فهرست مطالب

نشریه مطالعات کاربردی تندرستی در فیزیولوژی ورزش
سال دهم شماره 1 (بهار و تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/12
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سمیرا الفت، رقیه فخرپور*، بهروز قربانزاده صفحات 1-13

    هدف:

     مصرف کافیین عامل تاثیرگذار در  فعالیت های مغزی و بهبود عملکرد ورزشی می باشد. پژوهش حاضر با هدف بررسی آثار مکمل دهی کوتاه مدت کافیین بر سیگنال های الکتروآنسفالوگرافی ورزشکاران طی یک جلسه فعالیت ورزشی وامانده ساز انجام گرفت.

    روش شناسی:

     این مطالعه از نوع تجربی بوده و جامعه آماری آن را دانشجویان دختر ورزشکار با دامنه سنی 18-24 سال با حداقل دو سال سابقه فعالیت ورزشی تشکیل می دادند. از این جامعه  20 نفر بصورت داوطلبانه که دارای شرایط لازم برای ورود به این مطالعه بودند به عنوان نمونه انتخاب شدند و بصورت تصادفی در دو گروه 10 نفری گروه تجربی (ورزشکار مصرف کننده مکمل کافیین) و کنترل (ورزشکارمصرف کننده دارونما) قرار گرفتند. و کپسول های حاوی کافیین (با دوز 6 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن) و نشاسته توسط هر یک از آزمودنی ها بدون اطلاع از محتوای کپسول و یک ساعت قبل از شروع پروتکل وامانده ساز مصرف گردید. برای هر دو گروه پروتکل ورزشی وامانده ساز بروس تا مرز خستگی اجرا شد. همچنین از تمام آزمودنی ها اندازه گیری امواج مغزی توسط دستگاه الکتروآنسفالوگرافی در سه مرحله (نیم ساعت قبل از مصرف کافیین و یک ساعت بعد از مصرف کافیین و  بعد از اتمام آزمون وامانده ساز) انجام گرفت.

    یافته ها

    نتایج این مطالعه نشان داد که یک جلسه فعالیت ورزشی وامانده ساز همراه با مکمل دهی کوتاه مدت کافیین در ورزشکاران، باعث ایجاد تغییرات معنی دار در امواج دلتا در ناحیه پیشانی نیمکره راست و امواج بتا در ناحیه پیشانی نیمکره چپ می گردد (05/0 >P).

    نتیجه گیری

    مکمل دهی کوتاه مدت کافیین قبل از شرکت در یک جلسه فعالیت ورزشی وامانده ساز می تواند موجب بهبود سیگنال های الکتروآنسفالوگرافی در ورزشکاران شود.

    کلیدواژگان: مکمل دهی کوتاه مدت کافئین، امواج الکتروآنسفالوگرافی، فعالیت ورزشی وامانده ساز
  • پروانه دولت آبادی، رامین امیرساسان*، جواد وکیلی صفحات 14-26
    هدف

    مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر تمرینات مقاومتی دایره ای با شدت بالا (HICT) بر مقدار سرمی آسپروسین، نیمرخ چربی و برخی فاکتورهای آمادگی جسمانی در زنان دارای اضافه وزن و چاق انجام شد.

    روش شناسی: 

    مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر تمرینات مقاومتی دایره ای با شدت بالا (HICT) بر مقدار سرمی آسپروسین، نیمرخ چربی و برخی فاکتورهای آمادگی جسمانی در زنان دارای اضافه وزن و چاق انجام شد. 30 زن دارای اضافه وزن و چاق (33/4 ± 19/31 = BMI) با دامنه سنی 45-30 سال در قالب یک طرح نیمه تجربی با پیش آزمون- پس آزمون به صورت هدفمند انتخاب شدند و بطور تخصیص تصادفی به دو گروه 15 نفره تمرین مقاومتی دایره ای شدید (HICT) و گروه کنترل تقسیم شدند. دوره آماده سازی به مدت دو هفته و تمرین HICT به مدت هشت هفته (سه جلسه در هفته با حداکثر شدت) انجام شد. نمونه های خونی در دو مرحله قبل و بعد از 48 ساعت بعد از آخرین جلسه تمرینی گرفته شد. مقدار آسپروسین و نیمرخ چربی به روش الایزا و اسپکتروفوتومتری اندازه گیری شد. داده ها با استفاده از آزمون تی همبسته و تحلیل کوواریانس در سطح معنی داری (05/0>P)، تجزیه و تحلیل شدند. .

    یافته ها

    پس از  10 هفته تمرین، گروه تمرینی HICT کاهش معنی داری را در مقدار آسپروسین (02/0=P)، تری گلیسرید (01/0=P)، کلسترول تام (02/0=P)،  VLDL، وزن، درصد چربی و BMI (01/0=P)  نسبت به گروه کنترل نشان داد. تمرین باعث افزایش معنی دار تعداد حرکات اسکات و شنای سویدی نسبت به گروه کنترل شد. با این حال تمرین HICT تاثیر معنی داری در مقدار افزایش VO2max نسبت  به گروه کنترل نشان نداد.

    نتیجه گیری: 

    انجام تمرینات مقاومتی دایره ای با شدت بالا به عنوان یک روش غیر دارویی و موثر می تواند مقدار سرمی آسپروسین و نیمرخ چربی و برخی فاکتورهای آمادگی جسمانی را در زنان دارای اضافه وزن و چاق کاهش دهد و ترکیب بدنی آنها را بهبود بخشد.

    کلیدواژگان: چاقی، پروتئین آسپروسین، تمرین مقاومتی دایره ای با شدت بالا (HICT)، نیمرخ چربی
  • ابراهیم رنگرز*، بهمن میرزایی، حجت حاتمی، هادی میری صفحات 27-38
    هدف

    سن یک عامل خطر مهم برای دیابت نوع 2 و بیماری های قلبی عروقی است. هدف از پژوهش حاضر، بررسی تاثیر تمرینات مقاومتی بر سطوح سرمی بیومارکرهای منتخب قلبی از جمله hs-CTnI و GDF-15 در مردان سالمند دیابتی می باشد.

