشدنی و اعراض ناپذیر است. از دیدگاه اسلام حرمت سلب حیات صرفا به حیات مادی منحصر نمی شود. به عبارت دیگر، چون در اسلام حیات به دو گونه مادی و معنوی بیان شده است، علاوه بر آنکه هیچ کس حق سلب حیات مادی خود و دیگران را ندارد، سلب حیات معنوی نیز که با گمراه کردن انسان ها تحقق می یابد، ممنوع شده و مستوجب کیفر دانسته شده است.

    نتیجه گیری

    می توان نتیجه گیری نمود که محروم کردن انسان ها اگر به ناحق صورت گیرد، حرام است که در مواردی مانند عملیات استشهادی، ایثار و جهاد. به مسلمانان اجازه داده شده که حیات مادی خویش را در معرض خطر قرار دهند که در این صورت حفظ سلب حیات، ارزشمند و بافضیلت است، ولی در دیدگاه اسناد بین الملل عام حقوق بشر حق حیات حقی بنیادین، مطلقه و پایه است.

    کلیدواژگان: حق حیات، فقه، حقوق بین الملل، اسلام، حقوق بشر
  • محمدعلی جعفری، احمد اسفندیاری*، سوسن نریمانی صفحات 585-599
    زمینه و هدف

    با اینکه در تمام نظام های حقوقی شناخته شده، تعهدات به عنوان یکی از شایع ترین وسیله انتقال اموال و دارایی ها میان اشخاص پذیرفته شده و علاوه بر وجود الزام اخلاقی بر وفای به عهد و اهمیت آن در تنظیم روابط اجتماعی، در مورد ضمانت اجرای نقض تعهد میان نظام های حقوقی گوناگون از یکسو و درون هر نظام حقوقی از سوی دیگر اختلاف نظر وجود دارد.

    روش

    روش تحقیق در این مقاله به صورت توصیفی تحلیلی بوده است.

    ملاحظات اخلاقی:

     تمامی اصول اخلاقی در نگارش این مقاله رعایت شده است.

    یافته ها

    برخلاف قواعد حاکم بر حقوق ایران که در صورت نقض تعهد، روش جبرانی اصلی، الزام متعهد به اجرای عین تعهد می باشد، در مقررات نظام چندلایه حقوق انگلیس، روش جبرانی اصلی، پرداخت خسارت به متعهدله است و الزام متعهد به اجرای عین تعهد، صرفا در موارد استثنایی پذیرفته شده است.

    نتیجه گیری

    هرچند در حقوق ایران و انگلیس در مورد چگونگی تعامل با نقض تعهد از سوی یکی از طرفین، تفاوت های مبنایی وجود دارد، در هر دو نظام حقوقی می توان مواردی را پیدا نمود که به رغم امکان اجرای عین قرارداد در عمل، راه حل هایی برای امتناع از پذیرش آن وجود دارد. در این مورد می توان به قواعد لزوم پرهیز از سختی شدید، عدم امکان نظارت مستمر، منع اجبار در خدمات شخصی در حقوق انگلیس و قواعد نفی عسر و حرج، لاضرر، منع سوءاستفاده از حق و استصلاح در حقوق ایران استناد نمود

    کلیدواژگان: اجرا، خسارت، صلاحدید، انصاف، اجرای عین قرارداد، صلاحدید قضایی
  • زهرا انصاری فر، سمیرا گلخندان*، اکبر رجبی صفحات 645-659
    زمینه و هدف

    این مقاله با هدف بررسی تدابیر پیشگیری از خشونت جنسی علیه زنان پناهجو نوشته شده است. خشونت جنسی نسبت به زنان پناهجو از مهم ترین دشواری های است که با آن رو به رو هستند. مطابق جمله معروف پیشگیری بهتر از درمان است، ضروری است تا حد ممکن از اعمال خشونت جنسی نسبت به زنان پناهجو پیشگیری شود.

    روش

    در این مقاله، ابتدا به بررسی زمینه و علل خشونت جنسی علیه زنان پناهجو پرداخته می شود. سپس به معرفی اهمیت پیشگیری از خشونت جنسی و ارایه تدابیر پیشگیری می پردازیم. در این راستا مقاله حاضر با استفاده از روش تحلیلی توصیفی و بهره گیری از منابع کتابخانه ای، به تحقیق وبررسی این موضوع پرداخته است.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.

    یافته ها

    یافته های بررسی نشان داد که تدابیر پیشگیری از خشونت جنسی نسبت به زنان پناهجو در پنج گروه اصلی شامل توانمندسازی زنان پناهجو و مشارکت آن ها در تدابیر پیشگیری، مدیریت منابع انسانی، اقدامات پیشگیرانه دولت میزبان، تدابیر آموزشی و تربیتی پیشگیری و اقدامات پیشگیرانه در زمینه بازگشت داوطلبانه زنان پناهجو باید صورت پذیرد.

    نتیجه گیری

    تدابیر پیشگیری از خشونت جنسی علیه زنان پناهجو دارای اهمیت بسیاری برای حفاظت از حقوق زنان پناهجو و همچنین ایجاد یک محیط امن و پایدار برای آن هاست، لذا توصیه می شود که سازمان ها و مسیولان مربوطه برنامه ها و سیاست های کارآمد برای پیشگیری از خشونت جنسی در این زمینه را توسعه دهند و منابع لازم را اختصاص دهند.

    کلیدواژگان: پیشگیری، خشونت جنسی، زنان پناهجو، مشارکت، آموزش
  • مسعود حسن آبادی* صفحات 709-717
    زمینه و هدف

    یکی از مسایل مهمی که زیرمجموعه حقوق بشری محسوب شده و دارای اهمیت فراوانی در نظام حقوقی داخلی و حتی بین المللی می باشد، حقوق افراد دارای معلولیت و مهم تر از آن پیش بینی ضمانت اجرای آن است، چراکه وضع قواعد حقوقی بدون ضمانت اجرا، عملا اجرا یا عدم اجرای آن قواعد را به وجدان و تعهد اخلاقی افراد وابسته ساخته و باعث تغییر قواعد حقوقی به قواعد اخلاقی می گردد. از طرف دیگر یکی از اصول مترقی قانون اساسی ایران، اصل هشتم است که در آن به موضوع مهم امر به معروف و نهی از منکر به عنوان یکی از مهم ترین مصادیق نظارت های اجتماعی جامعه پرداخته شده و وظیفه متقابل مردم و مسیولین نسبت به یک دیگر محسوب شده است، به علاوه اهمیت و جایگاه این فریضه الهی در اسلام و جوامع اسلامی جهت ارتقای سلامت اجتماعی جامعه نیز بر هیچ کس پوشیده نیست و آیات قرآنی و روایات فراوانی از ایمه معصومین در راستای تبیین اهمیت این قاعده، بیان شده است، لذا با هدف استفاده از تمام ظرفیت های حقوقی کشور در جهت تضمین حقوق معلولان، در این پژوهش به بررسی ضمانت اجرای حقوق این افراد در پرتو امر به معروف و نهی از منکر پرداخته شده است.

    روش

    این نوشته به روش توصیفی تحلیلی تهیه و به صورت کتابخانه ای به جمع آوری مطالب آن پرداخته شده است.

    ملاحظات اخلاقی: 

    کلیه ملاحظات اخلاقی در این نوشته رعایت شده و با تکیه بر اصول صداقت و امانتداری به بیان مطالب و منابع آن ها پرداخته شده است.

    یافته ها

    بررسی ها نشان داد با توجه به ظرفیت بالای امر به معروف و نهی از منکر باید با اقدامات علمی و عملی موثر و همچنین استمداد از کلیه ارکان جامعه، از این هنجار الزام آور شرعی حقوقی در راستای حل کلیه مسایل اجتماعی، از جمله تضمین حقوق معلولان استفاده نمود که مستلزم تعیین نقش هر یک از ارکان جامعه اعم از مردم و مسیولان اجرایی، تقنینی و قضایی و همچنین نخبگان دینی و دانشگاهی است و مقدم بر آن، باید گستره مفهومی این قاعده، تشریح و تبیین گردد.

    نتیجه گیری

    چنانچه مطابق با نیازهای روز جامعه باز تعریف درستی از امر به معروف و نهی از منکر انجام شده و مبتنی بر آن، مصادیق (معروف) که یکی از آن ها بی شک اجرای حقوق معلولان است و از مصادیق (منکر) نیز بی توجهی و نقض این حقوق است و بر اساس آن نهادهای اجرایی و قضایی لازم ایجاد شده و نقش هر یک از نهادها مانند آموزش و پرورش، آموزش عالی، نخبگان حوزوی و دانشگاهی و حتی ولی فقیه نیز مشخص شود، می توان شاهد تضمین حقوق معلولان و در نتیجه، تحقق وضعیت مطلوب تر این حقوق در جامعه گردید.

