فهرست مطالب

محیط زیست جانوری - سال دوازدهم شماره 4 (زمستان 1399)

فصلنامه محیط زیست جانوری
سال دوازدهم شماره 4 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/10/01
  • تعداد عناوین: 72
|
  • مریم مروتی*، مهدیه ابراهیمی، فاطمه بهادری امجز صفحات 1-8

    از آن  جایی که تعیین میزان مطلوبیت زیستگاه های حیات وحش دارای اهمیت به سزایی در برنامه های حفاظت و مدیریت حیات وحش می باشد و با توجه به اهمیت نقش گونه کفتار در پاک سازی طبیعت (خوردن حیوانات مرده) و جلوگیری از انتشار آلودگی و بیماری ها، این مطالعه با هدف ارزیابی مطلوبیت زیستگاه کفتار در منطقه حفاظت شده باغ شادی در استان یزد با استفاده از الگوریتم آنتروپی بیشینه انجام شد. با توجه به بررسی های انجام شده متغیرهای ارتفاع، شیب، جهت، فاصله از منابع آبی، جوامع گیاهی، فاصله از روستا، ژیوگرافی، خاک، هیپستومتری به عنوان عوامل محیطی موثر در تعیین مطلوبیت زیستگاه گونه تعیین گردید و جهت ارزیابی مطلوبیت زیستگاه گونه کفتار، همراه با نقاط حضور گونه، وارد نرم افزار مکسنت شدند. با توجه به مدل سازی انجام شده و براساس نتایج به دست آمده، طبق آزمون جک نایف سطح زیرمنحنی برای متغیر پوشش گیاهی نسبت به متغیرهای دیگر مقدار بیش تری به دست آمد و به عنوان مهم ترین متغیر موثر بر مطلوبیت زیستگاه کفتار شناخته شد. با توجه به جدول سهم نسبی متغیرها به دست آمده از مدل، متغیر منابع آب دارای بیش ترین سهم نسبی (84/4 درصد) و اهمیت جایگشت (61/6 درصد) در مدل تعیین گردید و به عنوان مهم ترین پارامتر غیر زنده تاثیر گذار در توزیع گونه و ساخت نقشه پیش بینی شناخته شد. هم چنین نتایج سطح زیر منحنی (AUC) برای داده های آموزشی (0/870) نشان داد کارایی و قدرت پیش بینی مدل برای توزیع گونه کفتار در سطح عالی است. لذا نتایج این پژوهش، علاوه بر پیش بینی توزیع مکانی کفتار و یافتن نواحی جدید مساعد حضور گونه، به نوبه خود می تواند به اقدامات مدیریتی حفاظت این گونه نیز کمک کند.

    کلیدواژگان: ارزیابی مطلوبیت زیستگاه، حداکثر آنتروپی، کفتار، منطقه حفاظت شده باغ شادی
  • گلنار مخفی، میرمهرداد میرسنجری*، علی اکبر یالپانیان صفحات 9-16

    یکی از مهم ترین فرآیند هایی که موجب تغییر الگوی زیستگاه در سیمای سرزمین می  شود تکه تکه شدن زیستگاه است، که امروزه به بزرگ ترین تهدید تنوع زیستی در سطح جهان تبدیل شده که خود ناشی از تخریب بخش هایی از زیستگاه است. برای جلوگیری از کاهش تنوع زیستی بر ایجاد گذرگاه ها به منظور برقراری ارتباط بین سیماهای سرزمین های تکه تکه شده جهت حرکت جانوران تاکید شده است. در این پژوهش از روش مکسنت برای ایجاد نقشه مطلوبیت زیستگاه و آنالیز کم ترین هزینه مسیر برای شناسایی و طراحی گذرگاه ها استفاده گردید. به منظور بررسی تاثیر متغیرهای زیستی و غیرزیستی بر زیستگاه قوچ و میش ارمنی، 8 فاکتور براساس ویژگی های رفتاری و بوم شناختی گونه و ویژگی های منطقه مورد مطالعه انتخاب شدند که شامل شیب، ارتفاع، فاصله از جاده اصلی، فاصله از صیاد، فاصله از روستا، فاصله از منابع آبی و جهت می باشد. طبق تحلیل مکسنت و نتایج ازمون جک نایف 4 متغیر فاصله از طعمه خوار (گرگ)، طبقات ارتفاعی، فاصله از روستا و فاصله از منابع آبی بیش ترین تاثیر یا نقش و متغیر جهت کم ترین نقش را داشتند. با توجه به بررسی های به عمل آمده بروی نقشه ها و بررسی های میدانی سه مسیر انتخاب گردید مسیر اول به دلیل مسافت طولانی و قرار گرفتن در بین روستا و داشتن ارتفاع کم تر و هم چنین نزدیکی به جاده های اصلی مناسب درنظر گرفته نمی شود مسیر دوم و سوم با توجه به این که هردو در انتها به یک مسیر منتهی می شود مناسب تر بوده و می تواند به عنوان کریدور اصلی درنظر گرفته شوند.

    کلیدواژگان: گوسفند وحشی، کریدور، روش حداقل هزینه، استان همدان
  • شیرین محمودی، افشین علیزاده شعبانی*، مهرشاد زین العابدینی، سهراب اشرفی، اولیاقلی خلیلی پور صفحات 17-24
    مدل سازی پراکنش گونه ابزار مهم و ضروری برای مدیریت و حفاظت از شوکا به عنوان یک گونه مخفی کار و گیاه خوار حفاظت شده ملی در ایران است. در این پژوهش با استفاده از بسته Biomod2 و روش مدل سازی تجمعی و تعداد 91 داده حضور گونه شوکا و عوامل محیطی و انسانی، مدل تجمعی مطلوبیت زیستگاه براساس شش الگوریتم مدل توزیع گونه در منطقه مورد مطالعه با وسعت 74000 کیلومتر مربع تهیه شد. در این مطالعه AUC  مدل تجمعی معادل 0/97 بود که نشان دهنده عملکرد عالی مدل است. نتایج این مطالعه 15 درصد از منطقه مطالعاتی را دارای مطلوبیت کافی برای گونه شوکا شناسایی کرد. هم چنین نتایج نشان داد که متغیرهای کاربری سرزمین (29%) و ارتفاع (29%) بیش ترین تاثیر و پس از این متغیرها دمای حداکثر در گرم ترین ما ه (17%) و شیب (11%) اهمیت بالایی بر حضور این گونه دارد. متغیرهای انسانی نتوانستند در مدل سازی تاثیر بالایی بر پراکنش گونه از خود نشان دهند. شوکا مناطق جنگلی متراکم را به علت کاهش قابلیت مشاهده شدن و هم چنین وجود پناه و غذای کافی، ترجیح می دهد.
    کلیدواژگان: شوکا، مطلوبیت زیستگاه، مدل تجمعی، ایران، مدل سازی پراکنش گونه
  • آریا خزاعی، سید محمود قاسمپوری*، امیر صیاد شیرازی صفحات 25-32

    امروزه مطالعه DNA نمونه  های موزه  ای به دلیل اطلاعات مفیدی که دراختیار محققان قرار می دهد، از اهمیت خاصی برخوردار است. علاوه بر  این، از آن جا که محتوای ژنتیکی این نمونه ها به دلیل مرور زمان بسیار شکننده و بعضا غلظت شان نیز بسیار اندک است، از گذشته تاکنون نیاز به روش های موثرتر همراه با بازدهی بالاتری برای استخراج کمی و کیفی مطلوب احساس می شد. از این رو محققان بسته به گونه یا بافت هدف، اغلب با اصلاح و بهینه سازی پروتکل های استخراج به دنبال یافتن روش مناسبی برای تحقق اهداف شان هستند. در این مطالعه با تغییر بعضی پارامترها در روش فنول کلروفرم محتوای ژنتیکی تعداد 22 نمونه فوک خزری که شامل بافت های تازه و نمونه های موزه ای بودند استخراج گردید. هم چنین میانگین غلظت DNA بافت های تازه و نمونه های موزه ای براساس میانگین و اشتباه معیار (M±SE) به ترتیب برابر با 182/91±632/90 و 75/62±226/87 نانوگرم بر میکرولیتر و میانگین نسبت جذبی طول موج 260 به 280 نانومتر در نمونه های تازه به 1/8 نزدیک تر بود. محصول DNA نمونه های حاصل از بافت عضله تازه به طور معنی داری از غلظت بالاتری برخوردار بودند. سپس DNA حاصل با استفاده از دو آغازگر اختصاصی فوک خزری (Hg6.3 و Hg8.9) با واکنش زنجیره ای پلی مراز پس از رسیدن به گرادیان دمایی مطلوب تکثیر شدند. نتایج حاصل از مستند سازی باندهای مولکولی بر روی ژل آکریل آمید 8 درصد، حاکی از موفقیت آمیز بودن تکثیر همه نمونه ها اعم از بافت های تازه و نمونه های موزه ای با حداقل 2 دهه قدمت بود. باتوجه به قابلیت ژنوتایپ موفق برای مطالعات ژنتیک جمعیت، حفظ نمونه های موزه ای تحت هر شرایطی توصیه می شود.

    کلیدواژگان: غلظت DNA، بافت موزه ای، روش فنول کلروفرم، فوک خزری، واکنش زنجیره ای پلی مراز
  • سیده زهرا موسوی*، میرمهرداد میرسنجری صفحات 33-40

    حفظ زیستگاه اتصال یک هدف اصلی پروژه حفاظت به ویژه برای گوشت خوران بزرگ است. لکه های زیستگاهی پهنه های مطلوب با توزیع متفاوت در سیمای سرزمین هستند. این لکه ها با ابعاد و اندازه های مختلف دربرگیرنده بخش های با مطلوبیت بالا جهت حضور و استقرار می باشند. ازاین رو ارزیابی روند شناسایی و تغییرات این لکه ها برای گونه های مختلف حیات وحش تصویری صحیح و درست از وضعیت توزیع آن ها ارایه خواهد داد. این مطالعه به منظور بررسی وضعیت توزیع لکه های زیستگاهی خرس قهوه ای (Ursus arctos) در مقیاس سیمای سرزمین منطقه سفیدکوه استان لرستان انجام گرفته است. در این راستا با استفاده از نقاط حضور گونه ابتدا مطلوبیت زیستگاه به روش آنتروپی بیشینه با استفاده از 10 تکرار محاسبه گردید. پس از تایید اجرای مدل با استفاده از AUC حد آستانه های مختلف خروجی لجستیکی بر روی نقشه پیوسته مطلوبیت زیستگاه اعمال شد. از متریک های Np ، PD، ED، LPI، LSI، SHDI و CONTAG برای ارزیابی پیوستگی استفاده شد. روند تغییرات متریک های مختلف نشان داد که با کاهش و افزایش مقدار حد آستانه اعمال شده بر روی نقشه پیوسته مطلوبیت مقادیر مربوط به سنجه های سیمای سرزمین تحت تاثیر قرار می گیرند. مقادیر بالای حد آستانه زیستگاه کلیدی را نمایش می دهد و مقادیر پایین حد آستانه دیدگاه خوش بینانه ای را از توزیع لکه های به دست خواهد داد. نتایج نشان داد که شناسایی حد آستانه مناسب به منظور تحلیل لکه های داغ مقدم بر تحلیل متریک های سیمای سرزمین است چراکه این حد آستانه تحت تاثیرهدف مطالعه، تعداد نقطه حضور، نوع مدل و شرایط گونه دارای مطلوبیت متفاوتی خواهد بود.

    کلیدواژگان: متریک های سیمای سرزمین، جنگل های زاگرس، انتخاب حد آستانه، خرس قهوه ای، تکه تکه شدن زیستگاه
  • آزاده ترابی*، زهرا رودباری صفحات 41-48
    شتر گونه ای بسیار مقاوم در برابر خشکی است که در سخت ترین شرایط آب و هوایی، محصولاتی مانند شیر و گوشت تولید می کند. با توجه به این که تعداد شترهای ایران در حال کاهش است، برای حفظ و بهبود تولیدات این گونه، مطالعات کاربردی ژنتیکی ضروری است. هدف از انجام این مطالعه، بررسی بیوانفورماتیکی و فیلوژنتیکی توالی نوکلیوتیدی ژن 16SrRNA میتوکندریشترهای تک کوهانه و دوکوهانه ایرانی بود. در پژوهش حاضر از 10 نمونه شتر دوکوهانه و 10 نمونه شتر تک کوهانه مناطق مختلف، نمونه خون جمع آوری شد. پس از استخراج DNA، ژن 16SrRNA میتوکندریایی به طول 1512جفت باز با استفاده از آغازگرهای اختصاصی تکثیر شد. هم ردیفی کامل نوکلیوتیدی شترهای تک کوهانه و دوکوهانه ایرانی با روش اتوماتیک سانگر صورت گرفت و سپس توالی های به دست آمده با توالی های حاصل از مطالعات دیگر مقایسه شد. نتایج به دست آمده نشان داد شباهت نوکلیوتیدی ژن 16SrRNA میتوکندریایی با هم ردیفی کامل سایر شترسانان موجود در بانک جهانی ژن 93/98 تا 100 درصد محاسبه گردید. مقایسه هم ردیفی نوکلیوتیدی، رسم ماتریس فواصل ژنتیکی و رسم درخت فیلوژنتیکی هم ردیفی کامل حاصله از آنالیز فاصله ژنتیکی نشان داد که شترهای تک کوهانه ایران بیش ترین شباهت با شتر تک کوهانه عربی و شترهای دوکوهانه ایران بیش ترین شباهت با شتر دوکوهانه باختری دارد. هم چنین ترسیم این درخت نشان داد که جمعیت شترهای ایرانی یک گروه مونوفیلتیک هستند.
    کلیدواژگان: DNAمیتوکندری، تنوع ژنتیکی، ژن 16s rRNA، شتر
  • مریم جدحاج، سیامک یوسفی سیاه کلرودی*، شهره زارع کاریزی صفحات 49-56
    اسب عرب از قدیمی ترین نژادهای اسب جهان است. این نژاد عملکرد بسیار خوبی در مسابقات استقامتی و به طورکلی عملکرد ورزشی داشته و در تشکیل برخی نژادهای مهم جهان نقش داشته است. در این تحقیق وجود چندشکلی در دو جمعیت اسب های عرب (اصیل و غیر اصیل) خوزستان با استفاده از روش RFLP مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور، خونگیری از 20 راس اسب نژاد عرب ایران (10 نمونه اول از اسب عرب اصیل و 10 نمونه بعدی از اسب عرب غیراصیل) انجام شد. از نمونه خون های گرفته شده، DNA استخراج گردید و سپس واکنش زنجیره ای پلی مراز برای تکثیر ژن میوستاتین انجام شد. محصول PCR تحت تاثیرآنزیم، در واکنشPCR-RFLp برای تعیین ژنوتیپ نمونه ها مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که متوسط هتروزیگوسیته مشاهده شده 0/477 و متوسط هتروزیگوسیته مورد انتظار نیز 0/477 در جمعیت اسب عرب اصیل بود و متوسط هتروزیگوسیته مشاهده شده 0/496 و متوسط هتروزیگوسیته مورد انتظار 0/482 در جمعیت اسب عرب غیراصیل بود. هم چنین میانگین تعداد آلل های موثر 1/918 در جمعیت اسب عرب اصیل و 0/934 در جمعیت اسب عرب غیراصیل بود. هم چنین بیش ترین و کم ترین مقدار شاخص شانون در جمعیت اسب عرب اصیل 0/693 و 0/500 بود و بیش ترین و کم ترین مقدار شاخص شانون در جمعیت اسب عرب غیراصیل 0/693 و 0/592 بود. تحقیق حاضر نشان داد که در جایگاه های ژن میوستاتین در هر دو جمعیت، چندشکلی وجود دارد. از چندشکلی های این ژن می توان به عنوان یک شاخص درشناسایی تفاوت هایموجود در پتانسیل ژنتیکی جمعیت های مختلف اسب عرب استفاده کرد.
    کلیدواژگان: چندشکلی، ژن میوستاتین (MSTN)، اسب های نژاد عرب ایران، RFLP
  • سئودا حسین زاده*، آرش جوانمرد، شیرین محمودی، جواد قهاری، محمدحسین بنابازی صفحات 57-64

