فهرست مطالب

مجله علوم و صنایع غذایی ایران
سال نوزدهم شماره 11 (پیاپی 132، بهمن 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/10
  • تعداد عناوین: 30
|
  • نفیسه کربلایی اسماعیلی، اکرم آریان فر* صفحات 1-15

    اسنک های بر پایه میوه و سبزی وگیاهان دارویی نسبت به سایر اسنک ها پذیرش و جذابیت بیشتری دارند. بهارنارنج، به دلیل وجود ترکیبات فراسودمند و تغذیه ای شرایط تولید این محصول ارزشمند را فراهم نموده است. هدف از این پژوهش تولید فرآورده نوظهوری بر پایه بهارنارنج، تحت عنوان پاستیل بهارنارنج، بود. بدین منظور از  مخلوط ژلاتین و پکتین در  نسبت های  5/5، 3/7،1/9 و 10 درصد  و ایزومالت و شکر به عنوان شیرین کننده استفاده شد. نتایج نشان داد که با افزایش میزان پکتین در فرمولاسیون، میزان رطوبت هریک از نمونه ها کاهش و میزان اسیدیته و بریکس آن ها افزایش یافت. همچنین بررسی نتایج ویژگی های بافتی بیانگر آن است با افزایش میزان پکتین میزان سفتی، پیوستگی، فنریت و قابلیت جویدن افزایش یافت. با توجه به نتایج به دست آمده  نمونه حاوی ایزومالت با نسبت ژلاتین 9 به همراه پکتین 1 قابلیت بهتری برای جایگزینی شکر برخوردار بود و با توجه به خصوصیات تغذیه ای مناسب، این پاستیل به عنوان به ماده غذایی عملگر شناخته می شود.

    کلیدواژگان: پاستیل فراسودمند، پکتین، بهارنارنج، خواص فیزیکوشیمیایی، ویژگی های بافتی
  • وحید پاسبان نوقابی، حامد صابریان* صفحات 17-31

    یکی از چالش های مهمی که در زمینه استفاده از آنتوسیانین‎ها وجود دارد، پایداری نسبتا پایین آن‎ها مخصوصا در برابر نور و حرارت می‎باشد. بنابراین، هدف اصلی این پژوهش، افزایش پایداری عصاره آنتوسیانینی استخراجی از گلبرگ زعفران در برابر تیمارهای حرارتی و شرایط نوری می‎باشد. برای رسیدن به این هدف، در بیشتر موارد از روش ریزپوشانی استفاده می‎شود. برای پایدارسازی عصاره آنتوسیانینی گلبرگ زعفران، بهینه‎سازی ریزپوشانی آنتوسیانین‎ها با صمغ عربی، صمغ فارسی، مالتودکسترین و پروتیین آب‏پنیر انجام شد و پایداری حرارتی آن‎ها در نوشیدنی مدل بررسی شد. نیمه عمر آنتوسیانین طی تیمار حرارتی (در دمای 90 درجه سانتی‎گراد) 8/100 دقیقه بود و مبنای تیمار حرارتی برای نمونه‎ها قرار گرفت. از میان ترکیبات دیواره‎ای مورد استفاده برای ریزپوشانی عصاره آنتوسیانینی، بیشترین میزان آنتوسیانین کل ریزکپسول ها مربوط به ریزکپسول مالتودکسترین (7/191 میلی گرم سیانیدین 3- گلیکوزید به ازای 100 گرم پودر گلبرگ) بود. بعد از آن، نمونه‎هایی که دیواره آن دوجزیی بود و یک جزء آن را مالتودکسترین تشکیل می داد، قرار داشتند. کمترین میزان آنتوسیانین کل نیز مربوط به ریزکپسول های حاوی صمغ عربی بود. پس از بکار بردن ریزکپسول ها در نوشیدنی مدل، بیشترین آنتوسیانین باقی مانده (55/63 درصد) مربوط به ریزکپسول حاوی دیواره ترکیبی مالتودکسترین و کنسانتره پروتیین آب پنیر (به نسبت 1 به 1) بود. بنابراین دیواره پروتیینی، تاثیر مثبت بیشتری بر محافظت از آنتوسیانین‏ها در نوشیدنی مدل طی فرآیندهای حرارتی داشته است.

    کلیدواژگان: پایدارسازی حرارتی، آنتوسیانین، گلبرگ زعفران، ریزپوشانی، پروتئین آب پنیر
  • عادل دزیانی، امان محمد ضیائی فر*، سید مهدی جعفری، سارا اقاجان زاده صفحات 33-49

    آب لیمو فرآورده غیر تخمیری با اسیدیته بالا و منبع غنی از اسید آسکوربیک و ترکیبات فنلی می باشد که از فعالیت رادیکال های آزاد در بدن جلوگیری می کند. امروزه به منظور حفظ کیفیت محصول از روش های نوین غیرحرارتی جهت فرآوری ماده غذایی استفاده می شود. هدف از این پژوهش طراحی و ساخت سیستم مداوم میدان الکتریکی پالسی (PEF) و تاثیر آن بر میزان تخریب آنزیم پکتین متیل استراز و محتوای اسید آسکوربیک و ترکیبات فنلی، اندیس ابری شدن و قهوه ای شدن وخصوصیات حسی در آب لیمو می باشد. در این پژوهش موج مربعی شکل دوقطبی به عرض 10 میکروثانیه و فرکانس ثابت 1000هرتز مورداستفاده قرار گرفت. در محفظه فرآوری این دستگاه از دو الکترود از جنس استیل ضدزنگ به طول و ضخامت به ترتیب 100 و 5/0 میلی متر استفاده شد. آب لیمو در مدت 500، 571، 666، 800، 1000 میکرو ثانیه تحت فرآیند PEF با شدت میدان الکتریکی پالسی 22/22، 33/33، 44/44 و 55/55  کیلوولت بر سانتی متر قرار گرفت. به طورکلی با افزایش میدان از 22/22 به 55/55 کیلوولت بر سانتی متر در یک زمان ثابت فرآوری میزان تخریب آنزیم PME به طور میانگین 25 درصد افزایش یافت. اعمال بالاترین شدت میدان الکتریکی پالسی 55/55 کیلوولت بر سانتی متر در مدت زمان 1000 میکروثانیه موجب تخریب 14 درصدی اسید آسکوربیک در مقایسه با نمونه تازه شد. با افزایش میدان الکتریکی پالسی میزان کدورت نمونه و اندیس قهوه ای شدن افزایش یافت. استفاده از میدان الکتریکی پالسی با شدت بالا موجب افزایش میزان تخریب آنزیم PME و حفظ کدورت در محصول فرآوری شده در مقایسه با نمونه تازه شد. حفظ خصوصیات حسی آب لیمو فرآوری شده با PEF در مدت زمان نگه داری نشان داد که استفاده از روش غیرحرارتی میدان الکتریکی پالسی می تواند به عنوان یک رویکرد امیدوارکننده در فرآوری محصولات غذایی باشد.

    کلیدواژگان: آب لیمو
  • روح الله اجتماعی، حسن احمدی گاولیقی*، مریم جلیلی صفریان، مهدی طبرسا صفحات 51-63

    بیشترین ترکیب جانبی حاصل از فراوری ذرت در صنعت تولید نشاسته از ذرت، سبوس می باشد که فقط به صورت غذای دام از آن استفاده می شود. در این مطالعه خواص ضد اکسایشی و ضد دیابتی صمغ فیبر ذرت دارای فنل (FAX) و بدون فنل (Y) از سبوس ذرت مورد بررسی قرار گرفت. همچنین جهت بررسی سازوکار ممانعت کنندگی دو آنزیم α-آمیلاز و α-گلوکوزیداز، میزان شدت فلویورسانس ذاتی و خارجی اندازه گیری شد. نتایج نشان داد بیشترین خاصیت مهارکنندگی رادیکال DPPH مربوط به فیبرFAX  µmolTE/g399/0 ± 74/39، و کمترین مربوط به فیبر استخراج شده Y µmolTE/g 257/0 ± 73/3 می باشد. همچنین نتایج فعالیت مهارکنندگی رادیکال کاتیونی ABTS مربوط به نمونه  FAXبرابر با molTE/g µ 99/2 ± 10/137 بوده و نمونه Y molTE/g µ 17/1± 68/29 بود. میزان مهار کنندگی فعالیت آنزیم α-آمیلاز خوکی نمونه  FAX بیشتر از Y بوده و اختلاف معنی داری با یکدیگر داشتند (05/0 > p). نمونه فیبرFAX بیش ترین تاثیر را بر مهار فعالیت آنزیم گلوکوزیداز موشی داشت (15/26درصد) در حالیکه نمونه Yدر غلظت های استفاده شده فاقد خاصیت مهار آنزیم بود. همچنین کاهش شدت فلویورسانس در اثر افزودن غلظت های مختلف هردو فیبر به آنزیم α-آمیلاز و α-گلوکوزیداز مشاهده شد ولی این شدت برای نمونه FAX بیشتر بود. فیبرهای تولیدی توانایی مهار کنندگی هر دو آنزیم را از طریق ایجاد تغییر در ساختمان سوم آنزیم به وسیله پیوندهای غیرکوالانسی را داشتند. بطور کلی نتایج نشان داد که فیبر با میزان فنل بالا از سبوس ذرت می تواند به عنوان یک منبع طبیعی دارای فعالیت ضد اکسایشی ومهار فعالیت آنزیم های α-آمیلاز و α-گلوکوزیداز محسوب شده و در تولید مواد غذایی فراسودمند مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: سبوس ذرت، استخراج، صمغ فیبر ذرت، ضد دیابتی، ترکیبات فنولی
  • پروین شایسته کیا، علیرضا صادقی*، مهدی کاشانی نژاد، مرتضی خمیری، مریم زارعلی صفحات 65-76

    ارزیابی ویژگی های پروبیوتیکی باکتری های اسید لاکتیک جدا شده از شبه غلات تخمیر شده در تهیه کشت های میکروبی اهمیت وافری دارد. در پژوهش حاضر، پس از شناسایی مولکولی، خصوصیات پروبیوتیکی باکتری اسید لاکتیک غالب جدا شده از تخمیر آمارانت مورد ارزیابی قرار گرفت. توالی یابی محصولات PCR منجر به شناسایی لاکتوباسیلوس برویس به عنوان جدایه لاکتیکی غالب گردید. زنده مانی جدایه مذکور پس از تیمار متوالی اسید و صفرا در مقایسه با نمونه کنترل از 108 به حدود CFU/mL  106 رسید و بیشترین اثر ضد باکتریایی را در برابر استافیلوکوکوس اوریوس از خود نشان داد. با این حال، هاله عدم رشد استافیلوکوکوس اوریوس در حضور جدایه لاکتیکی در مقایسه با هاله عدم رشد لیستریا مونوسیتوژنز اختلاف معنی داری نداشت (05/0P>). همچنین جدایه لاکتیکی قابلیت خود اتصالی (19/36 درصد) و دگر اتصالی مناسبی با استافیلوکوکوس اوریوس (24/71 درصد) داشت و فاقد فعالیت همولیزی بود. علاوه بر این، نسبت به اکثر آنتی بیوتیک های مورد مطالعه مقاوم بود. با توجه با قابلیت های پروبیوتیکی مناسب لاکتوباسیلوس برویس جدا شده از تخمیر آمارانت می توان از آن به عنوان کشت میکروبی آغازگر و یا پروبیوتیک در صنایع تخمیری استفاده نمود.

    کلیدواژگان: جدایه لاکتیکی غالب، آمارانت تخمیر شده، خصوصیات پروبیوتیکی
  • آیدا ذوالعلمین*، سارا موحد، محمدحسین عزیزی، حسین احمدی چناربن صفحات 77-89

    افزایش نیاز به نشاسته در صنایع فرآوری غذایی، سبب توجه به تشخیص تاثیر سایر ترکیبات غذایی بر فرآوری غذاهای مبتنی بر نشاسته شده است. زانتان و قند به ترتیب معمولا به عنوان هیدروکلویید و شیرین کننده در غذاهایی بر پایه نشاسته مورد استفاده قرار می گیرند. این مواد سازنده می توانند بر خصوصیات ساختاری، حرارتی، چسبندگی (خمیری) و ریولوژیکی این نوع غذاها تاثیر بگذارند. هدف از این مطالعه، تجزیه و تحلیل نحوه اثر گذاری ساکارز و زانتان بر خصوصیات فیزیکوشیمیایی، ریولوژیکی و مورفولوژیکی خمیرهای نشاسته می‎باشد. بعلاوه، مقایسه تاثیر ترکیب زانتان و ساکارز بر خمیر های نشاسته ذرت و گندم در این مطالعه به انجام رسیده است . در این پژوهش از غلظت زانتان 1درصد وزنی و ساکارز 5درصد وزنی انتخاب شد و مخلوط ها بر پایه نشاسته (ذرت یا نشاسته گندم) تهیه گردید. نتایج نشان داد که در حضور و عدم حضور زانتان یک درصد وزنی و ساکارز 5 درصد وزنی ، خمیر نشاسته ها تفاوت معنی داری ازنظر انحلال پذیری، قدرت تورم، جذب آب و شفافیت خمیر داشتند (05/0 > p). سنجش های ریولوژیکی آشکار کردند که تمام خمیرها رفتار رقیق شونده با برش را نشان دادند. با اضافه کردن زانتان و ساکارز، گرانروی (ویسکوزیته) ظاهری، مدول ذخیره و مدول اتلاف خمیرهای نشاسته افزایش پیدا کرد. طیف های مادون قرمز تبدیل فوریه، تغییر شدت و طول موج اوج (پیک) های جذب را در اثر افزودن زانتان و ساکارز نشان دادند. سنجش های میکروسکوپ الکترونی روبشی و پراش پرتوی ایکس اثبات کردند که در نتیجه افزودن  زانتان و ساکارز در حین ژلاتینی شدن، تغییراتی در ساختار شبکه ایجاد گردید .. نتایج این مطالعه می تواند به بهبود فرآوری و پیدا کردن شرایط بهینه فرآوری جهت تولید غذاهای بر پایه نشاسته مانند غذای کودک، نان، شیرینی های و غیره کمک کند.

