فهرست مطالب

دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد - سال شصت و ششم شماره 5 (پیاپی 191، آذر و دی 1402)

مجله دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد
سال شصت و ششم شماره 5 (پیاپی 191، آذر و دی 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/10/19
  • تعداد عناوین: 21
|
  • حسن راوری*، غلامحسین کاظم زاده، علی میرصادقی، یاسمین داودی، مهیار یوسف‎پور صفحات 1073-1079
    مقدمه

    ترومبوز ورید عمقی (DVT) اگر چه بیماری شایع در جامعه نمیباشدولی عوارض تهدید کننده حیات همچون آمبولی ریه را به دنبال دارد. در بیماران بستری در بیمارستان شیوع بیشتری دارد و به راحتی با روش های پیشگیرانه به میزان قابل توجهی می توان از بروز آن جلوگیری کرد.

    روش کار

    بیماران بستری در بخش جراحی عروق که بیش از سه روز بستری بودند از نظر بروز ترومبوز ورید عمقی اندام تحتانی به وسیله سونو داپلر رنگی ارزیابی شدند. فراوانی DVT در بیماران با توجه به سن، جنس، دریافت یا عدم دریافت داروی پروفیلاکسی ترومبوز ورید عمقی و طول مدت بستری مورد بررسی قرار گرفت.

    نتایج

    در 59 بیمار از 200 بیمار مورد بررسی (29.5 درصد) ترومبوز ورید عمقی تشخیص داده شد، که این میزان فراوانی صرف نظر از سن، جنس، طول مدت بستری و حتی دریافت یا عدم دریافت داروی پروفیلاکسی DVT بوده است. 60 درصد داروی پروفیلاکسی DVT دریافت کرده اند که فراوانی DVT در این گروه 13.3 درصد بوده است. 40 درصد داروی پروفیلاکسی DVT دریافت نکرده اند که فراوانی DVT در این گروه 53.8 درصد بوده است.

    نتیجه گیری

    توصیه می شود بالغین بستری جهت عمل جراحی عروق صرف نظر از سن، جنس و طول مدت بستری، پروفیلاکسی DVT را دریافت کنند. با توجه به اینکه حتی تجویز داروی پروفیلاکسی DVT نیز نمی تواند به طور کامل از بروز DVT جلوگیری کند توصیه می شود در بیماران جراحی عروق با ریسک متوسط و بالای DVT از روش های دیگر پیشگیری دیگر همانند روش های مکانیکی استفاده گردد.

    کلیدواژگان: ترومبوز ورید عمقی، جراحی عروق، بستری در بیمارستان
  • راهله غریب نواز، الهام فریبرزی*، حسین کریمی مونقی، محمود قربانی صفحات 1090-1104
    مقدمه

    عدم آشنایی با نتیکت یا پروفشنالیسم مجازی، برای هر کدام از دو عنصر کلیدی سیستم آموزشی(استاد و دانشجو)، ایراد محسوب خواهد شد و باعث به وجود آمدن سوءبرداشت و بعضا"رفتارهایی به دور از شان و منزلت هر کدام از ایشان نیز می شود.هدف این پژوهش طراحی مدل نتیکت در آموزش مجازی دانشجویان پزشکی است.

    روش

    در ابتدا با بررسی ادبیات موضوع و مطالعات کتابخانه ای،استخراج ابعاد و مولفه های مرتبط با موضوع صورت گرفت و سپس برای طراحی مدل مفهومی پژوهش با استفاده از روش تحقیق دلفی و پانل خبرگان مهمترین ابعاد و مولفه های نتیکت تعیین شدند. جامعه آماری شامل 15نفر خبره بود که با توجه به موضوع پژوهش انتخاب شد.

    نتایج

    در نهایت مدل نتیکت در آموزش مجازی با تعداد 10 بعد و 31 مولفه نهایی شد. ابعاد در متغیر نتیکت شامل راه اندازی،ارزشیابی و قوانین نتیکت و در متغیر یادگیری الکترونیک شامل فناوری، آموزشی،مدیریتی،طراحی رابط کاربری،اخلاقی،سازمانی وارزشیابی می باشد. معیار پذیرش هر مولفه،قرار گرفتن آن در چارک3 تا 4بود که بعد از سه راند، توافق در مورد ابعاد و مولفه ها حاصل شد.

    نتیجه گیری

    یکی از راه های جلوگیری از بروز اختلالات متعدد در برقراری ارتباطات بین استاد و دانشجو در آموزش های مجازی، آشناسازی آنان با نتیکت می باشد. عدم آشنایی با نتیکت در فضای مجازی، فعالیت هایی مانند طراحی آموزشی و تدوین محتوا را تحت الشعاع قرار خواهد داد.واژه های کلیدی: مدل نتیکت، آموزش مجازی، دانشجوی پزشکی، یادگیری الکترونیکی

    کلیدواژگان: مدل نتیکت، آموزش مجازی، دانشجوی پزشکی، یادگیری الکترونیک
  • آزاده طالبی، لیلا کاشانی وحید*، مریم اساسه، غلامعلی افروز، منوچهر مرادی سبزوار صفحات 1105-1117

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی توانبخشی رایانه ای موسیقیایی خانواده- محور بر مهارت های ارتباطی کودکان دارای اختلال طیف اتیسم انجام گرفت. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه و دوره پیگیری دو ماهه بود. جامعه آماری شامل کودکان مبتلا به اختلال طیف اوتیسم مرکز خورشید شهر آمل در شش ماهه اول سال تحصیلی 1401 بود. در این پژوهش تعداد 30 کودک مبتلا به اختلال طیف اوتیسم با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب و با گمارش تصادفی در گروه های آزمایش و گواه جایدهی شدند (هر گروه 15 کودک). کودکان حاضر در گروه آزمایش توانبخشی رایانه ای موسیقیایی خانواده- محور را طی 10 هفته در 10 جلسه 30 دقیقه ای دریافت نمودند. پرسشنامه مورد استفاده در این پژوهش شامل پرسشنامه مهارت های ارتباطی (ماتسون، 1983) (CSQ) بود. داده های حاصل از پژوهش به شیوه تحلیل واریانس آمیخته و آزمون تعقیبی بونفرنی با استفاده از نرم افزار آماری SPSS23 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که توانبخشی رایانه ای موسیقیایی خانواده-محور بر مهارت های ارتباطی (0001>P؛ 56/0=Eta؛ 74/36=F) کودکان دارای اختلال طیف اتیسم تاثیر معنادار دارد. بر اساس یافته های پژوهش می توان چنین نتیجه گرفت که توانبخشی رایانه ای موسیقیایی خانواده- محور با بکارگیری موسیقی و خاصیت درمانی آن و همچنین بهره گیری از خانواده برای تعمیق یادگیری و برقراری ارتباط موثر با کودک مبتلا به اختلال طیف اتیسم می تواند به عنوان یک روش کارآمد جهت بهبود مهارت های ارتباطی کودکان دارای اختلال طیف اتیسم مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اختلال طیف اتیسم، توانبخشی رایانه ای موسیقیایی خانواده-محور، مهارت های ارتباطی
  • شکیلا شاهی، نفیسه جیرفتی، محمدحسین ابراهیم زاده، مهرنوش نخعی، علی مرادی* صفحات 1118-1133

    فیکساتورها به عنوان روشی جراحی در درمان شکستگی ها هستند و به دو دسته داخلی و خارجی تقسیم می شوند. یکی از معایب استفاده از آن ها ایجاد عفونت در سطح پین است که در راستای آن شل شدن پین در سطح مشترک بین استخوان و پین اتفاق می افتد. استفاده از عناصر طبیعی با خاصیت آنتی باکتریال جهت پوشش دهی ایمپلنت ها در حوزه ارتوپدی توجه زیادی را به خود جلب کرده اند. در این راستا، استفاده از پوشش های زیست سازگار و زیست فعال HAبا خاصیت آنتی باکتریال بر روی سطح پین جهت کاهش عفونت در جراحی های ارتوپدی مطرح می شود. مقاله حاضر، رایج ترین عناصر با خاصیت آنتی باکتریال که می توانند جهت کارایی بالینی بهینه تر در ساختارHA بارگذاری شوند، را مورد بررسی قرار می دهد. جایگزینی یون ها مانند مس، نقره، منیزیم، استرانسیم، زینک، سیلیکون، فلوراید در یک شبکه آپاتیت می تواند ضمن ایحاد خواص آنتی باکتریال، باعث تحریک استخوان سازی در محل شکستگی گردد. بررسی مطالعات انجام شده نشان می دهد نقره دارای خاصیت استحکام و خاصیت آنتی باکتریال مطلوبی است و مقاومت به خوردگی و تخلخل بالای مس از مزایای این عنصر می باشند. همچنین منیزیم با زیست سازگاری و زیست تخریب پذیری مطلوب و روی با مشخصه افزایش تراکم و قدرت در استخوان، همچنین سیلیکون و فلویور با قابلیت انعطاف پذیری بالا، خواص مکانیکی مطلوب، ومقاومت به خوردگی معرفی می گردند. از بین عناصر یاد شده نقره و فلوراید به دلیل داشتن خواص آنتی باکتریال مطلوب تر و تحریک بهینه استخوان سازی می توانند کاندیدای مناسب-تری جهت بارگذاری در ساختار HA با هدف کاربرد پوشش دهی با خاصیت آنتی-باکتریال در ایمپلنت های ارتوپدی باشند.