    روش شناسی: 

    این تحقیق از نوع تجربی با طرح پیش آزمون - پس آزمون بود؛ بدین منظور 24 نفر به صورت انتخابی از بین مردان سالمند دیابتی (سن: 6/6±7/71 سال، وزن: 5/13±1/74 کیلوگرم، شاخص توده بدنی: 4/4±7/26 کیلوگرم بر مجذور متر) به عنوان آزمودنی های تحقیق انتخاب و به صورت تصادفی در 2 گروه تمرین مقاومتی (12 نفر) و کنترل (12 نفر) تقسیم شدند. پروتکل تمرینی به مدت هشت هفته با سه جلسه در هفته، هشت حرکت و هر حرکت با 70 درصد یک تکرار بیشینه برای گروه تمرینی طراحی گردید. گروه کنترل نیز به منظور مقایسه با گروه تجربی و بررسی تاثیر زمان هشت هفته ای خونگیری پیش آزمون با پس آزمون، در آسایشگاه سالمندان کهریزک بدون هیچ فعالیت ورزشی تحت نظر بودند. برای اندازه گیری سطوح سرمی hs-CTnI و GDF-15 به ترتیب از روش کمی لومینسانس و الایزای ساندویچی استفاده گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 24 تحلیل گردید.

    یافته ها

    سطوح سرمی hs-CTnI پس از هشت هفته تمرینات مقاومتی کاهش معنی داری داشت (001/0=P). در حالی که سطوح سرمی GDF-15 تغییر معنی داری نشان نداد (71/0=P).

    نتیجه گیری

    تمرینات مقاومتی منجر به بروز نتایج متفاوتی از بیومارکرهای قلبی در مردان سالمند دیابتی می گردد. با این حال، داده های پژوهش تایید می کند که تمرین مقاومتی ممکن است عوامل خطرزای قلبی را در مردان سالمند دیابتی بهبود بخشد.

    کلیدواژگان: تمرین مقاومتی، تروپونین، فاکتور تمایز رشد 15، سالمند، دیابت نوع 2
  • محمدرضا ایزدمهر، مهدی مقرنسی*، مرضیه ثاقب جو، اصغر زربان صفحات 39-49

    هدف:

     یکی از مشکلات حاد جامعه ی بشری کنونی، فقر فعالیت بدنی، اضافه وزن و چاقی است. هدف از پژوهش پیش رو، بررسی تاثیر 8 هفته تمرین مقاومتی به همراه مصرف اسپیرولینا بر ظرفیت تام آنتی اکسیدانی و مالون دی آلدهید در مردان دارای اضافه وزن و چاق بود.

    روش شناسی:

     در این پژوهش 44 مرد 30 تا 50 ساله، با شاخص توده ی بدنی بیشتر از 25 کیلوگرم بر متر مربع، به طور هدفمند انتخاب و تصادفی به چهار گروه تمرین + اسپیرولینا، تمرین + دارونما، اسپیرولینا و دارونما تقسیم شدند. تمرینات مقاومتی در 12 ایستگاه، به مدت هشت هفته و هر هفته سه جلسه، در شدت های خیلی سبک، سبک-متوسط و سنگین اجرا شد. گروه های اسپیرولینا و دارونما، به ترتیب روزانه دو عدد قرص (mg 500) اسپیرولینا و دارونما مصرف کردند. خونگیری قبل و بعد از هشت هفته، به دنبال 12 ساعت ناشتایی شبانه انجام گرفت.

    یافته ها

    در همه ی گروه ها به جز دارونما، مالون دی آلدهید به طور معناداری کاهش (00/0=P) و ظرفیت تام آنتی اکسیدانی افزایش یافت (00/0=P). همچنین، بین مقادیر مالون دی آلدهید و ظرفیت تام آنتی اکسیدانی، در گروه تمرین+اسپیرولینا با دیگر گروه ها، اختلاف معناداری مشاهده شد (00/0=P). گروه تمرین+ دارونما و اسپیرولینا با دارونما، در مقادیر مالون دی آلدهید و ظرفیت تام آنتی اکسیدانی، تفاوت معناداری داشتند (00/0=P). گروه تمرین+دارونما و اسپیرولینا در مقادیر مذکور تفاوت معناداری نداشتند (95/0=P).

    نتیجه گیری

    احتمالا ترکیب تمرین مقاومتی و اسپیرولینا می تواند در تعادل پراکسیدانی و آنتی اکسیدانی در مردان دارای اضافه وزن و چاق اثر مثبتی داشته باشد و از فشارهای اکسایشی ناشی از ورزش و همچنین اضافه وزن و چاقی جلوگیری کند.

    کلیدواژگان: تمرین مقاومتی، اسپیرولینا، مالون دی آلدهید، آنتی اکسیدان، فشار اکسایشی
  • حسن نقی زاده*، فائزه حیدری، جبرئیل پوزش جدیدی صفحات 50-66

    هدف:

     تمرینات بدنی و مصرف گیاهان دارویی با خواص ضدالتهابی یکی از پرکاربردترین روش ها برای کاهش عوارض دیابت نوع دو است. هدف از این پژوهش بررسی اثر تعاملی 12 هفته تمرین تناوبی شدید و مصرف کورکومین بر شاخص های گلایسمیک، آدیپونکتین و پروفایل لیپیدی در مردان چاق مبتلا به دیابت نوع دو با چربی خون بالا بود.

    روش شناسی:

     پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی دوسوکور بود. جامعه آماری شامل مردان مبتلا به دیابت نوع دو با میانگین سنی 05/2±76/38 سال و وزنی96/2±00/89 کیلوگرم بودند که تعداد 60 نفر در این پژوهش شرکت کردند. آزمودنی ها به طور تصادفی در چهار گروه، تمرین تناوبی شدید، تمرین تناوبی شدید + مصرف کورکومین، کورکومین و کنترل-دارونما قرار گرفتند. مداخله تمرینی سه جلسه در هفته و مصرف کورکومین روزانه 2100 میلی گرم در سه وعده 700 میلی گرمی به مدت 12 هفته اجرا شد. قبل و بعد از تمرین شاخص های ترکیب بدنی و بیوشیمیایی سنجش شدند. از تحلیل واریانس تک راهه، تحلیل واریانس عاملی (2×2) اندازه گیری مکرر و آزمون تی همبسته برای تحلیل داده ها استفاده شد.

    یافته ها

    اثر تعاملی تمرین و کورکومین موجب افزایش معنی دار آدیپونکتین (010/0=P)؛ و کاهش معنی دار گلوکز (0001/0=P)، انسولین (021/0=P)، هموگلوبین گلیکوزیله (021/0=P)، مقاومت انسولینی (001/0=P)، (0001/0=P) TC، (001/0=P) TG، (002/0=P) LDL و (011/0=P) HDL شد. تمرین به تنهایی باعث تغییرات معنی دار در تمام متغیرهای بیوشیمیایی شد، ولی مصرف کورکومین به تنهایی باعث تغییرات معنی دار نشد (05/0<P).