    در سیستم پرورش، اغلب یک جنس ارزش بیش تری از جنس دیگر دارد. هدف از پژوهش حاضر، استفاده از تفاوت واریانت های نوکلیوتیدی اختصاصی بین ژن های آمیلوژنین X و Y، برای تعیین جنسیت در علف خوران وحشی و اهلی (گوسفند، بز، گاو و گوزن) بود. بدین منظور، از تعداد کل 59 حیوان مورد مطالعه نمونه خون و سرگین تهیه شد و سپس استخراج DNA ژنومی توسط کیت تجارتی و براساس دستورالعمل الحاقی آن صورت پذیرفت. آغازگرهای مورد مطالعه، براساس مناطق محافظت شده در توالی ژن آمیلوژنین در بانک ژن و مطابق مرور منابع انجام شده انتخاب و سنتز گردید. متعاقبا، واکنش زنجیره پلی مراز طبق پروتکل های استاندارد موجود بهینه سازی شد. نتایج پژوهش حاضر، وجود تفاوت الگوی باندی بین جنس نر و ماده را نشان داد. اندازه باند تکثیر شده توسط آغازگرهای یکسان، بسته به نوع گونه و هم چنین نژاد، داخل هر گونه متغیر بود اما الگوی تفکیکی تقریبا مشابهی را بین نر و ماده ایجاد می کرد. هم چنین، الگوهای الکتروفورزی، در بعضی گونه ها به طور اجتناب ناپذیری همراه یک باند کاذب بود که خوشبختانه در پروسه تعیین جنسیت اختلال ایجاد نمی کرد. تخمین اندازه موثر جمعیت از روی نتایج حاصل در گوزن نشان داد تعداد نرها کم تر از حد معقول بود چراکه باید نسبت نر وماده در زمان جفتگیری متناسب باشد (معمولا بسته به نژاد و سن گوزن نسبت 4(نر) به 12 (ماده) است). در نهایت تفاوت واریانت های نوکلیوتیدی اختصاصی بین ژن های آمیلوژنین را می توان ابزاری مناسب برای پیش انتخاب و شناسایی جنسیت دانست.

    کلیدواژگان: تعیین جنسیت، ژن آمیلوژنین، واکنش زنجیره پلی مراز، علف خواران
  • حسین بائی، تقی قورچی*، عبدالحکیم توغدری صفحات 65-72
    این آزمایش به منظور بررسی تاثیر استفاده از پودر ضایعات خرما بر عملکرد رشد، قابلیت هضم مواد مغذی، فراسنجه های شکمبه ای و خونی و فعالیت آنزیم های سلولاز در شترهای پرواری نژاد ترکمن انجام شد. تعداد 3 نفر شتر نر نژاد ترکمن با میانگین وزن اولیه 15±335 کیلوگرم و سن حدود 24 ماه مورد استفاده قرار گرفتند. این آزمایش در قالب طرح چرخشی با 3 تیمار شامل تیمار 1: شاهد (یونجه خرد شده+ کنسانتره)، تیمار 2: جیره شاهد+10 درصد پودر خرما ، تیمار 3: جیره شاهد+20 درصد پودر خرما انجام گرفت. هر شتر به مدت 21 روز (14 روز عادت پذیری و 7 روز نمونه گیری) از هر تیمار تغذیه شد. باقی مانده خوراک در 7 روز پایانی هر دوره اندازه گیری شد و نمونه مدفوع هر شتر در 3 روز آخر جمع آوری و خشک گردید. جهت اندازه گیری قابلیت هضم مواد مغذی از روش خاکستر نامحلول استفاده شد. استفاده از پودر ضایعات خرما به مقدار 10 درصد جیره باعث بالاترین افزایش وزن روزانه شترها شد (0/05>p). تفاوت بین تیمارها به لحاظ مصرف ماده خشک خوراک و ضریب تبدیل معنی دار نبود. استفاده از پودر ضایعات خرما به شکل معنی داری سبب بهبود قابلیت هضم ماده خشک، پروتئین خام، الیاف نامحلول در شوینده و چربی خام شد (0/05>p). تغذیه شترهای نر با پودر ضایعات خرما تاثیری بر گلوکز، کلسترول، لیپوپروتئین با دانسیته بالا، لیپوپروتئین با دانسیته پایین و نیتروژن اوره ای خون خون نداشت. پودر ضایعات خرمابر فعالیت آنزیم کربوکسی متیل سلولاز و فعالیت آنزیم میکروکریستالین سلولاز در بخش های وابسته به ذرات، بخش خارج سلولی، بخش داخل سلولی (نانومول/دقیقه) نداشت، اما تمایل به معنی دار بودن در بخش خارج سلولی و کل فعالیت آنزیم میکروکریستالین سلولاز داشت. اختلاف معنی داری بر روی pH شکمبه ای بین تیمارها وجود نداشت. به طورکلی نتایج نشان داد افزایش وزن روزانه شترهای دریافت کننده جیره حاوی 10 درصد پودر ضایعات خرما و قابلیت هضم مواد مغذی شترهای دریافت کننده جیره حاوی 20 درصد پودر ضایعات خرما نسبت به سایر شترها بیش تر بود. بنابراین با توجه به نتایج این پژوهش می توان گفت جایگزین شدن جو در سطح 20 درصد با پودر ضایعات خرما در جیره شترهای پرواری می تواند به عنوان روش مناسبی جهت کاهش هزینه های پرواربندی شتر بدون اثرات منفی به کارگیری شود.
    کلیدواژگان: آنزیم های سلولاز، پودر خرما، شتر، عملکرد، قابلیت هضم، متابولیت های خون
  • رضا نشاگران همت آبادی، قباد عسگری جعفر آبادی*، ناصر امام جمعه کاشان، مهدی امین افشار صفحات 73-78
    در این مطالعه از 111543 رکورد روز آزمون تولید شیر زایش اول با سه بار دوشش در روز طی سال های 1362 الی 1395 مربوط به 62 گله موجود در اطلاعات مرکز اصلاح نژاد استفاده شد. حیوانات مورد مطالعه دارای 10 رکورد روز آزمون بودند. متغیرهایی از ترکیب:  گله-سال-فصل زایش به عنوان اثر تصادفی و گله- ماهآزمون- سن در زمان رکوردگیری به عنوان اثر ثابت ایجاد شد. میانگین تولید شیر در اقلیم گرم و خشک بیش تر از اقلیم گرم و مرطوب بود. میانگین درصد چربی و پروتئین شیر در اقلیم گرم و خشک بیش تر از اقلیم گرم و مرطوب بود اما صفات مربوط به سلول های سوماتیک در اقلیم گرم و مرطوب بیش تر بود. واریانس فنوتیپی تولید شیر در مناطق گرم و خشک نسبت به مناطق گرم و مرطوب در تمامی ده رکورد بیش تر بود. میزان واریانس فنوتیپی درصد چربی شیر در منطقه گرم و خشک در روز آزمون های اول، دوم، پنجم و ششم بیش تر از منطقه گرم و مرطوب بود. میانگین واریانس ژنتیکی افزایشی درصد چربی شیر در منطقه گرم و مرطوب در 9 رکورد بیش تر از منطقه گرم و خشک بود. واریانس فنوتیپی درصد پروتئین شیر منطقه گرم و خشک در تمام روز آزمون ها بیش تر از منطقه گرم و مرطوب بود. نتیجه این که، اثر متقابل ژنوتیپ و محیط موجب تغییر رتبه بندی گاوهای نر در گله های پر تولید، تولید متوسط و کم تولید می شود. به عبارت دیگر، گاوهای نری که در گله های پر تولید ارزش اصلاحی بالایی دارند، امکان دارد در گله های کم تولید، عملکرد مورد انتظار را نداشته باشند.
    کلیدواژگان: اقلیم و فصل زایش، پارامترهای ژنتیکی، سلول های سوماتیک، اثر متقابل ژنتیک و محیط
  • جمیل بهرام پور*، امیر موسایی صفحات 79-84
    حنا یکی از گونه های گیاهی مقاوم به خشکی در مناطق جنوبی کشور می باشد که حاوی مقدار زیادی ترکیبات شبه آنتی بیوتیکی و ترکیبات فنولیک مانند تانن ها می باشد. این پژوهش به منظور تعیین ترکیب مواد مغذی، محتوای ترکیبات فنولی و تانن، قابلیت هضم ماده آلی و هم چنین برخی فراسنجه های تخمیری برگ درختچه حنا به روش تولید گاز انجام شد. نمونه های برگ حنا به طور تصادفی از شش مزرعه جمع آوری، هوا خشک و آسیاب شد. ترکیب مواد مغذی، کل تانن و ترکیبات فنولی نمونه ها اندازه گیری شد. کنتیک تخمیرپذیری برگ حنا با روش برون تنی تولید گاز تعیین شد. مقدار تولید گاز در زمان های 2، 4، 8، 12، 24، 36، 48، 72 و 96 ساعت اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که محتوی پروتئین خام، چربی خام، فیبر نامحلول در شوینده خنثی، فیبر نامحلول در شوینده اسیدی، خاکستر خام، کلسیم و فسفر به ترتیب برابر با 13/97، 0/18، 15/98، 3/17، 0/98، 0/08 و 0/01 درصد ماده خشک بود. هم چنین میزان کل ترکیبات فنلی 33/49 درصد و میزان تانن 13 درصد ماده خشک بود. مقدار تولید گاز برگ حنا 55/3 میلی لیتر بود. هم چنین نرخ تولید گاز 0/078 در ساعت و قابلیت هضم ماد الی برگ حنا 61/83 درصد بود. به طورکلی می توان نتیجه گیری کرد که برگ حنا به واسطه مقادیر پایین الیاف نامحلول در شوینده خنثی و اسیدی و مقدار مطلوب پروتئین و قابلیت هضم ماده آلی، قابلیت استفاده در تغذیه دام های نشخوارکننده را دارد.
    کلیدواژگان: تغذیه دام، قابلیت هضم، تولید گاز، برگ حنا
  • افشین سیفی جمادی، حمید کهرام*، مهدی ژندی، آن ون سام صفحات 85-94
    در این آزمایش به منظور مطالعه اثر تنش حرارتی بر کیفیت اسپرم گاوهای نژاد آبی بلژیکی از سه راس گاو نر آبی بلژیکی که در شرایط یکسان مدیریتی و تغذیه قرار داشتند برای اسپرم گیری استفاده شد. برای شبیه سازی اثرات تنش حرارتی بیضه دو راس گاو نر با استفاده از کیسه نایلونی عایق سازی شد. پس از دو هفته در مجموع تعداد پنج انزال از گاوهای نر جمع آوری شده و پس از ارزیابی های اولیه، منجمد شدند. پس از یخ گشایی، فراسنجه های جنبایی، ناهنجاری های اسپرم، یکپارچگی غشای آکروزومی، وضعیت کروماتین اسپرم ها، زنده مانی، تولید رادیکال های آزاد هیدروژن پراکسید و هیدروکسیل ارزیابی شدند. نتایج نشان داد که درصد جنبایی کل، جنبایی پیش رونده و حرکت درمسیر مستقیم در گروه تحت تنش حرارتی به طور معنی داری پایین تر از گروه شاهد بود. هم چنین، درصد ناهنجاری های کل، اسپرم های با دم های گره خورده و اسپرم های با قطره پروتوپلاسمی سری در گروه تحت تنش حرارتی بیش تر از گروه شاهد بود (P≤0/05). براساس نتایج به دست آمده، تنش حرارتی باعث افزایش ناهنجاری های کروماتین اسپرم گاو شده (P≤0/05) اما اثر معنی داری بر افزایش آسیب های آکروزومی اسپرم ها نداشت. هم چنین، تنش حرارتی باعث کاهش زنده مانی اسپرم ها پس از یخ گشایی شده (P≤0/01) و میزان تولید پروکسید هیدروژن (H2O2) و رادیکال هیدروکسیل را افزایش می دهد (P≤0/05). براساس نتایج این آزمایش می توان نتیجه گرفت که تنش حرارتی می تواند اثرات نامطلوبی بر ویژگی های کیفی اسپرم پس از انزال داشته و احتمالا باروری گاوها را نیز تحت تاثیر قرار دهد.
    کلیدواژگان: انجماد اسپرم، باروری، رادیکال های آزاد، شاخص دما و حرارت
  • مهران اجرایی، فرهاد صمدیان*، فرهاد فرخی اردبیلی، رضا نقی ها صفحات 95-102
    نگه داری منی به صورت مایع به جای نگه داری به صورت یخ‏ زده، با توجه به کاهش هزینه ‏های آماده ‏سازی و حمل و نقل مورد استقبال بیش تری قرار می‎گیرد. هدف پژوهش حاضر چنین بود که ضمن حفظ اسمولاریته بهینه (330 میلی ‏اسمول) در یک رقیق ‎کننده بر پایه تریس-زرده تخم مرغ (EYT)، تاثیر نوع قند (گلوکز و فروکتوز) و تغییر غلظت قند بر نگه داری اسپرم قوچ در شرایط انکوباسیون در دمای بدن (37 درجه سانتی گراد) مورد بررسی قرار گیرد. رقیق ‎ کننده هایی با نسبت ‏های ترکیبی قند به تریس (30 به 300 و 210 به 100 میلی ‎مولاری قند به تریس) با دو قند مختلف (گلوکز و فروکتوز) ساخته شد و با یک رقیق‎کننده استانداری که برای انجماد اسپرم قوچ به کار می‏رفت مورد مقایسه قرار گرفت. نتایج نشان داد که بدون توجه به نوع رقیق ‎کننده، فراسنجه‏ های حرکتی اسپرم به طور معنی ‏داری بعد از دو ساعت از انکوباسیون کاهش یافت. اثر متقابل تیمار در زمان معنی‏ دار نبود و درصد جنبایی کل و پیش رونده نیز به طور معنی‏ داری تحت تاثیر تیمارها قرار نگرفت. با این حال، برخی از فراسنجه ‏های حرکتی نمونه‏ های منی انکوبه شده ازجمله حرکت خطی اسپرم ‏ها (LIN) و شاخص ‏های سرعت حرکت اسپرمی (VAp و VSL) با افزودن غلظت قند در رقیق‏ کننده ‏ها بهبود یافت. نتیجه ‏گیری می ‎شود که افزایش نسبت قند به تریس در رقیق ‎کننده‏ های EYT ممکن است موجب بهبود شاخص ‎های حرکتی اسپرم‏ ها در دمای بدن شود. مقاومت اسپرم‎ ها در دمای بدن می‏ تواند به عنوان شاخصی برای باروری گامت ‎های نر در داخل دستگاه تناسلی ماده در نظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: منی مایع قوچ، رقیق‎کننده‏، نسبت قند به تریس، انکوباسیون، مونوساکاریدها
  • محمدرضا مشایخی*، محسن ساری، نعیم عرفانی مجد صفحات 103-110

    این آزمایش با هدف بررسی اثرات نوع و سطح منبع نیتروژن غیرپروتیینی و نیز سطح ملاس افزوده شده به جیره ‏های پر کنسانتره بر فراسنجه ‏های تولید گاز انجام شد. برای انجام آزمایش از طرح کاملا تصادفی با الگوی فاکتوریل 3 ×2×2 با 12 تیمار و 5 تکرار استفاده شد. فاکتورها شامل دو نوع منبع نیتروژن غیرپروتیینی (اوره معمولی و اوره آهسته رهش نیتروزا) و هر منبع در دو سطح (سطوح 0/8 و 1/6 درصد اوره معمولی و سطوح 0/9 و 1/8 درصد اوره آهسته رهش) و ملاس در سه سطح (صفر، 10 و 20 درصد) براساس ماده خشک جیره بودند. با افزایش سطح ملاس مقادیر گاز تولیدی تجمعی تا ساعت 24 انکوباسیون، انرژی متابولیسمی، ماده آلی قابل هضم واقعی، درصد قابلیت هضم ماده آلی و اسیدهای چرب کوتاه زنجیر افزایش یافت (0/05>p). اثرات نوع منبع نیتروژن غیرپروتیینی و سطح اوره معمولی و آهسته رهش، بر تولید گاز تجمعی، طی مدت انکوباسیون، معنی‏ دار نبود. فراسنجه ‏های تولید گاز تحت تاثیر نوع و سطح منبع نیتروژن غیرپروتیینی (اوره معمولی در مقایسه با اوره آهسته رهش نیتروزا) قرار نگرفت. ماده آلی قابل هضم واقعی در جیره‏ های حاوی اوره آهسته رهش نسبت به اوره معمولی بالاتر بود (0/05>p) ولی در سایر فراسنجه ‏های اندازه ‏گیری شده تفاوتی بین دو منبع نیتروژن غیرپروتیینی مشاهده نشد. به طورکلی نتایج نشان داد که به نظر نمی ‏رسد از نظر سرعت آزادسازی آمونیاک در محیط کشت بین اوره معمولی و اوره آهسته رهش نیتروزا تفاوتی وجود داشته باشد، ولی افزودن 20 درصد ملاس سبب بهبود فراسنجه‏ های تولید گاز شد.