    کلیدواژگان: امر به معروف، حقوق افراد دارای معلولیت، نظارت اجتماعی، مسئولیت اجتماعی، ضمانت اجرا
|
  • Majid Dehghan Chenari, Seyed Mohammad Hadi Mahdavi*, Davoud Nasiran Pages 1-20
    Background and Aim

    Advances in genetic engineering and modern biotechnology, through which a new state is produced or modified by making changes in a living organism, however, the unfamiliarity of biotechnological aspects and effects can cause damages to the environment, while the claim for such damages necessitates filing a lawsuit by the aggrieved party in the competent authority against the person who is responsible or liable, and also proving the damage and verifying the causal relationship between the damage and the harmful act. Nevertheless, the special characteristics of environmental damages and products of biotechnology, such as very late appearance, have caused the principles and methods of dealing with such cases completely different from the majority of cases. Indeed, it has created certain problems and challenges in practice. So that, despite the existence of general laws such as the Civil Liability Law and the Civil Procedure Law, as well as the establishment of special ones such as the Biosafety Law, there are still legal gaps and ambiguities in the field. The purpose of current study is to investigate and resolve these ambiguities

    Method

    The issue was investigated in a descriptive and analytical way using a library resource.

    Ethical Considerations: 

    During the research process, important principles such as trustworthiness and ethics have been preserved ocation and will be subject to its rules and effects. For the case of legislative equivocation, a solution can be sought in light of the principle of proportionality.

    Results

    The necessity of Establishment an organization as a legal representative of society members to file a related claim; apply the theory of pure responsibility to determine the liable person and compensate the mentioned damages and requirement of special courts for filing of such lawsuits.

    Conclusion

    After examining the functions of biotechnology and its risks in different fields, it was concluded that they can sometimes produce several environmental problems as well. As a result, challenges such as finding out the plaintiff, the defendant and the liable person, or determining the government as the defendant or the obligor and also naming the competent authority and issuing a temporary order were identified. Finally, we came to this conclusion that due to the spread of losses among many victims and the impossibility of filing a lawsuit by each one of them, it would be better to establish an organization as a legal representative of society members for determining the plaintiff. So that in certain laws, such as the Environmental Protection and Improvement Law approved in 1974, the necessity of the issue was sporadically foreseen, and due to the complexity of such damages, it is better to apply the theory of pure responsibility to determine the liable person and compensate the mentioned damages. In addition, in cases where it is not possible to compensate the damage by the person causing the damage (such as failure to identify the liable person) for any reason, the government, as the protector of public interests, will be obliged to compensate the damage. Therefore, the filing of such lawsuits, considering their importance and complexity, requires special courts.

    Keywords: Biotechnology, Environment, Damage, Lawsuit
  • Hedyeh Habibian, Ali Reza Yazdanian*, Mehrab Darabpour, Seyed Mohammad Reza Ayati Pages 21-36
    Background and Aim

    The contract has long been mentioned as an effective tool in the exchange of goods and the use of services, but today, with the increasing growth of international trade, the process of preliminary negotiations and negotiations in the pre-contractual stage has become inevitable, so that it is referred to as one of the stages of concluding a contract.

    Method

    This research is of theoretical type and the research method is descriptive-analytical and the method of data collection is library and has been done by referring to documents, books and articles.

    Ethical Considerations: 

    In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Results

    During this period, the principle of contractual freedom requires that it be possible for either party to withdraw from the negotiations. However, if leaving the negotiations or violating the pre-contractual obligations is contrary to good faith and the principle of integrity and causes damage to one of the parties, the fulfillment of pre-contractual liability is required.

    Conclusion

    There is no independent issue in Iranian law called pre-contractual liability. In Iranian law, various assumptions should be considered: The first is the assumption that the requirement is binding and implies a kind of commitment to maintain it for a certain period of time and second, the assumption that the requirement is simple and non-binding, in which case recourse to the requirement will not initially entail pre-contractual liability.

    Keywords: Fault, German Law, Good Faith, Preliminary Negotiations, Pre-Contractual Liability
  • Hamid Rahmani Manshadi* Pages 37-50
    Background and Aim

    One the most important issues in the field of medical sciences are the ethical, legal and religious framework of researches that is done on human subject for development of science. In this paper we review the reasons of liability and non-liability of physician in biomedical research to explain the view of Islamic law in this matter.

    Method

    This research is of theoretical type and the research method is descriptive-analytical and the method of data collection is library and internet sources and has been done by referring to documents, books and articles.

    Ethical Considerations: 

    In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Results

    The theory of non- liability of the physician, which is accepted by contemporary jurists and the Islamic Penal Code, only includes Therapeutic researches and other standard medical measures, and its ruling cannot be extended to non-therapeutic researches.

    Conclusion

    Based on discussions made in this paper is clear that based on Islamic jurisprudence, the theory of non-liability of physician in Therapeutic research seems to be more accurate but given that the reasoning for lack of liability does not apply to the scientific and non-therapeutic researches, so according to Islamic rules, the liability theory in scientific research is closer to the truth.

    Keywords: Biomedical Research, Liability, Physician, Imamieh Jurisprudence
  • Pedram Golchin, Aramesh Shahbazi, Phirouz Najafi* Pages 51-71
    Background and Aim

    In Today’s world, at this very time when the need to realize human values is felt as never before in the international community, children should make the most of the totality of their human rights and a healthy and growing life. Despite the trend, abusing children, particularly in the form of terrorist activities and suicide operations, continues to gather pace. With the track of developments pertaining to the realization of the totality of human rights, the international community has endeavored in the form of various international documents to take invaluable and decisive steps in protecting children.

    Method

    This Research is of Theoretical Type and the Research Method is Descriptive-Analytical and the Method of Data Collection is Library and has Been Done by Referring to Documents, Books and Articles.

    Ethical Considerations: 

    In Order to Organize this Research, while Observing the Authenticity of the Texts, Honesty and Fidelity Have Been Observed.

    Results

    The states, international organizations and institutions and non-governmental human-right advocacy groups in modern, developed countries must help launch a novel human-rights movement to protect the disadvantaged strata, such as children and women. Finally, despite the arguments of human-rights activists and advocates of normative development in defense of the child soldiers' rights being noteworthy, the lack of meaningful improvements on this front may be because global public opinion is still not in tune with the problem of child soldiers. Experience suggests that when an issue reaches a critical level or the pressure from the public opinion and the civil society becomes overwhelming, the international community, in general and the government in particular, move towards normative development in international law. Drawing on library and online sources and international documents, this article aims to examine the children's rights and discuss how to effectively protect them against the crisis of terrorism and the effects of suicide operations on the physical and mental health of the child in the realm of international law.

    Conclusion

    Boko Haram's use of minors in various regions has caused adverse ethical, physical and psychological consequences for the children. The intensity of the crimes committed by this organization surpasses crimes of terrorist and rebel groups in the past. The available international documents on children help safeguard their rights and well-being, however, these documents lack powerful and effective legal sanctions. To overcome these shortcomings, the states must cooperate and show solidarity as active defenders of human rights and adopt the necessary measuresh.

    Keywords: Child Rights, Suicide Child, Child Soldier, International Humanitarian Law, Boko Haram
  • Ghorban Norouzian, Ali Salehi Farsani*, Ali Reza Saberian Pages 73-87
    Background and Aim

    Citizenship rights are a part of contemporary concepts that have entered the legal literature of Iran. Also, in Iran's judicial structure, there is a positive approach towards this concept, and efforts are being made to use this concept practically. Our goal in this article is to know the basics of citizenship rights in Iran's legal system

    Method

    This article has analyzed the basics of citizenship rights in Iran's judicial system in a descriptive-analytical way and tried to explain these basics. The research tool is the sampling of library resources
    Ethical Considerations: The principles of honesty and trustworthiness have been observed from the beginning to the end of the article

    Results

    The findings indicate that citizenship rights are accepted as a positive concept in all areas of Iranian society and require the opinion of individuals in the society. The importance of this issue and the need to address it in the scientific texts being published is obvious, and researchers all over the world are seeking to improve the understanding of societies about the rights that are necessary and necessary when facing the judicial structure

    Conclusion

    Benefiting from the principle of acquittal, the right to defense, fair trial, the right to protest judicial decisions, open and non-discriminatory proceedings, the right to access judicial evidence, the principle of legality of crimes and punishments, the right to compensation for damages caused by judicial errors, the right to choose a lawyer is one of the most important Judicial rights are considered citizenship. In Iranian law, in Article 34 of the Constitution, litigation is an inalienable right of all people. According to Principle 156, the judiciary is the supporter of individual and social rights and is responsible for realizing justice as well as restoring public rights and expanding justice and legitimate freedoms.