    نتیجه گیری

    بنابراین، 12 هفته تمرین تناوبی شدید با مصرف کورکومین، وضعیت گلایسمیک و نیمرخ لیپیدی را در مردان مبتلا به دیابت نوع دو با چربی خون بالا در مقایسه با اثر اصلی تمرین و کورکومین، بیشتر بهبود بخشید.

    کلیدواژگان: تمرین تناوبی شدید، مکمل ضدالتهابی، مقاومت انسولینی، سندروم متابولیک
  • اکرم کریمی اصل*، فریده قاسمی کلاته، احمد رحمانی، حمیدرضا نوروزی صفحات 67-82

    هدف :

    مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر تمرینات تناوبی و استقامتی شدید به همراه مصرف مکمل عناب  بر وضعیت استرس اکسایشی و ظرفیت های آنتی اکسیدانی بافت بیضه موش های نابالغ انجام شد.

    روش شناسی:

     72 سر موش نابالغ صحرایی نژاد ویستار با سن 22 روز و وزن 475/7 ± 64/60 گرم به صورت تصادفی به 9 گروه :کنترل، تمرین تناوبی شدید (HIT)، تمرین استقامتی شدید (ICT)، عناب، تمرین استقامتی شدید + عناب، تمرین استقامتی شدید + دارونما، تمرین HIT + دارونما، تمرین HIT + عناب و دارونما تقسیم شدند. بعد از یک هفته آشناسازی، پروتکل ICT شامل دویدن بر روی نوار گردان به مدت 4 هفته (5 جلسه در هفته) و پروتکل HIT شامل 4 هفته (6 جلسه در هفته) بر روی نوار گردان جوندگان انجام شد. به گروه های دارونما، گاواژ آب مقطر و به گروه های دارای عناب،گاواژ عصاره عناب با دوز 600 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن، روزانه بعد از تمرین ارایه شد. اندازه گیری میزان فعالیت آنزیم های SOD ، GPX و CAT و سطوح MDA و TAC به روش اسپکتروفتومتری و کیت الایزا انجام شد.

    یافته ها

    در گروه HIT افزایش معنی دار SOD، GPX و TAC پس از 4 هفته مشاهده شد (001/0=P)؛ در گروه ICT، میزان MDA پس از 4 هفته به طور معنی داری کاهش داشت (022/0=P)، در حالی که  SOD (006/0=P) و TAC (001/0=P) افزایش معنی داری داشتند. میزان فعالیت آنتی اکسیدان ها و سطح  MDA و  TACدر گروه HIT + عصاره عناب تغییر معناداری نیافت، از طرفی در گروه ICT + عصاره عناب، تنها  CAT  کاهش معناداری داشت (012/0 =P).

    نتیجه گیری

    نتایج تحقیق حاضر نشان داد تمرینات تناوبی و استقامتی شدید موجب کاهش فشار اکسایشی و افزایش معنی دار آنزیم های آنتی اکسیدانی در بافت بیضه و موش های صحرایی نابالغ شده است. با این وجود با توجه به مطالعات اندک صورت گرفته در این زمینه، نیاز به تحقیقات بیشتری می باشد.

    کلیدواژگان: مالون دی آلدئید، سوپر اکسید دیسموتاز، گلوتاتیون پراکسیداز، کاتالاز، ظرفیت آنتی اکسیدانی تام
  • رقیه کرونی*، علی یونسیان، عادل دنیایی صفحات 83-96

    هدف :

    نسفاتین-1آدیپوکاینی است که از بافت چربی ترشح شده و در سازوکار تنظیم عملکرد انسولین و متابولیسم گلوکز شرکت دارد. بنابراین، هدف پژوهش حاضر مقایسه اثر 8 هفته تمرینات متفاوت (استقامتی، مقاومتی و ترکیبی) بر روی سطوح سرمی نسفاتین-1 و شاخص مقاومت به انسولین در زنان مبتلا به دیابت نوع 2 بود.

    روش شناسی: 

    این تحقیق نیمه تجربی، شامل پیش آزمون و پس آزمون با 3 گروه تجربی و یک گروه کنترل می باشد. نمونه آماری این پژوهش را زنان مبتلا به دیابت نوع 2، با میانگین سنی (7/6 82/50 سال) و شاخص توده بدنی (Kg/m2 35/4 82/29) تشکیل دادند که به صورت تصادفی به 4 گروه 15 نفری: 1- تمرین هوازی 2- تمرین مقاومتی 3- تمرین ترکیبی و 4- گروه کنترل تقسیم شدند. نمونه های خونی قبل از شروع تمرینات و 48 ساعت پس از اتمام تمرینات در وضعیت ناشتا جمع آوری شد. از آزمون T وابسته برای ارزیابی تفاوت درون گروهی، آزمون ANOVA برای ارزیابی تفاوت بین گروهی، سطح معناداری 05/0 > p استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد، سطوح سرمی نسفاتین-1 در گروه های تمرین مقاومتی (02/0=p) و تمرین ترکیبی (009/0=p) بعد از مداخله افزایش معناداری یافته است، سطح سرمی گلوکز ناشتا در گروه های هوازی (04/0=p) و ترکیبی (04/0=p)، سطح سرمی انسولین در گروه ترکیبی (007/0=p)، شاخص مقاومت به انسولین در گروه ترکیبی (006/0=p)، سطح سرمیTG  در گروه های هوازی (007/0=p) و ترکیبی (006/0=p)، سطح سرمی LDL در گروه های مقاومتی (018/0=p) و ترکیبی (001/0=p)، سطح سرمی کلسترول در گروه های هوازی (03/0=p)، مقاومتی (04/0=p) و ترکیبی (02/0=p)، شاخص BMI در گروه ترکیبی (001/0=p)، درصد چربی بدن نیز در گروه ترکیبی (04/0=p)  کاهش معنی داری یافته بود. همچنین سطوح سرمی HDL در گروه های هوازی (006/0=p) و ترکیبی (005/0=p) و شاخص عملکرد سلول های بتا در گروه ترکیبی (001/0=p)، افزایش معناداری یافته بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج این مطالعه به نظر می رسد، تمرینات ترکیبی محرک مناسب تری برای افزایش سطوح سرمی نسفاتین-1 پلاسما و کاهش عوامل خطر در زنان مبتلا به دیابت نوع 2 می باشد.