    کلیدواژگان: اوره آهسته رهش، اوره معمولی، تولید گاز، ملاس
  • زهره کشاورز گلپر، جواد بیات کوهسار*، فرزاد قنبری، فاختک طلیعی صفحات 111-122
    مطالعه حاضر به منظور بررسی تاثیر استفاده از عصاره الکلی بره موم و اسیدآلی (اسید استیک) بر ترکیب شیمیایی، خصوصیات تخمیری و فراسنجه های تولیدگاز علوفه سیلو شده قصیل جو در قالب طرح کاملا تصادفی انجام شده است. علوفه برداشت شده جو در مرحله خمیری توسط چاپر به قطعات حدود 3-2 سانتی متر خرد شد. علوفه های برداشت شده در سه تکرار برای هر زمان در کیسه های نایلونی به وزن 3 کیلوگرم به صورت دستی فشرده و برای مدت 1، 3، 7، 21 و 45 روز سیلو شدند. تیمارهای آزمایشی عبارت بودند از: 1) علوفه سیلو شده جو بدون افزودنی (شاهد)، 2) علوفه سیلو شده جو+عصاره الکلی بره موم (500 میکرولیتر به ازای هر کیلوگرم علوفه تازه) و 3) علوفه سیلو شده جو + اسیداستیک (1 درصد ماده خشک). نتایج نشان داد که بین تیمارهای آزمایشی از نظر ماده خشک و pH اختلاف معنی داری وجود داشت (0/05>p). پایین ترین و بالاترین مقدار pH به ترتیب در تیمار دارای اسید استیک و تیمار شاهد مشاهده شد (0/05>p). در مقایسه با تیمار شاهد تیمارهای دارای اسید استیک و عصاره بره موم به طور معنی داری پایداری هوازی را بهبود بخشیدند (به ترتیب 40 و 18 ساعت). تیمار دارای اسید استیک در روزهای 3 و 7 پس از سیلو کردن، پایین  ترین جمعیت قارچ را داشت (0/05>p). با این حال، در روزهای 21 و 45 هیچ جمعیت قارچی در تمامی تیمارها مشاهده نشد. در روزهای 21 و 45ام پس از سیلو کردن، سیلاژ عمل آوری شده با اسید استیک بالاترین پتانسیل تولید گاز (به ترتیب 337/2 و 347/2 میلی لیتر) را داشت، در مقابل استفاده از عصاره الکلی بره  موم منجر به افزایش معنی  دار در غلظت اسیدهای چرب کوتاه زنجیر، قابلیت هضم ماده آلی و انرژی قابل متابولیسم شد. به طورکلی، نتایج نشان داد که با این که افزودن اسید استیک و عصاره الکلی بره موم تاثیر قابل ملاحظه ای بر ارزش تغذیه  ای سیلاژ جو نداشتند، اما به طور معنی  داری پایداری هوازی را بهبود بخشیدند.
    کلیدواژگان: سیلاژ قصیل جو، عصاره الکلی بره موم، تولید گاز، ترکیب شیمیایی
  • محمود دشتی زاده، محسن ساری*، حسن فضائلی صفحات 123-132
    به منظور بررسی افزودن برگ کنار (Ziziphus mauritiana) حاوی تانن و روغن آفتابگردان به عنوان منبع اسیدهای چرب غیراشباع با چند پیوند دوگانه (غنی از اسیدلینولییک) در جیره های پرکنسانتره بر گاز تولیدی و هم چنین تجزیه پذیری آن ها این آزمایش انجام شد. در این آزمایش، فراسنجه های تجزیه پذیری و تخمیری با استفاده از روش های تولید گاز و کیسه نایلونی مقایسه شد. تولید گاز و نرخ تجزیه پذیری در زمان های صفر، 4، 8، 16، 24، 48، 72 و 96 ساعت اندازه گیری شد. تیمارهای آزمایشی شاهد، جیره حاوی 20 درصد برگ کنار، جیره حاوی 2/5 درصد روغن آفتابگردان و جیره حاوی 20 درصد برگ کنار و 2/5 درصد روغن آفتابگردان (به ترتیب 1 تا 4) در قالب طرح کاملا تصادفی با چینش فاکتوریل 2×2 بود. نتایج نشان داد که مقدار بخش تند تجزیه، 37/72 (0/09=p)، کند تجزیه، 49/41 (0/06=p) و نرخ ثابت تجزیه پذیری، 0/0573 (0/08=p) ماده خشک در بین تیمارهای مختلف تحت تاثیر افزودن برگ کنار، تمایل به کاهش نشان داد. تجزیه پذیری موثر ماده خشک در سرعت های عبور مختلف (74/07، 66/52 و 61/60 به ترتیب برای تجزیه پذیری موثر 0/02، 0/04 و 0/06) در تیمار کنار نسبت به سایر تیمارها، کاهش یافت (0/02=p). تجزیه پذیری موثر پروتئین خام جیره ها برای نرخ های عبور 0/02، 0/04 و 0/06 کاهش نشان داد (به ترتیب 93/80، 90/32 و 87/60). افزایش معنی دار (0/01>p)  بین تیمارها از نظر تولید گاز تجمعی در همه ساعات انکوباسیون (2 تا 96) در اثر افزودن روغن آفتابگردان مشاهده شد. فراسنجه های تولید گاز شامل پتانسیل تولید گاز، 105/04 (0/01>p) و نرخ تولید گاز، 0/110 (0/06=p) نیز تحت تاثیر افزودن روغن آفتابگردان، به طور معنی داری افزایش یافتند. انرژی متابولیسمی و ماده آلی قابل هضم در اثر افزودن روغن آفتابگردان افزایش یافت (0/01>p). مقدار ماده آلی حقیقی هضم شده (TOMD) و تولید توده میکروبی (MB) در اثر افزودن برگ کنار افزایش یافت (0/01<p). به طورکلی نتایج آزمایش حاضر نشان می دهند که افزودن برگ کنار و روغن آفتابگردان به جیره می تواند فراسنجه های تجزیه پذیری و الگوی تخمیر جیره ها را تحت تاثیر قرار دهد ولی برهم کنش قابل توجهی بین این دو عامل وجود ندارد، بدین معنی که اثر هرکدام از این عوامل در جیره مستقل از هم عمل می کنند. از سوی دیگر، مصرف جداگانه و یا مخلوط برگ کنار حاوی تانن و روغن آفتابگردان، اثر سویی بر عملکرد شکمبه به روش آزمایشگاهی نداشت.
    کلیدواژگان: تولید گاز، تجزیه پذیری، برگ کنار، روغن آفتابگردان
  • محمد کلهر، نیما ایلا*، ابولفضل زارعی، علیرضا نوشری صفحات 133-142
    آزمایش حاضر به منظور ارزیابی اثر تغذیه میش ها با دو سطح تغذیه ای متفاوت در طول اواسط و اواخر آبستنی بر عملکرد و رفتار میش ها و بره ها در طول 24 ساعت پس از تولد انجام شد. جهت انجام ازمایش 112 راس میش نژاد زندی تک قلوزا که آبستن بودند در 4 تیمار و 4 تکرار (هر تکرار حای 7 راس) به طور تصادفی در 2 سطح تغذیه ای در اواسط و اواخر آبستنی تقسیم شدند. تیمارهای آزمایشی شامل: 1- تغذیه با علوفه 4 سانتی متر در اواسط آبستنی و تغذیه با علوفه 4 سانتی متر در اواخر آبستی (4-4)، 2- تغذیه با علوفه 4 سانتی متر در اواسط آبستنی و تغذیه با علوفه 2 سانتی متر در اواخر آبستی (2-4)، 3- تغذیه با علوفه 2 سانتی متر در اواسط آبستنی و تغذیه با علوفه 4 سانتی متر در اواخر آبستی (4-2)، 4- تغذیه با علوفه 2 سانتی متر در اواسط آبستنی و تغذیه با علوفه 2 سانتی متر در اواخر آبستنی (2-2)، بودند. برطبق نتایج وزن میش ها و وزن تولد بره های آن ها که در اواسط و اواخر آبستنی از علوفه 4 سانتی متری استفاده کرده بودند، افزایش معنی داری نسبت به سایر گروه ها داشتند (0/05>p). بره های متولد شده از میش های گروه 4-4 کم تر به سمت مادر خود برای ایجاد ارتباط حرکت کردند (0/05>p). به طورکلی نتایج آزمایش حاضر نشان داد تغذیه میش های آبسنن در اواخر ابستنی با علوفه چهار سانتی متر می تواند عملکرد بهتری بر میش ها و بره های متولد شده داشته باشد.
    کلیدواژگان: عملکرد، تغذیه، میش زندی، رفتار مادری، بره
  • سمانه خدادادی، آرش جوانمرد*، سید عباس رافت، کریم حسن پور صفحات 143-152

    هدف اصلی از اعمال مدیریت علمی صحیح رسیدن به حداکثر سوددهی و بهره ‏وری مطلوب می باشد. شناسایی نقش فاکتورهای مدیریت بر عملکرد واحدهای دامی، امری ضروری است. بدین منظور، پژوهش حاضر با هدف گذاری بازاریابی نقش عوامل تاثیرگذار اجتماعی، محیطی، ژنتیکی در پرورش بز از طریق تجزیه و تحلیل داده های پرسشنامه و صفات فنوتیپی اجرا شد. ابتدا آمار پرورش دهندگان و شرکت کنندگان در "همایش روز جهانی بز" موسسه تحقیقات علوم دامی کشور از دبیرخانه همایش اخذ و از طریق مصاحبه در کانال های مجازی پرسشنامه تکمیل شد. در نهایت پرسشنامه ها از طریق مصاحبه حضوری از مجموع 82 پرورش دهنده فعال با پراکنش استان های مختلف تکمیل شدند. در گام دوم مطالعه، اثرات عوامل محیطی و ژنتیکی بر صفات تولیدی داده های سه ایستگاه پرورش بز مورد تحلیل آماری قرار گرفت تا استنتاجات آن به زبان ترویجی در اختیار دامداران قرار گیرد. از نتایج بخش اول این پژوهش، میزان دوقلوزایی و چندقلوزایی تاثیر معنی دار بر مرگ و میر بزغاله داشت. هم چنین نتایج نشان داد که اسکور بدنی مادر در تولد بزغاله های سالم، نقش و تاثیر چشمگیری دارد. نتایج بخش دوم مطالعه نشان داد که اثر سال تولد، جنس و اثر متقابل سال و تیپ بر وزن تولد، وزن از شیرگیری، وزن های 6، 9 و 12 ماهگی به جز اثر تیپ بر وزن تولد و اثر متقابل سال و تیپ بر وزن 12 ماهگی، اثر معنی داری دارد (0/05>p). نتایج حاصل از بررسی هم خونی در ایستگاه نشان داد که خوشبختانه کنترل آمیزش ها و عدم استفاده مکرر از بز نر خاص در جفتگیری گله صورت گرفت و خوشبختانه میزان هم خونی در حد متوسط به پایین می باشد. شناسایی عوامل تاثیرگذار در پرورش می تواند به طور معنی داری به اقتصاد و در آمدزایی پرورش دهندگان کمک کند.