    Keywords: Citizenship Rights, Judicial Courts, Rule of Procedures, Judicial Security, Support Mechanisms
  • Parviz Dehghani* Pages 89-101
    Background and Aim

    The formalities of arbitration agreements seek to make sure that the parties involved have in fact reached an agreement. As well, the issues associated with the realization of the formal condition and the consent for arbitration are often intertwined and considered together. In Iran’s legal system, the formalities of arbitration in international trade differ on the basis of 1. Whether they are considered by a national court or arbitration authority; 2. The stage of the agreement. After analyzing various theories, the New York Convention and, where possible, the easier formalities in arbitration law in both state judicial authorities and private ones are accepted.

    Method

    This research is of theoretical type and the research method is descriptive-analytical and the method of data collection is library and has been done by referring to documents book and articles.
    Ethical Considerations: In order to organize this research while observing the authenticity of the texts honesty and fidelity have been observed.

    Results

    The convergence of the dominant way of thinking in the legislative system of statutes in Iran with the dominant international law governing international arbitration in formalities foreseeing the validation of arbitration agreements holds promise for a facile settlement of differences of Iranian businessmen taking into account the new findings in international trade.

    Conclusion

    Currently, in both the statutes of Iran and the approach of the international arbitration bodies emphasizing the performance of organizational arbitration, there is a need to implement formalities on validating the international trade arbitration agreements. It is done to facilitate the procedure regardless of the stage at which it is - on the national and international level - and despite difficulty in identifying the dominant law.

    Keywords: Arbitration, Arbitration Agreements, International Trade, Citizenship Rights, Face Validity
  • Arian Petoft, Hamed Kaviani* Pages 103-118

    quota. Although this is very important in order to protect the public interest, it is necessary to have special protection mechanisms in laws provided by legislators to guarantee the individual rights of people accused of such crimes in order to properly defend their rights and benefit from a fair trial system. This is despite the fact that the current state of proceedings in cases of petroleum products smuggling has many weaknesses, shortcomings and problems in terms of norms and functional procedures, which rightfully causes significant damage to the prosecution of the accused in this regard. Therefore, this article aims to answer this important question: what legal damages exist in this specialized judicial system and what solutions could be suggested to correct and solve them?

    Method

    This research is theoretical; its method is descriptive and analytical. The method of collecting information is in the form of a library, referring to documents, books and articles.

    Ethical Considerations: 

    In all stages of writing the present research, while respecting the originality of the texts, honesty and trustworthiness have been observed.

    Results

    In the current legal system of our country, the proceedings of petroleum product smuggling cases follow a special process, which consists of administrative proceedings, criminal proceedings, quasi-criminal proceedings and administrative proceedings, each one with shortcomings and defects.

    Conclusion

    Generally, we found that it is necessary to maintain the position of the "Nature Determination Working Group" as an expert authority and to strengthen the research mechanisms of the government penal judge by referring the matter to the expert of the alternative Working Group or the official expert of the judiciary. We suggested changing the composition of the Tazirat’s special branches in which judicial officials to be member; In addition to these, it is necessary to accept the complaints of the beneficiaries from the opinions of the Working Group in the branches of the Administrative Court of Justice as a judicial appeal mechanism.

    Keywords: Right to Litigation, Smuggling, Petroleum Products, Legal Pathology, Tazirat
  • Hooman Heydari, Fathollah Rahimi*, Esmaeil Shahsavandi Pages 119-133
    Background and Aim

    Foreign investment, along with many benefits, can cause damage and destruction of the environment. In the present paper, an attempt has been made to examine Iran's legal approach to the environment in concluding foreign investment contracts.

    Method

    This paper is descriptive and analytical applying library method.
    Ethical Considerations: In the present paper, the originality of the texts, honesty and trustworthiness are observed.

    Results

    In Iranian law, the activities of foreign investors require obtaining a license from the Environmental Organization. The obligations of the foreign investor regarding environmental issues include not destroying the environment, not polluting the surface, the continental plateau and the exclusive economic zone and the responsibility towards the environment is proportional to the level of pollution, which, of course, is mainly mentioned in a general and tentative way. Regarding non-contractual obligations, we can refer to more general laws, such as Article 50 of the Constitution and some international rules regarding the necessity of protecting the environment and responsibility for compensation. Of course, the obligations and responsibility of foreign investment companies in compensation for environmental damage are facing challenges. Among these challenges are the ambiguities regarding the laws governing the compliance of the biological requirements by the foreign investor, the lack of clarity of the mechanism for monitoring the compliance of the environmental rules by the foreign investor, as well as the authority for resolving disputes?

    Conclusion

    It is necessary to specify environmental issues in foreign investment contracts in the form of a clear contract with details attached to the contract and the mechanism of compensation and the authority of the investigation.

    Keywords: Environment, Foreign Investment Contract, Contractual Obligations, Non-Contractual Obligations, Damage, Jurisdiction
  • Mohedeseh Sadat Razavi, Mostafa Namdar Poorbangar* Pages 135-150
    Background and Aim

    In this paper, an attempt has been made to compare the general rules of contracts with the specific rules governing capital market transactions.

    Method

    The current paper is descriptive and analytical and the library method is used.
    Ethical Considerations: In this paper, the originality of the text, honesty and trustworthiness are observed.

    Results

    The characteristics of contracts and stock markets have caused that the general rules of the civil law and other regulations are not enough to regulate stock transactions. Contrary to the general rules of the civil law, which is sufficient for the correctness of the transactions, compliance with the general conditions of the transaction, including the articles of article 190 of the civil law, such as the intention and consent of the parties, the capacity, the specific subject and the legitimacy of the purpose, in the case of capital market transactions, in addition to that, other conditions such as market transparency, fair competition, the principle of supervision and the formality of transactions are also necessary. Therefore, the general conditions of the civil law have been expanded with the emergence of the capital market and its related rules and new conditions have been added to it.

    Conclusion

    The differences between stock market transactions and other transactions require that certain principles and rules govern stock market transactions. Transactions in the capital market are carried out according to the rules and regulations of the capital market. In the various stages of conclusion, validity, conditions are somewhat according to the general rules of contracts and in the stage of discharge, they are based on capital market contracts and stock exchange organizations supervise the process. In this type of transactions, the way of doing the transaction is determined by the stock exchange organizations and is not left to the will of the parties.

    Keywords: Specific Rules, Rules Governing Transactions, Capital Market, General Rules of Contracts
  • Pooya Pourbahram, Abbas Moghadari Amiri*, Mohammad Rasul Ahangaran Pages 141-165
    Background and Aim

    The cooperation of litigants is one of the important issues and a point of disagreement. The purpose of this article is to examine the cooperation of litigants in French law and its position in Iranian law, emphasizing the study of evidence and the discovery of truth.

    Method

    This paper is descriptive and analytical and the library method was applied.
    Ethical Considerations: In all stages of writing the present research, the originality of the texts, honesty and trustworthiness have been observed.

    Results

    The cooperation of litigants is accepted in French law. In Iranian law, the path of legislative evolution shows the desire to study reason and it seems that the study of reason with motivation and the goal of discovering justice leads to the realization of rights and the implementation of real justice and the legislator, by drafting Article 199 of the new procedural law, actually wanted the decline of the power of extreme individualists and has tended towards cooperation between litigants and civil judges. In other words, nowadays the burden of proof has been experienced. The burden of alleging and proposing issues is still on the claimant and the judge does not play a role in this field, but the burden of proof is on both the claimant and the judge, the parties with the reasons they present against each other and the judge with the actions or investigations that He cooperates to reach the truth.

    Conclusion

    Today, the judge can perform actions that previously depended on the request of the litigants. Nevertheless, the law should not be interpreted broadly and the judge's freedom should be seen as unbridled and unconditional.