    کلیدواژگان: زیست سازگاری، آنتی باکتریال، عفونت، هیدروکسی آپاتیت، نقره
  • نرگس عبدالهی، محمود محمودی، آمنه رئوف رحمتی، سید علیرضا اسماعیلی* صفحات 1134-1149

    نقاط کنترل ایمنی (Immune checkpoints) مجموعه ای از گیرنده های تنظیمی می باشند که باعث کنترل پاسخ های ایمنی، حفظ تولرانس و هموستاز می شود. سلول های توموری می توانند با به خدمت گرفتن این نقاط از دسترس پاسخ های اختصاصی ضد تومورال بگریزند و گسترش پیدا کنند. از مهم ترین نقاط وارسی مسیر PD-1/PD-L1 است. PD-L1 توسط تمام سلول های توموری بیان شده و اتصال آن به PD-1 روی لنفوسیت های T سایتوتوکسیک (CTL) اختصاصی تومور، منجر به سرکوب CTL می شود. در واقع PD-L1 به عنوان یک فاکتور تومورزا عمل می کند که به طور چشمگیری تومورزایی و متاستاز را افزایش می دهد. همچنین میزان بیان PD-1 و PD-L1 یک بیومارکر پروگنوستیک در انواع تومورها می باشد و می تواند پیش آگهی بیماری را پیش بینی کند. در نتیجه یکی از جدیدترین و مهمترین روش های ایمونوتراپی سرطان برای ایجاد یک پاسخ ایمنی ضد تومورال قوی استفاده از مهارکننده های نقاط کنترل ایمنی (ICIs) و به طور ویژه مهارکننده های مسیر PD-1/PD-L1 است. از سال 2014 تاکنون هفت دارو برپایه آنتی بادی های مونوکلونال ضد PD-1 و PD-L1 توسط سازمان غذا و داروی آمریکا برای استفاده بالینی در طیف وسیعی از سرطان ها تایید گردیده است. شناخت مکانیسم های دقیق مسیر PD-1/PD-L1 به عنوان یک نقطه کنترل ایمنی مهم در سرطان مورد نیاز می باشد. مطالعه مروری حاضر به بررسی برهمکنش های این مسیر با سلول های توموری و همچنین تاثیر مهار کننده های PD-1/PD-L1 بر سلول های توموری می پردازد.

    کلیدواژگان: سرطان، PD-1، PD-L1، مهارکننده های نقاط کنترل ایمنی، ICIs
  • مهسا زمانی سبزی، اصغر قربانی* صفحات 1150-1165

    اختلالات خواب، شایع ترین شکایات رفتاری در کودکان می باشد. علایم و عوارض خواب ناکافی در کودکان با بزرگسالان متفاوت بوده و ممکن است به صورت تغییرات خلقی، فعالیت ها و بیش از حد کوتاه شدن دامنه توجه و اختلالات عصبی شناختی خود را نشان دهد. پژوهش حاضر با هدف بررسی اختلال خواب در کودکان مراجعه کننده به درمانگاه اطفال و رابطه آن با بی-خوابی مادر در بیمارستان بهارلو در سال 98-1397 انجام شد.این پژوهش مقطعی از نوع تحلیلی-توصیفی است. جامعه آماری شامل کودکان 2 تا 12 سال مراجعه کننده به بیمارستان بهارلو است که با در نظر گرفتن معیارهای ورود 303 نفر به عنوان نمونه وارد مطالعه گردید. ابزار گردآوری اطلاعات شامل؛ پرسشنامه ی BEARS جهت بررسی اختلال خواب اطفال و پرسشنامه ی ISI برای بررسی بی خوابی مادران استفاده گردید. داده ها با استفاده از شاخص های آمر توصیفی و آزمون آماری T-test مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.یافته ها نشان داد که از بین کودکان 2 تا 12 سال74 مادر بر اساس پرسشنامه خواب دچار بی خوابی بودند که از لحاظ آماری رابطه معنی داری بین بی خوابی مادر بر اساس ISI و جنسیت کودکان مادران وجود داشت به طوری که بین این تعداد 36 مادر دارای کودک دختر و 38 مادر دارای فرزند پسر بودند. اما مادران بی خواب از نظر درصدی در میان مادران کودکان دختر بیشتر بودند (44.4 درصد) (05/0p<). همچنین رابطه معنی داری بین کودکانی که هنگام خواب شبانه در رفتن به رختخواب مشکلی دارند و دارای مادر بی خواب هستند، وجود داشت.

    کلیدواژگان: اختلال خواب، بی خواب، اطفال، مادر
  • نفیسه جیرفتی، علی مرادی، فرشید باقری، محمدحسین ابراهیم زاده* صفحات 1165-1182

    استفاده از اکسترنال فیکساتور (پین) در جراحی های ارتوپدی موارد استفاده ی زیادی در زمینه-ی تروما دارد. ابجاد عفونت ناشی از کاربرد ایمپلنت ها، به دلیل شل شدن پین فرو رفته در استخوان به دلیل تشکیل بیوفیلم ناشی از حضور باکتری ها برروی پین موفقیت کاربرد بالینی ایمپلنت ها را به شدت تحت تاثیر قرار داده است. یکی از روش های موثر در کاهش این عفونت، پوشش دهی سطح پین ها با مواد آنتی باکتریال است. بر این اساس در مطالعه پیش رو، سنتز پودر هیدروکسی آپاتیت حاوی یون های نقره و فلوراید (Ag-FHA) به روش سل ژل مورد بررسی قرار گرفت و خواص ساختاری و میکروبی آن ارزیابی گردید. تصاویر به دست آمده از میکروسکوپ الکترونی تاییدکننده سایز نانو در ذرات پودر Ag-FHA می باشد. بر اساس نتایج تست Mapping پراکندگی همگن ذرات در پودر سنتز شده بخوبی انجام گرفته است و نتایج تست FTIR نشان می دهد هیچ گونه گروه عاملی ناخواسته یا ناخالصی در ساختار آپاتیت-های سنتز شده وجود ندارد. آنالیز XRD نشان می دهد در دمای حدودی 300 تا 350 درجه سانتی گراد تبدیل فاز آمورف به فاز کریستالی در ساختار HAاتفاق افتاده است و در دمای حدود 500 درجه سانتی گراد تشکیل فاز HA مشاده می گردد که در دمای حدود 600 افزایش یافته و تکمیل شده است. تست آنتی باکتریال پودر سنتز شده (حداقل غلظت مهارکندگی باکتری (MIC) و حداقل غلظت باکتری کشی ((MBC) در برابر میکروارگانیسم های استافیلوکوکوس اوریوس و اشریشیاکلی به عنوان باکتری های رایج در عفونت های بعد از جراجی های ارتوپدی، مورد بررسی قرار گرفت. نتایح نشان داد پودرهای حاوی Ag 0.2-FHAمی توانند بصورت مطلوبی در برابر رشد هر دو گونه باکتری مقاومت کنند.

    کلیدواژگان: استافیلوکوکوس اورئوس، هیدروکسی آپاتیت، اشریشیا کلی، فیکساتور خارجی، نقره
  • سینا رضازاده، ساناز میرزایان شانجانی*، مجتبی ایزدی، سعید صداقتی، یاسر کاظم زاده صفحات 1183-1192
    مقدمه

    نقش چاقی در بیماری های مزمن نظیر دیابت نوع 2 و بیماری های قلبی-عروقی به خوبی مشخص شده است. این مطالعه با هدف تعیین اثر تمرینات تناوبی بر بیان PI3K در بافت قلب رت های چاق شده توسط رژیم غذایی پرچرب انجام گرفت.

    روش کار

    برای ایین منظور، از 21 سر رت نر ویستار 10 هفته ای(10±220 گرم)، 14 سر توسط 6 هفته رژیم غذایی چاق شدند و به شیوه تصادفی به گروه های چاق کنترل(7=n) و چاق ورزش(7=n) تقسیم شدند. همچنین 7 سر رت دارای وزن نرمال به عنوان گروه نرمال انتخاب شدند. رت های گروه ورزش یک برنامه تمرینات تناوبی 8 هفته ای(5 جلسه در هفته) را در قالب دویدن ها تناوبی روی تریدمیل اجرا نمودند. گروه نرمال و چاق کنترل در برنامه تمرین شرکت نداشتند. 48 ساعت پس از آخرین جلسه تمرین، بیانPI3K در بافت قلبی، نسبت وزن قلب به وزن بدن و نسبت وزن بطن چپ به وزن قلب توسط آزمون آنوای یکسویه و تست تعقیبی توکی بین گروه ها مقایسه شد.

    نتایج

    تمرینات HIIT به افزایش بیانPI3K در بافت قلب(001/0 = P)، نسبت وزن قلب به وزن بدن(027/0 = P) و وزن بطن چپ به وزن بدن(015/0 = P) در گره چاق ورزش نسبت به چاق کنترل منجر شد.

    نتیجه گیری

    بر پایه این یافته ها، هایپر تروفی قلبی در پاسخ به تمرینات تناوبی را شاید بتوان به افزایش بیانPI3K در بافت قلبی نسبت داد. شناخت مکانیسم های عهده دار اثر ورزش بر هایپرتروفی قلبی نیازمند مطالعات بیشتری است.

    کلیدواژگان: چاقی، تمرین تناوبی، بیان ژن، هایپرتروفی قلبی
  • فرزانه میکائیلی منیع*، مریم خلیلی، داود کاظمی فرد صفحات 1193-1205
    مقدمه

    بررسی متغیرهای روانشناختی مرتبط با فرسودگی شغلی پرستاران به علت استرس زا بودن حرفه پرستاری دارای اهمیت است. بر این اساس، هدف پژوهش حاضر برررسی رابطه بهزیستی ذهنی، سرمایه روانشناختی، تقاضاها و منابع شغلی را با فرسودگی شغلی در پرستاران بود.