    کلیدواژگان: عوامل مدیریت، پروش بز، هم خونی، اثرات ثابت
  • مژگان اسداللهی، فراهم احمدزاده*، حسین محمودی صفحات 153-160
    در حال حاضر یکی از مهم ترین معضلات کشاورزان و دامداران استان مازندران، تعارض با حیات وحش است که منجر به آسیب های گوناگونی از جمله خسارات جانی و مالی (تلفات دام و محصولات کشاورزی) برای انسان و خطر انقراض برای حیات وحش در نتیجه کشتارحیات وحش از سوی کشاورزان زیان دیده می شود. تعارض میان انسان و حیات وحش می تواند منجر به دلسردی کشاورزان از فعالیت های کشاورزی و دامداری شده و نرخ مهاجرت از روستا به شهر و هم چنین نرخ انقراض حیات وحش را افزایش دهد. برای مدیریت کارآمد تعارض، نیاز به شناسایی حضور واقعی تعارض، نوع، اندازه و شدت آن است. بر همین اساس، پژوهش حاضر، با مطالعه بر روی 200 کشاورز و دامدار در استان مازندران با استفاده از پرسشنامه و مصاحبه حضوری در 7 ایستگاه (کجور، هزار جریب، دودانگه، چهار باغ، تنکابن، آمل و بابل)، نشان می دهد که اکثر آن ها (جز 19 نفر) به نوعی در تعارض با حیات وحش قرار دارند. نتایج نشان داد که بیش ترین تخریب محصولات کشاورزی (برنج 91 درصد، غلات 95/9 درصد، درختان 52/9 درصد، صیفی جات و سبزیجات 86 درصد) توسط گراز و بیش ترین تلفات دام (گوسفند 84/34 درصد، بز 66/8 درصد، گاو 56/8 درصد) توسط حمله گرگ است. اطلاعات حاصل از این پژوهش در رابطه با شناسایی گونه های پر تعارض با کشاورزان و دامداران می تواند در مدیریت تعارض میان انسان و حیات وحش با تمرکز بر روی نوع گونه و نوع محصولات مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: تعارض انسان، حیات وحش، مدیریت حیات وحش، کشاورزی، مازندران
  • افسانه اصغرزاده، محمد کابلی*، حسن رجبی مهام، مرتضی نادری صفحات 161-170
    هدف از این مطالعه بررسی تنوع، تغییرات و ساختار ژنتیکی جمعیت های سنجاب زمینی زرد (Spermophilus fulvus) در ایران است. بدین منظور 79 نمونه بافت این گونه از هفت استان (خراسان رضوی، خراسان شمالی، زنجان، قزوین، البرز، همدان و کردستان) جمع آوری شد. پس از استخراج DNA و واکنش زنجیره ای پلی مراز، تنوع ژنتیکی  با استفاده از توالی کامل ژن سیتوکروم b (1140 جفت باز) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج درخت بایزین و حداکثر درست نمایی بر پایه این ژن  برای 79 فرد نشان داد که سنجاب زمینی زرد (S. fulvus) با توزیع جغرافیایی وسیع از شرق تا غرب ایران شامل سه تبار فیلوژنتیکی است. تبار اول مربوط به شرقی ترین جمعیت های این گونه در نوار مرزی ایران و افغانستان بوده و تبار دوم و سوم شامل سایر جمعیت های این گونه از استان های شمال شرقی تا غرب ایران شامل خراسان رضوی، خراسان شمالی، زنجان و کردستان و نیز قزوین، البرز و همدان است. بررسی ها  وقوع گسترش ناگهانی در جمعیت های این گونه را تصدیق نمود. 26 هاپلوتایپ منحصر به فرد و 35 جایگاه متغیر از نتایج بررسی تنوع ژنتیکی جمعیت های ایرانی سنجاب زمینی زرد بوده و  این گونه در ایران تنوع هاپلوتایپی و ژنتیکی بالایی را براساس ژن میتوکندریایی مذکور نشان داده است. تجزیه واریانس مولکولی و شاخص FST ساختار ژنتیکی متفاوت و معنی داری را در بین جمعیت ها مشخص ساخته است. درنهایت درنظر گرفتن یک واحد تکاملی معنی دار برای هر تبار مجزای این گونه برای اهداف مدیریت حفاظت سنجاب زمینی زرد در ایران و نیز برای تداوم بقای آن پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: سنجاب زمینی زرد، Spermophilus fulvus، تنوع ژنتیکی، جمعیت ها، نشانگر میتوکندریایی
  • سیده حانیه حسینی*، حسین وارسته مرادی صفحات 171-178
    هدف از این تحقیق بررسی خصوصیات مورفولوژیک و مورفومتریک رت قهوه ای در دو شهر تهران و مشهد بود. برای بررسی این خصوصیات، 75 نمونه رت قهوه ای از شهرهای تهران و مشهد با استفاده از تله گذاری، زنده گیری شده و براساس مطالعات ریخت شناسی و ریخت سنجی باهم مقایسه شده و صفات شاخص هریک مشخص شد. نتایج این تحقیق نشان داد که، رنگ پشتی و شکمی رت های مشهد روشن تر از رت های تهران است. هم   چنین، نسبت  طول بدن  به طول گوش نرها در جمعیت رت های مشهد بیش تر بود. این درحالی است که نسبت طول بدن به طول گوش ماده ها در جمعیت رت های تهران بیش تر بود. تحلیل های آنالیز واریاس تک متغیره نشان داد که از بین 49 صفت مورفومتریک جمجمه ای اندازه گیری شده، عرض قسمت جلوی فک بالا، طول جمجمه از قسمت انتهایی، عرض دندان پیش آسیا اول بالا، طول دندان پیش آسیا دوم پایین، دارای قدرت تمایز خوبی برای دو جمعیت تهران و مشهد بود و دیگر صفات قدرت تمایز ضعیفی داشتند. هم چنین، بیش ترین قدرت تمایز مربوط به طول دندان پیش آسیا دوم پایین بود. در مورد پنج صفت مورفومتریک ظاهری نیز هیچ تمایزی بین دو جمعیت مشاهده نشد. هم چنین بین افراد نر و ماده دو ریختی جنسی وجود داشت.
    کلیدواژگان: رت قهوه ای، مورفولوژیک، مورفومتریک
  • مریم احمدنژاد*، سیروس خدادادی، محمدعلی نصیری خلیلی، نرگس ملک ثابت صفحات 179-186

    استرس از مهم ترین عوامل ناپایدارکننده درونی، اثرات منفی بر جسته ای بر کارکردهای شناختی برجای گذاشته است. القاء استرس با بهره گیری از مدل استرس مزمن غیر قابل پیش بینی به طور گسترده ای به منظور بررسی تاثیر قرار گرفتن در معرض استرس، در چندین مدل حیوانی مورد پژوهش قرار گرفته است که شامل مواجهه با عوامل استرس زا به صورت تصادفی، متناوب و غیر قابل پیش بینی در طی چندین روز می باشد. مطالعات بیان می کنند که استرس مزمن احتمالا موجب اختلال در عملکرد حافظه می شود. هدف از مطالعه، بررسی بروز اختلال در یادگیری و حافظه فضایی در آزمون ماز آبی موریس پس از القاء استرس مزمن غیر قابل پیش بینی در 6 روز متوالی می باشد. موش های صحرایی نر بالغ به طور تصادفی به دو گروه شاهد (عدم القاء استرس مزمن) و استرس (القاء استرس مزمن غیر قابل پیش بینی به مدت 6 روز متوالی) تقسیم شدند. استرس، یادگیری و حافظه فضایی حیوانات به ترتیب توسط ماز به علاوه ای شکل مرتفع و ماز آبی موریس مورد بررسی قرار گرفت. استرس مزمن غیر قابل پیش بینی موجب کاهش عملکرد در یادگیری و حافظه فضایی شد. مدت زمان و مسافت سپری شده برای رسیدن به سکوی پنهان در گروه استرس در مقایسه با گروه شاهد در مجموع چهار روز آموزشی روندی افزایشی را نشان داد. به طوری که در روزهای چهارم افزایش معنی داری (0/05>p) در هر دو پارامتر مشاهده شد. هم چنین، القاء استرس منجر به کاهش معنی دار در درصد مدت زمان حضور در ربع هدف در مقایسه با گروه شاهد شد (0/01>p). در آزمون ماز به علاوه ای شکل مرتفع، گروه استرس کاهش معنی داری را در درصد زمان ماندن در بازوی باز در مقایسه با گروه شاهد نشان داد (0/05>p). مطالعه حاضر با قرار دادن موش های نر در معرض استرس غیر قابل پیش بینی به مدت 6 روز بیان داشت که احتمالا به دلیل کارآمد واقع شدن استراتژی های القاء استرس به کار گرفته شده، دستیابی به مکان سکوی پنهان در ماز آبی موریس در مدت زمان و مسافت بیش تری صورت گرفته است.

    کلیدواژگان: استرس مزمن غیر قابل پیش بینی، حافظه، ماز آبی موریس، موش صحرایی
  • فرهاد حسینی طایفه، منا ایزدیان*، سید قاسم قربان زاده زعفرانی، صابر قاسمی، لیلا جولایی، الهام ابراهیمی صفحات 187-198
    تالاب های حوضه بختگان شامل  کمجان، طشک و بختگان ازجمله مهم ترین زیستگاه های آبی درون سرزمینی پرندگان آبزی (آبزی و کنار آبزی) ایران هستند که در سال های اخیر به دلیل کاهش شدید تراز آبی و تغییرات زیستگاهی از کمیت و کیفیت آن ها برای پرندگان کاسته شده است. در این پژوهش روند تغییرات تنوع زیستی پرندگان آبزی تالاب های بختگان براساس مقادیر شاخص های تنوع گونه ای (شانون-وینر و سیمپسون)، غنا (مارگالف و منهینیک) و یکنواختی گونه ای (پیلو و سیمپسون E) با استفاده از نرم افزار SDR-IV طی دوره زمانی 31 ساله (1396-1366) شامل دو بازه زمانی ده ساله (1396-1387 و 1386-1377) و یک بازه زمانی 11 ساله (1396-1366) تشریح شده است. هم چنین مساحت سطح آبگیر تالاب ها در فصل مهاجرت پرندگان طی ماه های دی و بهمن هر سال با استفاده از تصاویر ماهواره LANDSAT  محاسبه شد. مقایسه مقادیر شاخص های تنوع با استفاده از آزمون تحلیل واریانس یک طرفه در سه بازه زمانی نشان داد که تفاوت معنی داری بین شاخص های تنوع گونه ای و شاخص غنای گونه ای پیلو در سه دهه مورد بررسی وجود ندارد (0/05<p)(2/123 پیلو، 0/995 سیمپسون، 0/082 شانون = 28,2 F). کم ترین مقادیر شاخص مارگالف در بازه زمانی 1396-1387 بوده شده و تفاوت معنی داری با دهه قبل داشته است ولی با بازه زمانی 1376-1366 تفاوت معنی داری نداشته است. بیش ترین مقادیر شاخص غنای گونه ای منهنیک و سیمپسون  E در بازه زمانی 1396-1387 بوده و تفاوت معنی داری با دهه های گذشته داشته است (0/05>p). مساحت سطح آبگیر تالاب در دهه 60 و 70 شمسی بیش ترین و در سال 1379 و در دهه اخیر کم ترین سطح را شاهد بوده است. به نظر می رسد نوسان تراز آبی و کاهش شدید پهنه های آبگیر تالاب های حوضه بختگان مهم ترین عامل تغییرات مقادیر شاخص های تنوع زیستی پرندگان آبزی تالاب ها بوده است. تامین حق آبه بوم شناختی، اجرای برنامه های مدیریت جامع تالاب و استقرار نظام مدیریت یک پارچه بوم سازگانی، از مهم ترین راهبردهای احیاء تنوع زیستی پرندگان آبزی تالاب های مورد مطالعه هستند.
    کلیدواژگان: تنوع زیستی، پرندگان آبزی، تنوع گونه ای، غنای گونه ای، یکنواختی گونه ای، تالاب بختگان
  • زهرا باهنر، عیسی سلگی* صفحات 199-208
    استفاده از پرندگان، به ویژه گونه های مقیم به عنوان پایشگر آلودگی فلزات سنگین ابزاری سودمند است زیرا زیست شناسی پرندگان به خوبی شناخته شده است، به علاوه برخی از آن ها از سطوح غذایی بالاتری در اکوسیستم ها تغذیه می  کنند. بنابراین می توانند اطلاعاتی در مورد وسعت آلودگی در تمام شبکه غذایی فراهم آورند. این مطالعه در سال 1397 به منظور بررسی توزیع و غلظت فلزات سنگین (سرب، آهن، روی، مس، منگنز) در بافت پر گونه گنجشک خانگی در شهر دزفول انجام شد. تعداد 60 قطعه گنجشک خانگی از منطقه شهری و 10 قطعه از منطقه روستایی شهر دزفول به طور تصادفی در فصل بهار به کمک بومیان محلی جمع آوری شدند. ویژگی های زیست سنجی از قبیل طول بدن، طول بال، وزن و جنسیت نیز مورد بررسی قرار گرفت. از روش هضم اسیدی جهت آماده سازی نمونه های پر استفاده شد. نتایج به دست آمده با استفاده از نرم افزار SPSS مورد آنالیز قرار گرفت. انباشت فلزات سنگین در مناطق شهری و روستایی در بافت پر به ترتیب به صورت Fe > Zn > Mn >Pb > Cu به دست آمد. براساس نتایج به دست آمده میانگین فلزات آهن، مس، روی و منگنز در مناطق شهری به ترتیب 1061/74، 1/95، 123/74 و 32/41 میلی گرم بر کیلوگرم و 2/69 میکروگرم بر کیلوگرم برای سرب به دست آمدند. هم چنین نتایج میانگین غلظت فلزات سنگین آهن، مس، روی و منگنز در بافت پر گنجشک خانگی مناطق روستایی نیز به ترتیب 900/60، 1/62، 100/04، 23/80 میلی گرم بر کیلوگرم و 2/75 میکروگرم بر کیلوگرم برای سرب به دست آمد. هم چنینن مقایسه میانگین فلزات سنگین حاکی از وجود اختلاف معنی ‎داری در سطح 0/05 فلز روی و منگنز بین مناطق روستایی و شهری در بافت پر بود.
    کلیدواژگان: فلزات سنگین، دزفول، گنجشک خانگی، تجمع زیستی
  • جلال عبودی، بهمن شمس اسفند آباد*، نورالله عبدی، عباس احمدی، حمید ترنج زر صفحات 209-216

    در ایران در رابطه با پرندگان مهاجر به خصوص قمری معمولی و جوجه آوری آن مطالعات کمی صورت گرفته است . این مطالعه با هدف بررسی تاثیر تغییر کاربری اراضی بر جوجه آوری قمری معمولی در پارک ملی دز و کرخه انجام گرفت . پرند ه مورد مطالعه قمری معمولی بود . با توجه به وسعت مناطق و میزان دسترسی به آشیانه ها ، مناطق به قسمت های مختلفی تقسیم شده و برحسب اهمیت موضوع در هر منطقه با توجه به اطلاعاتی که از پیش در مورد منطقه تهیه شده بود ، انتخاب شد . نتایج به دست آمده از این مطالعه کاهش 75 درصد تعداد جوجه ها و 15 درصد موفقیت پرواز در محدوده داخل فنس و در محدوده خارج فنس کاهش 83 درصدی تعداد جوجه ها در کل منطقه و 18/5 درصدی موفقیت کل پرواز جوجه ها را در سال 98 نسبت به سال 91 نشان می داد . هم چنین نتایج به دست آمده از این مطالعه نشان داد که میان موفقیت جوجه ها درون و خارج فنس اختلاف معنی داری وجود دارد و میزان موفقیت جوجه ها در درون فنس به علت شرایط محافظت شده در هر دو سال 91 و 98 بیش تر می باشد .