    کلیدواژگان: نشاسته، زانتان، ساکارز، خصوصیات فیزیکوشیمیایی، رئولوژی
  • لیلا علیزاده، نفیسه جهانبخشیان*، محمدحسین عزیزی، رضوان موسوی ندوشن، مرتضی احسانی صفحات 91-106

    در تحقیق حاضر ویژگی های فیلم نشانگر پلی لاکتیک اسید و آنتوسیانین های استخراج شده از کلم قرمز و چغندر لبویی مورد بررسی قرار گرفت به طوری که نمونه های فیلم 1 (پلی لاکتیک اسید فاقد آنتوسیانین)، 2 (پلی لاکتیک اسید حاوی آنتوسیانین کلم قرمز)، 3 (پلی لاکتیک اسید حاوی آنتوسیانین چغندر لبویی) و 4 (پلی لاکتیک اسید حاوی آنتوسیانین چغندر لبویی و کلم قرمز) تهیه شدند و آزمون هایضخامت، حلالیت، خواص مکانیکی (میزان کشش پذیری، مقاومت به کشش، مدول الاستیک) و تغییرات مولفه های رنگیبر روی آنها صورت پذیرفت. نتایج نشان داد که اختلاف آماری معنی داری در ضخامت نمونه های فیلم ملاحظه نشد(p≤0.05). بالاترین حلالیت متعلق به نمونه شاهد (فیلم 1) و پایین ترین میزان حلالیت متلعق به نمونه 4 بود.نتایج آزمون های مکانیکی نشان داد که بالاترین افزایش طول در شکست متعلق به نمونه های 3 و4  و پایین ترین افزایش طول در شکست متعلق به نمونه 1 بود (p≤0.05). همچنین پایین ترین مقاومت به کشش و مدول یانگ متعلق به نمونه 1 بود (p≤0.05). در تمامی نمونه های فیلم به جز نمونه 1، با افزایش pH (تاpH=14)،مولفه رنگیL*نمونه ها به طور معنی داری افزایش یافت (p≤0.05). همچنین در تمامی pHهای مورد بررسی، نمونه 1 دارای بالاترین مولفه رنگیL* و نمونه 3 دارای پایین ترین مولفه رنگیL* بود (p≤0.05). مولفه رنگیa*  در نمونه 3، در pH=1-6، روند افزایشی و سپس تا pH=14 روند کاهشی داشت(p≤0.05). در نمونه های 2 و4  در pH=1-13، روند کاهشی و سپس تا pH=14 روند افزایشی ملاحظه شد(p≤0.05). در نمونه 3، تا pH=6، روند افزایشی و پس از آن تا pH=14  روند کاهشی ملاحظه شد(p≤0.05). در مولفه رنگی b‏*  نمونه 2، ابتدا در pH=1-12، روند کاهشی و سپس تا pH=14 روند افزایشی ملاحظه شد (p≤0.05). مولفه رنگی b‏*  نمونه 3 در pH=1-11، و در نمونه 4  در pH=1-12، روند کاهشی و مجدد برای هر دو نمونه تا pH=14 روند افزایشی نشان داد(p≤0.05). نمونه 4 به دلیل ویژگی های فیزیکی مناسب و تغییرات رنگی واضح تر در pH های مختلف به عنوان تیمار برتر معرفی شد.

    کلیدواژگان: فیلم هوشمند، پلی لاکتیک اسید، آنتوسیانین، چغندر لبویی، کلم قرمز
  • لیلی فدایی، ماندانا طایفه*، مصطفی صادقی، خدیجه عباسپور، آریا نقره علیپور صفحات 107-115

    یکی از بهترین روش های غنی سازی و بهبود ارزش تغذیه ای، به کارگیری منابع فیبر در فرمولاسیون مواد غذایی می باشد. سبوس غلات از بهترین و اقتصادی ترین منابع تامین فیبر در رژیم غذایی محسوب می شوند. از این رو، در این مطالعه تاثیر افزودن سبوس برنج و گندم فرآوری شده به روش هیدروترمال تحت شرایط بهینه در مقادیر 0، 4 و 8 درصد بر ویژگیهای ریولوژیکی خمیر، بافت، رنگ و خصوصیات حسی بیسکویت حاصل مورد بررسی قرار گرفته است. بررسی نتایج آزمون ریولوژیکی خمیر حاکی از آن بود که افزایش مقادیر سبوس برنج و گندم فراوری شده به روش هیدروترمال در خمیر، منجر به کاهش عددکیفی و افزایش میزان جذب آب شده است. از طرف دیگر افزایش میزان سبوس گندم و برنج در خمیر با افزایش زمان گسترش خمیر نیز همراه بود. ارزیابی تغییرات بافت و رنگ نیز وجود ارتباط مستقیم بین سفتی بافت بیسکوییت، تغییر رنگ و مقادیر سبوس گندم و برنج را نشان داد. ارزیابی حسی انجام گرفته توسط ارزیابان بر روی نمونه های بیسکویت نیز، بیانگر تاثیر منفی و کاهش معنی دار نمرات ارزشیابی، در صورت افزایش میزان سبوس گندم و برنج فراوری شده و جایگزینی سبوس برنج هیدروترمال شده در فرمولاسیون، برویژگیهای حسی می باشد. با توجه به نتایج حاصل، استفاده از میزان 4 درصد سبوس گندم و برنج هیدروترمال شده جهت غنی سازی محتوای تغذیه ای بیسکوییت مناسب بوده و پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: بیسکویت، سبوس برنج، سبوس گندم، ویژگی های رئولوژیکی، هیدروترمال
  • سیده سارا سیادتی، ندا احمدی کمازانی* صفحات 117-133

    هدف از این مطالعه، ارزیابی ویژگی های فیزیکوشیمیایی (راندمان استخراج، توسعه رنگ، ترکیب اسیدهای چرب، اندیس یدی، اندیس صابونی، ترکیب استرول ها)، فعالیت مهار رادیکال آزادDPPH  و شاخص پایداری اکسیداتیو روغن استخراج شده توسط پرس سرد از مغز های فندق تیمار شده (برشته نمودن برای 0، 5/2، 5 و 5/7 دقیقه توسط مایکروویو) بود. نتایج نشان داد که در اثر پیش تیمار مغز فندق ایرانی توسط مایکروویو، میزان راندمان استخراج روغن، توسعه رنگ و میزان فیتواسترول افزایش می یابد. همچنین طی این پیش تیمار در اندیس صابونی (mg KOH/g oil 188-191) و ترکیب اسیدهای چرب نمونه های روغن مغز فندق اختلاف معنی داری مشاهده نگردید .(p ≥ 0.05) اسیدهای چرب غالب غیر اشباع در نمونه های روغن در کلیه تیمارها به ترتیب اسید اولییک C18:1c  (32/43-78/77) و اسید لینولییک C18:2c  (18/10%-85/9%) تعیین شد. درکلیه تیمارها، فیتواسترول های غالب β- سیتوسترول، Δ-7-اونا استرول، کامپسترول، Δ-7-استیگمااستانول و سیتواستانول تعیین شد. بیشترین فعالیت مهار رادیکال DPPH به ترتیب در نمونه های  MW-0 (62/90 %) و MW-2.5  (94/89 %) مشاهده شد. علاوه بر این اندیس پراکسید، اندیس آنیزیدین و اندیس توتوکس روغن فندق شاهد (MW-0) و روغن فندق پیش تیمارشده (MW-2.5) در دمای آون با° C  160 در فواصل 0، 3، 6 و 9 ساعت تعیین شد. همچنین شاخص پایداری اکسیداتیو (OSI) با استفاده از آزمون رنسیمت در دمای° C  120 تعیین شد. نتایج نشان داد که پیش تیمار با مایکروویو یک راهکار نوید بخش جهت ارتقاء راندمان استخراج روغن، محتوای فیتواسترول ها و توسعه رنگ R در روغن حاصل از مغز فندق ایرانی می باشد.

    کلیدواژگان: برشته کردن توسط مایکروویو، پرس سرد، پایداری اکسیداتیو، روغن مغز فندق، فیتواسترول
  • فرشته حسینی*، حامد صابریان، شادی بلوریان، مجید افشاری صفحات 135-148

    در این پژوهش، تاثیر متغیرهای نوع حلال، نسبت دانه به حلال، دما و زمان استخراج بر بازده رنگی، خلوص رنگ و بازده بیکسین/ نوربیکسین دانه آناتو بود. طرح مرکب مرکزی با چهار فاکتور نوع حلال (استون، سود، سود-استون)، نسبت حلال به ماده جامد (1:1 تا 1:5 میلی لیتر بر گرم) و زمان (2-6 ساعت) و دمای استخراج (25-65 درجه سانتیگراد) در سه سطح (1- ، 0 و 1) بررسی شد. نتایج حاکی از آن بود که مدل درجه دوم برای بازده رنگ آناتو معنی دار می باشد و ضریب تببین (R2) محاسبه شده برای آن 915/0 بود که بیانگر آن است که 5/91% تغییر در پاسخ ها توسط مدل برازش شده قابل تبیین است. همچنین دما و زمان استخراج تاثیر معنی داری بر بازده استخراج نشان نداد. بازده بیشینه تحت شرایط حلال هیدروکسید سدیم، دمای Cº 41/46، زمان 05/2 ساعت و نسبت حلال به ماده جامد 5 به 1، معادل 31/13% پیش بینی گردید. مدل درجه دوم برای خلوص رنگ آناتو معنی دار بود و ضریب تبیین (R2) محاسبه شده برای آن 848/0 بود. با تغییر نوع حلال از استون به سود و افزایش نسبت حلال به ماده جامد، خلوص افزایش یافت. شاخص بازده بیکسین/ نوربیکسین نیز که در واقع وزن بیکسین/ نوربیکسین نسبت به دانه آناتو می باشد، به عنوان یک شاخص جامع تر تعیین و محاسبه شد. همچنین موثرترین عامل در تغییرات رنگ پودر آناتو، عامل نور تشخیص داده شد که درصورت حذف آن با استفاده از بسته بندی های مناسب می توان کیفیت پودر رنگ های استخراجی را تا حدود زیادی حفظ نمود. نتایج مشابهی در خصوص پایداری پودر رنگ آناتو در سیستم مدل غذایی پودر آب پنیر مشاهده شد.

    کلیدواژگان: استخراج آناتو، بهینه سازی، بازده رنگی، خلوص رنگ، *L
  • مرجان نوری*، امیرحسین آگاهی صفحات 149-160

    شکلات محصولی پرطرفدار و پر مصرف در گروه های سنی مختلف است اما در سال های اخیر تحت تاثیر افزایش نیاز مصرف کنندگان به شکلات سالم یعنی کم قند یا بدون قند قرار گرفته است. هدف پژوهش حاضر جایگزین کردن ساکاروز موجود در شکلات با دی تاگاتوز و همچنین بکارگیری اسانس لیمو جهت بهبود خصوصیات بیولوژیک می باشد. هفت فرمولاسیون شکلات تولید شده شامل درصدهای مختلف تاگاتوز (0، 13، 29 و 47 درصد) و اسانس لیمو (0، 1/0 و 2/0 درصد) بود، سپس آزمون های میزان رطوبت، چربی، قند قبل و بعد آبکافت، خصوصیات رنگی، سختی بافت، آنتی اکسیدانی، میکروبی و حسی بر روی نمونه ها انجام شد. نتایج نشان داد رطوبت نمونه ها (بجز CTL5: حاوی 80/47 درصد تاگاتوز و 1/0 درصد اسانس لیمو) اختلاف معنی داری با شاهد داشتند همچنین میانگین قند قبل از آبکافت نمونه ها با یکدیگر اختلاف معناداری داشت اما درصد چربی آنها (39/33 تا 41/33 درصد) بدون تفاوت معنی دار بود. حضور اسانس منجر به کاهش سختی نمونه ها شده است بطوریکه CTL6  (نمونه حاوی 90/47 درصد تاگاتوز و 2/0 درصد اسانس لیمو) با داشتن مقادیر اسانس بیشتر دارای سختی بافت کمتری (61/16 N) بود. دو عامل تاگاتوز و اسانس لیمو بر خصوصیات رنگی تاثیر گذار بودند اما تنها اسانس لیمو بر خصوصیات آنتی اکسیدانی اثر داشت و همه نمونه ها از لحاظ بار میکروبی در حد استاندارد قرار داشتند. در ارزیابی حسی به نمونه شاهد (96/4) مشابه با نمونه  CTL5(92/4) امتیاز پذیرش کلی داده شد. نتایج نهایی این پژوهش، CTL5 را به عنوان مناسبترین فرمولاسیون جهت تولید شکلات سلامتی بخش معرفی کرد.

    کلیدواژگان: اسانس لیمو، آنتی اکسیدان، دی تاگاتوز، شکلات، کم شکر
  • عاطفه احراری، شادی بلوریان*، غلامعلی گلی موحد صفحات 161-172

    نان یکی از مهم ترین مواد غذایی بر پایه گندم است که به عنوان یک منبع عالی انرژی و پروتیین نقش حیاتی در تغذیه مردم جهان دارد. بنابراین توسعه نان غنی شده یکی از راه های موثر در تامین برخی از مواد مغذی موردنیاز مردم می باشد. هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر تفاله چغندرقند و خمیرترش بر خواص فیزیکوشیمیایی، بافتی و حسی نان باگت بود. بدین منظور تفاله پرس شده چغندرقند و میزان خمیرترش به ترتیب در سه سطح 2، 6 و 10 درصد و 10،5و 15 درصد بر پایه وزن آرد در مرحله تهیه خمیر اضافه شد. پس از آماده سازی نمونه ها، آزمون های رنگ، بافت، رطوبت، فعالیت آبی، حجم مخصوص و ارزیابی حسی نان باگت انجام شد. نتایج نشان داد که افزایش میزان تفاله چغندرقند و خمیرترش در فرمولاسیون نان باگت باعث افزایش میزان رطوبت، حجم مخصوص و پذیرش کلی شد و a* کاهش یافت، همچنین تاثیر تفاله چغندرقند نسبت به خمیرترش بر b* کمتر بود. بنابراین استفاده از نمونه حاوی 6درصد تفاله چغندرقند و 10درصد خمیرترش به عنوان نمونه بهینه سبب بهبود ویژگی های کیفی نان باگت گردید.