    روش

    جامعه آماری پژوهش شامل کلیه پرستاران شاغل در بیمارستان های شهر قزوین بود، که از این جامعه نمونه ای به حجم 180 نفر به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. جهت گردآوری داده های پژوهش از پرسشنامه بهزیستی ذهنی داینر، ایمونز، لارسن و گریفین (SWS)، پرسشنامه سرمایه روانشناختی لوتانز (PCS)، پرسشنامه تقاضاهای شغلی باکر (JDS)، منابع شغلی باکر (JRS) و پرسشنامه فرسودگی شغلی ماسلاچ (MBI) استفاده شد.

    نتایج

    داده ها با استفاده از روش های آماری ضریب همبستگی و تحلیل رگرسیون مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان داد که بین بهزیستی ذهنی با فرسودگی شغلی (185/0-r= و 001/0p<)، سرمایه روانشناختی با فرسودگی شغلی (213/0-r= و 001/0p<) و منابع شغلی با فرسودگی شغلی (249/0-r= و 001/0p<) رابطه منفی و معنی داری وجود دارد و بین تقاضاهای شغلی با فرسودگی شغلی (256/0r= و 001/0p<) نیز رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد. همچنین نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه نشان داد که متغیرهای بهزیستی ذهنی، سرمایه روانشناختی، تقاضاها و منابع شغلی روی هم رفته قادر به تبیین 26 درصد از واریانس فرسودگی شغلی می باشند.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج پژوهش پیشنهاد می شود متخصصین سلامت روان و مدیران دخیل در این حوزه جهت کاهش فرسودگی شغلی پرستاران بر نقش بهزیستی ذهنی، سرمایه روانشناختی، تقاضاها و منابع شغلی توجه کنند.

    کلیدواژگان: بهزیستی ذهنی، سرمایه روانشناختی، تقاضاهای شغلی، منابع شغلی، پرستاران
  • آسیه ملک جعفریان، مسعود طاهری لاری*، محمود قربانی، انیس ایرانمنش، علی وفایی نجار صفحات 1206-1224
    مقدمه

    سرمایه فکری و اجتماعی دارایی های مهم سازمانی هستند که می توانند به سازمان در خلق و تسهیم دانش در بهبود عملکرد سازمان کمک بسیار کنند. از اینرو پژوهش حاضر با هدف طراحی و ارایه مدل مذکور و اعتبار سنجی آن در دانشگاه علوم پزشکی مشهد تدوین گردیده است.

    روش کار

    این پژوهش از نوع ترکیبی است. استراتژی تحقیق در بخش کیفی، تحلیل محتوا و در بخش کمی، پیمایشی است. نمونه آماری در مرحله کیفی، 13 نفر از خبرگان و متخصصان دانشگاهی بود که با استفاده از اصل اشباع و روش نمونه گیری هدفمند و قضاوتی به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. نمونه ی آماری در بخش کمی، کلیه کارکنان و اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد به تعداد 15415 بوده اند. روش جمع آوری داده ها، در بخش کیفی مصاحبه عمیق و نیمه ساختاریافته و در بخش کمی، پرسشنامه می باشد. برای تحلیل داده های این پژوهش در بخش کیفی نرم افزار مکس کیودا نسخه 2018 و در بخش کمی از SPSS و معادلات ساختاری از AMOS استفاده شده است.

    نتایج

    یافته ها در مدل مذکور شامل سرمایه فکری در 4 بعد سرمایه انسانی، ساختاری، تکریم ارباب رجوع و نوآوری و سرمایه اجتماعی در 3 بعد سرمایه ساختاری، رابطه ای و شناختی می باشد. در بخش کمی نتایج نشان داد که الگوی مذکور از اعتبار لازم برخوردار است.

    نتیجه گیری

    بنابر نتایج پژوهش، برای تقویت سرمایه های اجتماعی در ابعاد ساختاری، رابطه ای و شناختی می توان از طریق تقویت سرمایه های فکری اقدام نمود.

    کلیدواژگان: سرمایه فکری، سرمایه اجتماعی، تحقیق آمیخته
  • زهرا رمضانعلی زاده، پرویز شریفی درآمدی*، امین رفیعی پور، محمد عسگری صفحات 1225-1234
    مقدمه

    امروزه چاقی به عنوان یکی از مهم ترین مشکلات سلامت عمومی نوجوانان به طور گسترده ای در کل جهان افزایش یافته است. این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی برنامه آموزشی مبتنی بر ذهن آگاهی بر تصویر بدنی در نوجوانان مبتلا به چاقی انجام شد.

    روش کار

    پژوهش حاضر از نوع شبه آزمایشی با پیش آزمون، پس آزمون و گروه کنترل بود. از جامعه آماری دانش آموزان مبتلا به چاقی منطقه یک شهر تهران تعداد 50 دانش آموز به روش دردسترس انتخاب و بصورت تصادفی در دو گروه آزمایش وکنترل قرارگرفتند. دانش آموزان گروه های آزمایش وکنترل در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون به پرسشنامه نگرانی از تصویر بدنی (لیتلیتون و همکاران، 2005) پاسخ دادند. گروه آزمایش به مدت 14 جلسه برنامه تدوین شده مبتنی بر ذهن آگاهی را دریافت کرد. داده ها با استفاده از تحلیل کواریانس تجزیه و تحلیل شدند.

    نتایج

    نتایج توصیفی نشان داد که نگرانی از تصویر بدنی نوجوانان گروه آزمایش در پس آزمون نسبت به پیش آزمون کاهش داشته است. نتایج آزمون کواریانس نیز نشان داد که بین گروه آزمایش و گروه کنترل از لحاظ نگرانی از تصور بدنیتفاوت معنی داری وجود دارد (0001/0p< و 86/38 F).

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج، توجه به برنامه آموزشی مبتنی بر ذهن آگاهی به عنوان یک روش موثر جهت کاهش تصویر بدنی نوجوانان مبتلا به چاقی می تواند مفید باشد.

    کلیدواژگان: نوجوانان مبتلا به چاقی، ذهن آگاهی، تصویر بدنی
  • بهمن شمشادی، رویا عسکری*، رسول رضایی، امیر حسین حقیقی صفحات 1235-1248
    زمینه و هدف

    سالمندی فرایندی جهانی، ذاتی، پیش رونده و آسیب رسان است که با التهاب سیستمیک در ارتباط است. mir146a ، تنظیم کننده منفی التهاب است که نشان داده شده است که سطوح آن با افزایش سن کاهش می یابد. هدف از مطالعه حاضربررسی تاثیر هشت هفته تمرین تناوبی شدید بر بیان mir146a، قند خون، انسولین و مقاومت به انسولین، درهیپوکامپ رت های نر سالمند است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه، 20 سر موش صحرایی نر21-18 ماهه ی نژاد ویستار با میانگین وزن 20±280 گرم انتخاب ‏شدند. سپس به روش تصادفی به 2 گروه ، 1:: تمرین((HIIT ، (10سر رت) 2: کنترل (10سر رت)، تقسیم ‏شدند. گروه تمرین5 روز در هفته مطابق با برنامه تمرینی تناوبی شدید به‏ مدت 8 هفته به تمرین ورزشی پرداختند. میزان بیان mir146a، قند خون، انسولین و مقاومت به انسولین اندازه گیری شد. در تحلیل داده ها از آزمون آماری tمستقل استفاده شد و داده ها با استفاده از نرم افزار GraphPad Prism نسخه8 در سطح معناداری 05p</ تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد هشت هفته تمرین تناوبی شدید باعث افزایش بیانmir146a درگروه تمرین نسبت به گروه کنترل شدp</001)). میزان قند خون ، انسولین و مقاومت به انسولین در گروه تمرین ، کاهش معنی داری نسبت به کنترل داشت(p</001).

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد هشت هفته تمرین HIIT با افزایش بیان mir146a می تواند از آتروفی هیپوکامپ جلوگیری کند. احتمالا تمریناتHIIT می تواند سازوکار غیر درمانی مناسبی برای افراد سالمند جهت جلوگیری یا کاهش عوارض شناختی باشد.