    کلیدواژگان: کاربری اراضی، جوجه آوری پرندگان، قمری معمولی، پارک ملی دز، کرخه
  • حامد زارعی*، نیما فاریابی صفحات 217-224
    کوکسیدیوز یکی از مهم ترین بیماری های انگلی تک یاخته ای در طیور گوشتی است. محل زندگی انگل آیمریا تنلا در سلول های پوششی دیواره غدد لیبرکون روده کوچک است. هدف از تحقیق حاضر بررسی اثر محافظتی پودر سیر بر مورفولوژی پرزهای دیودنوم، ژژنوم و ایلیوم در روده باریک جوجه های گوشتی مبتلا به آیمریا تنلا است. بدین منظور تعداد 90 قطعه جوجه گوشتی یک روزه خریداری و به 3 گروه 30 قطعه ای در سه تکرار تقسیم گردیدند: گروه سالم: دریافت کننده جیره پایه در کل دوره آزمایش. گروه کنترل بیمار: دریافت کننده جیره پایه+0/25 میلی لیتر از سوسپانسیون حاوی 30000 عدد اووسیت ایمریا تنلا از چهارده روزگی (تلقیح دهانی). گروه درمان: دریافت کننده جیره پایه+0/25 میلی لیتر از سوسپانسیون حاوی 30000 عدد اووسیت ایمریا تنلا از چهارده روزگی (تلقیح دهانی) + پودر سیر به میزان 1% به جیره غذایی از ابتدای دوره   پرورش. در روزهای 28 و 49، از هر گروه (3 جوجه از هر تکرار) به طور تصادفی انتخاب گردیدند. نمونه ها پس از توزین به روش سرویکال کشته و طول قسمت های مختلف روده کوچک (ایلیوم، ژژنوم و ایلیوم) آن ها اندازه گیری شد. نتایج نشان دادند تیمار پودر سیر ارتفاع، عرض و مساحت پرزهای دیودنوم، ژژنوم و ایلیوم و هم چنین عمق غده لیبرکون را نسبت به گروه کنترل بیمار به طور معنی داری افزایش داد که این افزایش در روزهای 28 و 49 مشاهده شد. بنابراین، پودر سیر بر مورفولوژی پرزهای روده کوچک اثر کرده و ابعاد پرزهای روده را در جوجه های گوشتی مبتلا به کوکسیدیوز بهبود بخشیده و محافظت کرده است.
    کلیدواژگان: پودر سیر، کوکسیدیوز، پرزهای روده باریک، مورفولوژی
  • سجاد عباسی، جعفر فخرایی*، حسین منصوری یاراحمدی، شهاب خاقانی صفحات 225-230
    این مطالعه به منظور بررسی اثرات منابع مختلف چربی بر عملکرد تولیدی، سیستم ایمنی و میکروفلورای دستگاه گوارش در مرغ های تخم گذار تجاری انجام شد. در این مطالعه، 140 قطعه مرغ تخم گذار تجاری سویه ال اس ال با سنن 35 هفتگی ، در 7 گروه با 5 تکرار برای 12 هفته مورد استفاده قرار گرفتند. عملکرد تولیدی، ایمنی هومورال و میکروفلورای روده بررسی شدند. نتایج نشان داد که سطوح مختلف منابع چربی به شکل معنی  داری تولید تخم مرغ و توده تخم مرغ را افزایش داد ولی میزان ضریب تبدیل خوراک مصرفی را کاهش داد (0/05>p). سطوح مختلف منابع چربی توانست به شکل معنی داری پاسخ های ایمنی را در مرغ های تخم گذار افزایش دهد. تیتر آنتی بادی در پاسخ به SRBC در 28 روزگی در گروه های اسیدچرب سویا و روغن کیلکا در مقایسه با گروه روغن سویا و شاهد بیش تر بود (0/05>p). نتایج هم چنین نشان داد که افزودن سطوح مختلف روغن های مختلف به جیره، جمعیت سالمونلا، اشرشیای کولای و کولی فرم ها را به شکل معنی داری در مقایسه با گروه شاهد کاهش داد (0/05>p). در مجموع می توان بیان نمود که منابع مختلف چربی خصوصا روغن ماهی می توانند پاسخ های ایمنی، عملکرد و جمعیت میکروبی روده را در مرغ های تخم گذار بهبود بخشد.
    کلیدواژگان: جمعیت میکروبی، روغن ماهی، سیستم ایمنی، عملکرد، مرغ های تخم گذار
  • زهرا مومنی زاده، شهریار مقصودلو*، جواد بیات کوهسار، فرزاد قنبری صفحات 231-244
    آزمایشی به منظور بررسی اثر مکمل گلیسرید های اسیدبوتیریک در دان و پروبیوتیک های تجاری در آب آشامیدنی بر عملکرد و خصوصیات لاشه جوجه های گوشتی انجام شد. این آزمایش توسط 240 قطعه جوجه راس 308 به صورت آزمایش فاکتوریل 4×2 با دو سطح از گلیسرید های اسیدبوتیریک (0 و 0/2 درصد) در دان پلت شده و چهار پروبیوتیک مختلف (0، 0/012 درصد آکوابلند، 0/012 درصد پری مالاک و 0/5 درصد ماست ترش) در آب آشامیدنی یعنی 8 تیمار آزمایشی و 3 تکرار 10 قطعه ای جوجه در قالب طرح کاملا تصادفی صورت پذیرفت. استفاده از مکمل گلیسرید های اسیدبوتیریک تاثیر معنی داری بر عملکرد تولیدی و بازده لاشه قابل مصرف، راندمان سینه، راندمان ران و چربی شکمی و شاخص تولید جوجه های گوشتی نداشت (0/05<p). استفاده از پروبیوتیک های مختلف نیز بر مصرف خوراک، وزن بدن، ضریب تبدیل غذایی و شاخص تولید جوجه های گوشتی تاثیر معنی داری نداشت (0/05<p)، ولی این اثر بر بازده لاشه قابل مصرف معنی دار بود (0/05>p) به طوری که استفاده از پروبیوتیک پری مالاک و ماست ترش باعث افزایش بازده لاشه قابل مصرف شد. اثرات متقابل گلیسرید های اسیدبوتیریک در دان پلت شده و پروبیوتیک های مختلف در آب آشامیدنی بر عملکرد تولیدی، شاخص تولید و خصوصیات لاشه جوجه های گوشتی معنی دار نبود (0/05<p). به   طور کلی افزودن برخی مکمل های پروبیوتیکی (پری مالاک و ماست ترش) در آب آشامیدنی بر روی  برخی خصوصیات لاشه جوجه های گوشتی تاثیر مثبت داشت، مکمل گلیسرید های اسیدبوتیریک در دان تاثیر معنی داری بر عملکرد و خصوصیات لاشه جوجه های گوشتی نداشت. استفاده از مکمل گلیسرید های اسیدبوتیریک در دان پلت و پروبیوتیک های مختلف در آب آشامیدنی تاثیر معنی داری بر تعداد جمعیت میکروبی جوجه های گوشتی نداشت (0/05<p).
    کلیدواژگان: پروبیوتیک، گلیسرید های اسید بوتیریک، جوجه های گوشتی، خصوصیات لاشه، عملکرد تولیدی
  • سعید تقی پور، رضا وکیلی* صفحات 245-250
    در تحقیق حاضر اثرات نانوذرات نقره بر خصوصیات کمی و کیفی اسپرم در بلدرچین ژاپنی بررسی گردید. اسپرم در سوسپانسیون حاوی غلظت های 0، 0/75، 0/125 و 0/250 قسمت در میلیون نانوذرات نقره رقیق شد. زنده مانی با استفاده از رنگ آمیزی ایوزین-نیگروزین تعیین شد. سلامت آکروزوم اسپرم بعد از 40 دقیقه تیمار با نانوذرات نقره در دمای 39 درجه سانتی گراد با محلول فرمالین- سیترات ارزیابی شدند. غظت اسپرم، جنبایی و جنبایی پیش رونده اسپرم اندازه گیری گردیدند. افزودن نانوذرات نقره به منی بلدرچین در سطوح 0/125 و 0/250 قسمت در میلیون درصد جنبایی و جنبایی پیش رونده اسپرم را به طور معنی داری کاهش داد. زنده مانی اسپرم در سطح  0/125 قسمت در میلیون کاهش یافت (0/01>p). سلامت آکروزوم در تیمار 0/125 نانوذرات نقره کاهش یافت (0/05>p). در تیمارهای حاوی 0/125 و 0/250 قسمت در میلیون، درصد اسپرم با آکروزوم سا لم (0/05>p) در مقایسه با شاهد کاهش معنی داری یافت (0/05>p). ممکن است نانوذرات قادر به تخریب غشای آکروزومی باشند. نتایج این تحقیق نشان می دهد که نانوذرات نقره با تاثیر بر عملکرد اسپرم ممکن است اثرات سمی روی اسپرم داشته باشند و سبب مرگ اسپرم شوند.
    کلیدواژگان: نانوتکنولوژی، نانوذرات نقره، اسپرم، بلدرچین ژاپنی
  • سید احسان حیدری، محمدحسن شاه حسینی*، هادی میراحمدی، پرگل قوام مصطفوی، سید محمدرضا فاطمی صفحات 251-260

    در گذشته از صفات مورفولوژیکی برای طبقه بندی موجودات استفاده می کردند، اما امروزه استفاده از نشانگرهای مولکولی به دلیل مزیت هایی که دارد مورد توجه قرار گرفته است. نشانگرهای میتوکندریایی یکی از بهترین گزینه ها در بررسی روابط فیلوژنتیک است. در این مطالعه 10 نمونه از لاک پشت دریایی سبز از سه منطقه چابهار 4 نمونه، گواتر 3 نمونه و کنارک  3 نمونه در استان سیستان و بلوچستان جمع آوری شد. پس از استخراج DNA با استفاده از کیت استخراج و هم چنین روش استخراج استات آمونیوم، نمونه ها از قطعه ژنی mtDNA و COI توالی یابی شدند. توالی ها به کمک نرم افزارهای MEGA، Bioedit و Arlequin بررسی شدند. نتایج نشان داد که براساس آنالیز فیلوژنتیکی جمعیت مورد مطالعه، نمونه ها در سه جمعیت قرار گرفتند. میانگین کلی فاصله در میان جمعیت براساس P-distance برابر با 0/18 بود. نتایج کلاستال دابلیو نشان داد که بیش  ترین تفاوت میان توالی ها مربوط به ابتدا و انتهای توالی است. میزان تنوع هاپلوییدی صفر بود. هم چنین تعداد محل های پلی مورفیک برابر با صفر بود که نشان می دهد تفاوت به اندازه ای نبوده که اشتقاق گونه انجام شود. هیچ نوترکیبی در توالی ها رخ نداده که با ماهیت ناحیه مورد بررسی هم خوانی داشته باشد. نتایج حاصل از این مطالعه را می توان در بررسی تنوع ژنتیکی لاک پشت های سبز دریایی در شرایط متفاوت جغرافیایی مورد استفاده قرار داد. هم چنین در مدیریت جمعیت این گونه، جلوگیری از انقراض آن و در تهیه یک بانک ژنی مناسب برای شناسایی این گونه به کمک تکنیک های مولکولی به ویژه در مواردی که فقط تخم یا بافت این گونه موجود است نیز می تواند یک راهکار مناسب باشد.