    کلیدواژگان: غنی سازی، نان، بافت، رنگ
  • مصطفی رحمتی جنیدآباد*، بهروز علیزاده بهبهانی، محمد نوشاد صفحات 173-181

    هدف از این مطالعه بررسی آنالیز فیتوشیمیایی و فعالیت های ضد قارچی عصاره اتانولی انجیر بنگالی (Ficus benghalensis) بر رشد سویه های قارچی پاتوژن عامل فساد میوه پرتقال طی انبارمانی (پنی سیلیوم دیجیتاتوم و پنی سیلیوم ایتالیکوم) بود. میزان فنول کل مطابق روش فولین-سیوکالتو، میزان فلاونویید کل بر اساس روش رنگ سنجی کلرید آلومینیوم و فعالیت آنتی اکسیدانی بر اساس روش های مهار رادیکال آزاد DPPH و ABTS مورد ارزیابی قرار گرفت. روش های مختلفی (دیسک دیفیوژن آگار، چاهک آگار، حداقل غلظت مهارکنندگی رشد و حداقل غلظت قارچ کشی) برای ارزیابی فعالیت ضد قارچی عصاره اتانولی انجیر بنگالی مورد استفاده قرار گرفت. میزان فنول و فلاونویید کل عصاره به ترتیب mg GAE/g 62/1 ± 49/110 و mg QE/g 57/1 ± 60/62 بود. فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره اتانولی انجیر بنگالی بر پایه روش های مهار رادیکال DPPH و ABTS به ترتیب معادل 46/0 ± 56/48 و 38/0 ± 20/57 میکروگرم در میلی لیتر مشاهده گردید. مطابق نتایج آزمون های دیسک دیفیوژن آگار و چاهک آگار، فعالیت ضد قارچی عصاره وابسته به غلظت بود و سویه های قارچی پنی سیلیوم دیجیتاتوم و پنی سیلیوم ایتالیکوم به ترتیب با کمترین و بیشترین قطر هاله عدم رشد، مقاوم ترین و حساس ترین گونه ها در برابر عصاره بودند. حداقل غلظت مهارکنندگی برای سویه های فوق به ترتیب 16 و 8 میلی گرم در میلی لیتر و حداقل غلظت کشندگی 512 و 128 میلی گرم در میلی لیتر بدست آمد. مطابق نتایج، عصاره اتانولی انجیر بنگالی منبع مهمی از ترکیبات آنتی اکسیدانی و ضد قارچی است و می تواند برای افزایش عمر ماندگاری محصولات غذایی استفاده شود.

    کلیدواژگان: پرتقال، انجیر بنگالی، عصاره زیست فعال، پنی سیلیوم دیجیتاتوم، پنی سیلیوم ایتالیکوم
  • شفیع رحمتی*، علیرضا مهدویان صفحات 183-197

    باتوجه به اهمیت و گستردگی صنایع مرتبط با فراوری مواد غذایی در زندگی بشر و نقش کلیدی ماده اولیه ای همانند پکتین در این صنعت، استفاده از روش های نوآورانه، بهینه و کم هزینه تر استخراج این ماده می تواند حایز اهمیت باشد. یک سامانه جداساز دورانی نیمه پیوسته برای جداسازی پالپ از سیال حاوی پکتین در پژوهش حاضر بررسی شده است. در این تحقیق به ارزیابی فرایند جداسازی به کمک جداساز نیمه پیوسته با درنظرگرفتن سرعت دورانی، دبی ورودی سیال و زمان در روند جداسازی، بر راندمان (کیفیت جداسازی) و انرژی مصرفی در دبی های ml/min  60، 90 و 120  و پنج سطح سرعت دورانی rpm[1] 2000، 3000، 4000، 5000، ، 6000 و بازه های زمانی S 0-50، 51-100، 101-150، 151-200 و 201-250، باتوجه به انرژی مصرفی بهینه پرداخته شده است. محلول حاوی اسید به عنوان حلال پکتین و مقداری فیبر جامد معلق در سیال است که به منظور تولید پکتین ابتدا می بایست ذرات جامد آن جدا شود و از جداساز نیمه پیوسته در این مرحله بهره برد. طبق نتایج حاصل شده دبی ورودی ml/min 60 به علت زمان ماند بیشتر جهت جدایش بهتر، سرعت دورانی rpm  6000 به علت ایجاد بیشترین نیروی rcf و در نهایت بازه زمانیS 50-0  دارای بهترین کیفیت جداسازی بودند. با درنظرگرفتن زمان و انرژی مصرفی و با استفاده از روش سطح پاسخ RSM  نقطه بهینه با بازدهی% 12/99 در شرایط سرعت دورانی rpm  3400 ، دبی ورودی ml/min120 و زمان S  50 ثانیه با مصرفW.h  48/6 مصرف انرژی، توسط رایانه معرفی شد که با آزمون 5  نقطه بهینه اول و با خطای%  6 درصد نقطه بهینه معرفی شده صحت سنجی شد.

    کلیدواژگان: پکتین، جداساز دورانی، جداسازی پیوسته، استخراج
  • محبوبه کشیری*، مریم داوطلب صفحات 199-210

    در سال های اخیر پلی مرهای طبیعی نظیر موسیلاژ دانه به جهت جایگزینی با پلاستیک های حاصل از مشتقات نفتی در تولید فیلم های بسته بندی بسیار مورد توجه قرار گرفته است. از جمله مهمترین نرم کننده ها جهت افزایش کارایی و بهبود خواص مکانیکی فیلم های زیستی پلی اول ها می باشند. هدف از این پژوهش بررسی تاثیر غلظت های مختلف نرم کننده سوربیتول (20، 35 و 50 درصد وزنی/ وزنی) بر خواص فیزیکی (حلالیت در برابر آب، رطوبت، نفوذ پذیری در برابر بخار آب، رنگی، زاویه تماس)، مکانیکی فیلم های زیستی بر پایه موسیلاژ دانه بود. نتایج نشان داد با افزایش غلظت سوربیتول، نفوذ پذیری نسبت به بخار آب، مقاومت کششی، حلالیت در آب و درصد رطوبت فیلم ها افزایش و زاویه تماس کاهش یافت. هم چنین با افزایش غلظت سوربیتول اندیس روشنایی، قرمزی و زردی فیلم های تولیدی به ترتیب کاهش، افزایش و افزایش نشان داد. نفوذ پذیری نسبت به بخار آب فیلم های تولیدی تحت تاثیر رطوبت نسبی محیط قرار داشت. همچنین مقایسه تاثیر گلیسرول و سوربیتول در غلظت یکسان (35 درصد) بر ویژگی های فیلم موسیلاژ دانه به نشان داد نفوذپذیری نسبت به بخار آب و زاویه تماس فیلم های حاوی نرم کننده سوربیتول به ترتیب 33 و 4/19 درصد کمتر بود. لذا استفاده از نرم کننده سوربیتول جهت تولید فیلم های زیستی بر پایه موسیلاژ دانه به با آب دوستی کمتردر بسته بندی محصولات غذایی توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: فیلم زیستی، موسیلاژ دانه به، سوربیتول، نرم کننده، خواص فیزیکی و مکانیکی
  • نفیسه ذوالفقاری*، اسماعیل عطای صالحی، زهرا شیخ الاسلامی صفحات 211-221

    در این مطالعه از روش تحلیل مولفه اصلی برای ارزیابی روابط میان پارامترهای کمی و کیفی (دانسیته، قوام، ویسکوزیته، رطوبت، حجم مخصوص، تخلخل، بافت و ویژگی‏های حسی) مافین با شکر کاهش یافته استفاده گردید. روش تحلیل مولفه اصلی (PCA) ابزاری سودمند برای تفسیر و یافتن ارتباط در مجموعه ای از  پارامترها با ابعاد و ویژگی‏های متنوع در هر مشاهده است. این ابزار کمک شایانی در افزایش تفسیرپذیری داده‏ها و تجسم چند بعدی از ارتباط میان آن‏ها  را فراهم می‏کند. در این پژوهش به منظور جایگزینی شکر، از فرمولاسیونی حاوی سه سطح مالتودکسترین (صفر، 25 و 50 درصد) و چهار سطح قاووت (صفر، 3، 6 و 10 درصد) در قالب یک طرح ساده کاملا تصادفی استفاده شد. بر مبنای مطالعه فضای تحلیل مولفه اصلی مشخص گردید که روابط میان پارامترهای مورد مطالعه تحت تاثیر تغییرات در فرمولاسیون بود. به طوری که روابط جدیدی میان پارامترهای مورد مطالعه بر روی مافین مشاهده شد. ارزیابی تغییر در روابط میان پارامترها تحت تاثیر جایگزینی مالتودکسترین و قاووت در فرمولاسیون مافین با شکر کاهش یافته نشان‏دهنده تغییرات صورت گرفته در زیرلایه های ساختاری و تاثیرپذیری مجموعه ای پارامترها از یکدیگر تحت تیمارهای اعمال شده بود. نتایج حاصل از این پژوهش نشان‏دهنده کارایی و اهمیت کاربرد روش های مبتنی بر داده‏کاوی برای ایجاد شناخت از روابط میان پارامترهای کمی و کیفی فراورده‏های پخت با تغییر در فرمولاسیون است.

    کلیدواژگان: شکر کاهش یافته، روش تحلیل مولفه اصلی، قاووت، مالتودکسترین، مافین
  • مژگان علوی، معصومه مهربان سنگ آتش*، بهاره صحرائیان صفحات 223-235

    این تحقیق با هدف بررسی جایگزینی سطوح متفاوت آرد نخودچی (صفر، 25، 50، 75 و 100 درصد) با آرد کینوا و افزودن امولسیفایر منوگلیسرید در سطوح صفر، 5/0 و 1 درصد به فرمولاسیون شیرینی بدون گلوتن انجام شد. در این تحقیق میزان خاکستر، پروتیین، رطوبت، حجم مخصوص، سفتی بافت و ویژگی‏های حسی (فرم و شکل، سطح، بافت، قابلیت جویدن، بو و مزه و پذیرش کلی) نمونه‏های تولیدی ارزیابی شدند. نتایج نشان داد رطوبت، خاکستر و چربی آرد کینوا بیشتر و میزان پروتیین آن کمتر از آرد نخود بود. با افزایش سطح جایگزینی آرد نخودچی با آرد کینوا بر میزان رطوبت و خاکستر افزوده و از میزان پروتیین شیرینی‏های تولیدی کاسته شد. این در حالی بود که نمونه حاوی 25 درصد آرد کینوا و 5/0 درصد امولسیفایر منوگلیسرید از بیشترین حجم مخصوص (98/0 میلی‏لیتر بر گرم) و کمترین سفتی بافت (37/31 نیوتن) برخوردار بودند. در نتیجه حضور آرد کینوا و افزایش سطح آن در فرمولاسیون مولفه رنگی L* کاهش و a* افزایش یافت. ارزیابی حسی نشان‏دهنده برتری نمونه حاوی 25 درصد آرد کینوا (فاقد امولسیفایر) و نمونه حاوی 25 درصد آرد کینوا و  5/0 درصد امولسیفایر منوگلیسرید بود. لازم به ذکر است نمونه‏های حاوی 50 درصد آرد کینوا در حضور 5/0 درصد امولسیفایر منوگلیسرید نیز کمیت و کیفیت بالایی برخوردار بودند. از این رو نمونه حاوی 25 درصد آرد کینوا و 5/0 درصد امولسیفایر منوگلیسرید به عنوان برترین نمونه‏های شیرینی بدون گلوتن در این تحقیق معرفی می‏شوند.

    کلیدواژگان: امولسیفایر، بافت، بدون گلوتن، کینوا، نخود
  • سیده زهرا سید محمدی فرد، سهیلا زرین قلمی*، محسن زندی، مریم پاکپور صفحات 237-249

    هدف از پژوهش حاضر بررسی ویژگی های فیزیکی وشیمیایی و حسی ماست غنی شده با موسیلاژ و روغن دانه چیا، به عنوان منبع غنی از اسید چرب امگا 3 بود. برای این منظور ابتدا موسیلاژ و روغن آزاد و ریزپوشانی شده به ترتیب به میزان 213/0 و 41/3 درصد به فرمولاسیون ماست اضافه شدند. نمونه ها در طول مدت زمان 30 روز نگهداری در دمای یخچال، از نظر برخی از ویژگی های فیزیکی وشیمیایی (میزان pH، اسیدیته قابل تیتر، آب اندازی، ماده خشک، رنگ و پراکسید) و حسی با نمونه شاهد (بدون روغن و موسیلاژ) مقایسه شدند. نتایج نشان داد که افزودن موسیلاژ و روغن دانه چیا به صورت آزاد و ریزپوشانی شده، باعث افزایش معنی دار در ظرفیت نگهداری آب (کاهش در میزان آب اندازی)، اسیدیته (کاهش pH) و ماده خشک طی مدت زمان نگهداری شد (05/0>p). به علاوه، نمونه حاوی روغن ریزپوشانی شده، کمترین اختلاف رنگ (∆E) را با نمونه شاهد داشت و شاخص سفیدی (WI) آن بیشتر و شاخص زردی (YI) نیز کمتر از نمونه حاوی روغن آزاد بود. میزان پراکسید نمونه های حاوی روغن  آزاد و ریزپوشانی شده پس از 30 روز نگهداری، به ترتیب 19/3 و 16/1 میلی اکی والان اکسیژن در کیلو گرم روغن به دست آمد که بیانگر اثر حفاظتی ریزپوشش در برابر اکسایش نمونه ها بود. ارزیابی ویژگی های حسی نیز نشان داد که افزودن روغن دانه چیا ریزپوشانی شده و موسیلاژ آن تاثیر معنی داری بر ویژگی های حسی ماست نداشته است (05/0˃p).

    کلیدواژگان: روغن دانه چیا، موسیلاژ دانه چیا، ماست، ویژگی های کیفی، زمان نگهداری
  • هانیه نجفی، صابر امیری، امین خلیلی، لعیا رضازاد باری* صفحات 251-263

    هدف  از این پژوهش تولید فیلم کامپوزیتی زیست فعال نوین با استفاده از کنسانتره پروتیین آب پنیر و موسیلاژ عناب تقویت شده با پست بیوتیک باسیلوس کوآگولانس IBRC-M 10807 بود. برای این منظور چهار فیلم شامل فیلم کنسانتره پروتیین آب پنیر (WPC)، فیلم کنسانتره پروتیین آب پنیر حاوی پست بیوتیک باسیلوس کوآگولانس (WPC+PBs)، فیلم کنسانتره پروتیین آب پنیر و موسیلاژ عناب (WPC+MUC) و فیلم کنسانتره پروتیین آب پنیر و موسیلاژ عناب حاوی پست بیوتیک باسیلوس کوآگولانس (WPC+PBs+MUC) هرکدام در سه تکرار تولید و ویژگی های فیزیکوشیمیایی، ضدمیکروبی، ضداکسایشی و مکانیکی در قالب طرح کاملا تصادفی و با روش تجزیه و تحلیل واریانس مورد مقایسه قرار گرفت. نتایج نشان داد که افزودن پست بیوتیک ها و موسیلاژ عناب موجب افزایش معنی داری در رطوبت، حلالیت فیلم ها شد (05/0>P). افزودن پست بیوتیک ها باعث اثر بازدارندگی در برابر باکتری های استافیلوکوکوس اوریوس و اشریشیا کولی می گردد (05/0>P). افزودن پست بیوتیک ها و موسیلاژ عناب سبب کاهش معنی دار در شاخص L نمونه های فیلم های تولید شده گردید (05/0>P). نتایج نشان داد شاخص های a و b با افزودن پست بیوتیک ها و موسیلاژ عناب به طور معنی داری افزایش یافت (05/0>P). نتایج پژوهش حاضر نشان داد که فیلم بیوکامپوزیتی زیست فعال تولید شده پتانسیل استفاده در بسته بندی مواد غذایی را دارد.