    Keywords: Litigants, Reason, Study of Reason, Discovery of Truth, Iranian Law, French Law
  • Yaser Khosravi, Seyed Mohammad Reza Imam*, Bijan Haji Azizi Pages 151-170
    Background and Aim

    Most of the legal writers consider the occurrence of death and death on the lawyer and the client as the reasons for annulment of the power of attorney contract. In jurisprudence, they consider the non-existence of the power of attorney contract after death in the consensus of scholars and in Iranian law, in the third paragraph of Article 678 and Article 954. A. Also, according to jurisprudence, the occurrence of death and dissolution of the power of attorney contract is absolutely considered to invalidate the power of attorney contract, of course, according to different interpretations of Article 777 M. and other similar articles and contracts such as mortgage contract and will will not leave the idea of survival of the power of attorney after death. Therefore, the purpose of this research is to examine the possibility of the survival of the power of attorney after death, considering the legal differences and major problems that have arisen due to the absolute cancellation of the power of attorney contract after the death in the judicial authorities.

    Method

    This research is of a theoretical type, the research method is descriptive and analytical and the method of collecting information is library-based and it was done by referring to documents, books and articles.
    Ethical Considerations: In all stages of writing the present research, the originality of the text, honesty and trustworthiness have been observed.

    Results

    The study conducted in Iranian law shows that the power of attorney contract is absolutely nullified if the death and death happen to it and the civil law regarding the possibility of remaining silent, according to a comparative study conducted in legal systems such as Egypt and France in this regard that the power of attorney contract is not invalidated at the very beginning due to coercive factors such as death or death, but taking into account the interests and losses of the interested parties, the decision to cancel or maintain the power of attorney contract will be made after death.

    Conclusion

    The result of the current research and comparative studies is that there is a possibility of the survival of the power of attorney contract after death and death in some cases. The document of this claim is the difference of opinion of jurists in this field, legal principles and rules, as well as the establishment of legal systems. It is like Egypt and France, which do not consider the power of attorney contract to be invalid from the beginning just because the parties die or die, but in some cases, depending on the interests and losses of the parties, they consider the survival of the power of attorney contract after death and death happen to it.

    Keywords: Survival of Attorney, Power of Attorney after Death, Retention of Power of Attorney, Comparative Study
  • Marzieh Hajjatnia, Nader Mardani*, Hossein Mehrpour Mohammadabadi Pages 170-186
    Background and Aim

    Startups have various legal aspects. The intellectual property rights of startups are one of the important issues discussed in this paper.

    Method

    The present paper is descriptive-analytical and the issue under discussion is investigated using the library method.
    Ethical Considerations: In all stages of writing the present research, the originality of the texts, honesty and trustworthiness have been observed.

    Results

    The findings indicate that one of the ways to support startups is to protect the intellectual property rights of these types of businesses. Patent protection, trade secret protection, trademark protection and copyright are the most important mechanisms for protecting the intellectual property rights of startups in Iranian law and international documents. However, there are challenges in this regard: the lack of inclusion of the law supporting knowledge-based companies for all startups as the most important protection law in this field, the lack of support mechanisms for the commercialization of inventions and ideas in startups after registration and the unreliability and insecurity of the activity in this field regarding their innovative ideas are among the most important challenges in this regard.

    Conclusion

    It is necessary to pay attention to the issue of intellectual property from the beginning of the formation of a startup, as

    Keywords: Startups, Intellectual Property Rights, Copyright, Iranian Law, International Documents
  • Saeedeh Zeratkar Moghani, Seyyed Baqer Mirabbasi*, Abu Mohammad Asgarkhani, Maryam Moradi Pages 173-185
    Background and Aim

    Exploitation of the common heritage of humanity in the light of maritime knowledge is one of the important topics that are rarely discussed and in this paper; an attempt is made to examine how the transfer of maritime technical knowledge can be analyzed under the protection of intellectual property rights.

    Method

    This paper is descriptive and analytical, using the library method.

    Ethical Considerations:

    In all stages of writing the present research paper, the originality of the text, honesty and trustworthiness have been observed.

    Results

    Although according to the rule of the common heritage of human beings, the exploitation and use of the existing wealth of the seas belongs to all mankind, despite the support of intellectual property for the transfer of maritime knowledge, it is not possible to exploit the common heritage of mankind for everyone, and there is a kind of conflict between the transfer of maritime technical knowledge according to intellectual property rights on the one hand and the rule of the common heritage of humanity on the other hand. This means that the transfer of maritime knowledge is the monopoly of developed countries and many of these countries cannot afford to buy and use these technologies, therefore, maritime knowledge under the protection of intellectual property rights causes the monopoly of maritime technical knowledge and thus prevents the transfer of maritime technical knowledge.

    Conclusion

    It is necessary to take a middle approach that in the framework of intellectual property, protection of marine knowledge is done on the basis of selective support that is different from other categories of intellectual property both in terms of time and in terms of strictness, in a way that does not completely limit the realization of the principle of the common heritage of humanity.

    Keywords: Marine Knowledge, Common Heritage of Humanity, Intellectual Property, Environment
  • Shayan Vafa, Ali Zare*, Hossein Mehrpour Mohammadabadi Pages 185-199
    Background and Aim

    Commercial deputy is one of the subjects of commercial law, which has many ambiguities in Iranian law, including in the field of liquidation. Due to the closeness of Iranian and French laws, one of the ways to explain these ambiguities is a comparative study with French laws. In this paper, an attempt is made to investigate the liquidation of commercial representative in Iranian and French laws.

    Method

    This paper is descriptive-analytical and the library method was used.
    Ethical Considerations: In all stages of writing the present research, the originality of the texts, honesty and trustworthiness have been observed.

    Results

    In both Iranian and French laws, the liquidation of a commercial representative is possible in both voluntary and involuntary ways. Dismissal and resignation are the most important voluntary factors and death and incapacity, bankruptcy and expiry of the term are the most important involuntary factors in the liquidation of a commercial representative in Iranian and French laws. The liquidation of a commercial representative is similar to the liquidation of attorneyship in civil affairs, with the difference that in the case of the death of the head of the commercial office, the commercial representative is not dismissed and in the first way in the case of insanity, the head of the commercial office is not dismissed, however with the liquidation of the commercial office, the commercial representative is dismissed, because the commercial rationale is lost. This exception has been removed in the new bill and upon the death or incapacity of the merchant or the liquidation of the company, the position of the commercial representative is terminated, however, upon the death or incapacity of the merchant, the commercial representative is responsible for managing and guarding the property until the appointment of a successor.

    Conclusion

    The existing legal loopholes regarding the liquidation of a commercial representative as well as the lack of predicting the obligations and also the failure to predict the cases of liquidation have caused ambiguities and on the other hand, a clear and comprehensive definition of the commercial representative has been provided neither in the commercial law nor in the new bill, therefore, it is suggested that legal loopholes be resolved.representative has been provided neither in the commercial law nor in the new bill, therefore, it is suggested that legal loopholes be resolved.

    Keywords: Liquidation, Commercial Deputy, Commercial Law, Iranian Law, French Law
  • Farideh Mansourkhani, Seyyed Baqer Mirabbasi*, Abu Mohammad Asgarkhani, Maryam Moradi Pages 201-215
    Background and Aim

    The approach of the third generation of human rights towards the environment and guaranteeing the implementation of environmental protection is one of the important issues to be investigated in the present paper.

    Method

    This paper is descriptive and analytical, using the library method, and it investigated the above-mentioned subject and the data was collected by referring to documents, books and articles.

    Ethical Considerations:

    In all stages of writing the present research, the originality of the text, honesty and trustworthiness have been observed.

    Results

    For damage to the environment, punishments such as compensation, financial fine, and restoration to the previous situation have been considered. The guarantees of civil and administrative actions in the field of environmental damages are not able to fully compensate the damages caused to the environment and its human victims. In other words, financial fines have not been able to deter environmental violations. Therefore, this inefficiency has been taken into consideration by applying criminal law as a supplement to the guarantee of existing implementations. In Iran's laws, punishments such as fines and imprisonment have been determined for environmental destruction as a guarantee of execution, but the determined punishments, especially the amount of fines, do not have sufficient deterrence.

    Conclusion

    The international community has noticed the use of the guarantee of criminal implementation in the protection of the environment in the international arena, and it has brought the criminal mechanism into the field of international environmental law in a limited way, but it faces the challenges, such as classical and sovereignty-oriented international law, the nature of the environment itself as well as the limitations of criminal law. In Iranian law, it is necessary to determine a more efficient criminal guarantee as a surety for criminal execution.