    کلیدواژگان: ژنتیک جمعیت، فیلوژنی، لاک پشت دریایی، دریای عمان
  • اشرف جزایری*، طیبه محمدی، سمیه بیات صفحات 261-270
    وزغ سبز (Bufotes variabilis) به علت تحمل اکولوژیکی زیاد موفق ترین گونه از خانواده Bufonidae است که در سرتاسر ایران پراکنش دارد. در این مطالعه جمعیت  های این گونه در نواحی شمالی و جنوبی استان خوزستان با تاکید بر تفاوت های اقلیمی و ارتفاع از سطح دریا مورد مطالعه بیوسیستماتیکی قرار گرفت . نتایج نشان داد که: نسبت جنسی در شمال استان به نفع ماده ها و در جنوب به نفع نرها بود، مقایسه ریخت سنجی صفات شاخص به ویژه از نظر وزن و طول کل بدن تفاوت معنی داری را بین دو جمعیت نشان داد. نتایج آنالیز واریانس چند متغیره وجود دو ریختی جنسی را در جمعیت گونه ای هر دو ناحیه تایید کرد. جدایی جمعیتی بین جمعیت های شمالی و جنوبی در هر دو جنس تایید گردید. جمعیت ماده ها در ایستگاه های شوش و شاوور کاملا مجزا اما در ایستگاه های شادگان و خرمشهر کاملا روی هم افتاده بودند. در جمعیت نرها ایستگاه های حمیدیه و شادگان کم ترین شباهت و ایستگاه های شاوور و شادگان و خرمشهر بیش ترین شباهت را داشتند. عدد کروموزومی گونه در هر دو ناحیه به صورت دیپلویید 2n=22 بود و هیچ موردی از پلی پلوییدی مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: بیوسیستماتیک جانوری، جغرافیای جانوری، دوزیستان بی دم، وزغ سبز
  • مهری محمدی، سمیه ویسی، وحید اکملی* صفحات 271-278
    همنوع خواری (کانیبالیسم) نوعی رفتار تهاجمی است که در آن موجود زنده تمام یا بخشی از بدن هم گونه خویش را می خورد. در دوزیستان همنوع خواری با تغذیه از تخم یا لاروهای هم گونه خود صورت می گیرد. افزایش درجه حرارت حاصل از گرمایش جهانی می تواند با تاثیر بر میزان برهم کنش درون گونه ای و تشدید نوسانات سطح آب و تغییر در تراکم، نرخ همنوع خواری را با ضریب بالایی در جمعیت های دوزیستان تغییر دهد. در این مطالعه به منظور بررسی همنوع خواری، اثرات مستقل و تعاملی سه فاکتور دما (بالا و پایین)، نوسانات سطح آب (سطح آب بالا، پایین و کاهشی) و تراکم (کم و زیاد) در لاروهای قورباغه سبز لوانت، Pelophylax bedriagae به مدت 10 ماه مورد بررسی قرار گرفت. با بررسی اثر مستقل فاکتورها، بیش ترین میزان همنوع خواری در تیمار دما بالا (56/66 %)، سطح آب پایین (47/50 %) و تراکم کم (53/33 %) ثبت شد. با بررسی اثر تعاملی، بیش ترین درصد همنوع خواری (شامل جراحت و خورده شدن کامل نمونه) در تیمار دمای بالا/ سطح آب کاهشی/ تراکم کم با میزان 90 % ثبت گردید. در مقابل کم ترین درصد همنوع خواری به طور مشترک در دو تیمار دمای پایین/ سطح آب کاهشی/ تراکم کم و دمای پایین/ سطح آب بالا/ تراکم کم با میزان 20 % ثبت شد. نتایج این مطالعه نشان داد دو فاکتور حرارت و تراکم به طور مستقل، تاثیر معنی داری بر همنوع خواری دارند اما این تاثیر برای نوسانات سطح آب معنی دار نمی باشد. هم چنین تعامل سه فاکتور دما، سطح آب و تراکم تاثیر معنی داری بر میزان همنوع خواری نشان داد.
    کلیدواژگان: تغییرات اقلیمی، نوسانات سطح آب، تراکم، همنوع خواری، دوزیستان بی دم
  • فاطمه محمودی*، سکینه علیجان پور، حجت الله جعفریان، عیسی جرجانی، سید مصطفی عقیلی نژاد صفحات 279-284
    ماهی کفال طلایی (Liza aurata) از گونه های با ارزش زیستی و حساس دریای خزر می باشد. با توجه به امکان صید ماهیان استخوانی دریای خزر تنها در شش ماه دوم هر سال، تحقیق حاضر از پاییز تا زمستان 1394 در دریای خزر (میان قلعه) و خلیج گرگان جهت بررسی تاثیر فصل و محل زیست بر شاخص های خون شناسی و بیوشیمیایی سرم ماهی کفال طلایی صورت گرفت. تعداد 30 قطعه ماهی کفال طلایی که در هر دو فصل به   صورت تصادفی از دریای خزر و خلیج گرگان با تور پره صید شدند، مورد مطالعه قرار گرفت. مطالعه خونی به دو بخش مطالعات سرم خونی (آنزیم های کبدی، کورتیزول، گلوکز و پروتئین) و مطالعه شاخص های خون شناسی (سلول های خونی و افتراقی) تقسیم شد. بررسی نتایج شاخص های آنزیمی نشان داد که مقدار تمامی شاخص ها در فصل پاییز دریا بالاترین میزان و زمستان خلیج پایین ترین میزان را داشت که حاکی از تاثیر بیش تر فصل بر محل نمونه برداری بوده است. بررسی نتایج شاخص های خون شناسی، ایمنی و بیوشیمایی سرم نشان داد که این شاخص ها روند یکسانی نداشته و از یک خصوصیت واحد تبعیت نمی کنند و هر شاخص در شرایط محیطی و فصول مختلف پاسخ های متفاوتی نشان می دهند. در مجموع نتایج این تحقیق نشان داد که شاخص های خونی و سرمی ماهی کفال در شرایط محیطی و زمانی مختلف پاسخ های متفاوتی نشان داده و از این بین پارامترها، شاخص  های آنزیمی روند معنی داری نشان داده و می توانند بیومارکرهای مناسبی محسوب شوند.
    کلیدواژگان: دریای خزر، ماهی کفال طلایی، بیومارکر، خون شناسی
  • نسیمه قاسمی رضوانی، محسن صفائی*، فرشته سراجی صفحات 285-292
    این مطالعه به منظورتعیین رژیم غذایی ماهی Cyprinion watsoni در آبشار مارم استان هرمزگان به مدت 16 ماه از خرداد ماه 1396 تا شهریور ماه 1397 انجام شد. نمونه برداری با تورهای دستی انجام شد. در مجموع 392 نمونه از ماهی  C. watsoni انتخاب و پس از کالبد شکافی نوع رژیم غذایی، درصد فراوانی اقلام غذایی و ترجیح غذایی (FP) این گونه مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج حاصل نشان داد که این ماهی گیاه خوار می باشد، به طوری که میزان تغذیه گیاهی آن ها 98/8 درصد بود. نتایج حاصل از درصد فراوانی اقلام غذایی مشخص گردید عمده گروه   های غذایی تشکیل شده درماهی C. watsoni به ترتیب دیاتومه ها (Bacillariophyta) با 92/67 درصد، جلبک های سبزآبی (Cyanophyta) با 5/34 درصد، جلبک زرد طلایی (Chrysophyta) با 0/28 درصد، جلبک سبز (Chlorphyta) با 0/29 درصد و در میان گروه های جانوری سخت پوستان (Crustacea) با 0/04 درصد، نرم تنان (Mollusca) با 0/04 درصد و فرامینیفرا (Foraminofera) با 0/01 درصد را به خود اختصاص داده بودند. هم چنین گروه مواد غذایی ناشناخته نیز  1 درصد را شامل می شدند. نتایج حاصل از شاخص ترجیح غذایی نشان داد که دیاتومه ها به عنوان غذای اصلی و اقلام غذایی شامل جلبک های سبزآبی، جلبک سبز، جلبک زرد طلایی، سخت پوستان، نرم تنان و فرامینیفرا به عنوان غذای تصادفی در رژیم غذایی این ماهی بودند.
    کلیدواژگان: رژیم غذایی، هرمزگان، Cyprinion watsoni
  • زهرا سماوات، مهدی شمسایی مهرجان*، شهلا جمیلی، مهدی سلطانی، سید پژمان حسینی شکرآبی صفحات 293-298
    در این مطالعه تاثیر عصاره آبی-الکلی پوست گریپ فروت (Citrus paradisi) بر عملکرد رشد و برخی پارامترهای آنتی اکسیدانی پلاسمای خون بچه ماهی سفید دریای خزر (Rutilus kutum) مورد مطالعه قرار گرفت. بر این اساس تعداد 180 عدد ماهی با میانگین وزن اولیه 0/3±4/0 گرم به مدت 56 روز با رژیم های غذایی حاوی میزان 0، 6/25، 12/5 و 25 میلی گرم عصاره آبی-الکلی پوست گریپ فروت در کیلوگرم خوراک تغذیه شدند. بیش ترین مقدار افزایش وزن بدن (10/18±50/6 درصد)، نرخ رشد ویژه (0/79±3/05 درصد در روز) و هم چنین کم ترین مقدار ضریب تبدیل غذایی (32/11±1/0) در ماهیان تغذیه شده با 25 میلی گرم در کیلوگرم خوراک عصاره گریپ فروت مشاهده شد (0/05>p). در پارامترهای ضریب تبدیل غذایی و درصد بقاء تفاوت معنی داری بین تیمارها دیده نشد (0/05<p).علاوه بر این، بالاترین میزان فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی گلوتاتیون پراکسیداز و کاتالاز در تیمار 25 میلی گرم در کیلوگرم GPE مشاهده شد. هم چنین سوپراکسید دسموتاز در ماهیان تغذیه شده با عصاره آبی-الکلی پوست گریپ فروت نسبت به گروه شاهد افزایش معنی داری یافت. به طورکلی، مکمل   سازی خوراک بچه ماهی سفید با عصاره آبی-الکلی پوست گریپ فروت به میزان 25 میلی گرم بر کیلوگرم خوراک، می تواند عملکرد رشد و پاسخ   های آنتی اکسیدانی را بهبود دهد.
    کلیدواژگان: فعالیت آنتی اکسیدانی، رشد، ماهی سفید دریای خزر، گریپ فروت، عصاره گیاهی
  • نیلوفر رجب زاده استادکلایه*، جاوید ایمانپورنمین، مسعود ستاری صفحات 299-306
    رابطه طول- وزن و برخی از ویژگی های زیست شناختی لای ماهی (1758 Tinca tinca (Linnaeus, در تالاب انزلی بررسی شد. تعداد 102 عدد لای ماهی از فصل بهار تا زمستان سال 1397 با استفاده از دام گوشگیر صید شد. میانگین طول کل ماهیان 1/51±15/97، حداقل 13 و حداکثر 22/5 سانتی متر بود، طول چنگالی در ماهیان دارای میانگین 1/50±15/85، حداقل 12/7 و حداکثر 22/3 سانتی  متر بود. میانگین وزن ماهیان 21/15±62/64 با حداقل 30 و حداکثر 174 گرم بود. شاخص چاقی در کل جمعیت دارای میانگین 0/18±1/49، در ماهیان نر 0/11±1/41 و در ماهیان ماده 0/20±1/55 بود، که حداقل آن در فصل پاییز و حداکثر آن در فصل بهار بود. میانگین شاخص کبدی در کل جمعیت 0/76±1/05، در ماهیان نر 0/89±1/29 و در ماهیان ماده 0/63±0/90 بود و حداقل آن در فصل بهار و حداکثر آن در فصل پاییز بود. شاخص گنادوسوماتیک در کل جمعیت دارای میانگین 4/58±5/62، در ماهیان نر 2/1±3/35 و در ماهیان ماده 5/12±7/02 بود و حداقل آن در فصل زمستان و حداکثر آن در فصل بهار بود. رابطه طول کل-وزن برای کل ماهیان به صورت W=0.025 L2.8123، جنس ماده W=0.0363 L2.6907 و برای جنس نر، W=0.0066 L3 .2724 به دست آمد. با توجه به مقدار b حاصله از رابطه طول-وزن، لای ماهی در تالاب انزلی دارای الگوی رشد ایزومتریک بوده که نشان دهنده سرعت رشد یکسان طول و وزن این ماهی است. در بررسی حاضر مقدار 1<CF به دست آمد که نشان دهنده شرایط مناسب تغذیه ای لای ماهی در تالاب انزلی می باشد.
    کلیدواژگان: رابطه طول- وزن، شاخص گنادوسوماتیک، رشد ایزومتریک، Tinca tinca، شاخص کبدی
  • مهدی رئیسی*، خداکرم کیهانی، خداداد پیرعلی صفحات 307-310
    ایکتیوفتیریازیس یا بیماری لکه سفید به وسیله تک یاخته مژه دار ایکتیوفتیریوس مولتی فیلییس در ماهیان آب شیرین ایجاد می شود. پژوهش حاضر به منظور مطالعه اثر غلظت های مختلف عصاره های سیر، شمعدانی و اسطوخدوس بر درمان آلودگی طبیعی با ایکتیوفتیریوس مولتی فیلییس انجام شد. تعداد 140 عدد سیاه ماهی (Capoeta damascina) آلوده به ایک با وزن 30/21 گرم از رودخانه سلم در شهرستان کیار استان چهارمحال و بختیاری صید و به آزمایشگاه منتقل شدند. ماهیان به صورت حمام با غلظت های 5، 10، 20 و 40 میلی گرم در لیتر عصاره های سیر، اسطوخدوس و شمعدانی در کنار گروه شاهد مجاورت داده شدند. پس از 4 ساعت، میانگین تعداد انگل در ماهیان مورد بررسی قرار گرفت. پس از فرمالین با اثر 100 درصد، بیش ترین اثر عصاره ها، در غلظت 40 میلی گرم در لیتر سیر و اسطوخدوس مشاهده شد که در مقایسه با عصاره شمعدانی و گروه شاهد تفاوت معنی داری نشان داد (p≤0.05). نتایج هم چنین حاکی از وجود ارتباط معنی دار بین تعداد انگل و غلظت عصاره در گروه های آزمون بود (p≤0.05). با توجه به یافته های این تحقیق استفاده از عصاره های گیاهی به خصوص سیر جهت کنترل انگل ایکتیوفتیریوس مولتی فیلییس توصیه می شود.
    کلیدواژگان: ایکتیوفتیریوس مولتی فیلییس، سیر، اسطوخدوس، شمعدانی، سیاه ماهی
  • سهیل ایگدری*، عطا مولودی صالح، هادی پورباقر صفحات 311-316
    در این مطالعه دوشکلی جنسی گورماهی صوفیا (Esmaeilius sophiae) در چشمه علی دامغان (حوضه دشت کویر) و رودخانه شور (حوضه دریاچه نمک) با استفاده از روش ریخت سنجی هندسی لندمارک پایه به اجرا درآمد. در مجموع تعداد 86 قطعه ساکن چشمه علی دامغان (52 قطعه) و رودخانه شور (34 قطعه) با استفاده از تور دستی نمونه برداری شدند. از سمت چپ سطح جانبی نمونه ها با استفاده از دوربین دیجیتال عکس  برداری و سپس بر روی تصاویر دو بعدی حاصل تعداد 15 نقطه لندمارک با استفاده از نرم افزار TpsDig2 قرار داده شد. داده های حاصل از شکل پس از آنالیز پروکراست، با استفاده از آنالیزهای چند متغییره ازجمله تحلیل تابع تشخیص (DFA) براساس ارزش p حاصل از T-test هتلینگ تحلیل شدند. نتایج نشان داد که تفاوت معنی داری بین شکل بدن جنس های نر و ماده در هر دو جمعیت وجود دارد (0/05>p) که شامل موقعیت فوقانی دهان، موقعیت قدامی باله سینه ای و ساقه دمی کوتاه تر در جنس نر می باشد. نتایج تغییر جایگاه استقرار به منظور کاهش رقابت غذایی را عامل ایجاد دوشکلی جنسی در این گونه را پیشنهاد می کند. مقایسه نر-نر و ماده-ماده هر دو جمعیت موجود نیز نشان داد که در هر دو جنس، افراد چشمه علی دامغان دارای عمق بدن بیش تری می باشند که یک مزیت شناگری را برایشان فراهم می کند.
    کلیدواژگان: گور ماهی کویری، دوشکلی جنسی، ریخت سنجی هندسی، تحلیل تابع تشخیصی
  • امید طبیعی، هادی پورباقر*، حامد رفیعی صفحات 317-326
    هدف از انجام این تحقیق برآورد تمایل به پرداخت ماهیگیران تفریحی برای حمایت از گونه در خطر انقراض قزل آلای خال قرمز (Salmo trutta, L. 1758) به منظور تعیین ارزش حفاظتی این گونه منحصربه فرد است. در راستای انجام این تحقیق، تعداد 428 نفر از ماهیگیران تفریحی با قلاب به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب و مورد پرسش قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه ای محقق ساخته شامل مشخصات جمعیت   شناسی و سوالات ارزیابی تمایل به پرداخت ماهیگیران تفریحی برای حمایت از گونه در خطر انقراض قزل آلای خال قرمز بود. پس از جمع آوری داده   ها، نتایج با استفاده از الگوی کیفی لوجیت و بهره گیری از روش حداکثر راست نمایی، با کاربرد نرم افزارهای SPSS نسخه 21 و اقتصادسنجی Eviews نسخه 10، تجزیه و تحلیل شدند. یافته های پژوهش نشان داد که، 79 درصد از افراد مورد مطالعه، تمایل به پرداخت مبلغی برای حمایت از گونه در خطر انقراض قزل آلای خال قرمز دارند. نتایج این تحقیق نشان داد که متوسط تمایل به پرداخت ماهانه و سالانه هر خانوار ماهیگیر تفریحی برای حمایت از گونه در خطر انقراض قزل آلای خال قرمز، به ترتیب معادل با 767749/1 و 9212989/25 ریال است. براساس نتایج این پژوهش و مدل رگرسیونی لوجیت برآورد شده، متغیرهای تحصیلات، درآمد، اشتغال، عضویت در سازمان های مردم نهاد زیست محیطی، شناخت گونه و میزان تمایل از عوامل مثبت تاثیرگذار بر میزان تمایل به پرداخت برای حمایت از گونه در خطر انقراض قزل آلای خال قرمز است.
    کلیدواژگان: ارزش گذاری مشروط، ماهیگیران تفریحی، ارزش حفاظتی، گونه در خطر انقراض، قزل آلای خال قرمز
  • مهرداد سلطانیان، حمید فغانی لنگرودی*، مجید محمدنژاد صفحات 327-334
    در سال های اخیر استفاده از محرک های ایمنی با منشاء گیاهی در پرورش آبزیان گسترش یافته است. زنجبیل دارای خواص فراونی است و اغلب به عنوان گیاه دارویی و ادویه ای مورد استفاده غذایی قرار می گیرد. در مطالعه حاضر، اثرات سطوح مختلف عصاره زنجبیل در جیره غذایی بر شاخص های رشد، بازماندگی و ترکیبات بیوشیمیایی لاشه ماهی قزل آلای رنگین کمان با میانگین وزنی 3/60±45/80 گرم در مدت 56 روز مورد بررسی قرار گرفت. 750 قطعه ماهی به صورت کاملا تصادفی در 15 مخزن استوانه ای فایبرگلاس 3000 لیتری توزیع شدند. عصاره زنجبیل در پنج سطح 0، 1، 3، 6 و10 گرم بر کیلوگرم به جیره غذایی افزوده شد و ماهیان در شرایط یکسان پرورشی به مدت 8 هفته تغذیه شدند. نتایج نشان داد که نرخ رشد ویژه، درصد افزایش وزن بدن و میانگین رشد روزانه و ضریب تبدیل غذایی در تیمار 10 گرم بر کیلوگرم اختلاف معنی داری با تیمار شاهد داشتند (0/05>p)، در حالی که از نظر بازماندگی، شاخص گنادوسوماتیک، شاخص وضعیت و ضریب کارایی پروتئین اختلاف معنی  داری را نشان ندادند (0/05<p). هم چنین، استفاده از عصاره زنجبیل در جیره غذایی تاثیری بر میزان پروتئین، چربی، خاکستر و رطوبت نداشت (0/05<p). نتایج این بررسی نشان داد که افزودن 1 درصد زنجبیل به جیره غذایی باعث بهبود شاخص های رشد در ماهی قزل آلای رنگین کمان می گردد.
    کلیدواژگان: زنجبیل، رشد، لاشه، قزل آلای رنگین کمان
  • حبیب الله گندمکار*، ابوالحسن راستیان نسب، سجاد نظری، اسماعیل کاظمی، جواد مهدوی جهان آباد صفحات 335-342

    ایجاد جمعیت ماهی تریپلویید-اینترپلویید قزل آلای رنگین کمان از طریق آمیزش ماهیان تتراپلویید ماده و دیپلویید نر روشی مناسب و اقتصادی برای عقیم سازی ماهیان می باشد. برای ایجاد ماهیان تتراپلویید از طریق شوک گرمایی، مناسب ترین دما و هم چنین زمان شوک دهی مورد بررسی قرار گرفت. 6 تیمار با سه تکرار شامل گروه شاهد (تخمک های بدون شوک گرمایی) و تخمک با قطر بیش تر از 5 میلی متر و نیز تخمک های با قطر کم تر از 5 میلی متر با مدت زمان شوک دهی های 1، 5 و 10 دقیقه بعد از زمان لقاح به ترتیب در دماهای 28، 30 و 32 درجه سانتی گراد بررسی شدند. بررسی میزان تتراپلوییدی از طریق مقایسه مقدار DNA هسته سلول های گلبول های قرمز خون ماهیان در تیمارهای مختلف با استفاده از روش فلوسایتومتری انجام گردید. در گروه های تخمکی با قطر بالای 5 میلی متر و زیر 5 میلی متر بالاترین میزان تتراپلوییدی در دمای 28 درجه سانتی   گراد به ترتیب 19/8 و 11/9 درصد ثبت شده و فاقد تفاوت معنی داری بودند (0/05>p). براساس نتایج، دماهای 28، 30 و 32 درجه سانتی گراد، در گروه های تخمکی زیر 5 میلی متر منجر به القاء تتراپلوییدی شده و در تخمک های بالای 5 میلی متر تنها دماهای 28 و 32 درجه سانتی گراد القاء تتراپلوییدی را در پی دارد. جهت القاءی تتراپلوییدی در ماهی قزل آلای رنگین کمان دمای 28 درجه سانتی گراد و زمان مناسب آغاز شوک دهی 65 درجه - ساعت پس از لقاح به مدت 7 دقیقه است.