    کلیدواژگان: فیلم زیست تخریب پذیر، پروتئین های شیر، موسیلاژ، پست بیوتیک ها
  • عارف عرفانی، میر خلیل پیروزی فرد، سجاد پیرسا* صفحات 265-279

    در این مطالعه فیلم زیست تخریب پذیر از پلی وینیل الکل تهیه گردید. از نانوذرات کلرید نقره و پودر جلبک اسپیرولینا برای اصلاح ساختار فیزیکوشیمیایی و ایجاد خواص آنتی اکسیدانی و فوتوکاتالیتیکی در فیلم استفاده شد. مورفولوژی سطحی فیلم مورد بررسی قرار گرفت. فیلم پلی وینیل الکل و کامپوزیت های آن برای بسته بندی روغن زیتون بکر استفاده شد. از طرح آماری دی-اوپتیمال برای بررسی تاثیر نوع بسته بندی و زمان نگه داری بر روی ویژگی های شیمیایی، رنگی و حسی روغن استفاده شد. ویژگی های شیمیایی (اسیدیته، عدد پرکسید، ضریب شکست و فنل کل)، ویژگی های حسی و رنگی مورد بررسی قرار گرفت. از روش سطح پاسخ برای بررسی تاثیر متغیرهای مستقل بر روی روغن و نیز مدل های ریاضی ایجاد شده استفاده شد. نتایج بدست آمده نشان داد، در فیلم پلی وینیل الکل اصلاح شده با ذرات کلرید نقره و پلی وینیل الکل اصلاح شده با ذرات کلرید نقره و اسپیرولینا، وجود این ذرات در سطح فیلم کاملا مشهود بود. نتایج آنالیز شیمیایی، حسی و رنگی روغن نشان داد با افزایش زمان نگه داری روغن در همه بسته بندی ها، کیفیت شیمیایی، حسی و رنگی روغن کاهش پیدا کرد. عددپراکسید به عنوان مهمترین شاخص کیفیت روغن ها در بسته بندی معمولی در طول 30 روز نگه داری از 1 تا 7 (mEq O2/Kg oil) افزایش یافت در حالیکه در روغن بسته بندی شده با پلی وینیل الکل اصلاح شده با کلرید نقره و جلبک اسپیرولینا این افزایش از 1 تا 2 (mEq O2/Kg oil) بوده است. در حالت کلی روغن های بسته بندی شده با پلی وینیل الکل اصلاح شده با کلرید نقره و جلبک اسپیرولینا کمترین تغییرات کیفی را نسبت به بسته بندی معمولی نشان دادند که نشان دهنده قابلیت این فیلم ها در کنترل کیفیت و افزایش ماندگاری روغن زیتون بکر می باشد.

    کلیدواژگان: روغن زیتون، بسته بندی فعال، فیلم آنتی اکسیدان، نانوکامپوزیت
  • هادی هاشمی گهرویی، محمدهادی اسکندری*، سید محمد هاشم حسینی صفحات 281-294

    با توجه به ارتباط نزدیک بین مصرف زیاد نمک با افزایش شیوع فشار خون و بیماری قلبی عروقی در دنیا، صنعت غذا برای ایجاد غذاهایی که با انتظارات مصرف کنندگان در مورد کاهش سدیم هماهنگی بهتری داشته باشد در تلاش است. در این مطالعه از راهکار تکنیک تضاد طعم با درون پوشانی نمک در فاز آبی داخلی امولسیون دوگانه آب در روغن در آب (W1/O/W2)، به عنوان یک رویکرد فناورانه جهت کاهش سدیم مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور، در فاز آبی داخلی و فاز روغنی امولسیون های دوگانه طراحی شده به ترتیب از غلظت های مختلف نمک (0، 5/0، 75/0 و 1 درصد) و سینامالدهید (1 درصد) به عنوان یک ترکیب آنتی اکسیدان استفاده شد. جهت بررسی پایداری امولسیون، راندمان درون پوشانی و رفتار رهایشی نمک، فاز روغنی در دو حالت مایع و جامد به شکل اولیوژل تولید شد. ویژگی های امولسیون های تولیدی از نظر پایداری طی دوره نگهداری، پایداری در برابرحرارت و انجماد، رنگ، اکسیداسیون و ریولوژی بررسی شد. بر اساس نتایج بدست آمده، نمونه امولسیونی حاوی شبکه ژلی در فاز روغنی و  75/0 درصد نمک در فاز آبی داخلی به عنوان بهترین نمونه از نظر پایداری و رفتار ریولوژیکی انتخاب شد.

    کلیدواژگان: امولسیون دوگانه، کاهش نمک، تکنیک تضاد طعم، درک شوری، اولئوژل
  • ستار صفری شورباخورلو، درنوش جعفرپور* صفحات 295-311

    در طی تحقیق حاضر، یک محصول لبنی سنتی عشایری ایران با نام ماسینه تولید شد که از دوغ حرارت دیده تهیه شده و به آن افزودنی های گیاهی شامل زردچوبه، پودر تخم شوید و زیره اضافه می شود. برخی ویژگی های فیزیکوشیمیایی و میکروبی نمونه ماسینه در طول 21 روز نگهداری در دمایC ° 4 مورد بررسی قرار گرفت. به علاوه، خواص آنتی اکسیدانی، اثرات ضد میکروبی و خصوصیات ارگانولپتیک محصول تولیدی در روز اول تولید، بررسی و با نمونه شاهد (دوغ حرارت دیده بدون افزودنی) مقایسه شد. نتایج نشان داد که افزودنی های گیاهی به طور معنی داری باعث کاهش شمارش باکتریایی و شمارش کپک و مخمر در محصول ماسینه نسبت به نمونه شاهد شد (05/0>P). در ماسینه بیشترین خاصیت بازدارندگی بر علیه استافیلوکوکوس اوریوس با mm 91/30 مشاهده شد و کمترین اثر بازدارندگی بر علیه اشریشیاکلی با میانگین mm 50/15 و بعد از آن آسپرژیلوس نایجر با میانگین mm 12/18 مشاهده شد. به علاوه، ترکیبات فنولی و درصد بازدارندگی DPPH و ABTS در ماسینه بالاتر از نمونه شاهد بدست آمد. pH و ویسکوزیته ماسینه بیشتر از دوغ بدون افزودنی بود که در طول نگهداری، این مقادیر به طور معنی داری کاهش پیدا کرد (05/0>P). همچنین نتایج ارزیابی حسی نشان داد که ارزیابان حسی طعم ماسینه تولیدی را مطلوب دانستند و از نظر پذیرش کلی تفاوت معنی داری با نمونه شاهد گزارش نکردند، اگرچه رنگ ماسینه از امتیاز پایین تری برخوردار بود. بنابراین با توجه به نتایج بدست آمده محصول ماسینه به عنوان یک نوشیدنی لبنی سودمند معرفی می شود که با کاربرد افزودنی های گیاهی، خصوصیات آنتی اکسیدانی و ویژگی های میکروبیولوژیک آن تقویت می شود.

    کلیدواژگان: ماسینه، ضد میکروبی، ترکیبات فنولی، ماندگاری، غذاهای سودمند
  • زینب صادقی دهکردی*، میلاد قربانی پور، علیرضا سازمند، امیر دارایی گرمه خانی، محمد فلاح، عباسعلی ساری صفحات 313-326

    اکینوکوکوزیس سیستیک (هیداتیدوزیس) یک بیماری مهم و شایع مشترک بین انسان و حیوان است که توسط مرحله لاروی سستودهای جنس اکینوکوکوس ایجاد می گردد. اگرچه در بسیاری از موارد بیماری در انسان، درمان انتخابی جراحی است ولی به طور ثانویه ممکن است در مرحله تخلیه کیست باعث انتشار نوزادان انگل (پروتواسکولکس ها) و مسبب رشد کیست های جدید شود. در حال حاضر از محلول هایی نظیر نمک هایپرتونیک و نیترات نقره برای غیرفعال کردن محتویات کیست استفاده می شود که عوارض جانبی برای بیماران به همراه دارند. بنابراین نیاز به یافتن ترکیبات پروتواسکولکس کش جدید با تاثیر بیشتر و عوارض کمتر همیشه مورد توجه بوده است. هدف از این تحقیق، بهینه سازی شرایط استخراج عصاره گیاه خوشاریزه و بررسی ویژگی های آنتی اکسیدانی و ترکیبات فنولی حاصل از آن و نیز خاصیت کشندگی پروتواسکولکس های کیست هیداتید در شرایط آزمایشگاهی بود. برای این هدف، ابتدا عصاره هیدروالکلی گیاه خوشاریزه تحت تاثیر غلظت های 0، 50 و 100% اتانول و طی مدت زمان های 24، 48، 72 ساعت استخراج گردید. برای تعیین بهترین شرایط استخراج عصاره ها از روش سطح پاسخ استفاده گردید و عصاره گیری در شرایط بهینه صورت گرفت. نهایتا از عصاره های استخراجی در شرایط بهینه غلظت های ppm 600، 400، 200 تهیه گردید و تاثیر آن ها بر پروتواسکولکس های زنده استحصالی از کیست های هیداتید کبد گوسفند و بز از کشتارگاه همدان بررسی گردید. نتایج نشان داد عصاره خوشاریزه حاصل از 24 ساعت استخراج با اتانول خالص (100%) در زمان های 5، 15 و 30 دقیقه می تواند 100 درصد پروتواسکولکس ها را از بین ببرد. نتایج آزمایشات بیرون تنی (in vitro) حاضر پیشنهاد می دهد که عصاره اتانولی گیاه خوشاریزه می تواند به عنوان یک کاندیدای مناسب جهت استفاده در محیط های درون تنی (in vivo) استفاده شود.

    کلیدواژگان: کیست هیداتید، خوشاریزه، عصاره بهینه، پروتواسکولکس کش
  • مریم محبی* صفحات 327-340

    فعالیت ضد قارچی عصاره های دانه رازیانه و کاکوتی کوهی علیه آسپرژیلوس فلاووس در رب گوجه فرنگی حاوی درصدهای مختلف از عصاره ها مورد آزمون قرار گرفت. برای این منظور عصاره های دانه رازیانه و کاکوتی کوهی با غلظت های متفاوت 0/5، 1و2 درصد تهیه گردید و در مدت زمان نگهداری 35 روز بررسی شد. تاثیر عصاره های دانه رازیانه و کاکوتی کوهی با غلظت های مختلف به تنهایی در محیط (in vitro) بررسی گردید. با تزریق کپک 0/1 میلی لیتر در محیط کشت آبگوشت سابرود دکستروز آگار و سپس قرار دادن در دمای انکوباتور 0/5± 25 درجه سانتی گراد به مدت 5 هفته (35 روز) نگهداری شد که هر هفته یک کشت انجام گرفت تا فعالیت کپک در غلظت های مختلف عصاره ها بررسی گردد.نتایج فعالیت ضد قارچی سطوح مختلف عصاره ها نشان داد که تیمارهای 3 (حاوی 2 درصد عصاره دانه رازیانه) و 4 (حاوی 3 درصد عصاره دانه رازیانه) تا پایان دوره نگهداری در مقابل رشد میسیلیوم های کپک آسپرژیلوس فلاووس مقاوم بودند. به طورکلی می توان نتیجه گرفت که استفاده از 2 یا 3 درصد عصاره دانه رازیانه به عنوان نگه دارنده طبیعی در رب گوجه فرنگی فعالیت ضد قارچی مطلوبی دارند. برای صحت سنجی و ارزیابی نتایج حاصله از آزمایشات از شبکه عصبی مصنوعی در پیش بینی داده های رشد کپک آسپرژیلوس فلاووس رب گوجه فرنگی استفاده گردید. در این بررسی از تعداد دولایه مخفی با تعداد 30 نرون استفاده شد. شبکه دارای دو ورودی غلظت عصاره و مدت زمان نگه داری بوده و رشد کپک آسپرژیلوس فلاووس به عنوان تارگت در نظر گرفته شد. پارامترهای ارزیابی از قبیل ضریب همبستگی، میانگین مربعات خطا و ماکزیمم خطا نتایج بسیار مطلوبی با مقادیر 0/9993، 0/10934 و 0/13538را نشان دادند. هر چه مقدار خطا کمتر باشد و میزان ضریب همبستگی نزدیک یک باشد نشان از یک پیش بینی مطلوب است.