    Keywords: Third Generation of Human Rights, Environment, Implementation Guarantee
  • Mohammad Mehdipour*, Mahboobeh Rasouli Pages 217-227
    Background and Aim

    Embryo donation, so to speak, is the transfer of the embryo resulting from the extrauterine insemination of the third couple's sperm into the applicant's womb, who for some reason is not capable of reproduction. Mutual respect is spoken, but an important issue such as the confidential relationship that is created as a result of this donation has remained silent, which can cause problems in the future. According to medical theories, the origin of the embryo is egg and sperm, so there is no doubt in assigning the donated embryo to the donor couple, but what is the subject of question and controversy is the relationship that the donated embryo has with the donor couple, or in other words, their biological parents. This article, which is written with a descriptive and analytical method, examines different theories and it is concluded that among the different jurisprudential and medical theories, the theory that the child is basically attributed to the donor couple, but in the case of the donor couple The recipient is in the status of a foster child in relation to the woman who owns the uterus and in the status of her godmother in relation to the husband of the woman who owns the womb; It is the most acceptable theory.

    Method

    The research method is descriptive-analytical using library resources.

    Ethical Considerations: 

    In the upcoming research, it has been done by maintaining the originality of the content and respecting the principle of fairness and trustworthiness.

    Results

    In this article, it can be seen that according to medical theories, the origin of the embryo is the egg and sperm. Therefore, there is no doubt in assigning the donated embryo to the donor couple, but what is the subject of question and dispute is the clarification of the legal position of the parties (donor and recipient) in this legal act and the legal relationship between the donor couple and the donor couple as a result of the legal act of donating the donated embryo. Or, in other words, the parents find their birth certificate, which recognizes the fetus as a gifted object, the one who gives the fetus is the donor and the one who receives the fetus is the one who receives the fetus.

    Conclusion

    Among the different jurisprudential and medical theories, this theory that basically the child is attributed to the donor couple, but in the case of the donor couple, the woman who owns the womb is considered as a foster child and the husband of the woman who owns the womb is considered as her foster child, among all the theories. This theory is the most acceptable theory.

    Keywords: Jurisprudence, Law, Privacy Relationship, Procreation, Embryo Donation
  • Somayyeh Farahani, Mostafa Masoudian* Pages 248-263
    Background and Aim

    Today, in most legal systems, one of the measures to resocialize criminals is to grant amnesty or commutation of the sentence of the convicts by the highest authority of a country. In this regard, paragraph (1) of Article (1) of the Constitution considers one of the powers of the leadership to pardon or reduce the punishment of convicts within the limits of Islamic standards. Our most important goal in the present article is to explain the exact meaning of the phrase "within the limits of Islamic standards" in this principle and its religious requirements in order to determine the limits of this competence for leadership.

    Method

    This descriptive-analytical article has been prepared using documentary method and filing tool.

    Ethical Considerations: 

    In all stages of writing the present study, honesty and trustworthiness have been observed.

    Results

    The findings indicate that, the provisions of the amnesty and mitigation commission of the convicts approved in 1387 does not fully comply with the jurisprudential standards in this regard due to the limitation of the leadership's competence to pardon or reduce the convicts to the Hudood; Therefore, considering that the by-laws have not been reviewed by the Guardian Council so far in terms of inconsistency or non-inconsistency with the Shari'a and the Constitution, it is necessary to review and amend the by-laws in this regard.

    Conclusion

    The result of descriptive-analytical study of this issue indicates that firstly, "Islamic standards" in this principle, including primary and secondary rulings. Secondly, according to the Shari'a, the authority to grant amnesty or commutation of the sentence of the convicts by the leadership is reserved for the convicts to Hudood, in special circumstances and if there is a compelling expediency, it is possible to , Pardoning or Mitigating these convicts to a secondary verdict for the leadership.

    Keywords: Leader, Pardoning, Mitigating, Convicts, Hudood, Constitution
  • Mohammad Amin Hassanzadeh, Fakhroldin Abuye*, Jafar Shfiee Sardasht Pages 264-277
    Background and Aim

    The worst forms of child labor include all forms of slavery and similar methods, prostitution and the production of shows and images that are called pornography, as well as other illegal activities such as transporting and distributing drugs. The International Labor Office insists that such actions are not only crimes but also economic exploitation that has nothing to do with the traditional concept of work.

    Method

    This research is of a theoretical type and the research method is descriptive-analytical and the method of collecting information is library-based and by referring to documents, books and articles.

    Ethical Considerations: 

    In this research, the principles of trustworthiness, honesty, neutrality and originality of the work have been respected.

    Results

    Iran's labor law considers childhood and adolescence to be different. The labor law also calls people under 15 years old as children and 15 to 18 years old as teenagers. In the labor law, there is no gender difference in the definition of a child and all people under the age of 15 are considered children and according to the 17th principle of the constitution, this should be considered as 15 years of age.

    Conclusion

    What is prohibited in various conventions today is work that is harmful to the physical, mental and psychological health of children and adolescents and disrupts the child's growth. Because work that is beneficial is not forbidden and is one of the examples of worthy work. Therefore, in this context, one should distinguish between the work that has an exploitative aspect and the work that has a positive effect on the child's development and what is intended by this research is the same concept that has a harmful aspect and is also intended by international documents.

    Keywords: Child, Child Worker, Criminal Law, Child Rights Convention, International Documents
  • Nafiseh Karimi Yazdi, Ebrahim Yaqouti*, Mohammad Javad Javid Pages 300-311
    Background and Aim

    One of the most important issues in equal rights between men and women is paying attention to the natural differences between men and women. From the point of view of human rights, paying attention to women's natural rights is the first step for realizing their rights. The present study will examine the effect of women's physical condition on their rights.

    Method

    This research is of theoretical type and the research method is descriptive-analytical and the method of data collection is library and has been done by referring to documents, books and articles.

    Ethical Considerations:

    In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Results

    It is very important to pay attention to the right to life, health and health in addition to the right to women's illness. Despite the fact that gender does not make a difference in punishment, we see such differences in the Islamic legal system and the laws of our country that are written on this basis. Differences in the type and amount of punishment, exemption from it and its implementation.

    Conclusion

    The results of the research show that the non-punishment of women in case of their special health conditions such as menstruation, menopause and pregnancy has not been issued in jurisprudence, Quran, law and medicine, and there is no law in this regard.

    Keywords: Physical Condition, Women, Womens Rights, Gender
  • Zeinab Karimimanesh, Ali Akbar Esmaili*, Mohammad Gholamalizadeh Pages 315-331
    Background and Aim

    In order to protect and exploit their natural resources, countries are enacting laws and regulations at the national level in the laws of Iran since 1338 for the protection and protection of forests to the organization of forests and pastures, which is in charge of the protection and protection of these The mission is to prepare and formulate forestry plans in line with the law and its implementation. In this respect, in line with the implementation of the regulations regarding the plans, considering that since 2016, the plan to replace the forest in order to protect and protect the forests and Indiscriminate exploitation was applied, as a result of the actions of legal entities involved in the projects, damages may be caused to natural resources.

    Method

    The present research was carried out with a descriptive-analytical method.

    Ethical Considerations: 

    In this research, the principles of trustworthiness, honesty, neutrality and originality of the work have been respected.

    Results

    In the legal system of Iran, the Law on Protection and Exploitation of Forests has addressed its legal issues. In the meantime, sustainable development regulations have been able to bring about changes in the protection of forests. There are many international documents regarding the protection of forests. Among these documents is the Basel Convention, which deals with hazardous and toxic wastes. Considering that commercial companies are legal entities whose activities may be related to the forest; therefore, their responsibility is important from a social and civil perspective. Based on this, the social responsibility of companies includes the accountability of company managers, the transparency of companies' information and the commitment to protect the environment in contracts. Also, regarding civil responsibility, environmental responsibility, whether it is based on the system of responsibility in public law or follows the rules of responsibility in private law, without the existence of a causal relationship between professional activities and the occurrence of damage, it cannot be realized. Protection of forests has always been considered in international environmental documents. The most important documents in this field are sustainable development documents, which today can be referred to as the 2030 document in this field.

    Conclusion

    One of the most basic and fundamental rights of every human being is to have a healthy environment and clean air. Meanwhile, the issue of forest is important as an important part of the environment. In Iran's legal system, in the Law on Protection and Exploitation of Forests and Ranges approved by the National Assembly of 1346, with the latest amendments until 2016, the nature of the forest has been stated and its legal issues have been stated. These regulations have been able to define the range of the forest to some extent and separate it from other similar cases. In the meantime, sustainable development regulations have been able to bring about changes in the protection of forests. The normative basis of the right to development is mainly based on UN resolutions, especially the Declaration of the Right to Development. The right to development is among the third generation human rights and in fact, the third generation human rights are based on the solidarity of more and more people and governments.