    کلیدواژگان: سالمندی، التهاب، mir146a، تمرینات تناوبی شدید
  • حلیمه صفدری، فرح نادری*، فردین مرادی منش، بهنام مکوندی صفحات 1249-1258

    ناباروری در سراسر جهان به عنوان یک مشکل مهم سلامت عمومی شناخته می شود که با متغیرهای روان شناختی زیادی در ارتباط می باشد، بنابراین این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش بر اضطراب، رضایت جنسی و افسردگی در زنان نابارور 30 تا 40 ساله با محوریت شهر مشهد انجام گرفت. طرح پژوهش، تجربی از نوع پیش آزمون-پس آزمون با مرحله پیگیری می باشد. جامعه آماری پژوهش شامل زنان نابارور مراجعه کننده به مراکز درمانی در سطح شهر مشهد هستند. تعداد آزمودنی ها 45 نفر هستند و از هر گروه 15 نفر از مراکز درمانی ناباروری به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفتند. در مرحله پیش آزمون گروه آزمایش و کنترل به هریک از پرسشنامه های پژوهش (افسردگی، اضطراب و رضایت جنسی) پاسخ داده شد و نظرات آنها جمع آوری گردید و سپس، گروه آزمایش مداخله آموزشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد را به مدت 8 جلسه 90 دقیقه ای دریافت نمود. روایی محتوایی پرسشنامه ها با استفاده از نظر اساتید، و ضریب پایایی پرسشنامه ها با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ 78% بدست آمد و تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS انجام شد. نتایج نشان داد که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر رضایت جنس، اضطراب و افسردگی زنان نابارور اثربخش است. نظر می رسد که از این روش درمانی می توان در جهت بهبود متغیرهای ذکر شده استفاده نمود.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش، اضطراب، رضایت جنسی، افسردگی، زنان نابارور
  • فاطمه کرمانشاهی، شکوه نوابی نژاد *، خدابخش احمدی نوده صفحات 1257-1270

     مقدمه

    خیانت در زندگی زناشویی عامل بزرگ عدم رضایت زناشویی و همچنین زمینه ی اصلی بروز مسایل روانشناختی، تعارض ها و ناسازگاری های زناشویی است، این پژوهش با هدف مقایسه اثربخشی مداخلات هیجان مدار، پذیرش و تعهد و مثبت نگر بر دلزدگی زناشویی و ناگویی هیجانی زنان آسیب دیده از خیانت انجام شد.

    روش کار

    روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با سه گروه آزمایش و یک گروه کنترل به همراه آزمون پیگیری بود. از جامعه زنان مراجعه کننده به کلینیک های روانشناسی به دلیل آسیب وارد شده از خیانت زناشویی، با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس 43 نفر انتخاب و با استفاده از روش جایگزین تصادفی در سه گروه (هیجان مدار، پذیرش وتعهد، مثبت نگر) جایگزین شدند. ابزارهای پژوهش پرسشنامه های دلزدگی زناشویی (پاینز، 1996) و ناگویی هیجانی (بگبی و همکاران، 1994) بود. داده ها با استفاده از آزمون اندازه گیری مکرر و آزمون تعقیبی بن فرونی تحلیل شد.

    نتایج

    یافته ها نشان داد که درمان هیجان مدار به طور معنی داری موثرتر از پذیرش و تعهد و مثبت نگر بود (005/0>p) و درمان پذیرش و تعهد نیز موثرتر از درمان مثبت نگر بر دلزدگی زناشویی بود (005/0>p). همچنین نتایج نشان داد که درمان هیجان مدار موثرتر از مثبت نگر بر ناگویی هیجانی بود (005/0>p).

    نتیجه گیری

    منطبق با یافته های پژوهش حاضر می توان درمان هیجان مدار را به عنوان یک روش کاراتر جهت بهبود زندگی زناشویی افراد آسیب دیده از خیانت پیشنهاد داد.

    کلیدواژگان: خیانت زناشویی، هیجان مدار، پذیرش و تعهد، مثبت نگر، ناگویی هیجانی
  • مهین حسن فامیان، علی خادمی*، علی شاکر دولق، علی زینالی، رحیم اصغری صفحات 1271-1286

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی درمان روایتی و درمان شناختی-رفتاری برخودکارامدی درد و سبک های مقابله ای در بیماران سرطان پستان متاستاتیک مقاوم به درمان انجام شد. جامعه ی آماری شامل کلیه ی بیماران زن مبتلا به سرطان پستان متاستاتیک مقاوم به درمان مراجعه کننده به بیمارستان امام خمینی شهرستان ارومیه بود. با استفاده از روش نمونه گیری غیرتصادفی هدفمند 45 بیمار انتخاب و در دو گروه آزمایش(درمان روایتی، درمان شناختی-رفتاری) و یک گروه گواه (هر گروه 15نفر) به صورت کاملا تصادفی جایگزین شدند. ابزار جمع آوری داده ها شامل مقیاس خودکارآمدی درد (PSEQ)، مقیاس راهبردهای مقابله ای لازاروس بود. گروه آزمایش تحت مداخله روایت درمانی (8 جلسه 2 ساعتی) و مداخله شناختی-رفتاری (9 جلسه 90-60 دقیقه) قرار گرفتند. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS-26 و با استفاده از تحلیل واریانس و LSD تجزیه و تحلیل شد. یافته ها نشان داد که اثربخشی درمان روایتی بر خودکارآمدی درد(684/0=2ɳ، 001/0>P، 734/60=(43 و2)F) و سبک ها مقابله(567/0=2ɳ، 001/0>P، 286/35=(43 و2)F) معنادار است. همچنین مداخله مبتنی بر CBT بر خودکارآمدی درد(689/0=2ɳ، 001/0>P، 125/199=(43و2)F) و سبک های مقابله(754/0=2ɳ، 001/0>P، 370/231=(43 و2)F) تاثیر معناداری دارد. با توجه به نتایج LSD، گروه درمان روایتی نسبت به گروه درمان شناختی-رفتاری در پس آزمون خودکارآمدی درد و سبک مقابله ای مساله مدار افزایش و در سبک مقابله ای هیجان مدار در سطح معناداری (05/0 p<) کاهش داشته است.

    کلیدواژگان: درمان روایتی، درمان شناختی-رفتاری، خودکارامدی درد، سبک های مقابله ای، سرطان پستان
  • کبری داودی، کیومرث خطیر پاشا، مریم تقوایی صفحات 1272-1286
    مقدمه

    معلمان با سرمایه روان شناختی بالا باعث ایجاد و خلق فضا و جوی مثبت مبتنی بر خودکارآمدی، امید، خوش بینی و تاب آوری در خود و دانش آموزان می شوند. هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر نقش میانجی سرمایه روان شناختی در کیفیت زندگی کاری و انگیزش شغلی معلمان استان البرز با ارایه مدل بوده است.

    روش کار

    از نظر شیوه گردآوری اطلاعات در زمره تحقیقات کیفی از روش دلفی بود. جامعه آماری متخصصان، مدیران ارشد و خبرگان آموزش و پرورش استان البرز و صاحب نظران حوزه روان شناسی و روان شناختی در استان البرز به تعداد 20 نفر بودند. براساس قانون اشباع به تعداد 10 تعیین و به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند که از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته عمیق و اکتشافی انجام شد.

    نتایج

    بعد از انجام سه راند تکنیک کیفی دلفی، 8 مولفه بشرح: اعتماد، اعتماد به نفس، مسیولیت پذیری، تجارب موفق، انعطاف پذیری، معنویت گرایی، خلاقیت، تفکر انتقادی در خصوص سرمایه روانشناختی بدست آمد.

    نتیجه گیری

    در این پژوهش تلاش شد که تمامی مولفه های تاثیرگذار متغیر سرمایه روان شناختی و نقش آن ها بر عملکرد شغلی مورد بررسی قرار گیرد و الگوی مناسبی را برای ارتقای آن ارایه شد.

    کلیدواژگان: سرمایه های روان شناختی، درگیری شغلی، جو سازمانی حمایتگر، معلمان
  • سپیده حداد، جواد خلعتبری *، محمدرضا زربخش بحری صفحات 1287-1299

    مطالعه حاضر با هدف تعیین اثربخشی آموزش ذهن آگاهی شفقت محور بر امیدواری و نشانگان تیپ شخصیتی نوع D در بیماران قلبی دارای ICD انجام شد. روش پژوهش، شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل و پیگیری سه ماهه بود. جامعه آماری این مطالعه، بیماران قلبی بودند که به منظور تعبیه ICD از ابتدای سال 1400 تا پایان شهریورماه 1400به بیمارستان های شهر رشت مراجعه کرده بودند. با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده نمونه‎ای به حجم 30 نفر انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها مقیاس امید به زندگی اسنایدر و همکاران (1991) و مقیاس تیپ شخصیتی نوع D دنولت (1998) بود. گروه های آزمایش و کنترل، با استفاده از ابزار پژوهش مورد پیش آزمون قرار گرفتند. سپس آموزش ذهن‎آگاهی شفقت محور طی هشت جلسه برای گروه آزمایش اجرا شد اما گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکرد. در پایان مداخله، گروه‎های آزمایش و کنترل با استفاده از ابزار پژوهش مورد پس آزمون قرار گرفتند. سه ماه بعد، آزمون پیگیری از هردو گروه آزمایش و کنترل بعمل آمد. یافته‎های حاصل از تحلیل کوواریانس چندمتغیری نشان داد آموزش ذهن آگاهی شفقت محور بر امیدواری (01/0>P) و نشانگان تیپ شخصیتی نوع D (01/0>P) در بیماران قلبی دارای ICD موثر است. این نتایج در پیگیری سه ماهه ماندگار بودند. استفاده از درمان ذهن آگاهی شفقت محور می تواند هزینه های درمانی – مراقبتی بیماران را کاهش دهد؛ ازاین رو، در کنار مداخلات پزشکی به متخصصان توصیه می شود.