    کلیدواژگان: کپک آسپرژیلوس فلاووس، ضریب همبستگی، دانه رازیانه، کاکوتی کوهی، شبکه عصبی مصنوعی
  • رضا طباطبائی کلور*، حسن یوسف نیا پاشا صفحات 341-354

    ماهیت فسادپذیری میوه توت فرنگی (Fragaria×ananassa Duch.) یک فاکتور کلیدی است که مصرف آن به دلیل کاهش تازگی و ماندگاری پس از برداشت محدود است. شرایط بسته بندی مناسب، دمای ذخیره سازی پایین و ترکیب اتمسفر مطلوب درون بسته در حفظ ویژگی های کیفی و افزایش ماندگاری میوه های فسادپذیر ضروری هستند. در این مطالعه، فیلم های بسته بندی بر پایه پلی لاکتیک اسید (شامل neat PLA، PLA/TA10 و PLA/C20A1/TA10) تحت دو ترکیب گازی مختلف (شامل 10 KPa O2+15 KPa CO2+75 KPa N2 (MAP-A) و 15 KPa O2+10 KPa CO2+75 KPa N2 (MAP-B)) و یک نمونه شاهد بدون تزریق گاز روی میوه توت فرنگی تازه ارزیابی شدند. تاثیر تیمارهای اشاره شده بر برخی خواص فیزیکوشیمیایی میوه توت فرنگی تازه نظیر کاهش وزن، مواد جامد محلول، اسیدیته قابل تیتراسیون، pH و سفتی در دمای 0C 4 برای 23 روز ذخیره سازی براساس آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی مورد آزمون قرار گرفت. نتایج نشان دادند که کاهش وزن و سفتی میوه توت فرنگی با گذشت زمان کاهش می یابد در حالی که مقدار  pH افزایش یافت. مقدار مواد جامد محلول و اسیدیته قابل تیتراسیون همه تیمارها طی زمان ذخیره سازی افزایش یافت و در پایان زمان ذخیره سازی کاهش یافت. همچنین گزارش شد که میوه های بسته بندی شده در PLA/C20A1/TA10 به دلیل نفوذپذیری بخار آب و نرخ انتقال اکسیژن کمتر نسبت به دو فیلم PLA/TA10 و neat PLA باعث خصوصیات کیفی بهتر شد. همچنین ترکیب گازی MAP-A نسبت به MAP-B به دلیل دی اکسید کربن بیشتر درون بسته ها و میزان تنفس کمتر برای میوه توت فرنگی مناسب تر بود. بنابراین استفاده از فیلم نانوکامپوزیت با اتمسفر اصلاح شده برای نگه داری میوه توت فرنگی در دمای پایین پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: توت فرنگی، بسته بندی اتمسفری اصلاح شده، فیلم نانوکامپوزیت، ذخیره سازی سرد، پارامترهای کیفی
  • عذرا صالحی، عاطفه رضایی، مسعود سامی* صفحات 355-364

    با افزایش مقاومت باکتری ها به آنتی بیوتیک ها و افزایش آگاهی مردم از ارتباط بین غذا و سلامتی انسان، مطالعات و بررسی های متعددی جهت پیدا کردن ترکیبات آنتی باکتریال بالقوه صورت گرفته است. دی لیمونن یک ترکیب زیست فعال مایع و بدون رنگ از خانواده ترپن ها است که فعالیت آنتی اکسیدانی و ضد میکروبی بالایی دارد. با این حال به دلیل فراریت بالا حلالیت پایین و حساسیت نسبت به نور کاربردهای آن در صنایع غذایی و دارویی محدود شده است. در این پژوهش، برای غلبه و رفع این محدودیت ها دی لیمونن در نانواسفنج بتاسیکلودکسترین نانو انکپسوله شد. به همین منظور، از نسبت مولی 1:4، 1:6و 1:8 بتاسیکلودکسترین به دی فنیل کربنات به عنوان اتصال دهنده عرضی و همچنین از نسبت های وزنی 1:2، 1:4و 1:6  دی لیمونن به نانواسفنج استفاده شد. نتایج نشان داد حلالیت دی لیمونن پس از انکپسوله شدن در نانواسفنج بتاسیکلودکسترین 154 برابر افزایش یافت. دی لیمونن انکپسوله شده فعالیت ضد باکتریایی بالاتری را در مقایسه با دی لیمونن آزاد نشان داد و حداقل غلظت بازدارندگی رشد (MIC) و حداقل غلظت کشندگی (MBC) دی لیمونن پس از انکپسوله شدن در نانواسفنج به ترتیب 324 و 648 مرتبه کاهش یافت. نتایج نشان داد که نانواسفنج بتاسیکلودکسترین یک حامل مناسب برای ترکیبات آب گریز و حساس است و کمپلکس سنتز شده می تواند به عنوان یک ترکیب بالقوه به عنوان نگهدارنده با افزایش فعالیت ضد باکتریایی در برنامه های غذایی مورد استفاده قرار گیرد. توجه به این نکته ضروری است که نتایج این مطالعه در شرایط آزمایشگاهی به دست آمده است و مطالعات بیشتری در مورد سمیت آن ها (in vivo) جهت تایید کاربرد در حوزه صنایع غذایی مورد نیاز است.

    کلیدواژگان: دی لیمونن، ضد باکتری، نانواسفنج بتاسیکلودکسترین، انکپسولاسیون
  • وحید علیپور گسکری، آذین نصرالله زاده* صفحات 365-375

    این مطالعه به منظور بررسی تاثیر شرایط و زمان نگهداری روغن زیتون بکر وفرابکر بر خصوصیات کیفی آنها صورت گرفته است. در این تحقیق نمونه ها در دو محیط یخچال (4 درجه ی سلیسیوس) و شرایط محیطی (2±25 درجه ی سیلیسیوس)  قرار داده شد و در 3 بازه زمانی مختلف (روز اول ، 1 ماه و 2 ماه) مورد آزمایش های کیفی قرار گرفت. نتایج  نشان داد  شرایط و مدت زمان نگهداری بر کلیه پارامترهای مورد بررسی تاثیرگذار بود. بطوریکه اسیدیته روغن زیتون فرابکر و بکر در حین نگهداری در شرایط محیطی در طول دو ماه افزایش چشمگیری داشت (به ترتیب 12 و 8/13  برحسب درصد اسیداولییک) اما در دمای یخچال تا دوماه در اسیدیته هیچیک از روغنها تفاوت معناداری مشاهده نشد. روغن زیتون فرابکر وبکر در طول دو ماه نگهداری در شرایط محیطی افزایش چشمگیری در شاخص پراکسید نیز نشان دادند (به ترتیب 2/16 و 3/18 میلی اکی والان بر کیلوگرم) اما در درمای یخچال در هیچ یک از دوره ها افزایش معنادار مشاهده نشد . همچنین اثر محیط و مدت نگهداری بر میزان ضرایب خاموشی (K268 و K232)  روغن زیتون های بکر و فرابکر نیز معنادار بود بطوریکه با افزایش زمان نگهداری بر ضرایب خاموشی افزوده شد. روغن هایی که  دو ماه در یخچال نگهداری شدند ضریب خاموشی مشابه  روغن نگهداری شده در شرایط محیطی در روز نخست را نشان دادند . بنابراین با مطالعه نتایح به نظر میرسد نگهداری روغن زیتون بکر وفرابکر در یخچال گزینه مناسب تری برای حفظ خواص کیفی آنها در مدت زمان طولانی باشد.
     واژه های کلیدی: اسیدیته، پراکسید، ضریب خاموشی ، روغن زیتون بکر ، نگهداری

    کلیدواژگان: اسیدیته، پراکسید، ضریب خاموشی، روغن زیتون بکر، نگهداری
  • اشرف گوهری اردبیلی*، نوید گودینی، فخرالدین صالحی صفحات 377-385

    به منظور بهبود بهره وری انرژی و افزایش کیفیت محصول خشک شده، یک خشک کن فروسرخ ساخته شد که می توان از آن برای خشک کردن میوه ها و سبزی ها استفاده کرد. در این پژوهش مدل سازی سینتیک خشک شدن سیر در یک خشک کن فروسرخ بررسی شد. تاثیر فاصله نمونه ها از لامپ پرتودهی در سه سطح 5، 5/7 و 10 سانتی متر و اثر ضخامت برش های سیر در سه سطح 3، 6 و 9 میلی متر بر سرعت انتقال جرم و ضریب نفوذ موثر رطوبت در طی فرآیند خشک شدن سیر بررسی شد. برای تعیین مدل سینتیکی مناسب در فرآیند خشک کردن، منحنی های خشک کردن می توانند تحت شرایط تعریف شده مورد تجزیه وتحلیل قرار گیرند. لذا، در این پژوهش، جهت بررسی سینتیک خشک شدن برش های سیر، مدل‎های استاندارد بر داده‎های آزمایشی برازش داده شدند. با افزایش فاصله نمونه ها از منبع حرارتی از 5 به 10 سانتی متر، میانگین زمان خشک شدن سیر از 8/35 دقیقه و 3/37 دقیقه افزایش یافت. با افزایش ضخامت نمونه ها از 3 به 9 میلی متر نیز میانگین زمان خشک شدن سیر از 7/22 دقیقه و 9/50 دقیقه افزایش یافت. اثر فاصله نمونه از لامپ حرارتی فروسرخ و ضخامت نمونه بر تغییرات ضریب نفوذ موثر رطوبت سیر بررسی و نشان داد که با کاهش فاصله و افزایش ضخامت نمونه ها، مقادیر این ضریب افزایش می یابد. با کاهش فاصله نمونه از لامپ از 10 به 5 سانتی متر، مشاهده گردید که ضریب نفوذ موثر رطوبت از m2s-1 9-10×71/2 به m2s-1 9-10×63/3 افزایش یافت. میانگین ضریب نفوذ موثر رطوبت برش های سیر برای ضخامت های 3، 6 و 9 میلی متر به ترتیب برابر m2s-1 9-10×94/0، m2s-1 9-10×72/2 و m2s-1 9-10×54/5 بود. در مدل سازی فرآیند خشک کردن سیر مدل میدیلی نسبت به سایر مدل‎ها با بزرگ ترین مقدار ضریب تبیین و کوچک ترین خطا، نتایج نزدیک‎تری به داده های آزمایش را داشت.

    کلیدواژگان: زمان خشک شدن، سیر، مدل میدیلی، نفوذ موثر رطوبت
  • محبوبه داراپور، بهزاد ناصحی*، حسن برزگر، حسین جوینده صفحات 387-395

    در سال های اخیر از روش غیر مخرب و سریع پردازش تصویر برای ارزیابی کمی و کیفی ویژگی های فراورده های غذایی با موفقیت استفاده شده است. در این پژوهش نیز اثر فیبر باگاس نیشکر به عنوان یک منبع غنی کننده فیبر (25-0 درصد)، پلی ساکارید محلول در آب سویا (2-0 درصد) و زمان سرخ کردن (5-2 دقیقه) بر ویژگی های تصویری دونات مانند رنگ، تعداد، دانسیته و اندازه حباب ها، تخلخل، انرژی، همگنی، تباین و آنتروپی مورد بررسی قرار گرفت. یافته های حاصل از این پژوهش نشان داد که افزایش فیبر باگاس نیشکر سبب افزایش شاخص a* و کاهش مولفه L* و b* پوسته و مغز و تخلخل می شود. از سوی دیگر، افزایش دمای سرخ کردن زمینه افزایش قرمزی رنگ پوسته و کاهش میزان روشنی رنگ پوسته و تخلخل بافت می شود. این در حالی است که پلی ساکارید محلول در آب سویا، اثر معنی داری بر ویژگی های تیمارها نداشت. نتایج بهینه یابی هم نشان داد که اگر 58/8 درصد باگاس نیشکر و 36/0 درصد پلی ساکارید محلول سویا به فرمول ضافه شود و نمونه طی 5 دقیقه سرخ شد، بهترین کیفیت حاصل خواهد شد.

    کلیدواژگان: فیبر، نیشکر، دونات، پردازش تصویر
  • حبیب نویدی فر*، بیوک آقا فرمانی، شایسته درخشان، بهروز کاظم زاده، امین کهوریان صفحات 397-409

    در این تحقیق اثر فرآیند تغلیظ (اواپراسیون) بر ترکیبات زیست فعال و ویژگی های کیفی شربت رقیق و شربت غلیظ طی زمان برداشت چغندر بررسی شد. ترکیبات فنولی و آنتوسیانینی شربت رقیق و ویژگی های کیفی مانند بریکس، درجه ی خلوص و رنگ محلول مورد توجه بودند. برای این منظور از اوایل مهرماه تا اواخر دی ماه سال 94 برای شربت رقیق از مرحله ی آخر فرآیند تصفیه و برای شربت غلیظ از مرحله ی آخر فرآیند تغلیظ نمونه برداری شد و کلیه ی آزمایشات شیمیایی کیفی بر اساس کتاب مرجع ایکومزا انجام شد. در شربت رقیق مقدار آنتوسیانین طی زمان برداشت چغندر ثابت بود، اما مقدار فنول کل در ماه های اول و چهارم تفاوت معنی داری داشت. مقدار پروتیین در ماه های اول، سوم و چهارم تفاوت معنی داری نداشت. بیشترین بریکس شربت رقیق درماه های اول و دوم 14/13% بود و درجه ی خلوص آن از ابتدا تا انتهای فصل برداشت روند افزایشی داشت. بیشترین رنگ محلول شربت رقیق در ماه های سوم و چهارم برداشت مشاهده شد. شربت غلیظ در ماه های اول و دوم از بیشترین بریکس (به طور متوسط 53%) برخوردار بود و این شربت در زمان برداشت به جزء ماه دوم، رنگ محلول بالایی داشت. نتایج حاصل از این تحقیق صحت عملکرد فرآیندهای تصفیه و اواپراسیون برای حذف هر چه بیشتر ناخالصی های موجود در شربت خام استخراج شده از خلال های چغندر قند را نشان داد.

    کلیدواژگان: تغلیظ کننده، ترکیبات زیست فعال، شربت رقیق و غلیظ، چغندر قند
|
  • Nafiseh Karbalaee Esmaeili, Akram Arianfar* Pages 1-15

    Vegetable, fruit and medicinal plant based snacks,  have more acceptance and attractiveness than other ones. Citrus aurantium due to its Functional and nutritional factors, demand to consume it product. The aimed of this study was the production of Citrus aurantium based product which we named it Citrus aurantium Mill pastille. For this purpose, gelatin-pectin Mix Ratio (%5/5,7/3,9/1 and 10)and suger and isomalt was used as sweetner..The results showed by increasing the level of pectin, moisture was decreased, acidity and brix were increased. The results also suggest that texture characteristics with increasing pectin Hardness, Cohesiveness, Springiness and Chewiness increased. According to the results obtained from samples containing isomalt with ratio gelatin 9 pectin 1 a better ability to replace sugar And due to the appropriate nutritional characteristics,The pastilles known as functional food.