    کلیدواژگان: تمرینات استقامتی، مقاومتی، ترکیبی، نسفاتین-1، مقاومت به انسولین
  • شهرزاد انصاری، علی برزگری*، سعید نقیبی، محمدحسن دشتی خویدکی صفحات 97-111
    هدف

    لپتین و لیپوپروتیین لیپاز از فاکتورهای مهم در فرایند متابولیسم چربی و هموستاز انرژی می باشد که اثر شیوه های مختلف تمرین ورزشی، کمتر مورد مطالعه قرار گرفته است. هدف از پژوهش حاضر تاثیر  سه شیوه تمریناتHIT ،HIIT وMIT بر بیان ژن لپتین و  لیپوپروتیین لیپاز در بافت چربی زیر جلدی رت های نر بود.

    روش شناسی:

     تعداد 32 سر رت نر با میانگین وزنی 25±237گرم تهیه شدند.موش ها به صورت تصادفی به چهار گروه مساوی کنترل ، تمرین هوازی با شدت متوسط، تمرین هوازی با شدت بالا و تمرین هوازی تناوبی با شدت بالا تقسیم شدند. گروه های تمرینی به مدت 8 هفته در برنامه های تمرینی شرکت کردند. بیان ژنهای لپتین و لیپوپروتیین لیپاز با استفاده از روش آزمایشگاهی RT-PCR تعیین گردید.جهت بررسی تفاوت بین گروهی متغیرها از آزمون آماری تحلیل واریانس یکطرفه و آزمون تعقیبی توکی و از نرم افزار SPSS-24 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد اختلاف معنی داری در بیان لپتین و لیپوپروتیین لیپاز بین گروه ها (کنترل،HIT ، HIIT و MIT) وجود داشت (001/0=p ). نتایج آزمون توکی نشان داد اگرچه انجام تمریناتHIT ، HIIT و MIT باعث کاهش بیان ژن لپتین (001/0=p ) و افزایش لیپوپروتیین لیپاز نسبت به گروه کنترل شد (001/0=p ). با این حال تفاوت معناداری میان گروه های تمرینی (HIT ، HIIT و MIT) در تغییرات لپتین و لیپوپروتیین لیپاز مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعات حاضر نشان داد HIT ، HIIT و MIT هر سه سبب تغییرات بیان ژن لپتین و لیپوپروتیین لیپاز می شود اما به نظر می رسد تغییرات لپتین و لیپوپروتیین لیپاز در تمرینات HIT بیشتر از MIT و HIIT بوده است.

    کلیدواژگان: MIT، HIT، HIIT، لپتین، لیپوپروتئین لیپاز
  • علی گرزی، احمد رحمانی*، سمانه اکرادی صفحات 112-126
    هدف

    چالش اصلی ورزشکاران در اجرای تمرینات شدید، بروز فشار اکسایشی در بافت های مختلف است. از این رو، هدف پژوهش حاضر بررسی اثر مصرف مکمل کورکومین در طول هشت هفته و 48 ساعت پایانی تمرین تناوبی شدید (HIIT) بر میزان فعالیت گلوتاتیون پراکسیداز (GPX) و مالون دی آلدیید (MDA) عضله اسکلتی، قلب و کبد موش های صحرایی نر ویستار بود.

    روش شناسی: 

    در این پژوهش تجربی، تعداد 42 سر موش صحرایی نر ویستار با سن هشت هفته پس از یک هفته آشناسازی، به شش گروه (کنترل، کورکومین، 48 ساعت کورکومین، تناوبی، تناوبی+کورکومین و تناوبی+48ساعت کورکومین)، تقسیم شدند. تمرین تناوبی شدید شامل هشت هفته و پنج جلسه در هفته دویدن روی نوارگردان مخصوص جوندگان بود. مکمل کورکومین به میزان 30 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم از وزن بدن به شکل داخل صفاقی (سه جلسه در هفته) یا (48 ساعت پایانی، هر 8 ساعت) تزریق شد. سطوح فعالیت GPX با روش الایزا و MDA با روش اسپکتروفتومتری اندازه گیری شد. داده ها با تحلیل واریانس یک طرفه تحلیل شدند.

    یافته ها

    فعالیت GPX عضله اسکلتی، قلب و کبد گروه تناوبی در مقایسه با گروه کنترل به طور معنا داری (05/0>P) کمتر و سطوح MDA در بافت قلب به طور معنا داری (001/0=P) بالاتر بود. همچنین، میزان فعالیت GPX در عضله اسکلتی (001/0=P)، قلب (004/0= P) و کبد (029/0= P) گروه تناوبی+کورکومین و همچنین قلب (008/0= P) تناوبی+48 ساعت کورکومین به طور معناداری از گروه تناوبی بیشتر بود. علاوه براین، میزان سطوح MDA قلب در گروه های تناوبی+کورکومین (001/0=P) و تناوبی+48 ساعت کورکومین (001/0=P) از گروه تناوبی کمتر بود.

    نتیجه گیری

    با وجود پاسخ های اکسایشی متفاوت بافت ها به تمرینات HIIT، مصرف مکمل کورکومین در 48 ساعت پایانی می تواند همانند مصرف آن در طول هشت هفته از اثرات فشار اکسایشی جلوگیری کند.

    کلیدواژگان: کورکومین، تمرین تناوبی شدید، تعادل آنتی اکسیدانی
  • سیده مطهره آل طاها، نجمه رضائیان* صفحات 127-140

    هدف :

    چاقی با تغییر در تعادل پروتیین های درگیر در متابولیسم گلوکز در بروز مقاومت به انسولین نقش داشته و تمرینات ورزشی می تواند با تاثیر بر چاقی، هموستاز گلوکز را بهبود بخشد. هدف از مطالعه حاضر بررسی تاثیر تمرین مقاومتی با تراباند بر سطوح سرمی نترین -1 و شاخص مقاومت به انسولین در زنان غیرفعال دارای اضافه وزن و چاق بود.

    روش شناسی: 

    20 زن چاق (شاخص توده بدنی 01/3±01/32 کیلوگرم بر مترمربع، 43/3±9/44 سال) به طور تصادفی در دو گروه تمرین مقاومتی و کنترل تقسیم شدند. آزمودنی های گروه تجربی در هشت هفته تمرین مقاومتی با تراباند، چهار جلسه در هفته شرکت کردند. خونگیری جهت اندازه گیری شاخص های خونی مورد نظر قبل و 48 ساعت بعد از آخرین جلسه تمرینی انجام شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس در سطح معنی داری کمتر از 05/0 انجام گرفت.