    Keywords: Civil Responsibility, Forester Plan, Legal Entities, Sustainable Development, International Documents
  • Reihaneh Freshtian, Ali Vaez Tabasi*, Abaspour Reza Pages 335-346
    Background and Aim

    Throughout history, there have been rulings on property and assets that are a part of this system that states the quality of property transfer and the factors and reasons for non-transfer. The Civil Code of Iran, in articles 864, 862 and 861, in addition to stating the method of inheritance transfer, in articles 880 to 885, it lists the factors and reasons for not transferring the inheritance. Obstacles to murder, infidelity, cursing and birth from adultery are among the factors that Iranian civil law considers as obstacles to inheritance, although scholars and jurists do not agree on the determination of obstacles to inheritance, but the writers of the civil law define the mentioned obstacles based on their opinion. Famous scholars have stated.

    Method

    This research is of a theoretical type and the research method is descriptive-analytical and the method of collecting information is library-based and by referring to documents, books and articles.

    Ethical Considerations:

    In this research, the principles of trustworthiness, honesty, neutrality and originality of the work have been respected.

    Results

    Inheritance is one of the social institutions in which legal rules and principles have not been introduced and in the periods of the history of nations, it is based on social traditions and customs and for this reason, in the mentioned institution, the customs and traditions of nations and religious traditions is more important. Legal rules are relied upon and Iranian law is not exempt from this practice and one of the complex legal issues of the Iranian system is the personality status of non-Shia Iranians, of which inheritance is one of the examples.

    Conclusion

    The transfer and placement of the estate is done from the deceased to the heir when the causes and conditions of inheritance are met, but this transfer is complete when there is no obstacle to the proper effect. These are the causes of inheritance barriers. The famous view in Shia jurisprudence states that the only famous document in the discussion; The prohibition of inheriting an unbelieving heir from his unbelieving heir has been unanimous. Such a point of view in Shia jurisprudence is accepted by everyone, not that every jurist has a special opinion about this, so the Imami jurists are of the opinion that a Muslim inherits from an infidel and prohibits the heirs of an infidel from inheriting.

    Keywords: Inheritance, Heir, Imami Jurisprudence, Iranian Law
  • Hasan Shariati, Hossein Ahmari*, Ozra Entekhabian Pages 347-358
    Background and Aim

    Two jurisprudential documentaries, Araf and Banai al-Aqla, play an important role in Imami jurisprudence and principles. The jurisprudence system and the principles of Shia jurisprudence consider only matters eligible for the discovery of a Sharia ruling whose content and authenticity have been proven and in this system; a procedure that can successfully pass the two stages of content and legal approval is accepted by Shia jurisprudence. Based on this, this system can be considered an authentic system.

    Method

    This research is of a theoretical type and the research method is descriptive-analytical and the method of collecting information is library-based and by referring to documents, books and articles.

    Ethical Considerations:

    In this research, the principles of trustworthiness, honesty, neutrality and originality of the work have been respected.

    Results

    In this article, after a new definition of the foundation of rationality, to the new problem and challenge that we are facing in the era of globalization, that is, how can modern rationalist methods be adapted in the current era with the foundation of rationality approved by Shariah? It is answered.

    Conclusion

    The results of the content analysis show that according to the certain and agreed principle of the usulists, the rationalistic procedures or the building of rationality must have all the components of authenticity and not face legal objections in order to be relied on in jurisprudence. According to the Usulists' point of view, the non-rejection of the Shariah does not need a proof, but as long as the general prohibition of the Shariah does not include the case of rationalists and modern rationalistic practices, the non-rejection of the Shariah is proven and therefore, any practice can be accepted in the present era. The future was examined and adapted.

    Keywords: Islam, the Way, Structure of Rationality, Customs, Modern Rationalistic Ways
  • Ali Reza Abin, Zeynab Haghtalab Pages 373-386
    Background and Aim

    Looking at it from a different angle, talking about the civil responsibility of minors and mentally ill people is actually a philosophical exploration regarding the quality of the influence of young age and the weakness or lack of the psychological element of perception in civil liability rights.

    Method

    This research is of a theoretical type and the research method is descriptive-analytical and the method of collecting information is library-based and by referring to documents, books and articles.

    Ethical Considerations:

    In this research, the principles of trustworthiness, honesty, neutrality and originality of the work have been respected.

    Results

    In this kind of research, we are basically faced with two attitudes and intellectual bases: on the one hand, there are objectivist systems that do not involve young age or the lack of a clean psychological element in the rights of civil liability, but the analysis approach They have based themselves on purely objective relationships. On the other hand, there are subjective systems (individualistic in a special sense) that look for the influence of complex psychological and mental elements on the rights of civil responsibility and the relations of the litigants.

    Conclusion

    This tendency tries to take a step by involving the age and psychological elements in the minimum or maximum adjustment of the civil responsibility of minors and minors. Despite this, it seems that a more logical solution is to adopt middle and mixed approach, a criterion that puts objectivity next to personalism and draws a favorable balance point between the rights of the parties to the dispute. But without a doubt, it is difficult to adopt a final and decisive solution in this kind of philosophical-legal studies, because the face of moral considerations and fairness in such studies has been prominent, the decisive boundaries of law and ethics have become fainter and in the same way The amount of achieving real justice becomes more difficult.

    Keywords: Civil Responsibility, Minors, Mental Patients, Subjectivism (Personalism), Objectivism (Specificism), Pluralism, Mixed Criteria
  • Ahmad Rezaeipanah, Eisaa Baninaeime*, Amir Albooali Pages 383-403

    In Iran's legal system, according to Article 690 of the Islamic Penal Code, the judgments of the criminal authorities must be implemented in the judicial organization by the execution unit of criminal sentences, although the general process of the execution of these judgments is determined in laws, including the law on the execution of civil sentences and the law on the execution of financial convictions. However, the implementation of the decisions of these authorities in some cases is accompanied by ambiguities and challenges, so that the convicted Leh faces problems in achieving his rights, the present article, which uses a descriptive and analytical method, investigates these ambiguities and challenges and implies It is based on the fact that the ambiguities in the process of implementing the most important decisions of the aforementioned authorities, including those related to financial convictions and those related to non-financial convictions, have led to the emergence of different procedures in the criminal justice enforcement units, and the implementation of these decisions in practice is also accompanied by challenges. Some of them include ambiguity in votes, lack of guarantee of adequate implementation, interpretability of judicial authorities, etc

    Keywords: enforcement of orders, aggressive occupation, obstruction of rights, property disturbance
  • Mirheidar Mirnaghizadeh, Hasan Pashazadeh*, Naser Masoudi, Ali Reza Lotfi Pages 387-400
    Background and Aim

    A fiduciary sale is a sale that, despite all the conditions of the sale contract, lacks ownership and the seller does not own the goods she sells and is not authorized by the law, in Iran's law, a fiddling contract is considered as an exception to the principle of relative effect of contracts. Because in this type of contract, there is a transaction between a voyeur and an authentic one, the main effect of which appears in another property, but despite this voyeuristic transaction, it is recognized as a valid and non-enforceable contract, In the international documents, the lawyers of this legal system were strongly opposed to any changes after the conclusion of the contract and believed that the contract should be executed by the obligee in any state it is in.

    Method

    This research is of a theoretical type and the research method is descriptive-analytical and the method of collecting information is library-based and by referring to documents, books and article.

    Ethical Considerations:

    In this research, the principles of trustworthiness, honesty, neutrality and originality of the work have been respecte.

    Results

    The legal and jurisprudential rules and principles of Iran, but is in full compliance with the principles It is like Asala al-Baqa, the negation of difficulty and harm, etc. Finally, by approving articles in the law, it is possible to predict the limits of the court's authority in judicial adjustment, and in this way, any kind of obstacle regarding the acceptance of this judicial solution can be removed.

    Conclusion

    The research done in this article showed In Iranian law, despite the controversies that exist in examining the possibility or impossibility of accepting judicial adjustment, but the effectiveness of judicial adjustment of the contract in some cases and the effect of the remaining contract on the relations of the parties is undeniable.

    Keywords: International Documents, Contract Adjustment, Daily Price Receipt, Contractual Rights, Nosy Transactions
  • Farideh Amirian Jahromi, Seyed Mohsen Hosseini Pouya*, Mojtaba Zahedian Pages 390-403
    Background and Aim

    A holding company is a company that controls the activities of other companies by owning shares. Holding can also be considered as a controlling company whose main activity is buying shares of one or more other companies with the aim of managing said companies. The companies whose control is in the hands of the holding company are called subsidiaries or subsidiary companies, creating a relationship of subordination and dependence between two companies, which is often done with the aim of obtaining maximum profit, can lead to abuse in some cases.

    Method

    This research is of a theoretical type and the research method is descriptive-analytical and the method of collecting information is library-based and by referring to documents, books and articles.