    Keywords: Functional Pastille, Pectin, Citrus aurantium, Physicochemical, properties texture
  • Vahid Pasban Noghabi, Hamed Saberian* Pages 17-31

    One of the most important challenge about using anthocyanin, is its low stability, especially against light and heat condition. Therefore, the main goal of this research was to increase the stability of the anthocyanin extract of the saffron petal in thermal and light condition. To reach this goal, encapsulation is the common method. Optimization of the anthocyanin encapsulation by Arabic gum, Persian gum, whey protein and maltodextrin was conducted to investigate the thermal stability in the model drink. Anthocyanin half- life during heat treatment (at 90 °C) was 100.8 min, which became the base of the heat treatment for the model drinks. Among the different wall material used in encapsulating of the anthocyanin extract, the highest total anthocyanin content was related to the maltodextrin microcapsule (191.7 mg cyaniding 3- glycoside/ 100g saffron petal powder). After that, there were the samples with two-part wall that one was maltodextrin. The lowest total anthocyanin was related to the microcapsules containing gum Arabic. After applying the microcapsule to the model drink, the highest anthocyanin retained (63.55درصد) was related to the microcapsule containing the combined maltodextrin and whey protein concentrate (at ratio of 1:1). Therefore the protein wall had the more positive effect on the retention of the anthocyanin in the model drink during thermal treatments.

    Keywords: Thermal stabilization, Anthocyanin, Saffron petal, Encapsulation, Whey protein
  • Adele Dezyani, Aman Mohamad Ziaiifa*, Seid Mahdi Jafari, Sara Aghajanzadeh Pages 33-49

    Key lime juice can be a non-fermenting product with high acidity and a rich source of ascorbic acid and phenol compound. In order to maintain the quality of the product, it is important to choose a suitable method for processing this food.
    The use of modern non-thermal methods to produce high quality products should be considered. In this research, by designing and constructing a continuous pulsed electric field (PEF) system, the effect of this method on the degradation of pectin methyl esterase (PME), ascorbic acid, total phenol compound, cloudiness index, color changes and sensory evaluation in key lime juice is discussed. In this research, a bipolar square wave of 10 microseconds and a constant frequency of 1000 is used. In the processing chamber of this device, two cases of stainless steel with length and thickness of 10 and 0.5 ml, respectively, were used. Key lime juice was processed for 500, 571, 666, 800 and 1000 microseconds with Field intensity of 22.22, 33.33, 44.44 and 55.55 kV per cm. In general, by increasing the field from 22.22 to 55.55 kV / cm at a constant time, the process of reducing the degradation of PME enzyme is normally increased by 25%. Applying the highest electric field of 55.55 in 1000 microseconds caused 14% ascorbic acid degradation compared to fresh samples. With increasing pulsed electric fields, the cloudy index of the sample and browning index have increased. The use of high intensity pulsed electric field increased the degradation of PME enzyme and the cloudy index and reduced lightness compared to the fresh sample. Preservation of sensory properties of key lime juice developed with PEF during shelf life showed that the non-thermal pulsed electric field method can act as a promising approach in products with high acidity and enzyme degradation.

    Keywords: key lime juice, Pulse electric field, PME enzyme, Ascorbic acid, Cloudy index
  • Ruhallah Ejtemaei, Hassan Ahmadi*, Maryam Jalili Safaryan, Mehdi Tabarsa Pages 51-63

    Maize bran is the most common by-product of maize milling process and it is mainly used as animal feed. In this study, antioxidant and anti-diabetic activities of two types of maize fiber gum, FAX (fiber with phenolic compounds) and Y (fiber without phenolic compounds), were examined. In addition, intrinsic and extrinsic fluorescence intensity was assessed to explore the inhibitory mechanism of two enzymes, α-amylase and α-glucosidase. The results revealed that FAX had the highest DPPH radical scavenging property at 39.74 ± 0.399 µmolTE/g, whereas Y had 3.73 ± 0.257 µmolTE/g. Furthermore, the ABTS cationic radical scavenging activity in FAX was 137.10 ± 2.99 µmolTE/g, whereas Y was 29.68 ± 1.17 µmolTE/g. FAX had a higher inhibition rate of porcine α-amylase enzyme activity than Y, and the difference was significant (p ˂ 0.05). FAX inhibited rat intestinal α-glucosidase activity the highest (26.15%), whereas Y had no enzyme inhibition property at the concentration used. In addition, applying different concentrations of both fibers to α-amylase and α-glucosidase enzymes resulted in a decrease in fluorescence intensity; however, this intensity was higher for FAX. Both fibers were able of inhibiting both enzymes by changing the third structure of the enzyme via non-covalent bonds. Overall, the results showed that high phenolic fiber from maize bran can be consider as a natural source of antioxidant activity and inhibition of α-amylase and α-glucosidase enzymes, and that it can be used in the production of functional foods.

    Keywords: Extraction, maize fiber gum, anti-diabetic, phenolic compounds
  • Parvin Shayesteh Kia, Alireza Sadeghi*, Mahdi Kashaninejad, Morteza Khomeiri, Maryam Zarali Pages 65-76

    Evaluation of probiotic properties of lactic acid bacteria (LAB) isolated from fermented pseudocereals has crucial importance to prepare microbial cultures. In the present study, after molecular identification, probiotic properties of the predominant LAB isolate were investigated. Sequencing results of the PCR products led to the identification of Lactobacillus brevis SKA01 as the predominant LAB. The survival of the LAB isolate after continues treatment of acid and bile reached to 106 compared to the control sample (108 CFU/mL), and it showed the highest antibacterial effect on Staphylococcus aureus. Meanwhile, there was no significant difference (P>0.05) between inhibitory zone diameter of the S. aureus and Listeria monocytogenes in the present of the LAB isolate.  LAB isolate was capable of good auto-aggregation (36.19%) and co-aggregation with S. aureus (71.24%), and it had no hemolytic activity. Furthermore, it was resistant to most of the tested antibiotics. By considering the proper probiotic potentials of the L. brevis isolated from fermented amaranth, it is possible to use the isolate as microbial starter or probiotic culture in fermentation industries.

    Keywords: predominant LAB isolate, fermented buckwheat, probiotic characteristics
  • Aida Zolelmein*, Sara Movahhed, MohammadHossein Azizi, Hossein Ahmadi Chenarbon Pages 77-89

    The increase in the need for starch in the food processing industry has led to the recognition of the effect of other food compounds on the processing of starch-based foods. Xanthan and sugar are commonly used as hydrocolloids and sweeteners, respectively, in starch-based foods. These constituents can affect the structural, thermal, adhesive (dough) and rheological properties of these types of foods. The purpose of this study is to analyze the effect of sucrose and xanthan on the physicochemical, rheological and morphological characteristics of starch pastes. In addition, the comparison of the effect of the combination of xanthan and sucrose on corn and wheat starch pastes has been done in this study. In this research, the concentration of xanthan was 1% by weight and sucrose was 5% by weight, and the mixtures were prepared based on starch (corn or wheat starch). The results showed that in the presence and absence of xanthan 1% by weight and sucrose 5% by weight, the starch dough had a significant difference in terms of solubility, swelling power, water absorption, and dough transparency (p < 0.05). Rheological tests revealed that all pastes exhibited shear thinning behavior. By adding xanthan and sucrose, the apparent viscosity, storage modulus and loss modulus of starch pastes increased. Fourier transform infrared spectra showed the change in the intensity and wavelength of absorption peaks due to the addition of xanthan and sucrose. The measurements of scanning electron microscope and X-ray diffraction proved that as a result of adding xanthan and sucrose during gelatinization, changes were made in the network structure. The results of this study can improve processing and find optimal processing conditions to produce food based on Starch like baby food, bread, sweets, etc. help.

    Keywords: Starch, Xanthan, Sucrose, Physicochemical properties, Rheology
  • Leila Alizadeh, Nafiseh Jahanbakhshian*, MohammadHossein Azizi, Rezvan Mousavi Nadushan, Morteza Ehsani Pages 91-106

    In the present study, the properties of polylactic acid marker film combined with red cabbage and beet anthocyanins were investigated. There were four samples: 1 (polylactic acid without anthocyanins), 2 (polylactic acid containing red cabbage anthocyanins), 3 (polylactic acid containing beet anthocyanin) and 4 (polylactic acid containing beet anthocyanin and red cabbage). Thickness, solubility, mechanical properties and changes in color indices were analyzed. The results showed that there were no statistically significant differences in the thickness of the film samples (p> 0.05). The highest solubility belonged to the sample 1 and the minimum solubility was detected insample 4. The highest increase in elongation at break was seen in samples 3 and 4 and the lowest increase in elongation at break belonged to sample 1 (p≤0.05). In all the films except sample 1, by pH rise (up to pH = 14), L * factor increased significantly (p≤0.05). In all pH ranges, sample 1 had the highest L * and sample 3 had the lowest one (p≤0.05). a * indice in sample 3, at pH = 1-6, had an increasing trend and then decreased to pH = 14 (p≤0.05). In samples 2 and 4 at pH = 1-13, a decreasing trend was observed and then up to pH=14 an increasing trend was observed (p≤0.05). For b *in sample 2 there was a decline at pH = 1-12, then up to pH = 14, an increasing trend was detected (p≤0.05). The b * of sample 3 and 4 had a fall until pH=11 and 12 respectively following an increasing trend up to pH=14 (p≤0.05). The best sample was sample 4 due to suitable physical properties and clearer color changes at different pH.

    Keywords: Smart film, Polylactic acid, Anthocyanin, beetroot, Red cabbage
  • Leili Fadayi, Mandana Tayefe*, Mostafa Sadeghi, Khadijeh Abbaspoor, Aria Noghre Alipour Pages 107-115

    Adding the fiber sources in food formulation is one of the best methods for enriching and improving nutritional value of food. Cereal bran is one of the best and most economical sources of dietary fiber supply. In this study hydrothermaled wheat and rice bran in optimum condition and in different content (0, 4, 8%) were added to wheat flour. The result of Rheological experiment indicated that increasing in the content of wheat and rice hydrothermaled bran in dough leads into significant decrease of dough quality number and significant increase in water absorption. On the other hand, increasing the amount of rice and wheat bran was also associated with an increase in dough development time. Evaluation of texture and color changes also indicated a direct relationship between biscuit hardness, color and content of wheat and rice bran. Sensory evaluation performed by evaluators on biscuit samples also indicated a significant decrease, in case of increasing the amount of   wheat and rice bran and replacing the hydrothermal rice bran in the formulation. According to the results, the use of 4% hydrothermaled wheat and rice bran is suitable for enrichment of nutritional value of biscuits and it is suggested.

    Keywords: biscuits, rice bran, wheat bran, rheological characteristics, hydrothermal
  • Seyedeh Sara Siadati, Neda Ahmadi Kamazani* Pages 117-133

    The aim of this study was to evaluate the physicochemical characteristics (extraction yield, color development, fatty acid profile, iodine value, saponification value, phytosterol profile(, DPPH radical scavenging activity and oxidative stability of cold pressed hazelnut oil extracted from microwave pretreated kernels (0, 2.5, 5 and 7.5 min, 600 W). The results showed that microwave pretreatment of persian hazelnut kernel increased the oil extraction yield, color development and phytosterol contents of all oil samples. Also, no significant differences (p≥ 0.05) were observed during microwave pretreatment in saponification value (188-191 mg KOH/g oil) and fatty acids profile of hazelnut kernel oil samples. The predominant unsaturated fatty acids in oil samples in all treatments were determined as oleic acid C18:1c (77.43-78.32%) and linoleic acid C18:2c (9.85-10.18%), respectively. The predominant phytosterols in oil samples in all treatments were determined as β-sitosterol, Δ-5-Avenasterol, Campesterol, Δ-7-stigmastanol and sitostanol. The highest DPPH radical scavenging activity were observed in oil samples of MW-0 (90.62%) and MW-2.5 (89.94%), respectively. In addition, peroxide value, anisidine value and totox value of control hazelnut oil (MW-0) and pretreated hazelnut oil (MW-2.5) at an oven temperature of 160 ° C at 0, 3, 6 and 9 h intervals were determined. Also oxidative stability index (OSI) was determined by rancimat test at 120 ° C. The results indicated that microwave pretreatment is a promising strategy for amplification of oil extraction yield and phytosterol contents in obtained oil from persian hazelnut kernels.

    Keywords: microwave roasting, cold press, oxidative stability, hazelnut kernel oil, phytosterols
  • Fereshteh Hosseini*, Hamed Saberian, Bolourian Bolourian, Magid Afshari Pages 135-148

    In this research, the effects of solvent type, solvent to seed ratio, temperature and time of extraction on the yield, the color purity and the yield of bixin/ norbixin of annatto were studied. Central Composite Design with 4 parameters including of solvent type (acetone, NaOH and acetone-NaOH), solvent to seed ratio (1:1 to 5:1 ml/g), time (2-6 h) and temperature of extraction (25-65 ºC) in three levels (-1, 0 and +1) was employed. The results indicated that the quadratic model was significant for the yield of annatto and R2 = 0.915, indicating that 91.5 % of the change in the responses could be predicted by the fitted model. In addition, the temperature and time of extraction had no any significant effect on the extraction yield. The maximum yield was predicted by NaOH under the 46.41 ºC, 2.05 h and solvent to seed ratio of 5:1, which was 13.31 %. The quadratic model was significant for the color purity of annatto and R2 = 0.848. By changing the solvent from acetone to NaOH and increasing the solvent to seed ratio, the color purity increased. Furthermore, bixin/ norbixin yield, which is the weight ratio of bixin or norbixin to annatto seed, was determined and calculates as a comprehensive response. The most effective factor in the color change of annatto powder was determined as light and if it removed, using suitable packaging, it would be possible to maintain the best quality of the powder .Similar results were obtained regarding the stability of annatto dye in the whey powder.

    Keywords: Annatto extraction, Optimization, Color yield, Color Purity, L*
  • Marjan Nouri*, AmirHossein Agahi Pages 149-160

    Chocolate is a popular and widely consumed product in different ages, however, the demand of consumers has increased for healthy chocolate with free or low sugar in recent years. The objective of present research is to substitute the sucrose of chocolate with D-tagatose and lemon essential oil for improving biological functions. The seven formulations of chocolate included distinct percentages of D-tagatose (0, 13, 29 and 47 %) and lemon essential oil (0, 0.1 and 0.2 %). Afterwards, the tests were performed on chocolate treatments such as moisture level, fat, sugar content before and after hydrolysis, color perception, hardness, antioxidant, microbial and sensory evaluations. The results demonstrated that moisture of treatments (except CTL5 containing 47.80 % D-tagatose and 0.1 % lemon essential oil) was noticeably different from the control. A significant difference was observed between the average sugars of treatments before hydrolysis, however, there was no considerable difference in fat levels (33.39 to 33.41 %). The essential oil has led to a reduction in hardness, so CTL6 (including 47.90 % D-tagatose and 0.2 % lemon essential oil) with higher essential oil had a lower hardness (16.61 N). D-tagatose and lemon essential oil had an influence on color features, but antioxidant functions were affected only by essential oil and all treatments were within the standard range in terms of microbial load. In sensory assessment, the overall acceptance score was given to the control (4.96) and CTL5 (4.92). The conclusion of present research introduced CTL5 as the most suitable treatment for production of healthy chocolate.