    یافته ها

    بین سطوح سرمی نترین-1 (024/0=P) و انسولین (008/0=P)، شاخص مقاومت به انسولین (009/0=P)، وزن (001/0=P) و درصد چربی بدن (001/0=P) در دو گروه کنترل و تمرین تفاوتی معنی دار وجود داشت.

    نتیجه گیری

    تمرین مقاومتی با تراباند احتمالا با افزایش سطح سرمی نترین-1 می تواند موجب کاهش مقاومت به انسولین در زنان دارای اضافه وزن و چاق غیرفعال شود.

    کلیدواژگان: نترین-1، تمرین مقاومتی با تراباند، چاقی، مقاومت به انسولین
  • وحیده ریاحی، حسن مروتی*، امیر خسروی صفحات 141-153
    هدف

    تمرین ورزشی نوعی درمان غیردارویی در چاقی و دیابت نوع 2 می باشد. و در عین حال مکانیسم های مولکولی عهده دار سازگاری های ژنتیکی به آن به ویژه در پانکراس کمتر شناخته شده اند. هدف از مطالعه حاضر تعیین اثر 12 هفته تمرین هوازی بر میزان عملکرد سلول های بتا و پروتیین جفت نشده 2 پانکراس موش های چاق دیابتی بود.

    روش شناسی:

     در این مطالعه تجربی 24 سر موش صحرایی چاق دیابتی و سالم (5±220 گرم) به شیوه تصادفی به سه گروه مساوی: سالم HE ، دیابتیDI، دیابتی تمرین هوازی DI-AT تقسیم شدند. گروه DI-AT در یک برنامه تمرینات هوازی 12 هفته ای به تعداد 5 جلسه در هفته شرکت نموده و گروه کنترل در هیچ برنامه تمرینی شرکت نداشتند. غلظت گلوکز به روش رنگ سنجی گلوکز اکسیداز، انسولین سرم به روش الیزا و بیان ژن UCP2 با روش RT-Real time PCR اندازه گیری شدند. داده ها با استفاده از روش آماری تحلیل واریانس یک طرفه، در سطح معناداری 05/0 تجزیه و تحلیل شدند.  

    نتایج

    در پایان تحقیق بیان نسبی ژنUCP2  بافت پانکراس و HOMA-B گروهDI-AT به طور معنی داری از گروه DI کمتر (001/0= PHOMA-B : 001/0=PUCP2). و از گروه HE بیشتر (001/0= PHOMA-B : 001/0=PUCP2) بود.

    نتیجه گیری

    تمرینات هوازی باعث بهبود نیمرخ گلیسیمی و سطح انسولین در موش های صحرایی دیابتی نوع 2 منجر می شود، احتمالا بخشی از این بهبود می تواند مربوط به تغییر در بیان نسبی ژنUCP2  در بافت پانکراس موش های دیابتی باشد.

    کلیدواژگان: تمرین هوازی، UCP2، انسولین سرم، قند سرم، دیابت
  • ایمان فتحی*، سجاد احمدی زاد، مینو باسامی صفحات 154-168
    هدف

    هدف از این مطالعه بررسی تاثیر فعالیت ورزشی در زمان های مختلف روز بر متغیرهای هموریولوژیکی بود.

    روش شناسی:

     به همین منظور، 15 مرد سالم (میانگین± انحراف معیار: سن، 2.3±24.7 سال، وزن، 7.3±65.2 کیلوگرم، قد، 10.2±171.1 سانتی متر) به طور داوطلبانه در تحقیق حاضر شرکت کردند. همه آزمودنی ها در چهار ساعت مختلف روز (08:00، 12:00، 16:00، 20:00) و به فاصله 3 روز یک پروتکل تمرین هوازی را بر روی چرخ کارسنج انجام دادند. در هر جلسه، آزمودنی ها پس از گرم کردن، پروتکل دوچرخه سواری را به مدت 30 دقیقه با شدتی معادل 90 درصد HRmax انجام دادند. ضربان قلب و میزان درک فشار در طول 30 دقیقه تمرین ثبت شد. در هر کارآزمایی، دو نمونه خون وریدی (ml10) قبل و بلافاصله بعد از ورزش گرفته شد. نمونه های خون برای متغیرهای هموریولوژیکی (ویسکوزیته خون، ویسکوزیته پلاسما، هماتوکریت، فیبرینوژن، آلبومین و پروتیین تام) مورد بررسی قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که زمان روز بر پاسخ ویسکوزیته خون (056/0=P)، ویسکوزیته پلاسما در گرادیان سرعت 12 (070/0=P)، هماتوکریت (152/0=P)، فیبرینوژن (078/0=P)، ، میزان رسوب گلبول قرمز (461/0=P) ضربان قلب (838/0=P) و میانگین فشار خون شریانی (581/0=P) اثر معنی داری نداشت. با این حال، زمان روز بر پاسخ ویسکوزیته پلاسما (045/0=P، گرادیان سرعت 60)، پروتیین تام (014/0=P) و دمای بدن (035/0=P) به تمرین استقامتی تاثیر معنی داری گذاشت.

    نتیجه گیری: 

    با توجه به یافته های تحقیق حاضر می توان نتیجه گرفت که به جزء ویسکوزیته پلاسما در گرادیان بالا، پاسخ متغیرهای هموریولوژیک به یک جلسه فعالیت استقامتی وامانده ساز ارتباطی با زمان انجام فعالیت ورزشی ندارد. بنابراین به نظر می رسد افراد سالم احتمالا می توانند بدون نگرانی از وضعیت خونی خود در زمان های مختلف روز به فعالیت ورزشی بپردازند.

    کلیدواژگان: فیبرینوژن، زمان روز، هماتوکریت، بیماری های قلبی- عروقی
|
  • Samira Olfat, Roghyeh Fakhrpour *, Behrouz Ghorbanzadeh Pages 1-13
    Aim

     The aim of this study was to investigate the effects of short-term caffeine supplementation on athletes' electroencephalographic signals during a strenuous exercise session.  

    Methods

    This quasi-experimental study consisted of a female student-athlete aged 24-28 years with at least two years of experience in sports. From this population, 20 people who voluntarily had the necessary conditions to enter this study were selected as a sample and were randomly divided into two groups of 10: experimental group (athlete consuming caffeine supplement) and control group (athlete taking placebo). And capsules containing caffeine (at a dose of 6 mg / kg body weight) and starch were consumed by each subject without knowing the contents of the capsule and one hour before the start of the exhausting protocol. For both groups, Bruce exhausted exercise protocol was performed to the point of fatigue, which consisted of six to seven three-minute steps with varying inclination and speed of the turntable. Also, all subjects were measured brain waves by electroencephalography in three stages (half an hour before caffeine consumption and one hour after caffeine consumption and after the exhaustion test).  