    کلیدواژگان: ذهن آگاهی شفقت محور، امیدواری و نشانگان تیپ شخصیتی نوع D، بیماران قلبی دارای ICD
  • زینب غدیری بیدهندی، سید محمود میرزمانی * صفحات 1288-1299

    پژوهش حاضر به منظور بررسی اثربخشی آموزش فلسفه به کودکان بر همدلی کودکان 9 تا 12 سال انجام گرفت. این پژوهش با روش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه انجام شد. دوره پیگیری نیز دوماهه اجرا شد. جامعه آماری پژوهش شامل کودکان 9 تا 12 سال شهر تهران در سال تحصیلی 1401-1400 بود. در این پژوهش تعداد 32 کودک با همدلی پایین با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و با روش تصادفی در گروه های آزمایش و گواه جایدهی شدند. گروه آزمایش آموزش فلسفه کودکان را طی یک و نیم ماه در 12 جلسه 60 دقیقه ای دریافت نمودند. پرسشنامه های مورد استفاده در این پژوهش شامل مقیاس همدلی (ES) (جولیف و فارینگتون، 2006) بود. داده های جمع آوری شده به شیوه تحلیل واریانس آمیخته و آزمون بونفرنی با استفاده از نرم افزار آماری SPSS23 تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان داد که آموزش فلسفه به کودکان بر همدلی (0001>P؛ 54/0=Eta؛ 87/34=F) کودکان 9 تا 12 سال تاثیر معنادار دارد. بر اساس یافته های پژوهش می توان چنین نتیجه گرفت که آموزش فلسفه با بهره گیری از گفتگوی عمیق و ایجاد توانمندی درونی در کودک می تواند به عنوان یک روش مناسب جهت بهبود مسیولیت پذیری اجتماعی و همدلی کودکان مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: آموزش فلسفه به کودکان، کودکان، همدلی
  • ابوالفضل منصوری کیا، محمود صفری*، معصومه اولادیان صفحات 1300-1316
    زمینه و هدف

    یادگیری الکترونیکی یک اصطلاح گسترده است که به یادگیری ارایه شده از طریق الکترونیکی و مجازی در آموزش عالی و همچنین مدارس ابتدایی تا دبیرستان اشاره دارد.در تمامی مقاطع رهبران آموزشی نقش ویژه ای در پیاده سازی آن ایفا می کنند. این پژوهش با هدف تدوین مدل توسعه یادگیری الکترونیکی مبتنی بر رهبری آموزشی در دانشگاه علوم پزشکی مشهد انجام شده است.

    روش

    روش تحقیق نظری و بر اساس روش دلفی انجام شد. جامعه آماری شامل افراد خبره در زمینه آموزش عالی و یادگیری الکترونیکی بودند که تعداد 15 نفر از ایشان به روش نمونه گیری گلوله برفی انتخاب گردیدند. ابزار گردآوری داده ها در بخش کیفی شامل پرسشنامه محقق ساخته بود که به روش دلفی اجرا گردید که روایی این پرسشنامه ها توسط چند صاحب نظر تایید شد.

    یافته ها

    بر اساس نتایج روش دلفی،شش بعد با 22 شاخص در حیطه رهبری آموزشی و پنج بعد با 12 شاخص در حیطه یادگیری الکترونیکی مورد اجماع قرار گرفت. دو بعد این مدل شامل رهبری آموزشی و یادگیری الکترونیکی می باشد که بعد رهبری آموزشی به ترتیب اهمیت شامل 6 مولفه تفکر استراتژیک، دانش رهبری، مدیریت روابط، ویژگی های های شخصیتی، ویژگی های های شناختی و نظام ارزشی است.

    نتیجه

    توسعه بهینه یادگیری الکترونیکی نیازمند تصمیمات درست و منطقی در خصوص محورهای یادگیری الکترونیکی شامل ارزیابی آموزش، طراحی آموزش، تولید آموزش، پشتیبانی آموزش و توسعه آموزش خواهد بود که درجه اول از عهده رهبران آموزشی با تفکر استراتژیک و دانش حرفه ای قوی بر خواهد آمد.

    کلیدواژگان: یادگیری الکترونیکی، رهبری آموزشی، آموزش عالی، علوم پزشکی
  • زهرا برومند پیروز، مبین صالحی*، غلامرضا شریفی راد صفحات 1301-1319

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی بر همجوشی شناختی و ناگویی هیجانی نوجوانان با اختلال رفتار درونی سازی شده انجام گرفت. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه و مرحله پیگیری 2 ماهه بود. جامعه آماری پژوهش، شامل نوجوانان دارای اختلال رفتار درونی سازی شده بود که در دوره اول متوسطه در سال تحصیلی 1402-1401 در شهر قم مشغول به تحصیل بودند. در این پژوهش تعداد 37 نوجوان دارای اختلال رفتار درونی سازی شده با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و با گمارش تصادفی در گروه های آزمایش (19 نفر) و گواه (17 نفر) جایدهی شدند. گروه آزمایش آموزش کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی را طی ده هفته در 10 جلسه 90 دقیقه ای دریافت نمودند. پرسشنامه های مورد استفاده در این پژوهش شامل پرسشنامه همجوشی شناختی (گیلاندرز و همکاران، 2014)، پرسشنامه ناگویی هیجانی (بگبی، پارکر و تیلور، 1994) و پرسشنامه سیاهه رفتاری کودکان و نوجوانان (آخنباخ و رسکورلا، 2001) (CABI) بود. نتایج نشان داد که آموزش کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی بر همجوشی شناختی (0001>P؛ 53/0=Eta؛ 15/39=F) و ناگویی هیجانی (0001>P؛ 68/0=Eta؛ 07/73=F) نوجوانان با اختلال رفتار درونی سازی شده تاثیر معنادار دارد. بر اساس یافته های پژوهش می توان چنین نتیجه گرفت که آموزش کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی با بکارگیری شیوه مواجهه با استرس و اعمال ذهن آگاهانه (تنفس، خوردن، نشستن و راه رفتن ذهن آگاهانه) می تواند به عنوان یک روش کارآمد جهت کاهش همجوشی شناختی و ناگویی هیجانی نوجوانان با اختلال رفتار درونی سازی شده مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: آموزش کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی، همجوشی شناختی، ناگویی هیجانی، اختلال رفتار درونی سازی شده
  • حسین بهرامی هیدجی، بهمن اکبری*، لیلا مقتدر صفحات 1320-1343
    زمینه و هدف

    طلاق پدیده ای است که در جوامع امروزی با سرعت زیاد در حال افزایش است و آثار و پیامدهای عمیق اقتصادی، اجتماعی و روانشناختی بسیاری بر مردان و زنان مطلقه دارد. از سویی دیگر ازدواج پایدار و رضایتبخش، در فراهم آوردن ویژگی های مثبت بسیار برای اعضای خانواده از جمله سلامت روانی مثبت و سلامت جسمانی کارآمد می باشد. و همچنین رشد و سلامتی اعضای خانواده را ارتقاء می دهد.

    مواد و روش ها

    در این تحقیق پژوهشگر از رویکرد کیفی استفاده کرده است. برای این منظور، برای شناخت مولفه های زندگی پایدار از رویکرد داده بنیاد پرداخته شده است. محقق با انجام هفت مصاحبه به اشباع نظری رسیده و در نهایت 76 کد باز استخراج و بر اساس ادبیات نظری اقدام به کدگذاری محوری و انتخابی کرده و نتایج را در قالب بسته آموزشی ارائه کرده است. ابزار جمع آوری داده های مورد نیاز از طریق مصاحبه عمیق، بر اساس تجربه زیسته با زوجینی که دارای تجربه اقدام برای طلاق داشته اند، بوده است.

    یافته ها

    محقق تحقیق خود را از تجزیه و تحلیل کیفی متن مصاحبه ها، 76 کد باز، 37 کد محوری و 12 زیرطبقه بدست آمد.

    نتیجه گیری

    با توجه به چنین عوامل مختلفی که در زندگی پایدار می تواند موثر باشد، به نظر می رسد عوامل مشخص و مشترکی وجود دارد که می تواند در زندگی پایدار زوجین نقش داشته باشد، برهمین اساس تدوین بسته آموزشی که مبتنی بر این عوامل مشترک و براساس تجربیات زیسته زوجین دارای تجربه طلاق باشد.

    کلیدواژگان: بسته آموزشی، زندگی پایدار، تجربه زیسته، طلاق
|
  • Hassan Ravari *, Gholamhossein Kazemzadeh, Ali Mirsadeghi, Yasamin Davoudi, Mahyar Yousefpor Pages 1073-1079
    Introduction

    Although deep vein thrombosis (DVT) is not a common disease in general population, it leads to life-threatening complications such as pulmonary embolism. It is more common in hospitalized patients and can be easily prevented by preventive methods, significantly.

    Material and Method

    Patients admitted to the Vascular Surgery Department l, who were hospitalized for more than three days, were evaluated for the incidence of deep vein thrombosis of the lower limbs by color Doppler ultrasound.  The frequency of DVT in patients was investigated according to age, gender, deep vein thrombosis prophylaxis and length of hospitalization.

    Results

    Deep vein thrombosis was diagnosed in 59 out of 200 evaluated patients (29.5%), this frequency was regardless of age, sex, duration of hospitalization and DVT prophylaxis.60% patients have received DVT prophylaxis, and the frequency of DVT in this group was 13.3%. 40% patients did not receive DVT prophylaxis, and the frequency of DVT in this group was 53.8%.

    Conclusion

    It is recommended that adult patients hospitalized for vascular surgery receive DVT prophylaxis regardless of age, sex, and duration of hospitalization.  Considering that even the prescription of DVT prophylaxis cannot completely prevent DVT, it is recommended to use other preventive methods such as mechanical methods in vascular surgery patients with medium and high risk of DVT.

    Keywords: Deep Vein Thrombosis, Vascular surgery, Hospitalization
  • Rahele Gharibnavaz, Elham Fariborzi *, Hossein Karimi Moonaghi, Mahmoud Ghorbani Pages 1090-1104
    Introduction

    Lack of familiarity with netiquette or virtual professionalism will be considered a problem for each of the two key elements of the educational system(teacher and student)will lead to misunderstandings and sometimes behaviors that are far from their dignity.The aim of this study is to design the netiquette model in the virtual education of medical students.