    Keywords: Lemon essential oil, Antioxidant, D-tagatose, Chocolate, Low sugar
  • Atefeh Ahrari, Shadi Bolourian*, Qulamali Goli-Movahhed Pages 161-172

    Bread is one of  the most important foods based on the wheat  that plays a vital role in feeding the people in the world as an excellent source of energy and protein. Therefore, the development of enriched bread is one of the effective ways in providing  some of the necessary nutrients of  the people. this study aimed to examine  the effect of sugar beet pulp and sourdough on physicochemical, textural and organoleptic properties of baguette bread. To do this, the pressed sugar beet pulp in three levels of 2, 6, and 10% and  sourdough in three levels 5, 10 and 15% were added based on the weight of flour in the dough preparation stage,respectively. Color, texture, moisture, water activity, specific volume and sensory evaluation tests were  performed after preparing the samples. The results showed that increasing the amount of sugar beet pulp and sourdough in baguette formulation  made  moisture content, specific volume and overall acceptance  increase  and  a* decreased. Also the effect of sugar beet pulp on b* was less than  sourdough and time and sourdough  had more  effect on flavor than sugar beet pulp and time factors. Therefore, the sample containing 6% sugar beet pulp and 10% dough as the optimal sample improved the quality characteristics of baguette bread.

    Keywords: Enrichment, bread, texture, color
  • Mostafa Rahmati-Joneidabad*, Behrooz Alizadeh Behbahani, محمد Noshad Pages 173-181

    The aim of this study was to investigate the phytochemical analysis and antifungal activities of ethanolic extract of Ficus benghalensis on the growth of fungal strains causing rot in orange fruit during storage (Penicillium digitatum and Penicillium italicum). Total phenol content was evaluated according to Folin-Ciocalteu method, total flavonoid content was evaluated according to aluminum chloride colorimetric method, and antioxidant activity was evaluated based on DPPH and ABTS free radical scavenging methods. Various methods (disk diffusion agar, well diffusion agar, minimum inhibitory concentration, and minimum fungicidal concentration) were used to evaluate the antifungal activity of ethanolic extract of F. benghalensis. The amount of phenol and flavonoids in the whole extract was 110.49 mg GAE/g and 62.60 mg QE/g, respectively. Antioxidant activity of ethanolic extract of F. benghalensis based on DPPH and ABTS radical inhibition methods was 48.56 and 57.20 μg/ml, respectively. The results of disk diffusion agar and well diffusion agar tests showed that the antifungal activity of the extract was concentration dependent and the fungal strains of Penicillium digitatum and Penicillium italicum with the lowest and highest diameter of growth inhibition zone, were the most resistant and sensitive species to the extract, respectively. The minimum inhibitory concentrations for the above strains were 16 and 8 mg/ml, respectively, and the minimum fungicidal concentrations were 512 and 128 mg/ml, respectively. According to the results, ethanolic extract of F. benghalensis is an important source of antioxidant and antifungal compounds and can be used to increase the shelf life of food products.

    Keywords: Apple, Ficus benghalensis, Bioactive extract, Penicillium digitatum, Penicillium italicum
  • Shafie Rahmati*, Alireza Mahdavian Pages 183-197

    Considering the importance and extent of industries related to food processing in human life and the key role of a raw material such as pectin in this industry, the use of innovative, more optimal and less expensive methods of extracting this material can be important. A semi-continuous rotary separator system for separating pulp from fluid containing pectin has been investigated in the present study. In this research, to evaluate the separation process with the help of semi-continuous separator by considering the rotational speed, fluid input flow rate and time in the separation process, on the efficiency and energy consumption at flow rates of 60, 90 and 120 ml/min and five levels of rotational speed 2000, 3000, 4000, 5000, 6000, rpm and time intervals 0-50, 51-100, 101-150, 151-200 and 201-250 seconds, according to the optimal energy consumption. The solution contains acid as a solvent for pectin and some solid fiber suspended in the fluid, in order to produce pectin, its solid particles must be separated first and a semi-continuous separator is used in this step. According to the obtained results, the input flow rate of 60 ml/min due to the longer retention time for better separation, the rotational speed of 6000 rpm due to the creation of the greatest rcf force, and finally the time interval of 0-50 seconds had the best separation quality. By considering the time and energy consumption and using the RSM, the optimal point with an efficiency of 99.12% in the conditions of a rotational speed of 3400 rpm, an input flow rate of 120 ml/min and a time of 50 seconds with a consumption of 6.48 W hours of energy consumption, by computer it was validated by testing the first 5 optimal points and with an error of 6% of the introduced optimal point.

    Keywords: Pectin, rotary separator, continuous separation, extraction
  • Mahboobeh Kashiri*, Maryam Davtalab Pages 199-210

    In recent years, natural polymers such as quince seed mucilage  have received much attention for their replacement with plastics derived from petroleum derivatives in the production of packaging films. Polyols are one of the most important plasticizer to increase the efficiency and mechanical properties of biological films. The aim of this study was the effect of different concentrations of sorbitol (20, 35 and 50% w /w) on physical (water solubility, moisture, water vapor permeability, color, hydrophobicity), mechanical properties of quince seed mucilage based film. The results showed that with increasing sorbitol concentration, the water vapor permeability, tensile strength, water solubility, the moisture content and contact angle was decreased. By increasing sorbitol concentration, L* b* and a* index of films decreased, increased, increased, respectively.  The water vapor permeability of produced films was affected by the relative humidity of the environment. Comparison of the effect of glycerol and sorbitol at the same concentration (35%) on the properties of mucilage based film showed that water vapor permeability and contact angle of films containing sorbitol was decreased about 33 and 19.4%, respectively. Therefore, sorbitol suggested to incorporate in quince seed mucilage based films to obtaining advanced bio-films with low affinity to water for packaging of food products. Incorporate of sorbitol to produce biofilms based on quince seed mucilage is suggested to obtaining bio-films with low affinity to water for food packaging products.

    Keywords: Bio film, Quince seed musillage, Sorbitol, Plasticizer, Physical, mechanical properties
  • Nafiseh Zolfaghari*, Esmaeil Ataye Salehi, Zahra Sheikholeslami Pages 211-221

    In this study, the principal component analysis method was used to evaluate the relationships between quantitative and qualitative parameters of muffin with reduced sugar. The principal component analysis (PCA) method is a useful tool for interpreting and finding relationships in a set of parameters with various dimensions and characteristics in each observation. This tool provides useful help in increasing the interpretability of data and multidimensional visualization of the relationship between them. In order to replace sugar, a formulation based on three levels of maltodextrin (0, 25 and 50%) and four levels of ghavoot (0, 3, 6 and 10%) was used in a completely random design. Based on the study of the principal component analysis plot, it was determined that the relationships between the studied parameters are influenced by changes in the sugar substitute formulation. Based on this, new relationships between the studied parameters on muffins are formed by changing the level and type of sugar substitute composition. The evaluation of the change in the relationship between the parameters under the influence of the replacement of maltodextrin and ghavoot in the muffin formulation with reduced sugar shows the changes made in the structural substrates and the influence of a set of parameters on each other under the applied treatment. The results of this research show the efficiency and importance of using data mining methods to create an understanding of the relationships between quantitative and qualitative parameters of baking products with changes in formulation.

    Keywords: Reduced sugar, Principal component analysis method, Ghavoot, Maltodextrin, Muffin
  • Mozhgan Alavi, Masoume Mehraban Sangh Atash*, Bahareh Sahraiyan Pages 223-235

    The purpose of this research is to investigate the replacement of different levels of chickpea flour (0, 25, 50, 75 and 100%) with quinoa flour and the addition of monoglyceride emulsifier at levels of 0, 0.5 and 1% to the formulation of gluten-free cookies. In this research, the amount of ash, protein, moisture, specific volume, firmness and sensory properties (form and shape, surface, texture, cheweness, odor and taste, and overall acceptance) of the samples were evaluated. The results showed that the moisture, ash and fat content of quinoa flour was higher and its protein content was lower than chickpea flour. By increasing the level of replacing chickpea with quinoa flour in the formulation of gluten-free cookies, the amount of moisture and ash was increased and the amount of protein was decreased. The sample containing 25% quinoa flour and 0.5% monoglyceride emulsifier had the highest specific volume (0.98 ml/g) and the lowest firmness (31.37 N). The presence of quinoa flour and the increase of its level in the formulation showed L* value decreased and a* value increased. The sensory evaluation showed the sample containing 25% quinoa flour (without emulsifier) and the sample containing 25% quinoa flour and 0.5% monoglyceride emulsifier had better than other samples. It should be noted that the samples containing 50% quinoa flour in the presence of 0.5% monoglyceride emulsifier were of high quality and quantity, and the overall acceptance score and physicochemical characteristics of these samples were favorable. Therefore, samples containing 25  quinoa flour and 0.5% monoglyceride emulsifier are introduced as the best samples of gluten-free cookies in this research.

    Keywords: Emulsifier, Texture, Gluten-free, Quinoa, Chickpea
  • Seideh Zahra Seid Mohammadifard, Soheila Zariinghalami*, Mohsen Zandi, Maryam Pakpour Pages 237-249

    The aim of the present study was to investigate the physicochemical and sensory properties of yogurt fortified with chia seed mucilage and oil, as a rich source of omega-3 fatty acids. For this purpose, mucilage (0.213%), free and encapsulated oil (3.41%) were added to the yogurt formulation. The prepared sampleswere compared in terms of some physicochemical (pH, titratable acidity, syneresis, dry matter, peroxide values and color attributes) and sensory properties with control (without oil and mucilage) during storage for 30 days at refrigerator temperature (4 °C).The results showed that the addition of mucilage and chia seed oil in a free and encapsulated forms caused a significant increase in water holding capacity (decrease in syneresis), acidity (decrease in pH) and dry matter during storage (p <0.05). In addition, the sample containing mucilage and encapsulated oil showed the lowest color difference (∆E) with the control. Furthermore, this sample showed an increase in whiteness index (WI) and a decrease in yellowness index (YI) compared to the sample containing free oil. The amount of peroxide value in the samples containing free and encapsulated oil after 30 days of storage was 3.19 and 1.16 meq / kg of oil, respectively, which indicates the protective effect of encapsulation process against oxidation of samples. Evaluation of sensory attributes showed that the addition of mucilage and encapsulated chia seed oil did not have significantly effects on the sensory properties of fortified yogurt samples (p˃0.05).

    Keywords: Chia seed oil, Chia seed mucilage, Yogurt, Quality characteristics, Storage time
  • Hanie Najafi, Saber Amiri, Amin Khalili, Laya Rezazad Bari* Pages 251-263

    The aim of this study was to produce a new bioactive composite film using whey protein concentrate and jujube mucilage reinforced with postbiotics of Bacillus coagulans IBRC-M 10807. For this purpose, four films including whey protein concentrate film (WPC), whey protein concentrate film containing B. coagulans postbiotics (WPC+PBs), whey protein concentrate film and jujube mucilage (WPC+MUC), and whey protein concentrate film and jujube mucilage containing B. coagulans postbiotics (WPC+PBs+MUC) each in three replicates of production and their physicochemical, antimicrobial, antioxidant and mechanical, were compared in the form of a completely random design and with the analysis of variance method. The results showed that the addition of postbiotics and jujube mucilage caused a significant increase in the moisture and solubility of the films (P<0.05). Adding postbiotics causes an inhibitory effect against Staphylococcus aureus and Escherichia coli bacteria (P<0.05). The addition of postbiotics and jujube mucilage caused a significant decrease in the L index of the produced film samples (P<0.05). The results showed that the a and b indexes increased significantly with the addition of postbiotics and jujube mucilage (P<0.05). The results of the present study showed that the produced bioactive biocomposite film has the potential to be used in food packaging.

    Keywords: Biodegradable film, Milk proteins, Mucilage, Postbiotics
  • Aref Erfani, Mir Khalil Pirouzifard, Sajad Pirsa* Pages 265-279

    In this study, biodegradable film was prepared from polyvinyl alcohol. Silver chloride nanoparticles and spirulina algae powder were used to modify the physicochemical structure and create antioxidant activity in the film. The surface morphology of the film was investigated. Polyvinyl alcohol film and its composites were used for packaging virgin olive oil. D-optimal design was used to investigate the effect of packaging type and storage time on the chemical, color and sensory characteristics of the oil. Chemical characteristics (acidity, peroxide value, refractive index and total phenol), sensory and color characteristics were investigated. The response surface method was used to investigate the effect of independent variables on the oil as well as the created mathematical models. The obtained results showed that in polyvinyl alcohol film modified with silver chloride particles and polyvinyl alcohol modified with silver chloride and spirulina particles, the presence of these particles on the surface of the film was completely evident. The results of the chemical, sensory and color analysis of the oil showed that the chemical, sensory and color quality of the oil decreased with the increase in the storage time of the oil in all packages. Peroxide value as the most important indicator of the quality of oils in normal packaging increased from 1 to 7 (mEq O2/Kg oil) during 30 days of storage, while in oil packaged with polyvinyl alcohol modified with silver chloride and spirulina algae, this increase was from 1 to 2 (mEq O2/Kg oil). In general, oils packaged with polyvinyl alcohol modified with silver chloride and spirulina algae showed the least quality changes compared to normal packaging, which indicates the ability of these films to control the quality and increase the shelf life of virgin olive oil.

    Keywords: Olive oil, Active packaging, Antioxidant film, Nanocomposite
  • Hadi Hashemi Gahruie, MohammadHadi Eskandari*, Seyed MohammadHashem Hosseini Pages 281-294

    Due to the close relationship between high salt consumption and the increasing prevalence of high blood pressure and cardiovascular disease in the world, the food industry is trying to create foods that better align with consumer expectations regarding sodium reduction. In this study, the strategy of taste contrast technique through salt encapsulation in the internal aqueous phase of the water-in-oil-in-water double emulsion (W1/O/W2) was investigated as a novel technological approach for sodium reduction. To this end, different concentrations of salt (0, 0.5, 0.75, and 1%) and cinnamaldehyde (1%) as an antioxidant agent were used in the internal aqueous phase and the oil phase of the double emulsion, respectively. In order to investigate emulsion stability, encapsulation efficiency, and salt release behavior, the oil phase was fabricated in two liquid and solid states in the form of oleogel. The characteristics of the produced emulsions were investigated in terms of storage stability, heat and freezing stability, color, oxidation, encapsulation efficiency, viscosity, rheology, and morphology. The emulsion sample containing gel network in the oil phase and 0.75% salt in the internal aqueous phase was the best sample in terms of stability and rheological behavior.