    Results

    The results of this study showed that a session of strenuous exercise along with short-term caffeine supplementation in athletes causes significant changes in delta waves in the right hemisphere forehead and beta waves in the left hemisphere forehead (P <0.05).

    Conclusion

    Short-term caffeine supplementation before participating in an exhausting exercise activity session can improve electroencephalographic signals in athletes.

    Keywords: Short-term caffeine supplementation, Electroencephalography waves, Exhaustive exercise
  • Parvane Dolataabadi, Ramin Amirsasan *, Javad Vakili Pages 14-26
    Aim

      The aim of this study was to evaluate the effect of high intensity circuit training (HICT) on serum asprosin, lipid profile and some fitness factors in overweight and obese women.

    Methods

    Thirty overweight and obese women (BMI≥ 28)) with an age range of 30-45 years were purposefully selected in a quasi-experimental design with pre-test-post-test. They randomly divided to two groups: 15 subjects in HICT and 15 in control group. The preparation period was two weeks and the HICT training was eight weeks (three sessions per week with maximum intensity). Blood samples were taken in two stages before and 48 hours after the last training session. The amount of asprosin and lipid profile were measured by ELISA and spectrophotometry. Data were analyzed using paired samples t-test and ANCOVA with significance level of (P <0.05).

    Results

     After 10 weeks of training, HICT training group showed a significant decrease in the amount of asprosin (p = 0.02), triglyceride (p = 0.01), total cholesterol (p = 0.02), VLDL, weight, fat percentage and BMI (p = 0.01) compared to the control group. Exercise training significantly increased the number of squats and push-up compared to the control group. However, HICT training did not show a significant effect on the increase in VO2max compared to the control group.

    Conclusion

    High intensity circuit training as a non-pharmacological and effective method can reduce serum asprosin, lipid profile and some fitness factors in overweight and obese women and improve their body composition.

    Keywords: Obesity, Asprosin protein, High-intensity circular resistance training (HICT), lipid profile
  • Ebrahim Rangraz *, Bahman Mirzaei, Hojat Hatami, Hadi Miri Pages 27-38
    Aim

      age is an  important risk factor for type 2 diabetes mellitus and cardiovascular diseases. The aim of the present study was to investigate the effect of resistance training on serum levels of selected cardiac biomarkers including hs-CTnI and GDF-15 in elderly diabetic men.

    Methods

    This research was an experimental study with a pretest-posttest design. For this purpose, 24 people were selected from among diabetic elderly men (Age: 71.7±6.6 years, weight: 74.1±13.5 kg, body mass index: 26.7±4.4 kg/m2) as research subjects and randomly divided into 2 groups of resistance training (12 people) and control (12 people). The training protocol was designed for eight weeks with three sessions per week, eight movements and each movement with 70% of one maximum repetition for the training group. The control group was also monitored in Kahrizak nursing home without any exercise to compare with the experimental group and to evaluate the effect of eight-week pre-test and post-test blood sampling time. Chemiluminescence and sandwich ELISA were used to measure serum levels of hs-CTnI and GDF-15, respectively. Data was analyzed using SPSS version 24 software.

    Results

    Serum hs-CTnI levels decreased significantly after eight weeks of resistance training (p=0.001). While, Serum GDF-15 levels did not show significant changes (p=0.71).

    Conclusions

    Resistance training leads to different outcomes of cardiac biomarkers in elderly diabetic men. However, our data confirm that resistance training may improve cardiac risk factors in elderly diabetic men.

    Keywords: resistance training, Troponin, Growth Differentiation Factor 15, Aging, Type 2 diabetes
  • MohammadReza Izadmehr, Mehdi Mogharnasi *, Marziyeh Saghebjoo, Asghar Zarban Pages 39-49
    Aim

     One of the acute problems of the current human society is lack of physical activity, overweight and obesity. The aim of the present study was to investigate the effect of 8 weeks of resistance training along with spirulina consumption on total antioxidant capacity and malondialdehyde in overweight and obese men.

    Methods

    In this research, 44 men aged 30 to 50, with a body mass index greater than 25 kg/m2, were purposefully selected and randomly divided into four groups of exercise + spirulina, exercise + placebo, spirulina and placebo. Resistance exercises were performed at 12 stations, for eight weeks and three sessions per week, in very light, light-medium and heavy intensities. The spirulina and placebo groups took two tablets (500 mg) of spirulina and placebo, respectively. Blood sampling was done before and after eight weeks, following a 12 hour overnight fast.  

    Results

    In all groups except placebo, malondialdehyde significantly decreased (P=0.00) and total antioxidant capacity increased (P=0.00). Also, a significant difference was observed between the values ​​of malondialdehyde and total antioxidant capacity in the exercise + spirulina group with other groups (P=0.00). Exercise group + placebo and spirulina had a significant difference with placebo in terms of malondialdehyde and total antioxidant capacity (P=0.00). Exercise+placebo and spirulina group had no significant difference in the mentioned values ​​(P=0.95)..

    Conclusions

    Probably, the combination of resistance training and spirulina can have a positive effect on the peroxidative and antioxidant balance in overweight and obese men and prevent oxidative stress caused by exercise as well as overweight and obesity.

    Keywords: Resistance Exercise, Spirulina, Malondialdehyde, Antioxidant, Oxidative Stress
  • Hasan Naghizadeh *, Faeze Heydari, Gabrial Pouzesh Jadidi Pages 50-66
    Aim

      Physical exercises and the consumption of medicinal plants with anti-inflammatory properties are one of the most widely used methods to reduce the complications of type 2 diabetes. The aim of this study was to investigate the interactive effect of 12 weeks of high-intensity interval training and curcumin consumption on glycemic index, adiponectin and lipid profile in obese men with type2 diabetes hyperlipidemia.

    Methods

    The current research was a double-blind semi-experimental type. The statistical population included men with type 2 diabetes (mean age 38.76±2.05 years and weight 89.00±2.96 kg), 60 people participated in this research. Subjects were randomly divided into four groups: high-intensity interval training, high-intensity interval training + curcumin, curcumin, and placebo-control. The training intervention was performed three times a week and the consumption daily of curcumin was 2100 mg in three servings of 700 mg, for 12 weeks. Body composition and biochemical indices were measured before and after exercise. One-way ANOVA, two-way factorial ANOVA for repeated measurements and paired samples t test were used to analyze the data.