    Method

    At first by reviewing the literature on the subject and library studies,the dimensions and components related to the subject were extracted and then to design the conceptual model of the research using the Delphi research method and an expert panel,the most important dimensions and components of Netiquette were determined.The statistical community included 15experts who were selected in relation to the research topic.

    Results

    the Netiquette model was finalized with 10dimensions and 31components.The dimensions in the Netiquette variable include setup,evaluation and Netiquette rules and in the e-learning variable it includes technology,education,management,user interface design,ethical,organizational and evaluation.The criteria for accepting each component was its placement in the 3rd to 4th quartile.In this regard according to the agreement,there is no need to continue the Delphi process.

    Conclusion

    In the virtual education of the University of Medical Sciences, one of the ways to prevent the occurrence of many disorders in communication between professors and students is to familiarize them with the Netiquette process. Lack of familiarity with netiquette in cyberspace will overshadow activities such as educational design and content editing

    Keywords: Netiquette model, Virtual education, Medical student, electronic learning
  • Azadeh Talebi, Leila Kashani Vahid *, Maryam Asase, Gholamali Afrooz, Manochehr Moradi Sabzevar Pages 1105-1117

    The present study was conducted to investigate the effectiveness of family-centered musical computer rehabilitation on communication skills of children with autism spectrum disorder. The research method was quasi-experimental with pretest, posttest and control group design and a two-month follow-up period. The statistical population included children with autism spectrum disorder in the center of Khurshid Shahr Amol in the first six months of 2022. 30 student with autism spectrum disorder were selected through random sampling method and randomly accommodated into experimental and control groups (each group of 15 children). The experimental group received ten minute sessions of family-centered musical computer rehabilitation during ten weeks. The applied questionnaire included communication skills Questionnaire (Matson, 1983) (CSQ). The data from the study were analyzed through mixed analysis of Variance and post hoc Bonferroni test via SPSS23 software. The results showed that family-centered musical computer rehabilitation has significant effect on the communication skills (F=36.74; Eta=0.56; P<0001) of children with autism spectrum disorder. According to the findings of the present study it can be concluded that family-centered musical computer rehabilitation can be used as an efficient method to increace communication skills of children with autism spectrum disorder by using music and its therapeutic properties as well as using the family to deepen learning and communicate effectively with a child with autism spectrum disorder.

    Keywords: Autism spectrum disorder, family-centered musical computer rehabilitation, Communication skills
  • Shakila Shahi, Nafiseh Jirofti, Mohammad Hosein Ebrahimzadeh, Mehrnoush Nakhaei, Ali Moradi * Pages 1118-1133

    Fixators are the basic equipment for fractures that are divided into two categories, internal and external. The success of clinical applications of external fixators has decreased due to their infection after orthopedic surgery. Meanwhile, the loosening of the pin embedded in the bone occurs due to the presence of bacteria and the formation of biofilm on the pin, and this infection will progress to the joint surface of the bone and the pin. Natural elements with antibacterial activity attract much attention as a coating on implants surface in orthopedics surgery. This article reviewed common elements with antibacterial activity that can be loaded into the HA structure as a coating for improving their clinical efficiency. Substitution ions such as copper, silver, magnesium, strontium, zinc, silicon, and fluoride in an appetite network can stimulate bone formation at the fracture site. In this article, common antibacterial ions in the form of loading -HA have been investigated as coating orthopedic fixators. good strength and antibacterial activity presented for silver, and corrosion resistance and high porosity are advantages of copper. Also, magnesium with favorable biocompatibility and biodegradability, zinc with high strength, and silicon and fluorine with high flexibility, favorable mechanical properties, and corrosion resistance are introduced. Among the mentioned elements, silver and fluoride, due to having more favorable antibacterial activity and excellent bone regeneration, can be more suitable candidates for loading in the HA structure with the application of the coating on the orthopedic surface.

    Keywords: Biocompatibility, Antibacterial, Infection, Hydroxyapatite, Silver
  • Narges Abdollahi, Mahmoud Mahmoudi, Amene Raouf-Rahmati, Seyed‐Alireza Esmaeili * Pages 1134-1149

    Immune checkpoints are immune receptors that negatively regulate immune responses and T-cells through multiple mechanisms. Immune checkpoints are upregulated in various tumor cells and allow cancer cells to escape and evade specific antitumor immune surveillance. One of the most prominent of these checkpoints is PD-1/PD-L1 pathway. The binding of PD-L1 expressed by tumor cells to PD-1 on the surface of tumor-specific cytotoxic T lymphocytes (CTL) leads to CTL suppression. Moreover, PD-L1 can dramatically increase tumorigenesis and metastasis, so the measurement of expression levels of PD-1/PD-L1 is lucrative for predicting the cancer prognosis. Accordingly, one of the most novel and important techniques that emerged as a revolutionary therapy to achieve potential anti-tumor immune responses is blocking these immune checkpoints by specific monoclonal antibodies called immune checkpoint inhibitors (ICIs). Since 2014, seven anti-PD-1/PD-L1 monoclonal antibodies have been approved by the Food and Drug Administration (FDA) for therapy in an extensive spectrum of cancers. Immune checkpoint therapy has been demonstrated to be a promising strategy for controlling advanced various types of cancers. Hence, studying these new approaches to cancer therapy is recommended. The present review will briefly summarize the interaction between PD-1/PD-L1 pathway and tumor cells as well as the effect of PD-1/PD-L1 inhibitors in cancer.

    Keywords: Cancer, PD-1, PD-L1, Immune checkpoint inhibitors, ICIs
  • Mahsa Zamani Sabzi, Asqar Gorbani * Pages 1150-1165
    Background and Aim

    Sleep disorders are the most common behavioral complaints in children. Signs and symptoms of inadequate sleep in children are different from those in adults and may manifest as mood swings, activities, and excessive attention span and neurological disorders. The aim of this study was to investigate sleep disorders in children referred to pediatric clinics and its relationship with maternal insomnia in Baharloo Hospital in 1397-98.

    Method

    This is a cross-sectional study of analytical-descriptive type. The statistical population includes children aged 2 to 12 years referred to Baharloo Hospital who were included in the study as a sample by considering the inclusion criteria of 303 people. Data collection tools include; The BEARS questionnaire was used to assess sleep disorders in children and the ISI questionnaire was used to assess maternal insomnia. Data were analyzed using descriptive statistics and T-test.

    Results

    The results showed that among children aged 2 to 12 years, 74 mothers had insomnia according to the sleep questionnaire. The mother had a daughter and 38 mothers had a son. But insomnia mothers were higher in percentage among mothers of female children (44.4%) (p <0.05). There was also a significant relationship between children who have trouble going to bed at night and who have an insomniac mother. Among sleepless mothers (n = 74), 27 children (36.5%) had difficulty going to bed at night, which was higher in terms of both number and percentage of children of mothers with normal sleep (p <0.05). .

    Keywords: sleep disorder, insomnia, Children, Mother
  • Nafiseh Jirofti, Ali Moradi, Farshid Bagheri, Mohammad Hosein Ebrahimzadeh * Pages 1165-1182

    The external fixators (pins) have many applications in orthopedic surgeries in the field of trauma. The success of clinical applications of external fixators has decreased due to their infection after orthopedic surgery. Meanwhile, the loosening of the pin embedded in the bone occurs due to the presence of bacteria and the formation of biofilm on the pin, and this infection will progress to the joint surface of the bone and the pin. Among the different techniques to improve the bone-pin interface in external fixation, coating the pins with antibacterial materials proved to be the most effective. Accordingly, the present study has focused on synthesis by sol gel method, structural, and antibacterial evaluations of Ag-FHA structure. The FESEM images and Mapping analysis confirmed the nano-scale size and homogeneous dispersion of particles in the Ag-FHA structure, respectively. In addition, the FTIR results indicated the hydroxyapatite formation in obtained structure. The XRD analysis has shown that the conversion of the amorphous phase to the crystalline phase occurred in all structures at a temperature of about 300 to 350 ° C , and the formation of the HA phase is increased and completed at 600 ° C. The antibacterial study was done by minimum inhibitory concentration (MIC) and minimum bactericidal concentration (MBC) determination. The obtained results showed that the Ag 0.2-FHA could significantly inhibit the growth of Staphylococcus aureus and Escherichia coli.

    Keywords: Staphylococcus aureus, Hydroxyapatite, Escherichia coli, External fixator, Silver
  • Sina Rezazadeh, Sanaz Mirzayan Shanjani *, Mojtaba Eizadi, Saeid Sedaghaty, Yaser Kazemzadeh Pages 1183-1192
    Introduction

    The importance of obesity in chronic diseases such as type 2 diabetes and cardiovascular diseases is well known. This study aimed to assess the effect of high intensity interval training (HIIT) on PI3K expression in cardiac tissue in obesed rats with high fat diet (HFD).

    Methods

    For this purpose, from 21 male Wistar rats aged 10 week (220 – 10 g), 14 rats obesed by 6 weeks high-fat diet (HFD) were randomly divided to control obese (n=7) or exercise obese (n=7) groups. Also, 7 rats with normal weight were selected as normal group. The exercise rats were completed 8 weeks HIIT (5 times weekly) in the form of interval runs on the treadmill. The control obese and normal groups did not participate in the exercise program. 48 hours after the lasting exercise session, PI3K expression in cardiac tissue, the heart/body weight ratio and left ventricular/heart weight ratio were compared by One-Way ANOVA and Tukey post hoc test between groups (P< 0.05).