    Keywords: Double emulsion, Salt reduction, Taste contrast system, Saltiness perception, Oleogel
  • Sattar Safari Shurbakhorlo, Dornoush Jafarpour* Pages 295-311

    During the current research, a traditional nomadic Iranian dairy product named Masineh was produced, which is prepared from heated yogurt drink and herbal additives including turmeric, dill seed powder and cumin. Some physicochemical and microbial characteristics of Masineh samples were investigated during 21 days of storage at 4°C. In addition, the antioxidant properties, antimicrobial effects and organoleptic properties of the product were investigated and compared with the control sample (heated yogurt drink without additives). The results showed that herbal additives significantly reduced the counts of bacteria, mold and yeast in Masineh compared to the control sample (P<0.05). In Masineh, the highest inhibitory effect was observed against Staphylococcus aureus with 30.91 mm, and the lowest inhibitory effect was observed against Escherichia coli with an average of 15.50 mm, followed by Aspergillus niger with an average of 18.12 mm. In addition, the phenolic compounds and DPPH and ABTS inhibition percentages were higher in Masineh than control sample. The pH and viscosity of Masineh were higher than that of drinks without additives, and during storage, these values decreased significantly (P<0.05). Also, the results of the sensory evaluation showed that the sensory evaluators considered the taste of the masineh to be favorable and did not report a significant difference with the control sample in terms of overall acceptance, although the color of the masineh had a lower score. Therefore, according to the obtained results, Masineh is introduced as a beneficial dairy drink, in which by the use of herbal additives, its antioxidant properties and microbiological properties are strengthed.

    Keywords: Masineh, Antimicrobial, Phenolic Compounds, Shelf Life, Beneficial Foods
  • Zainab Sadeghi dehkordi, Milad Ghorbanipour, Alireza Sazmand, Amir Daraei Garmakhany, Mohammad Fallah, Abbas Ali Sari Pages 313-326

    Cystic echinocossosis (hydatidosis) caused by the larval stage of cestodes of the genus Echinococcus is an important and prevalent zoonotic disease. In human patients, surgical removal of the cysts is the treatment of choice in many cases however, leakage of the larva (protoscoleces) during the surgery and formation of new cysts is a concern. Presently, different solutions such as hypertonic saline and silver nitrate are used to inactivate the cyst-dwelling protoscoleces but each have some side-effects hence searching for novel protoscolicide formulations with high efficacy and low side-effects has been always in the focus. The aim of this study was to optimize the extraction conditions of Echinophora platyloba, to evaluate antioxidant properties of the extracts and to assess their protoscolicical effects in vitro. For this purpose, hydroalcoholic extracts of Echinophora platyloba were extracted in ethanol concentrations of 0, 50 and 100% and during 24, 48 and 72 hours. Response surface methodology (RSM) was perform to estimate optimal extract conditions. Finally, 200, 400 and 600 ppm concentrations of optimized extracts were tested on live protscoleces from sheep and goat livers collected from Hamedan abbatoir. Results showed that Echinophora platyloba extract prepared with absolute ethanol in 24 hours could inactivate 100% of protoscolicess after 5, 15 and 30 minutes of exposure. This in vitro study suggest that ethanolic extract of Echinophora platyloba can potentially be applied in vivo.

    Keywords: Hydatid cyst, Echinophora platyloba, optimum extraction, scolicide
  • Maryam Mohebbi* Pages 327-340

    The antifungal activity of Foeniculum Vulgare Mill and Ziziphora clinopodioides Lam. extracts against Aspergillus flavus in tomato paste containing different percentages of the extracts was tested. To this end, Foeniculum Vulgare Mill and Ziziphora clinopodioides Lam. extracts with different concentrations of 0.5, 1 and 2% were prepared and studied during different storage times(35 days).The effect of extracts of Foeniculum Vulgare Mill and Ziziphora Clinopodioides Lam with different concentrations was investigated alone in the environment (in vitro). By injecting 0.1 ml of mold in Sabouraoud dextrose agar broth culture medium, then placing it in an incubator temperature of 25°C ± 0.5, it was kept for 5 weeks (35 days), and one culture was done every week in order for the activity mold to be investigated in different concentrations of extracts.The results of antifungal activity of different levels of the extracts indicated that treatments 3 (containing 2% Foeniculum Vulgare Mill extract) and 4 (containing 3% Foeniculum Vulgare Mill extract) were resistant to the growth of Aspergillus flavus mold mycelium until the end of storage period.Generally, it can be concluded that using 2 or 3% Foeniculum Vulgare Mill extract as a natural preservative in tomato paste has a desirable antifungal activity. Artificial neural network was used to validate and evaluate the results of the experiments in predicting the data of Aspergillus flavus mold growth in tomato paste.In the present study, two hidden layers with 30 neurons were used. The network had two inputs including extract concentration and storage time, and the growth of Aspergillus flavus mold was considered as the target.Evaluation parameters such as correlation coefficient, mean squared error and maximum error showed very good results with values ​​of 0.9993, 0.10934 and 0.13538. The lower the error and the closer the correlation coefficient to 1, the better the prediction is.

    Keywords: Aspergillus flavus mold, correlation coefficient, Foeniculum Vulgare Mill, Ziziphora clinopodioides Lam., Artificial Neural Network
  • Reza Tabatabaeekoloor*, Hassan Yousefnia Pasha Pages 341-354

    The perishable nature of strawberry fruit is one of the key factors that limit its consumption, specified by its decreased freshness and shelf life after harvest. The suitable packaging conditions, low temperature storage, and desired atmosphere composition inside packaged are important to preserve the quality attributes and extend the shelf life of perishable fruits. In this study, the packaging films based on PLA (such as neat PLA, PLA/TA10, and PLA/C20A1/TA10) with two different gas mixtures (such as 10 KPa O2+15 KPa CO2+75 KPa N2 (MAP-A) and 15 KPa O2+10 KPa CO2+75 KPa N2 (MAP-B)) and a control sample without gas injection on fresh strawberry fruit were evaluated. The effects of the mentioned treatments on some physicochemical properties such as weight loss, total soluble solid, tritratable acidity, pH, and firmness kept at 4 0C for 23 days of storage period were evaluated based on a completely randomized design. The results showed that the weight loss and firmness of strawberry fruit decreased during storage time, while pH value increased. The total soluble solid and tritratable acidity of all the treatments increased throughout the storage time and decreased at the end of the storage time. It has been also reported that fruits packaged in PLA/C20A1/TA10 caused better quality attributes due to lower water vapor permeability and oxygen transmission rate than two films of neat PLA and PLA/TA10. In addition, the gas mixture of MAP-A was more suitable in comparison to MAP-B due to higher carbon dioxide inside packages and lower respiration rate of strawberry fruit. Therefore, the use of nanocomposite film with modified atmosphere has been proposed to maintain strawberry fruit at a low temperature.

    Keywords: Strawberry, Modified atmosphere packaging, Nanocomposite film, Cold storage, Quality parameters
  • Azra Salehi, Atefe Rezaei, Masoud Sami* Pages 355-364

    Following the increasing resistance of bacteria to antibiotics and increasing public awareness of the relationship between food and human health, several studies have been conducted to find potential antimicrobial agents. D-limonene (L) is a liquid and a colorless bioactive compound of the terpene family that has high antioxidant and antimicrobial activity. Due to its low solubility, high volatility, and sensitivity to light, its applications in the food and pharmaceutical industries are limited. In this study, L was incorporated in β-cyclodextrin nanosponges (CD-NS) to overcome these limitations. For the preparation of  L-NS, different molar ratios of β-CD and Diphenyl carbonate (DPC) as cross-linker (1:4, 1:6, and 1:8 of CD: DPC) and different ratios (w/w) of L: NS (1:2, 1:4, and 1:6) were prepared. The results showed the solubility of L increased after encapsulation in the nanosponges. Encapsulated L showed higher antibacterial activity compared to free L and minimum inhibitory concentration (MIC) and minimum bactericidal concentration of  L  decreased 324 and 648 times after encapsulation. Our results propose that CD-NS is a suitable carrier for hydrophobic and sensitive compounds and L-NS can be used as a potential preservative with enhanced antibacterial activity in food applications. It is important to note that the results of this study were obtained in vitro and further studies related to their toxicity (in vivo) are needed for confirmation of their application in the era of nutrition and genomics.

    Keywords: D-limonene, antibacterial, β-cyclodextrin nanosponge, encapsulation
  • Vahid Alipour Gaskari, AZIN NASROLLAH ZADEH* Pages 365-375


    This study was conducted to investigate the effect of storage conditions and time of olive oil on its quality characteristics. For this purpose, the samples were placed in Refrigerator Temperature (+4 Co) and Ambient temperature (25±2 Co) and were qualitatively tested in 3 storage time (first day, 1 month and 2 months). The results showed that storage conditions and duration were effective on all parameters. The acidity of extra virgin and virgin olive oil increased significantly during storage under Ambient temperaturefor two months (12 and 13.8% of oleic acid, respectively), but no significant difference was observed in the temperature of the refrigerator for two months in any of the oils. Extra virgin olive oil also showed a significant increase in peroxide index (16.2 and 18.3 mEq / kg, respectively) during two months of storage under Ambient temperature, but no significant increase was observed in refrigerated dermis in any of the periods. Also, the interaction effect of Ambient temperature and storage time on the extinction coefficients (K268 and K232) of virgin and extra virgin olive oils was significant and with increasing storage time, the extinction coefficients were increased, but the extinction coefficients of oils stored in the refrigerator even after two months Equivalent to the extinction coefficient of oil stored in Ambient temperatureremained on the first day. Therefore, refrigeration seems to be a better option to maintain the quality properties of extra virgin and virgin olive oil during the storage period.

    Keywords: acidity, extinction coefficients, peroxide, storage, virgin olive oil
  • Ashraf Gohari Ardabili*, Navid Godini, Fakhreddin Salehi Pages 377-385

    To improving energy efficiency and increasing quality of dried product, a infrared dryer was constructed that can be used to dry fruits and vegetables. In this study, drying kinetics modeling of garlic in an infrared dryer was investigated. The effect of samples distance from the radiation lamp in three levels of 5, 7.5 and 10 cm and the effect of garlic slices thickness in the in three levels of 3, 6 and 9 mm on the mass transfer rate and effective moisture diffusivity coefficient during the dry process of garlic was investigated. To determine the appropriate kinetics model in the drying process, the drying curves can be analyzed under the defined conditions. Therefore, in this research, to investigate on the drying kinetics of garlic slices, the standard models were fitted to the experimental data. By increasing the distance of the samples from the heat source from 5 to 10 cm, the average drying time of garlic increased from 35.8 minutes to 37.3 minutes. By increasing the thickness of the samples from 3 to 9 mm, the average drying time of garlic increased from 22.7 minutes and 50.9 minutes. The effect of sample distance from infrared heat lamp and sample thickness on changes in effective moisture diffusivity coefficient of garlic was investigated and results showed that this coefficient values were increased with decreasing in distance and increasing samples thickness. By reducing sample distance from the lamp from 10 to 5 cm, it was observed that the effective moisture diffusivity coefficient increased from 2.71×10-9 m2s-1 to 3.63×10-9 m2s-1. The average effective moisture diffusivity coefficient of garlic slices for thicknesses of 3, 6, and 9 mm were 0.94×10-9 m2s-1, 2.72×10-9 m2s-1, and 5.54×10-9 m2s-1, respectively. In drying process modeling of garlic, the Midilli model with the highest coefficient of determination and the lowest

    Keywords: Drying time, Effective moisture diffusivity, Garlic, Midilli model
  • Mahbobe Darapour, Behzad Nasehi*, Hassan Barzegar, Hossein Jooyandeh Pages 387-395

    In recent years, the non-destructive and fast method of image processing has been successfully used for quantitative and qualitative evaluation of the characteristics of food products. In this study, the effect of sugarcane bagasse as a source of fiber enrichment (0-25%), soybean water-soluble polysaccharide (0-2%) and frying time (2-5 minutes) on the image characteristics of donuts such as color, number , density and size of bubbles, porosity, energy, homogeneity, contrast and entropy were investigated. The findings of this research showed that the increase of sugarcane bagasse fiber increases the a* index and decreases the L* and b* components of the crust and crumb and porosity. On the other hand, increasing the frying temperature increases the redness of the crust and decreases the lightness of the crust and the porosity of the texture. Meanwhile, the polysaccharide soluble in soybean water had no significant effect on the characteristics of the treatments. The optimization results also showed that if 8.58% sugarcane bagasse and 0.36% soybean soluble polysaccharide are added to the formula and the sample is fried within 5 minutes, the best quality will be obtained.

    Keywords: Fiber, Sugarcane, Donut, Image processing
  • Habib Navidi Far*, Byuk Agha Farmani, Shayesteh Derakhshan, Behrouz Kazemzadeh, Amin Kahorian Pages 397-409

    In this research, the effect of condensation process (evaporation) on bioactive compounds and qualitative characteristics of thin syrup and thick syrup during beet harvest was investigated. The phenolic and anthocyanin properties of the dilute syrup and the quality characteristics investigated were brix, purity and color of the solution. For this purpose, from the beginning of October to the end of January 2019, samples were taken for thin syrup from the last stage of the purification process and for thick syrup from the last stage of the concentration process, and all the chemical tests related to measuring the characteristics The qualitative data of this study was based on ICUMSA reference book. In dilute syrup, the amount of bioactive compound anthocyanin was constant during the time of beet harvest, there was a significant difference in the amount of total phenol in the first and fourth months, but there was a significant difference in the amount of protein in the first, third and fourth months. He didn't have either. The highest brix of dilute syrup was 13.14% in the first and second months, and its degree of purity increased from the beginning to the end of the harvest season. The highest color of dilute syrup solution was observed in the third and fourth months of harvesting. Thick syrup had the highest Brix (53% on average) in the first and second months, and this syrup had a high soluble color at the time of harvesting, except for the second month. The results of this research show the accuracy of the filtration and evaporation processes in order to remove as much impurities as possible in the raw syrup extracted from sugar beet.

    Keywords: thickener, bioactive compounds, thin, thick syrup, sugar beet