    Results

    Interactive effect of exercise and curcumin significantly increased adiponectin (p= 0.010), and significantly decreased glucose (p= 0.0001), insulin (p= 0.0001), HbA1c (p= 0.021), insulin resistance (p= 0.001), TC (p= 0.0001), TG (p= 0.001), LDL (p= 0.002) and HDL (p= 0.011). Exercise alone caused significant changes in all biochemical variables (p<0.05), but curcumin consumption alone did not cause significant changes (P>0.05).

    Conclusions

    Therefore, high-intensity interval training with curcumin consumption more improved glycemic status and lipid profiles in hyperlipidemia type 2 diabetes men more than the main effect of training and curcumin.

    Keywords: HIIT, Anti-inflammatory supplement, Insulin resistance, metabolic syndrome
  • Akram Karimiasl *, Farideh Ghasemikalateh, Ahmad Rahmani, HamidReza Norouzi Pages 67-82
    Aim

    The aim of this study was to investigating the effect of high intensity interval training and endurance training along with jujube supplement consumption on the state of oxidative stress and antioxidant capacity of testicular tissue of immature rats.

    Methods

    72 immature wistar rats with age of 22 days and weight of 60.64 ± 7.475 grams were randomly divided into 9 groups: control, intense interval training (HIT), intense endurance training (ICT), jujube , ICT + jujube, ICT + placebo, HIT training + placebo, HIT training + jujube and placebo. After a week of familiarization, the ICT protocol including running on a  rodent treadmill for 4 weeks (5 sessions/week) and the HIT protocol including 4 weeks (6 sessions/week) were performed. Distilled water gavage was given to the placebo groups, and jujube extract gavage was given to the jujube groups at a dose of 600 mg/kg of body weight, daily after training. The activities of SOD, GPX and CAT enzymes and MDA and TAC levels were measured by spectrophotometry and ELISA kit.

    Results

    In the HIT group, a significant increase in SOD, GPX and TAC was observed after 4 weeks (P=0.001); In the ICT group, the amount of MDA decreased significantly after 4 weeks (P=0.022), while SOD (P=0.006) and TAC (P=0.001) had a significant increase. The amount of antioxidant activity and the level of MDA and TAC did not change significantly in the group of HIT + jujube extract, on the other hand, in the ICT + jujube extract group, only CAT had a significant decrease (P = 0.012).

    Conclusions

     The results of the present study showed that intense interval and endurance training has reduced oxidative stress and significantly increased antioxidant enzymes in testicular tissue and immature rats. However, due to the few studies done in this field, more research is needed.

    Keywords: Malondialdehyde (MDA), Superoxide dismutase (SOD), Glutathione peroxidase (GPX), Catalase (CAT), Total antioxidant capacity (TAC)
  • Roghayeh Koroni *, Ali Yonesyan, Adel Donyaei Pages 83-96
    Aim

     Nesfatin-1 is an adipokine that is secreted from adipose tissue and is involved in the regulation of insulin action and glucose metabolism. The aim of this study was  Comparison the effect of 8 weeks different exercises (endurance, resistance and combined) on serum levels of nesfatin-1 and insulin resistance index in women with type 2 diabetes.

    Methods

    This quasi-experimental study included a pre-test and post-test with 3 experimental groups and one control group. The statistical sample of this research was included of women with type 2 diabetes, with an average age (50.82+6.7 years) and body mass index (29.82+4.35 Kg/m2), That were divided into four groups of 15 people: 1- aerobic training, 2- resistance training, 3- combined training and 4- control group. Blood samples were collected before the beginning of the exercises and 48 hours after the end of the exercises in the fasting state. Dependent T test was used to evaluate intra-group difference, ANOVA test was used to evaluate inter-group difference, significance level p < 0.05.

    Results

    The findings showed that the serum levels of nesfatin-1 in the resistance training groups (p=0.02) and combined training (p=0.009) increased significantly after the intervention, the fasting glucose serum level in the aerobic groups ( (p=0.04) and combined (p=0.04), insulin serum level in the combined group (p=0.007), insulin resistance index in the combined group (p=0.006), serum TG level in aerobic groups (p=0.007) (p=0.006) and combined (p=0.006), LDL serum level in resistance groups (p=0.018) and combined (p=0.001), cholesterol serum level in aerobic groups (p=0.03), resistance (p=0.04) and combined (p=0.02), BMI index in the combined group (p=0.001), body fat percentage also decreased significantly in the combined group (p=0.04). Also, HDL serum levels in the aerobic (p=0.006) and combined (p=0.005) groups and beta cell performance index in the combined group (p=0.001) increased significantly.

    Conclusions

    According to the results of this study, it seems that combined exercises are a more suitable stimulus for increasing nesfatin-1 serum levels and reducing risk factors in women with type 2 diabetes.

    Keywords: Endurance exercises, resistance, combined, Nesfatin-1, Insulin resistance
  • Shahrazad Ansari, Ali Barzegari *, Saeed Naghibi, MohammadHassan Dashty Pages 97-111
    Aim

    Leptin and lipoprotein lipase are important factors in the process of fat metabolism and energy homeostasis, and the effect of different methods of exercise training has been less studied. The aim of this study was the effect of three types of HIT, HIIT and MIT exercises on leptin and lipoprotein lipase gene expression in the subcutaneous fat tissue of male rats.

    Methods

    32 male rats with an average weight of 237 ± 25 grams were prepared. Mice were randomly divided into four equal groups of control, moderate-intensity aerobic training, high-intensity aerobic training, and high-intensity intermittent aerobic training. The training groups participated in training programs for 8 weeks. The expression of leptin and lipoprotein lipase genes was determined using RT-PCR laboratory method. To investigate the difference between groups of variables, one-way analysis of variance and Tukey's post hoc test and SPSS-24 software were used..

    Results

    The results showed that there was a significant difference in the expression of leptin and lipoprotein lipase between the groups (control, HIT, HIIT and MIT)(p=0.001).Tukey's test results showed that although performingHIT, HIIT and MIT exercises decreased leptin gene expression (p=0.001) and increased lipoprotein lipase compared to the control group(p=0.001).However, no significant difference was observed between training groups(HIT, HIIT and MIT)in leptin and lipoprotein lipase changes.

    Conclusion

    The results of the present study showed that HIT, HIIT and MIT all cause changAes in leptin and lipoprotein lipase gene expression, but it seems that the changes in leptin and lipoprotein lipase in HIT exercises were more than in MIT and HIIT.