    Results

    On the other hand, HIIT resulted in significant increase in PI3K expression in heart tissue (P = 0.001), heart/body weight ratio (P = 0.027) and left ventricular/body weight ratio (P = 0.015) in obese compared to control rat groups.

    Conclusion

    Based on these data, cardiac hypertrophy in response to HIIT may be attributed to increased PI3K expression in heart tissue. Understanding the mechanisms responsible for the effect of exercise on cardiac hypertrophy requires more studies.

    Keywords: Obesity, HIIT, Gene expression, Cardiac hypertrophy
  • Farzaneh Michaeli Manee *, Maryam Khalili, Davud Kazemifard Pages 1193-1205

    Nursing is one of the most stressful jobs related to medicine and health, therefore, detecting the variables related to job burnout of nurses due to is stressfulness is of high importance. The purpose of this research was to predict Job burnout Based On subjective well-being, psychological capital, demand and resources job in nurses. The population of the study consisted of all nurses working in hospitals in Qazvin city and Research sample consisted of 180 nurses selected through random sampling. Questionnaire to collect data for the study of Diener, Emmons, Larsen and Griffin subjective well-being scale (SWS), Luthans psychological capital scale (PCS), Bakker demand (JDS) and resources job scale (JRS) and Maslach Job Burnout Inventory responded (MBI). Data using correlation coefficient and multiple regression methods were analyzed. The results showed that subjective well-being and burnout (p<001, r=-0/185), psychological capital and Job burnout (p<001, r=-0/213) and resources job and Job burnout (p<001, r=-0/249) there was a significant negative correlation and demand job and Job burnout (p<001, r=0/256) there was a significant positive correlation. Also, the results of the multivariate regression analysis showed that the variables subjective well-being, psychological capital, demand and resources job were able to explain 26% of the variance of Job burnout. According to the results of the study, it is suggested that mental health professionals and managers involved in this area reduce the Job burnout of nurses' work on the role of practice of subjective well-being, psychological capital, demand and resources job.

    Keywords: Job burnout, subjective well-being, Psychological capital, demand, resources job, Nurses
  • Asyeh Malekjafarian, Masoud Taheri Lari *, Mahmoud Ghorbani, Anis Iranmanesh, Ali Vafaee Najar Pages 1206-1224
    Introduction

    Intellectual and social capital are important organizational assets that can greatly help the organization in creating and sharing knowledge to improve the organization's performance. Therefore, the current research was developed with the aim of designing and presenting the mentioned model and validating it in Mashhad University of Medical Sciences.

    Methodology

    This research is of a mixed type. The research strategy in the qualitative part is content analysis and in the quantitative part, survey. The statistical sample in the qualitative stage was 13 experts and university specialists who were selected as the sample size using the principle of saturation and the purposeful and judgmental sampling method. The statistical sample in the quantitative section was all the employees and faculty members of Mashhad University of Medical Sciences in the number of 15415. The data collection method is indepth and semi structured interview in the qualitative part and questionnaire in the quantitative part. To analyze the data of this research, in the qualitative part of the software, Maxqda version 2018, and in the quantitative part, SPSS and structural equations were used from AMOS.

    Results

    The findings in the mentioned model include intellectual capital in 4 dimensions of human capital, structural, customer respect and innovation, and social capital in 3 dimensions of structural, relational and cognitive capital. In the quantitative part, the results showed that the mentioned model has the required validity.

    Conclusion

    According to the results of the research, it is possible to strengthen social capital in structural, relational and cognitive dimensions by strengthening intellectual capital.

    Keywords: Intellectual Capital, Social capital, Mixed research
  • Zahra Ramazanalizadeh, Parviz Sharifi Daramadi *, Amin Rafiepoor, Mohammad Asgari Pages 1225-1234
    Introduction

    Nowadays, obesity as one of the most important public health problems of adolescents has increased widely in the whole world. This research was conducted with the aim of determining the effectiveness of an educational program based on mindfulness on body image in adolescents with obesity.

    Methodology

    The current research was of quasi-experimental type with pre-test, post-test and control group. 50 students from the statistical population of students suffering from obesity in one district of Tehran city were selected by the available method and were randomly divided into two experimental and control groups. The students of the experimental and control groups responded to the body image concern questionnaire (Littleton et al., 2005) in two stages, pre-test and post-test. The experimental group received the developed program based on mindfulness for 14 sessions. The data were analyzed using covariance analysis.

    Results

    Descriptive results showed that the concern about the body image of teenagers in the experimental group decreased in the post-test compared to the pre-test. The results of the covariance test also showed that there is a significant difference between the experimental group and the control group in terms of body image concern (p<0.0001 and F=38.86).

    Conclusion

    Based on the results, paying attention to the training program based on mindfulness as an effective method to reduce the body image of obese teenagers can be useful.

    Keywords: adolescents with obesity, Mindfulness, Body image
  • Bahman Shemshadi, Roya Askari *, Rasoul Rezai, Amir Hossein Haghighi Pages 1235-1248
    Background

    Aging is a universal, inherent, progressive and damaging process that is related to systemic inflammation. mir146a is a negative regulator of inflammation whose levels have been shown to decrease with age. The aim of the present study is to investigate the effect of eight weeks of intense intermittent exercise on the expression of mir146a, blood sugar, insulin and insulin resistance in the hippocampus of aged male rats.

    Materials and methods

    In this study, 20 Wistar male rats aged 18-21 months with an average weight of 280±20 grams were selected. Then they were randomly divided into 2 groups, 1: HIIT training (10 rats) 2: control (10 rats). The training group trained 5 days a week according to the intense interval training program for 8 weeks. did sports. The expression levels of mir146a, blood sugar, insulin and insulin resistance were measured. In data analysis, independent t-test was used and the data were analyzed using GraphPad Prism version 8 software at a significance level of P <0.05

    Findings

    The results showed that eight weeks of intense intermittent training increased the expression of miR146a in the training group compared to the control group (p<001). The level of blood sugar, insulin and insulin resistance in the exercise group had a significant decrease compared to the control (p<001).

    Conclusion

    It seems that eight weeks of HIIT training can prevent hippocampal atrophy by increasing the expression of mir146a. Probably, HIIT exercises can be a suitable non-therapeutic mechanism for elderly people to prevent or cognitive complications

    Keywords: aging, inflammation, mir146a, intense interval training
  • Halime Safdari, Farah Naderi *, Fardin Moradi Manesh, Behnam Makvandi Pages 1249-1258

    Infertility is recognized worldwide as an important public health problem that is related to many psychological variables, so this research was conducted with the aim of investigating the effectiveness of acceptance-based therapy on anxiety, sexual satisfaction and depression in infertile women aged 30 to 40, focusing on the city of Mashhad. The research design is experimental of pre-test-post-test type with a follow-up phase. The statistical population of the research includes infertile women referring to medical centers in Mashhad city. The number of subjects is 45 and 15 people from each group were selected and studied by random sampling from infertility treatment centers. In the pre-test phase of the experimental and control groups, each of the research questionnaires (depression, anxiety and sexual satisfaction) were answered and their opinions were collected, and then the experimental group received the educational intervention based on acceptance and commitment for a period of He received 8 sessions of 90 minutes. The content validity of the questionnaires was obtained using the opinion of professors, and the reliability coefficient of the questionnaires was obtained using Cronbach's alpha coefficient of 78%, and data analysis was done using SPSS software. The results showed that treatment based on acceptance and commitment is effective on sex satisfaction, anxiety and depression of infertile women. It seems that this treatment method can be used to improve the mentioned variables.

    Keywords: Acceptance-Based Therapy, Anxiety, Sexual satisfaction, Depression, Infertile Women
  • Fatemeh Kermanshahi, Shokoh navabi nezhad *, Khodabakhsh Ahmadi noudeh Pages 1257-1270
    Introduction

    Infidelity in married life is a major cause of marital dissatisfaction and also the main cause of psychological problems, conflicts and marital incompatibilities, this research aims to compare the effectiveness of Emotion Focused, acceptance and commitment and positive interventions on marital boredom and Alexithymia of women affected by infidelity was done.

    Methods

    The research method was semi-experimental with a pre-test-post-test design with three experimental groups and one control group along with a follow-up test. 43 people were selected from the community of women referring to psychological clinics due to the damage caused by marital infidelity, using the available sampling method and using the random replacement method in three groups (Emotion Focused, acceptance and commitment and positive interventions) were replaced. The research tools were questionnaires of marital boredom (Pines, 1996) and Alexithymia (Bagbi et al., 1994). The data were analyzed using the repeated measurement test and Bonferroni's post hoc test.

    Results

    The findings showed that Emotion Focused therapy was significantly more effective than acceptance and commitment and positivity (p<0.005) and acceptance and commitment therapy was more effective than positivity therapy on marital burnout (0.005). >p). Also, the results showed that Emotion Focused therapy was more effective than positive-oriented therapy on Alexithymia (p<0.005).

    Conclusion

    According to the findings of the present study, Emotion Focused therapy can be suggested as a more effective method to improve the marital life of people affected by infidelity.