    Ethical Considerations: 

    In this research, the principles of trustworthiness, honesty, neutrality and originality of the work have been respected.

    Results

    Research shows that each state in America has its own basic guidelines regarding companies and they are different from each other; At the same time, federal law has specified minimum trading standards, most of which are found in the Securities Act of 1933.

    Conclusion

    It seems that this definition does not make a proper distinction between holding and investment companies and determine a specific position for subsidiaries, affiliates and related companies in financial and commercial laws. Due to the lack of comprehensive and technical laws and regulations in the field of holding companies, the terms holding company and investment company are used equally, while each type should have its own regulations, the public opinion is that the holding company, is an investment company, while from the legal point of view, the structure of these two companies is different and distinct from each other.

    Keywords: Holding Company, Vicarious Liability, Subsidiary Company, Third Parties
  • Parviz Dehghani* Pages 401-413
    Background and Aim

    Multi-party arbitration as one of the platforms and mechanisms for resolving disputes in domestic and international commercial relations, which has been recognized by domestic and international regulations, is of course due to the existence of legal relations between persons in a multilateral manner, which expands and ;he complexity of relationships between individuals in the field of domestic and international trade is considered to be its generator. The acceptance and implementation of multilateral arbitration leads to fundamental concerns in opposition to the requirements and legal principles of arbitration, including the principle of consent, the freedom of individuals in determining the arbitration panel and the necessity of equal treatment with those around the arbitration, which, of course, by separating them in terms of whether or not they are imperative. The field of legitimacy of the implementation of multilateral arbitration is facilitated and concerns subside. The provision of legal guarantees to comply with the arbitration requirements, especially in the implementation stage of multilateral arbitration awards, eases the mind and strengthens the public interest in multilateral arbitration with a single origin.

    Method

    The current research is of a theoretical type with a descriptive analytical method and the method of collecting information is in the form of a library by referring to documents, books and articles.

    Ethical Considerations: 

    In all stages of writing the present research, while respecting the originality of the texts, honesty and trustworthiness have been observed.

    Results

    The findings indicate the realism of arbitration rules and internal regulations and international documents in providing models and formulas that involve repelling and resolving challenges and concerns of non-compliance with arbitration requirements, especially in multilateral arbitrations with a single origin.

    Conclusion

    Arbitration requirements in the general sense and multilateral arbitration in a special sense in the phenomenon of satisfaction with the principle of arbitration are considered binding legal rules and the requirements of arbitration regarding equal treatment in the general sense and equal treatment in determining the arbitration panel in the specific sense of the mandatory legal rules It is considered as a supplementary factor and based on this, the hypothesis of the absolute authority of the requirements and principles of arbitration is rejected.

    Keywords: Multilateral Arbitration, Arbitration Requirements, the Principle of Compromise, the Principle of Freedom, the Principle of Equal Treatment, Arbitration Panel
  • Davood Solitanian, Mohammad Hossein Bayati* Pages 413-428
    Background and Aim

    Information plays a very effective role in the insurance contract. According to the information received from the insured, the insurer measures the contractual risk and decides whether or not to conclude the contract or the quality of the contractual terms. The sum of these cases has placed the provision of information as a separate obligation in the field of insurance rights. This article tries to examine the pillars of this obligation in two insurance laws of 2012 and 2015 in England.

    Method

    The article is descriptive-analytical and library method is used.

    Ethical Considerations:

    In all stages of writing this article, the authenticity of the texts and trustworthiness have been observed.

    Results

    England has a rich and long history in the field of insurance rights. The first insurance contracts were concluded in the busy and turbulent ports of this country, and later the laws that were concluded in the course of property protection and risk insurance were widely accepted and imitated by other countries. In such a way, this welcome, along with its strategic location and legislative experience, has gradually turned England into a leading system in the field of insurance rights. In this regard, one of the most recent legislations is related to the years 2012 and 2015, which created innovations in two groups of consumer and non-consumer insurance contracts, respectively. The central point of these laws is the obligation to provide information in the pre-contract stage, which shows the concern of the legislator in the field of covering the necessary information before concluding the contract. In this article, with a comparative study between the above two laws, the elements of the notification obligation in consumer and non-consumer contracts are compared.

    Conclusion

    The Insurance Law of 2012 considers the responsibility of providing the information of the insured to be limited only to the cases where the necessary questions have been raised by the insurer. Therefore, in other cases, the provision of information by the insured is voluntary. In contrast to the Insurance Law of 2015, by removing the voluntary provision, it first places the responsibility of providing information on the policyholder, and in the next step, to adjust this duty; it adds certain limits and loopholes.

    Keywords: Insurance, Consumer Contract, Non-Consumer Contract, Pre-Contract
  • Latif Maheri Kohan, Samira Golkhandan*, Akbar Rajabi Pages 429-442
    Background and Aim

    Self-mutilation of the armed forces is criminalized in the two legal systems of Iran and the United States and self-mutilation is a crime in many cases in these two countries. While the principle of criminalizing self-mutilation of the armed forces is criticized, heavy punishments for self-mutilation of the armed forces have been considered in Iran's legal system.

    Method

    This research is of a theoretical type and the research method is descriptive-analytical and the method of collecting information is library-based and by referring to documents, books and articles.

    Ethical Considerations:

    In this research, the principles of trustworthiness, honesty, neutrality and originality of the work have been respected.

    Results

    There are fundamental differences in looking at the proportionality category in the two criminal law systems of Iran and the United States of America regarding self-mutilation. The element of proportionality is the most important element because self-mutilation is not considered a crime in society and the same act in the armed forces can bring the most severe punishment, which is death and punishment, even in the United States of America, the punishment is ten years in prison and deprivation of all rights. And benefits and dismissal for ten years are considered a disproportionate punishment.

    Conclusion

    In comparison and due to the fact that in the United States of America, all dimensions of self-harm in the armed forces have been taken into account and a combined punishment that includes dismissal from work for a period of time, deprivation of rights and benefits for a period of time and finally imprisonment for a period of time, can be He said that the element of proportionality in determining the punishment is better observed in this country. Articles 83 and 134 of the Uniform Law of Military Justice 2016 have respected the proportionality in determining punishment by observing the minimum and maximum, Article 51 of the Armed Forces Crimes Punishment Law 1382 has also observed this proportionality, except in the case of combat.

    Keywords: Self-Mutilation, Armed Forces, Punishment, Combatant, Proportionality
  • Shahab Amini Rastab, Hassn Poorbafrani*, Ghodratoalh Khosroshahi Pages 493-508
    Background and Aim

    Contractualization or in other words, contractualization is a title given to a new approach to traditional criminal justice. Based on this new strategy, the system of responding to the crime and its perpetrator is formed and implemented, not only based on the unilateral decision of the judicial authority, but also through an agreement with the perpetrator of the crime.

    Method

    This research is of a theoretical type and the research method is descriptive-analytical and the method of collecting information is library-based and by referring to documents, books and articles.

    Ethical Considerations: 

    In this research, the principles of trustworthiness, honesty, neutrality and originality of the work have been respected.

    Results

    Based on the consensus mechanism, the judicial authority can implement criminal justice from the traditional, vertical and one-way mode, horizontally and bilaterally in the cases determined by the law.

    Conclusion

    Iran’s criminal justice system, with the approval of the Criminal Procedure Law approved in 2012, has been able to identify various examples and manifestations of the consensus strategy. On the other hand, one of the important stages of the implementation of these examples and effects is the stage of preliminary investigation by the prosecution authorities. In the legal system of common law, attention has been paid to the centrality of prohibition of criminal prosecution with the approach of alignment in justice in the stage of preliminary investigation.

    Keywords: Agreement, Criminal Procedure, Compromise Justice, Agreement with the Criminal, Preliminary Investigation
  • Morteza Sheshbloki, Morteza Tabibi Jebeli*, Mohammad Sadegh Tabatabaei Pages 509-526
    Background and Aim

    Due to the special form of contracting, contracting contracts have many complications for the real understanding of the basis and nature of legal works. Financing or finance is one of these things that have made it difficult for the government to exploit and develop oil fields in the current state of embargo.

    Method

    This research is of theoretical type and the research method is descriptive-analytical and the method of data collection is library and has been done by referring to documents, books and articles.

    Ethical Considerations: 

    In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Results

    New contracts have been concluded in the phases of South Pars under the title of EPC+F with the condition of introduction of the investor by the EPC contractor, which has countless ambiguities. Including what aspects the contractor introduces the investor and what non-financial incentives this finance contract includes for the investor and the government as an employer and how is reimbursement, insurance, guarantee and bail.