    Keywords: MIT, HIT, HIIT, Leptin, lipoprotein lipase
  • Ali Gorzi, Ahmad Rahmani *, Samane Ekradi Pages 112-126
    Aim

      Oxidative stress in different organs is the main challenge for athletes who undergo strenuous training. This study investigated the effect of curcumin supplementation along with HIIT on the antioxidant balance of skeletal muscle, heart, and liver in male Wistar rats.

    Methods

    Forty two male Wistar rats aged six-eight weeks, after one week familiarization period, were randomly divided into 6 groups; Control, Curcumin, 48hrs Curcumin, HIIT, HIIT+Curcumin, and HIIT+48hrs Curcumin. HIIT training (8 weeks, 5 sessions a week) carried out on a rodent treadmill. Curcumin supplement (30 mg/kg.BW) injected Intraperitoneally (eight weeks, three times a week; or last 48 hours, every 8 hours) in the supplemented groups. GPX activity was measured by Elisa Kit and the MDA level was assessed by spectrophotometric method.

    Results

    One-way ANOVA results showed that GPX activity of the HIIT group in skeletal muscle, heart, and liver were significantly (P<0.05) lower, and MDA levels of the heart were significantly (P=0.001) higher than the control group. Also, GPX activity of skeletal muscle (P=0.001), heart (P=0.004), and liver (P=0.029) in the HIIT+curcumin and HIIT+48hrs curcumin group of the heart (P=0.008) were significantly higher than HIIT group. MDA levels of heart in the HIIT+curcumin (p=0.001) and HIIT+48hrs curcumin (P=0.001) groups were significantly lower than the HIIT group.

    Conclusion

    In spite of different oxidative stress responses of tissues to the HIIT training, curcumin supplementation during the last 48 hours of strenuous HIIT, as well as during eight weeks, could prevent oxidative stress, and improves antioxidant capacity.

    Keywords: curcumin, High Intensity interval training, Antioxidant Balance
  • Seyedeh Motahareh Aletaha, Najmeh Rezaein * Pages 127-140
    Aim

    Obesity leads to insulin resistance by changing the balance of proteins involved in glucose metabolism, and exercise training can improve glucose hemostasis by effecting obesity. The aim of this study was to investigate the effect of resistance training using thera-band on serum levels of Netrin-1 and insulin resistance index (HOMA-IR) in sedentary overweight and obese women.

    Methods:

     Twenty overweight and obese women (body mass index 32.01±3.01 kg/m2, mean aged 44.9±3.43 years) randomly divided into two groups of resistance training and control. Subjects in experimental group participated in eight weeks of resistance training using thera-band, four sessions per week. Blood samples have been taken before and 48 hours after last training session to measure the blood factors assessed. Data analyzed by Co-Variance and P<0.05 considered significant.

    Results

    Significant differences existed between training and control groups for serum levels of Netrin-1 (P=0.024) and insulin (P=0.008), HOMA-IR (P=0.009), weight (P=0.001) and body fat percent (P=0.001).

    Conclusions

    Resistance training presumably results in decreases in insulin resistance through augmentation of serum Netrin-1 levels in sedentary overweight and obese women.

    Keywords: Netrin-1, Thera-band Resistance Training, Obesity, Insulin resistance
  • Vahideh Riyahi, Hassan Morovvati *, Amir Khosravi Pages 141-153
    Aim

      Exercise is a type of non-pharmacological treatment for obesity and type 2 diabetes, and at the same time, the molecular mechanisms responsible for genetic adaptations to it, especially in the pancreas, are less known. The aim of this study was to determine the effect of 12 weeks of aerobic training on the function of beta cells and uncoupled protein 2 of the pancreas of diabetic obese rats.

    Methods

    In this experimental study, 24 obese diabetic and healthy rats (220 ± 5 g) were randomly divided into three equal groups: HE healthy, DI diabetic, and DI-AT aerobic training diabetic. The DI-AT group participated in a 12-week aerobic training program with 5 sessions per week, and the control group did not participate in any training program. Glucose concentration was measured by glucose oxidase colorimetric method, serum insulin by ELISA method and UCP2 gene expression by RT-Real time PCR method. The data were analyzed using the statistical method of one-way analysis of variance at a significance level of 0.05.

    Results

    At the end of the research, the relative expression of pancreatic tissue UCP2 gene and HOMA-B of the DI-AT group was significantly lower than the DI group (PHOMA-B = 0.001: PUCP2 = 0.001). And it was more than HE group (PHOMA-B=0.001: PUCP2=0.001).

    Conclusion

    Aerobic training improves the glycemic profile and insulin level in type 2 diabetic rats, probably part of this improvement can be related to the change in the relative expression of UCP2 gene in the pancreatic tissue of diabetic rats.

    Keywords: aerobic training, UCP2, serum insulin, serum sugar, diabetes
  • Iman Fathi *, Sajad Ahmadizad, Minoo Basami Pages 154-168
    Aim

      The purpose of this study was to investigate the effect of exercise at different times of day on hemorheological variables.

    Methods

    For this reason, fifteen healthy male subjects (Mean±SD: age, 24.7±2.3 years, weight, 65.2±7.3 kg, height, 171.1±10.2 cm) participated in the present study voluntarily. All subjects performed an aerobic exercise protocol on a cycle ergometer at intervals of 3 days and at four different times of day (08:00, 12:00, 16:00 and, 20:00). In each session, subjects performed the cycling protocol for 30 minutes at an intensity corresponding to 90% of HRmax after warming up. Heart rate and rate of perceived exertion were recorded during 30 minutes of exercise. In each trial, two venous blood samples (10 ml) were taken before and immediately after exercise. Blood samples were analyzed for hemorheological variables (blood viscosity, plasma viscosity, hematocrit, fibrinogen, albumin and, total protein).

    Results

    statistical analysis of data revealed no significant effect of time of day on responses of blood viscosity (P=0.056), plasma viscosity at a shear rate of 12 (P=0.070), hematocrit (P=0.152), fibrinogen (P=0.078), erythrocyte sedimentation rate (P=0.461), heart rate (P=0.838) and mean arterial blood pressure (P=0.581). However, time of day significantly affected responses of plasma viscosity (P=0.045, shear rate of 60), total protein (P=0.014), and body temperature (P=0.035) to endurance exercise.

    Conclusions

    According to the findings of the present study, it could be concluded that except for plasma viscosity at the high shear rate, responses of hemorheological variables to exhaustive endurance exercise are not related to the time of day that exercise is performed.  Therefore, it seems that healthy people can probably exercise at different times of the day without worrying about their blood status.

    Keywords: Fibrinogen, Time of day, Hematocrit, Cardiovascular disease