    Keywords: marital infidelity, Emotion Focused therapy, acceptance, commitment, positive therapy, Alexithymia
  • Mahin Hassan Famian, Ali Khademi *, Ali Shaker Dioulagh, Ali Zeinali, Rahim Asghari Pages 1271-1286

    The present study was conducted with the aim of comparing the effectiveness of narrative therapy and cognitive-behavioral therapy on pain efficacy and coping styles in metastatic breast cancer patients resistant to treatment. The statistical population included all female patients with refractory metastatic breast cancer referred to Imam Khomeini Hospital in Urmia. 45 patients were selected using a targeted non-random sampling method and were completely randomly replaced in two experimental groups (narrative therapy, cognitive-behavioral therapy) and a control group (15 people in each group). Data collection tools included Pain Self-Efficacy Scale (PSEQ), Lazarus Coping Strategies Scale. The experimental group underwent narrative therapy intervention (8 sessions of 2 hours) and cognitive-behavioral intervention (9 sessions of 60-90 minutes). The data was analyzed using SPSS-26 software and using analysis of variance and LSD.The findings showed that the effectiveness of narrative treatment on pain self-efficacy (F = 2.684, P < 0.001, F = (43,2) 60.734) and coping styles (0.567 = 2ᶯ, 0.001) >P, 286/35=(43, F) is significant. Also, CBT-based intervention on pain self-efficacy (F = 2.689, P < 0.001, F = 2.43) and coping styles (P < 0.001, 370 = 0.754) /231=(43.2) F) has a significant effect. According to the results of LSD, compared to the cognitive-behavioral therapy group, the narrative therapy group increased in the post-test of pain self-efficacy and problem-oriented coping style and decreased in the emotion-oriented coping style at a significant level (p<0.05). Is.

    Keywords: Narrative Therapy, Cognitive-behavioral therapy, pain self-efficacy, Coping styles, Breast Cancer
  • Kobra Davoodi, Kiomars Khatir Pasha, Maryam Taqvai Pages 1272-1286
    Introduction

    Teachers with high psychological capital create and create a positive atmosphere based on self-efficacy, hope, optimism and resilience in themselves and students. The aim of the present study was to investigate the effect of the mediating role of psychological capital on the quality of work life and job motivation of teachers in Alborz province by presenting a model.

    Methodology

    In terms of the method of data collection, it was a qualitative research using the Delphi method. The statistical population consisted of 20 experts, senior managers and education experts of Alborz province and experts in the field of psychology and psychology in Alborz province. Based on the saturation law, 10 were determined and selected as a statistical sample, which was conducted through an in-depth and exploratory semi-structured interview.

    Results

    After performing three rounds of qualitative Delphi technique, 8 components were obtained as follows: trust, self-confidence, responsibility, successful experiences, flexibility, spirituality, creativity, critical thinking regarding psychological capital.

    Conclusion

    In this research, an attempt was made to examine all the influencing components of the psychological capital variable and their role on job performance, and a suitable model was presented for its promotion.

    Keywords: Psychological capitals, job involvement, supportive organizational climate, teachers
  • sepideh hadad, javad khalatbari *, Mohammadreza Zarbakhsh Bahri Pages 1287-1299

    The present study was conducted with the aim of determining the effectiveness of compassion-based mindfulness training on hope and personality type D syndromes in cardiac patients with ICD. The research method was a quasi-experiment with a pre-test-post-test design with a control group and a three-month follow-up. The statistical population of this study were cardiac patients who had referred to Rasht hospitals from the beginning of 1400 to the end of September 1400 for the purpose of ICD implantation. Using simple random sampling, a sample of 30 people was selected. The data collection tool was the life expectancy scale of Snyder et al. (1991) and the type D personality type scale of Denault (1998). The experimental and control groups were pre-tested using research tools. Then, compassion-based mindfulness training was implemented for eight sessions for the experimental group, but the control group did not receive any intervention. At the end of the intervention, the experimental and control groups were post-tested using research tools. Three months later, a follow-up test was conducted for both experimental and control groups. The results of multivariate covariance analysis showed that the training of hope-based compassion awareness (P<0.01) and D personality type syndromes (P<0.01) is effective in heart patients with ICD. These results were sustained in the three-month follow-up. The use of compassion-based mindfulness therapy can reduce the treatment-care costs of patients; Therefore, it is recommended to specialists along with medical interventions.

    Keywords: Compassion-oriented mindfulness, hopefulness, personality type D syndromes, heart patients with ICD
  • zeinab ghadiri bidhendi, seyyed mahmoud mirzamani * Pages 1288-1299

    The present study was conducted to investigate the efficacy of training philosophy for children on the empathy of 9-12-year-old children. The present study was quasi-experimental with pretest, posttest and control group design method. Two-month follow-up period was implemented too. The statistical population of the present study included 9-11-year-old children in the city of Tehran in academic year 2021-22. Thirty two children with low empathy were selected through purposive sampling method and randomly accommodated into experimental and control groups. The experimental group received twelve sixty-minute sessions of training philosophy for children during one-and-a-half months. The applied questionnaires included Empathy Scale (ES) (Jolliffe, Farrington, 2006). The collected data were analyzed through mixed ANOVA and Bonferroni test via SPSS23 software. The results showed that training philosophy for children has significant effect on empathy (F=34.87, Eta-0.54, P<0001) of 9-11-year-old children. According to the findings of the study it can be concluded that training philosophy for children can be used as an efficient method to improve the children’s empathy through employing deep conversation and creating internal empowerment in the child.

    Keywords: Training philosophy for children, childerns, empathy
  • Abolfazl Mansouri Kia, Mahmood Safari *, Masoomeh Oladian Pages 1300-1316
    Objective

    e-learning is a broad term that refers to learning provided through electronic and virtual means in higher education as well as elementary to high school. In all levels, educational leaders play a special role in its implementation. This research was conducted with the aim of developing an e-learning development model based on educational leadership in Mashhad University of Medical Sciences.

    Method

    The theoretical research method was conducted based on the Delphi method. The statistical population included experts in the field of higher education and e-learning, and 15 of them were selected by snowball sampling. The data collection tool in the qualitative section included a researcher-made questionnaire that was implemented using the Delphi method, and the validity of these questionnaires was confirmed by several experts.

    Findings

    Based on the results of the Delphi method, six dimensions with 22 indicators in the field of educational leadership and five dimensions with 12 indicators in the field of e-learning were agreed upon. The two dimensions of this model include educational leadership and e-learning, and the educational leadership dimension, in order of importance, includes 6 components of strategic thinking, leadership knowledge, relationship management, personality traits, cognitive traits, and value system. In fact, educational leadership has very broad dimensions, among which educational leaders who have these six components can have the greatest impact on educational environments based on electronic learning. On the other hand, the e-learning dimension has 5 components and in the order of importance, it includes education evaluation, education design, education production,

    Keywords: E-learning, educational leadership, Higher Education, Medical Sciences
  • zahra boromand piroz, mobin salehi*, gholamreza sharifi rad Pages 1301-1319

    The present study was conducted to investigate The effectiveness of mindfulness based stress reduction training on the cognitive fustion and alexitimia of adolescents with internalizing behavior disorder. The present study was semi experimental (with experimental and control groups) with three-stage (pretest, posttest, follow-up) and two-month follow-up period design. The statistical population of the research included adolescents with internalized behavior disorder who were studying in the first period of secondary school in the academic year of 2022-2023 in Qom city. 37 adolescents with internalizing behavior disorder were selected through purposive sampling method and randomly accommodated into experimental (19 people) and control groups (17 people). The experimental group received ten ninty-minute sessions of mindfulness based stress reduction training during ten weeks. The applied questionnaires included Cognitive Fustion Questionnaire (Gillanders et al, 2014), Alexitimia Questionnaire (Bagby, Parker, Taylor, 1994) and Children and Adolescents Behavioral Inventory (Achenbach, Rescorla, 2001) (CABI). The data from the study were analyzed through mixed ANOVA method via SPSS23 software. The results showed that mindfulness based stress reduction training has significant effect on the cognitive fustion and (F=39.15; Eta=0.53; P<0001) and alexitimia (F=73.07; Eta=0. 68; P<0001) of adolescents with internalizing behavior disorder. According to the findings of the present study it can be concluded that mindfulness based stress reduction training can be used as an efficient method to decreace cognitive fustion and alexitimia of adolescents with internalizing behavior disorder through applying the how to deal with stress and act mindfully (breathing, eating, sitting and walking mindfully).

    Keywords: Mindfulness based stress reduction training, cognitive fustion, alexitimia, internalizing behavior disorder
  • Hossein Bahrami hidaji, Bahman Akbari *, Leila Moghtader Pages 1320-1343
    Aim

    Divorce is a phenomenon that is increasing rapidly in today's societies and has economic, social and psychological effects on many divorced men and women. On the other hand, a stable and satisfactory marriage is effective in providing many positive features for family members, including positive mental health and physical health. It also improves the growth and health of family members.

    Methods and Materials:

     In this research, the researcher used qualitative. For this purpose, the recognition of the components of sustainable life from the approach of the foundation has been discussed. By conducting seven interviews, the researcher reached theoretical saturation and finally extracted 76 open codes and based on the literature of the theory, conducted central and selective coding and presented the results in the form of a training package. The tool for collecting the required data was through in-depth interviews, based on life experience with couples who have experienced divorce.

    Findings

    The researcher obtained 76 open codes, 37 personality codes and 12 subcategories from the qualitative analysis of the interviews.

    Conclusions

    Considering such various factors that can be effective in a stable life, it seems that there are specific and common factors that can play a role in the stable life of couples, on the basis of compiling a training package that is based on these common factors and based on experiences the married couple has experience of divorce.

    Keywords: Educational Package, Sustainable Life, Lived Experience, Divorce