    Conclusion

    In oil contracts, two methods of finance in the form of loans and mutual sales seem suitable, Although in the finance method, unlike the cross-selling method that leads to the introduction of technology and equipment, only emphasis is placed on receiving investment profits and not receiving guarantees and collateral other than the project, and repayment does not require the completion of the project, but in case of project failure, all risks It is addressed to the employer. Therefore, according to the goal of technology development and transfer, it seems that the use of cross-selling method meets the demands of the Iranian employer.

    Keywords: Investment, Buyback, Finance, Contracting
  • Leila Mirbod, Sadegh Salami*, Saber Niavarani, Seyed Ghasem Zamani Pages 526-554

    Cyber terrorism as a potential danger threatens all governmtnts all over the world and its characteristics create serious violations of international peace, security and human rights. On the other hand, its different committement from classic terrorism has established fundamental challenges in the field of jurisdiction, crime detection, extradition and punishment of the perpetrators. Therefore, a phenomenon that has a cross-border nature cannot be fought and suppressed by national measures and requires organized cooperation with the serious efforts of subjects of international law. These cooperations have wide dimensions, the first and most important aspect of which is the effort to establish rules in the fight against cyber terrorism.

    Method

    The research method in this article is descriptive-analytical and the method of collecting information is library-based, referring to documents, books and articles. First, the parctices of some leading institutions in the field of policy-making in the fight against cyber terrorism will be studied in a descriptive manner and then with an analytical method, criteria for future effective measures will be presented from these actions and practices.

    Ethical Considerations: 

    In this research, the principles of trustworthiness, honesty, neutrality and originality of the work have been observed.

    Results

    Due to the problem of terrorism in all its types, the ease of committing cyber attacks, creating terror and its severe consequences compared to classical terrorism, organizations ranging from the United Nations to regional organizations, groups and the subgroups have take several measures in their agenda in order to realize effective and diligent cooperation among their members, from criminalization to detection, extradition and punishment of criminals. In international efficiency analysis conducted by international organizations, factors such as the status of rules with preventive features and criminalization and implementation of rules by international cooperations and coordination should be taken into consideration.

    Conclusion

    According to the study conducted on the procedure of international and regional organizations in fulfilling the commitment of governments to cooperate in establishing rules in response to cyber terrorism, it is noteworthy that regional organizations with a security approach such as NATO have had significant success compared to the United Nations.

    Keywords: Cyber Terrorism, International Cooperation, United Nations Organazation, International Organizations, State Obligation
  • Akbar Fatemikhah, Mohammad Ali Heydari*, Ahmad Reza Tavakoli Pages 567-584
    Background and Aim

    In the perspective of Islam and international documents, it is accepted that it is forbidden to take away the right to life, but of course, due to different theoretical bases, there are different interpretations about the right to life. In this regard, the aim of the present research is the right to life and its deprivation from the perspective of Islam and international human rights.

    Ethical Considerations:

    In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Results

    The findings showed that in the eyes of the general international human rights documents, the right to life is considered as a fundamental, absolute and basic right of other rights and cannot be taken away or challenged. From the point of view of Islam, the sanctity of taking life is not only limited to material life. In other words, because in Islam, life is expressed in two ways, material and spiritual, in addition to the fact that no one has the right to deprive himself or others of material life, the deprivation of spiritual life, which is realized by misleading people, is prohibited and subject to punishment, it has been known.

    Conclusion

    It can be concluded that depriving people is forbidden if it is done unjustly, in cases such as martyrdom, self-sacrifice and jihad. Muslims are allowed to put their material life at risk, in which case preserving the deprivation of life is valuable and virtuous. But in the view of general international human rights documents, the right to life is a fundamental, absolute and basic right.

    Keywords: Right to Life, Jurisprudence, International Rights, Islam, Human Rights
  • Mohammad Ali Jafari, Ahmad Esfandiari*, Susan Narrimani Pages 585-599
    Background and Aim

    Although in all known legal systems, obligations are accepted as one of the most common means of transferring property and assets between individuals and in addition to the existence of a moral obligation to fulfill a promise and it, importance in regulating social relations, there is a difference of opinion regarding the legal effects of breach of obligations between several legal systems on the one hand and within each legal system on the other.

    Method

    The research method in this article was descriptive-analytical.

    Ethical Considerations: 

    All ethical principles have been followed in writing this article.

    Results

    Contrary to the rules governing on Iranian law, which in case of breach of an obligation, the main remede is the compelling of promisor to specific performance, in the provisions of multi-layered system of English law, main remede is to pay damages to promisee and compelling the promisor to specific performance is only accepted in exceptional cases.

    Conclusion

    Although there are fundamental differences in Iranian and English laws regarding how to deal with the breach of obligation by one party, in both legal systems there are cases where, despite the possibility of specific performance in practice, there are solutions for refusing to accept it. In this case, the rules of severe harshness, continuous monitoring, prohibition of coercion in personal services in English law and the rules of no hardship, no harm and prohibition of abuse of rights and Expediency in Iranian law can be cited.

    Keywords: Performance, Damage, Discretion, Equity, Specific Performance, Judicial Discretion
  • Zahra Ansarifar, Samira Golkhanda*, Akbar Rajabi Pages 645-659
    Background and Aim

    This article was written with the aim of investigating measures to prevent sexual violence against refugee women. Sexual violence against refugee women is one of the most important difficulties they face. According to the famous saying, prevention is better than cure, it is necessary to prevent sexual violence against refugee women as much as possible.

    Method

    In this article, the background and causes of sexual violence against refugee women are first investigated. Then we will introduce the importance of preventing sexual violence and provide preventive measures. In this regard, this article has researched and investigated this issue by using analytical-descriptive method and using library resources.

    Ethical Considerations:

    In all stages of writing the present research, while respecting the originality of the texts, honesty and trustworthiness have been observed.

    Results

    The results of the investigation showed that the measures to prevent sexual violence against refugee women in five main groups include the empowerment of refugee women and their participation in prevention measures, human resource management, preventive measures of the host government, preventive educational and training measures and preventive measures in Voluntary return of refugee women should be done.

    Conclusion

    Measures to prevent sexual violence against refugee women are very important to protect the rights of refugee women and also create a safe and stable environment for them. Therefore, it is recommended that relevant organizations and officials develop effective programs and policies to prevent sexual violence in this field and allocate the necessary resources.

    Keywords: Prevention, Sexual Violence, Refugee Women, Participation, Education
  • Masoud Hasanabadi* Pages 709-717
    Background and Aim

    One of the important issues that is considered as a subset of human rights and has great importance in the domestic and even international legal system is the rights of people with disabilities and more importantly, the provision of its sanction. Because the establishment of legal rules without the sanction, in practice, the implementation or non-implementation of those rules depends on the conscience and moral commitment of the people and causes the change of legal rules to moral rules. On the other hand, one of the progressive principles of the Iranian constitution is the eighth principle, in which the important issue of enjoining what is good and forbidding what is evil is discussed as one of the most important examples of social supervision of the society and the mutual duty of the people and the officials towards each other has been considered. In addition, the importance and position of this divine duty in Islam and Islamic societies to improve the social health of the society is not hidden from anyone and many Quranic verses and narrations from the infallible imams have been expressed in order to explain the importance of this rule. Therefore, with the aim of using all the legal capacities of the country in order to guarantee the rights of the disabled, in this research, the sanction of the rights of these people has been investigated in the light of what is good and what is forbidden.

    Method

    This writing has been prepared using a descriptive-analytical method and its contents have been collected in the form of a library.

    Ethical Considerations: 

    All ethical considerations have been observed in this writing and the contents and sources have been expressed based on the principles of honesty and trustworthiness.

    Results

    The investigations showed that due to the high capacity of enjoining the good and forbidding the evil, effective scientific and practical measures, as well as the support of all the elements of the society, should be used from this binding sharia-legal norm in order to solve all social issues, including Guaranteeing the rights of the disabled requires determining the role of each of the elements of society, including the people and the executive, legislative and judicial officials, as well as the religious and academic elites and before that, the conceptual scope of this rule should be described and explained.

    Conclusion

    If according to the needs of the society, a correct definition of what is good and what is forbidden is done and based on it, the examples (known) of which one of them is the implementation of the rights of the disabled and the examples (negative) are also disregard and It is a violation of these rights and based on that, the necessary executive and judicial institutions have been created and the role of each institution such as education, higher education, seminary and university elites and even the jurist can be seen to guarantee the rights of the disabled and as a result, the realization The status of these rights became more favorable in the society.

    Keywords: Commanding the Good, The Rights of People with Disabilities, Social Supervision, Social Responsibility, Sanction