    کلیدواژگان: تتراپلوئید، تریپلوئید اینترپلوئید، شوک گرمایی، فلوسیتومتری DNA، قزل آلای رنگین کمان
  • سمیرا سالاروند، سید امیرحسین جلالی*، نصرالله محبوبی صوفیانی، علیرضا علافچیان صفحات 343-352

    آلژینات سدیم، پلی ساکاریدی آنیونی است که امروزه به دلیل خواص تحریک ایمنی و رشد به عنوان یک پربیوتیک نوین مورد توجه قرار گرفته است. در این مطالعه تاثیر آلژینات سدیم بر شاخص های ایمنی غیراختصاصی و عملکرد رشد در ماهی قزل آلای رنگین کمان بررسی شد. بدین منظور 90 قطعه ماهی قزل آلای رنگین کمان انگشت قد با میانگین وزنی 0/3±3 گرم با جیره حاوی 2/5 گرم بر کیلوگرم آلژینات سدیم به میزان 3 درصد وزنی به مدت 45 روز تغذیه شدند. در روزهای 15 و 45 بررسی شاخص های رشد و ایمنی غیراختصاصی، مسیر فرعی کمپلمان (ACH50)، فعالیت باکتری کشی سرم و فعالیت انفجار تنفسی انجام شد. در پایان دوره تیمارها با دوز سمی ازن مواجه شدند. نتایج نشان داد ماهی های تغذیه شده با جیره حاوی آلژینات سدیم در شاخص های درصد افزایش وزن بدن، ضریب تبدیل غذایی، نرخ رشد ویژه و فاکتور وضعیت به استثنا وزن نهایی (0/05>p) در مقایسه با تیمار شاهد اختلاف معنی داری ندارند (0/05<p). در هر دو بررسی 15 و 45 روز، عملکرد مثبت آلژینات سدیم در افزایش معنی دار شاخص های لیزوزیم، مسیر فرعی کمپلمان، فعالیت انفجار تنفسی و فعالیت باکتری کشی سرم در مقایسه با تیمار شاهد مشاهده شد (0/05>p). هم چنین در زمان مواجهه با دوز سمی ازن، آلژینات سدیم موجب افزایش درصد زنده مانی نسبی در مقایسه با تیمار شاهد گردید. نتایج نشان داد، استفاده از آلژینات سدیم در جیره باعث بهبود عملکرد و تقویت سیستم ایمنی و افزایش مقاومت ماهی ها در مواجهه با مقادیر سمی ازن و در نهایت افزایش درصد زنده مانی نسبی در ماهی قزل آلای رنگین کمان انگشت قد گردید.

    کلیدواژگان: پربیوتیک، آلژینات سدیم، قزل آلای رنگین کمان، سیستم ایمنی غیراختصاصی
  • علیرضا نیسی، غلامرضا رفیعی*، حمید فرحمند، شادی رحیمی، ایوان میاکوویچ صفحات 353-358
    باکتری های تجزیه کننده آمونیاک و نیتریت می توانند منجر به افزایش کارایی سیستم مدار بسته پرورش ماهی گردند. باکتری های هتروترف تجزیه کننده آمونیاک و نیتریت در کنار گونه های اتوتروف از اهمیت زیادی برخوردارند. هدف از انجام این پژوهش، بررسی استفاده از دو سویه باکتری تجزیه کننده آمونیاک  Dyadobacter sp .(no. 68) و نیتریت Janthinobacterium sp.(no. 100) در سیستم پرورش قزل آلای رنگین کمان بود. این دو نوع باکتری با رقت  109×8cfu  (A) در میلی لیتر به میزان 1000 میلی لیتر به مخازن 400 لیتری حاوی 50 قطعه قزل آلای رنگین کمان 3/89±50/65 گرمی منتقل شدند، یک تیمار نیز به عنوان گروه شاهد (C) درنظر گرفته شد (تعداد=3). پس از 10 روز شاخص های خون شناسی و کیفی آب در سیستم پرورشی ماهی قزل آلای رنگین کمان مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد میزان غلظت آمونیاک غیریونیزه در گروه آزمایشی حاوی این دو نوع باکتری کم تر و نیتریت و نیترات در این گروه بیش تر از گروه شاهد بود. هم چنین شاخص های خون   شناسی در گروه A نسبت به شروع آزمایش، تغییرات زیادی نداشت، این درحالی بود که در گروه شاهد شاخص های خون شناسی کاهش یافت. با توجه به آزمایش های اخیر نتیجه گیری می شود می توان از باکتری Dyadobacter sp. (no. 68) و  Janthinobacterium sp. (no.100)جهت کاهش آمونیاک غیریونیزه و نیتریت در سیستم پرورش قزل آلای رنگین کمان استفاده کرد. هم چنین این سویه ها با توجه به کاهش آمونیاک غیریونیزه و نیتریت در محیط پرورشی قزل آلای رنگین کمان می تواند منجر به افزایش بازده پرورشی با بهبود کیفیت محیط پرورشی با تاثیر روی شرایط فیزیولوژیک ماهی قزل آلای رنگین کمان شوند.
    کلیدواژگان: قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss)، شاخص های خون شناسی، Dyadobacter sp. (no. 68)، آمونیاک غیریونیزه، Janthinobacterium sp. (no. 100)، نیتریت
  • سهند خیاطی شیره جینی*، محمد کاظمیان صفحات 359-370
    در مطالعه حاضر تاثیر عصاره آبی میوه زغال اخته بر پارامترهای رشد، خون شناسی و ایمنی بچه ماهیان قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) بررسی شد. پس از گذراندن یک دوره یک هفته ای جهت سازگاری با شرایط جدید، 96 عدد بچه ماهی قزل آلای رنگین کمان با میانگین وزنی 2/72±40 گرم در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تیمار آزمایشی به همراه یک گروه شاهد هرکدام با سه تکرار تقسیم شدند. بچه ماهیان 8 هفته با سطوح 25، 50 و 100 میلی گرم عصاره آبی میوه زغال اخته در 12 آکواریوم با حجم آبگیری 180 لیتر تغذیه شدند. در پایان دوره غذادهی، خونگیری از ورید ساقه دمی انجام شد. تمامی فاکتورهای رشد بین تیمارهای آزمایشی افزایش معنی داری در مقایسه با گروه شاهد داشتند و بیش ترین میزان آن ها در تیمار حاوی 100 میلی گرم عصاره ثبت گردید (0/05>p). بیش ترین تعداد گلبول های قرمز، گلبول های سفید، هماتوکریت، لنفوسیت، پروتئین کل، کورتیزول، ایمنوگلبولین کل، گلوتاتیون اس ترانسفراز، گلوتاتیون ردوکتاز، کاتالاز، سوپر اکسید دیسموتاز و گلوتاتیون پراکسیداز در تیمار 100 میلی گرم عصاره آبی میوه زغال اخته ثبت شد (0/05>p). کم ترین میزان MCV، MCH، گلوکز و مالون دی آلدهید نیز در تیمار 100 میلی گرم عصاره زغال اخته ثبت شد (0/05>p). در مجموع، به نظر می رسد عصاره میوه زغال اخته به دلیل داشتن مقادیر بالایی از ترکیبات فنولی، فلاونوییدی و آنتوسیانینی دارای خواص آنتی اکسیدانی بالایی است و توانایی زیادی در دفع رادیکال های آزاد دارد. این خواص می تواند موجب تقویت سیستم ایمنی بچه ماهیان قزل آلای رنگین کمان گردد. براساس نتایج تحقیق حاضر استفاده از 100 میلی گرم عصاره زغال اخته در هر کیلوگرم جیره غذایی بچه ماهیان قزل آلای رنگین کمان توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: زغال اخته، رشد، ایمنی، آنزیم های آنتی اکسیدانی، قزل آلای رنگین کمان
  • ماریا محسنی، سیاوش سلطانیان، امین غلامحسینی*، مصطفی اخلاقی، حسن شریفی یزدی، سعید حسین زاده صفحات 371-380
    در  این مطالعه، به منظور یافتن جایگزینی برای محرک های رشد و ایمنی شیمیایی و کاهش مصرف آنتی بیوتیک ها در صنعت آبزی پروری، اثر عصاره متانولی برگ گیاه مرزه در جیره ماهی قزل آلای رنگین کمان بر شاخص های مختلف رشد، پارامتر های خونی و بیوشیمیایی سرم مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور، 360 قطعه ماهی (با میانگین وزنی 1/7±14 گرم) تهیه و بعد از گذراندن دوره سازگاری به مدت 60 روز با جیره های آزمایشی حاوی صفر (شاهد)، 1، 2 و 3 درصد عصاره مرزه تغذیه شدند و سپس مورد بررسی قرار گرفتند. طبق نتایج، وزن نهایی ماهی ها در تیمار 2 بالاتر و ضریب تبدیل غذایی (FCR) در همه تیمارها پایین تر از گروه شاهد بود (0/05>p). تعداد گلبول های قرمز و سفید و نیز هموگلوبین و هماتوکریت در گروه شاهد به طور معنی داری (0/05>p) کم تر از سایر تیمارها بود. کم ترین میزان گلوکز و بیش ترین میزان تری گلیسیرید، کراتین و کلسترول نیز در گروه شاهد دیده شد (0/05>p). میزان آنزیم آسپارتات آمینوترانسفراز (AST) و لاکتات دهیدروژناز (LDH) به ویژه در تیمار3، بالاتر از گروه شاهد ولی میزان آنزیم آلکالین فسفاتاز (ALp) کم تر از شاهد بود (0/05>p). میزان پروتئین کل، در تیمارهای 2 و 3 و میزان فعالیت آنزیم لیزوزیم در همه گروه ها بالاتر از گروه شاهد بود (0/05>p). با توجه به نتایج به دست آمده اثرات سودمند عصاره مرزه، به ویژه در غلظت 2% بر عملکرد رشد، پاسخ های ایمنی و پارامترهای خونی ماهی قزل آلای رنگین کمان مشاهده گردید، لذا توصیه می شود پرورش دهندگان با توجه به قیمت مناسب این گیاه استفاده آن را در جیره مراکز پرورش خود لحاظ نمایند.
    کلیدواژگان: قزل آلای رنگین کمان، عصاره گیاهی، مرزه (Satureja hortensis)، رشد، پارامترهای خون شناسی
  • عرفان کریمیان*، محمد ذاکری، سید محمدوحید فارابی، مهسا حقی، پریتا کوچنین صفحات 381-394

    این تحقیق با هدف تعیین اثر احتمالی فعالیت پرورش قزل ‎آلای رنگین‎ کمان در قفس بر شاخص‎ های تنوع جوامع زیستی آب های ساحلی منطقه عباس آباد (حوضه‎ جنوبی دریای خزر) طراحی گردید. نمونه های جوامع زیستی (بزرگ بی مهرگان کفزی، فیتوپلانکتون و زیوپلانکتون) از فواصل 5، 50، 100 و 1000 متری از قفس های پرورش ماهی طی 4 دوره شامل ‎ماه های دی (قبل از پرورش) و اسفند 1393 و ‎ماه های اردیبهشت (دوره‎ پرورش) و مرداد 1394 (بعد از دوره‎ پرورش) جمع آوری شدند. در این تحقیق 9 گروه بزرگ بی مهرگان کفزی (با غالبیت رده پرتاران، Streblospio gynobranchiata وHypaniola kowalewskii) و 42 گونه‏ فیتوپلانکتون متعلق به پنج شاخه با غالبیت شاخه‏‏ Bacillariophyta شناسایی گردید. هم چنین 10 گروه از زیوپلانکتون ها نیز شناسایی شد که گونه ‎ Acartia tonsaاز راسته پاروپایان جمعیت غالب را تشکیل داد. نتایج نشان داد که پراکنش و فراوانی جوامع زیستی به ‎طور معنی دار تحت تاثیر تغییرات فصلی بود (0/05>p)، درحالی‏ که اثر فاصله از مرکز قفس روی آن ها معنی دار نبود (0/05<p) و در بیش  تر موارد تغییرات هیچ کدام از شاخص های تنوع زیستی تحت تاثیر فعالیت پرورش ماهی در قفس قرار نگرفت. به ‎نظر می رسد که فعالیت پرورش در قفس قزل ‎آلای رنگین کمان در منطقه عباس آباد، به دلیل تراکم پایین ماهی، کوتاه بودن طول دوره‎ پرورش و جریان های آبی قوی اثر قابل ملاحظه ای روی جوامع زیستی محیط اطراف قفس نداشت به طوری که، تغییرات مشاهده شده در شاخص های تنوع زیستی بیش تر با تغییرات فصلی مرتبط بود.

    کلیدواژگان: پرورش در قفس، قزل‎ آلای رنگین‎ کمان، شاخص‎ های تنوع زیستی، حوضه‎ جنوبی دریای خزر
  • زهره امیرپور، عباسعلی حاجی بگلو*، محمد سوداگر، حامد پاکنژاد صفحات 395-402
    در این تحقیق اثرات سطوح مختلف هورمون رشد بر درصد تفریخ، جذب کیسه زرده و برخی فراسنجه  های خونی در سه مرحله تخم، آلوین و بچه  ماهی قزل  آلا رنگین  کمان مورد بررسی قرار گرفت. در این آزمایش 4 تیمار با غلظت های 0 (گروه شاهد)، 0/1، 0/5 و 1 میلی  گرم بر لیتر هورمون رشد در 3 گروه که هر گروه در سه مرحله تخم، آلوین و بچه ماهی با غلظت 0/005 درصد هیپوکلریت سدیم به مدت 15 ثانیه نفوذ پذیر شده و سپس در غلظت  های ذکر شده هورمون رشد به مدت 5 دقیقه حمام داده شدند. نتایج نشان داد که درصد و طول دوره تفریخ در کلیه تیمار ها با گروه شاهد اختلاف معنی  دار نداشت (0/05<p). طول دوره جذب کیسه زرده در غلظت 0/1، در زمان کوتاه  تری نسبت به غلظت 0/5 و 1 صورت گرفت و با شاهد اختلاف معنی  دار داشت (0/05>p). بیش  ترین میزان گلبول سفید و قرمز به ترتیب در غلظت 1 و 0/1 در مرحله تخم دیده شد (0/05>p). میزان هموگلوبین نیز در غلظت 1 مرحله تخم بیش  ترین مقدار را داشت. میزان هماتوکریت در همه غلظت  های هر سه گروه (به جز درغلظت 1 مرحله بچه  ماهی) به طور معنی داری بیش تر از گروه شاهد بود (0/05>p). بیش  ترین میزان گلوکز به ترتیب در مرحله بچه ماهی، آلوین و تخم مشاهده شد. بیش ترین میزان آلبومین و پروتئین کل در غلظت 1 مرحله تخم مشاهده شد که به طور معنی داری بالاتر از سایر گروه ها در مراحل مختلف بود (0/05>p). در مجموع نتایج نشان داد که بهترین عملکرد در مرحله تخم و در غلظت 1 میلی گرم بر لیتر هورمون مشاهده شد.
    کلیدواژگان: هورمون رشد، کیسه زرده، قزل آلا رنگین کمان، پارامترهای خون شناسی، هیپوکلریت سدیم
  • خسرو رحیمی، ایمان سوری نژاد* صفحات 403-410
    در تحقیق حاضر تغییرات بیوشیمیایی و پروفایل متابولیتی بچه ماهی تاس ماهی ایرانی Acipenser persicus  که در معرض مستقیم نانوذرات کلویید نقره طی روزهای مختلف قرار گرفته بود بررسی شد. بدین منظور، تعداد 480 قطعه تاس ماهی ایرانی در وزن رهاسازی با میانگین وزن کل 0/06± 1/8 گرم در دو دوره حاد 96 ساعته و مزمن 10 روزه در معرض سه غلظت متفاوت 0/001، 0/005 و 0/01 میلی گرم در لیتر نانوذرات نقره کلوییدی به همراه تیمار شاهد آب شیرین قرار گرفتند تا تغییرات متابولیت های آبشش این ماهیان در شرایط مقابله با نانو ذرات نقره کلوییدی و با روش متابولومیکس بر پایه HNMR سنجیده شود. مقایسه تیمار 0/01 میلی گرم در لیتر نانوذرات نقره نمونه برداری شده در روز دهم با سایر تیمارها نشان داد که متابولیت گلیسین و گلوتاتیون بیش ترین میزان را داشتند (0/05˂p). استیل کولین نقش تنظیم یونی داشته و بیش ترین میزان آن در تیمار شاهد آب شیرین مشاهده شد. میزان متابولیت های گلیسین، لوسین و والین در تیمار آب شیرین نمونه برداری شده در روز دهم نسبت به دیگر تیمارها افزایش معنی دار از خود نشان داد. در نتیجه گیری کلی، متابولیت گلوتاتیون به عنوان نشانگر زیستی و عامل حساس به تغییر میزان نانوذرات نقره در بافت آبشش تاس ماهی ایرانی در مطالعه حاضر شناسایی شد.
    کلیدواژگان: HNMR، آبشش، نانو ذرات نقره، Acipenser persicus
  • داود محمد رضایی* صفحات 411-416
    تحقیق حاضر با هدف تعیین اثر افزایش اسید آمینه لایزین بر شاخص های رشد، بازماندگی و ترکیب لاشه در بچه ماهی ازون برون (Acipenser stellatus) در طی 8 هفته صورت گرفت. بدین منظور، تعداد 144 قطعه بچه  ماهی با میانگین وزن اولیه 1/3±20/01 گرم به طور تصادفی در 12 مخزن فایبرگلاس توزیع گردیدند. ماهیان دو بار در روز به میزان 4 درصد وزن بدن با جیره های غذایی حاوی سطوح مختلف اسید آمینه لایزین (1 درصد، 2 درصد، 3 درصد و جیره شاهد) تغذیه شدند. شاخص های رشد و تغذیه شامل ضریب چاقی، درصد افزایش وزن بدن، ضریب رشد ویژه، ضریب تبدیل غذایی، بازده غذایی، شاخص احشایی و میزان بازماندگی و هم چنین ترکیب لاشه بدن ارزیابی شدند. براساس نتایج حاصل، تفاوت معنی داری در پارامترهای رشد بین تیمارهای آزمایشی وجود داشت (0/05>p). بر این اساس، بیش  ترین میزان عملکرد شاخص های رشد در تیمار حاوی 2 درصد لایزین و کم ترین میزان آن در تیمار 3 درصد مشاهده گردید. میزان بقاء در کلیه تیمارها اختلاف معنی داری نشان نداد. از سوی دیگر، نتایج نشان داد افزودن لایزین در جیره سبب کاهش نسبت پروتئین و چربی در تیمار 2 درصد در مقایسه با تیمار 3 درصد می گردد. از این رو، طبق نتایج حاصله، می توان بیان کرد که افزودن اسیدآمینه لایزین به میزان 2 درصد در جیره بچه ماهی ازون برون سبب بهبود عملکرد رشد می گردد.
    کلیدواژگان: اسیدآمینه لایزین، شاخص های رشد، ترکیب لاشه، ماهی ازون برون
  • محمد همایونی*، رقیه صفری، محمدرضا ایمانپور صفحات 417-424
    در این آزمایش اثر مولتی آنزیم و بتایین به صورت مجزا و ترکیبی بر شاخص های عملکرد رشد (افزایش وزن، نرخ رشد ویژه و ضریب تبدیل غذایی) و بیان ژن هورمون (GH) در فیل ماهی (Huso huso) مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور 180 قطعه ماهی خاویاری با میانگین وزنی 0/5±19/5 گرم به مدت 8 هفته با جیره های آزمایشی حاوی سطوح مختلف 0، 1 و 1/5 درصد بتایین به صورت ترکیبی با سطوح 0، 250 و 500 میلی گرم آپسوزایم بر کیلوگرم غذا تغذیه شدند. در انتهای دوره فاکتورهای رشد بررسی و جهت مطالعه ژنتیکی، RNA از بافت مغز و کبد استخراج، سنتز cDNA با استفاده از کیت Suprime Script انجام و سنجش بیان ژن مرتبط با رشد (GH-IGF) با استفاده از Real TimePCR انجام شد. نتایج نشان داد که با افزایش میزان بتایین اختلاف معنی داری در شاخص های افزایش وزن، ضریب رشد ویژه (SGR) و ضریب تبدیل غذایی (FCR) و بیان ژن رشد در تیمارهای آزمایشی مشاهده نشد (0/05<p). اما با بالا رفتن میزان آپسوزایم از 250 به 500 میلی گرم در شرایط بدون بتایین افزایش معنی داری (0/05>p) در میزان شاخص های افزایش وزن، ضریب رشد ویژه و بیان ژن رشد مشاهده شد و هم چنین ضریب تبدیل غذایی به طور معنی داری بهبود یافت. شاخص بهترین عملکرد رشد (افزایش وزن، نرخ رشد ویژه و ضریب تبدیل غذایی) و بیان ژن رشد در تیمارهای ترکیبی (500 میلی گرم آپسوزایم و 1 و 1/5% بتایین) بود (0/05>p).
    کلیدواژگان: مولتی آنزیم آپسوزایم، جاذب بتائین، رشد، ژن رشد
  • سمیرا آزادی*، مسعود ستاری، جاوید ایمانپور نمین، شیما بخشعلی زاده صفحات 425-434
    الگوی رشد و برخی از ویژگی های زیست شناختی ماش ماهی (1785 Leuciscus aspius Linnaeus) در حوضه جنوبی دریای خزر بررسی شد. تعداد 96 قطعه ماش از سه استان، گیلان، مازندران و گلستان از پاییز 1397 تا تابستان 1398 صید شد. دامنه سنی ماهیان +1 تا +4 سال بود. بیش ترین درصد سنی مربوط به ماهیان 2 ساله (33/72 %) و کم ترین درصد مربوط به ماهیان 4 ساله (11/62 %) بود. نسبت جنسی نر به ماده 0/68 به 1 بود. دامنه طول کل 54-29، طول چنگالی 49-25 سانتی متر و وزن بدن 985-213 گرم بود. میانگین طول کل 5/57±38/91، طول چنگالی 5/23±35/06 سانتی متر و وزن بدن 87/27±639/74 گرم بود. کمینه ضریب رشد لحظه ای در سنین 1 تا 2 ساله و بیشینه آن در سنین 3 تا 4 سال بود. میانگین شاخص چاقی 0/22±0/87، شاخص هپاتوسوماتیک 0/17±0/41 و شاخص گنادوسوماتیک 0/17±0/56 بود. رابطه طول -وزن در کل جمعیت به صورت W= 0.0204 L2.7361،نر  W= 0.0189 L2.7648 و ماده W= 0.0217 L2.8867 بود. با توجه به مقدار b به دست آمده، جمعیت ماش، الگوی رشد آلومتریک منفی بود. وزن و طول ماش با یک نرخ مشابه رشد نکرده و طول با سرعت بیش تری نسبت به وزن رشد کرده و ماهی به سمت لاغر شدن رفته است. مقدار 1>CF به دست آمده نشان می دهد که این ماهی در منطقه مورد مطالعه از تغذیه مناسبی برخوردار نبوده و رشد ضعیفی دارد، که احتمالا عواملی هم چون آلودگی، تخریب رودخانه ها، کاهش منابع غذایی و صید بی رویه را می توان از علل آن دانست.
    کلیدواژگان: طول -وزن، ماش ماهی، ضریب رشد لحظه ای، شاخص هپاتوسوماتیک، شاخص گنادوسوماتیک
  • داود باذوق حسن سرایی، بابک تیزکار*، مهران آوخ، حجت احمدی صفحات 443-448
    تحقیق حاضر به منظور بررسی اثر تراکم بر شاخص  های رشد و میزان بازماندگی بچه ماهی کپور معمولی در 9 حوضچه فایبرگلاس به ابعاد 1/85×1/85×0/3 متر به حجم تقریبی یک مترمکعب آب به مدت 8 هفته انجام گرفت. دراین تحقیق تعداد 9000 قطعه بچه ماهی کپور معمولی با میانگین وزن بدن 0/1±1 گرم در قالب یک طرح کاملا تصادفی در 3 تیمار و 3 تکرار با تراکم های 500 و1000 و 1500 قطعه در مترمکعب به ترتیب در تیمارهای A، B و C ماهی دار شده و تغذیه شدند. نتایج نشان داد که تراکم ماهی بر شاخص های رشد مانند وزن نهایی، طول نهایی، نرخ رشد، نرخ رشد ویژه و نرخ بازماندگی در تیمارهای سه گانه اثرگذار بوده و تیمارها اختلاف معنی داری با یکدیگر نشان دادند (0/05>p). بیش ترین میزان نرخ رشد، ضریب رشد ویژه، نرخ بازماندگی و هم چنین کم ترین ضریب تبدیل غذایی در تیمار A مشاهده گردید. این تحقیق نشان داد که تراکم تاثیر معنی داری روی شاخص های رشد و بازماندگی بچه ماهیان پرورشی دارد به طوری که تراکم نگه داری 500 قطعه بچه ماهی کپور معمولی در یک متر مکعب آب در پرورش متراکم در حوضچه های فایبرگلاس به منظور توسعه آبزی پروری توصیه می شود.
    کلیدواژگان: تراکم، شاخص های رشد، بازماندگی، پرورش متراکم، حوضچه فایبرگلاس، کپورمعمولی
  • محمدحسین ناصری، محمدرضا ایمان پور*، ولی الله جعفری، امید صفری صفحات 449-458

    به علت ویژگی ماندگاری زیاد ترکیبات استروژنی، اغلب آن ها در موجودات آبزی تجمع زیستی می یابند. این ویژگی به صورت مستقیم و غیرمستقیم می تواند بر میزان رشد آبزیان اثرگذار باشد. هدف از این مطالعه، تعیین اثرات هورمون 17 آلفا اتینیل استرادیول بر شاخص های رشد و پارامترهای خونی فرشته ماهی آب شیرین بود. تعداد 63 قطعه از فرشته ماهیان با میانگین وزنی 0/46±4/31 گرم به طور تصادفی به 3 گروه مساوی، در سه تکرار تقسیم شدند. در غذای گروه اول هیچ گونه هورمونی استفاده نگردید ولی در گروه دوم و سوم به ترتیب 2/5 و 5 میکروگرم در کیلوگرم از هورمون EE2 با غذای ماهی ترکیب شدند. ماهیان، دو بار در روز و در حد سیری غذادهی شدند. در این آزمایش، میزان رشد ویژه (0/22 درصد در روز)، میزان وزن به دست آمده (88/4 درصد) و فاکتور وضعیت (1/76) فرشته ماهیان گروه دوم در مقایسه با گروه های دیگر به طور معنی داری (0/05>p) افزایش یافت. هم چنین تغییرات معنی داری (0/05>p) در پارامترهای خونی فرشته ماهیان تغذیه شده با سطوح مختلف هورمون 17 آلفا اتینیل استرادیول ایجاد شد. این تغییرات به طور معنی داری به صورت افزایشی، در میزان گلبول های قرمز (RBC)، گلبول   های سفید (WBC)، هموگلوبین (Hb)، هماتوکریت (Hct)، میزان حجم گلبول قرمز (MCV)، میانگین هموگلوبین گلبول قرمز (MCH) و میانگین غلظت هموگلوبین سلولی (MCHC) ماهیانی که از دو سطح 2/5 و 5 میکروگرم هورمون EE2 در کیلوگرم غذا تغذیه کرده بودند، نسبت به گروه شاهد مشاهده شدند. ارزیابی نتایج در این آزمایش نشان داد که استفاده محدود از هورمون EE2 می تواند باعث افزایش رشد در فرشته  ماهیان آب شیرین گردد.

    کلیدواژگان: 17 آلفا اتینیل استرادیول، فرشته ماهی آب شیرین، شاخص های رشد، پارامترهای خونی
  • رضا شاهی فر، رحمان پاتیمار*، هادی رییسی، محمد قلی زاده، حجت الله جعفریان صفحات 459-464
    ماهی سفید (R. kutum) یکی از ماهیان استخوانی دارای ارزش صید شیلاتی در خزر جنوبی می باشد که نقش مهمی را در چرخه اقتصادی جوامع ساحل نشین این مناطق ایفاء می کند. علی رغم اهمیت اقتصادی این گونه، ارزیابی دقیقی از تاثیر تکثیر مصنوعی و رهاسازی بچه ماهی سفید در بازسازی ذخایر این ماهی وجود ندارد. این تحقیق با هدف ارزیابی رابطه بین میزان رهاسازی و میزان صید براساس داده رهاسازی و صید انجام گردید. میزان صید این گونه طی سال های 1397-1368 دارای نوساناتی بوده اما یک روند افزایشی خطی مستقیم صید-زمان را طی سه دهه گذشته نشان م می دهد. میزان تلاش صیادی نیز طی سال های 1396-1368 دارای روند افزایشی بوده به طوری که این افزایش به طور میانگین در مقایسه با افزایش صید از مقدار بیش تری برخوردار بوده است. تحلیل نتایج شیب خط تلاش صیادی-زمان و میزان صید-زمان نشان داد که در ازای افزایش تلاش صید، میزان صید با اندکی افزایش همراه بوده است. رابطه بین میزان صید ماهی سفید و صید در واحد تلاش (CPUE) نیز نشان داد که روند افزایشی میزان صید در مقایسه با صید در واحد تلاش (CPUE) بیش تر بوده است که نشان از کاهش میزان صید در واحد تلاش به ازای تلاش صیادی مشابه بوده است. یک روند افزایشی در صید و رهاسازی بچه ماهی سفید براساس رابطه بین میزان صید (تن) و میزان رهاسازی بچه ماهی سفید (میلیون عدد در سال) مشاهد گردید. اما روند افزایشی رهاکرد بچه ماهیان موجب افزایش بیش تر صید نگردیده است. رابطه بین میزان رهاسازی ماهی سفید (میلیون قطعه) و صید در واحد تلاش نیز نشان داد که روند افزایش رهاسازی بیش تر سبب افزایش صید در واحد تلاش به همان نسبت وجود ندارد.
    کلیدواژگان: ماهی سفید، میزان صید، تلاش صیادی، رهاسازی، خزر جنوبی
  • کیوان عباسی*، عطا مولودی صالح، سهیل ایگدری، علینقی سرپناه صفحات 465-472

    در این مطالعه مقایسه خصوصیات اندازشی و شمارشی 98 نمونه ماهی گل چراغ (Garra rufa) صید شده از رودخانه های گاماسیاب، آران و دینور (حوضه کرخه) و بازفت و ارمند (حوضه کارون) به اجرا درآمد. نمونه های صید شده پس از بیهوشی و ثبیت در فرمالین بافری 10 درصد به آزمایشگاه منتقل شدند. تعداد 33 صفت اندازشی و 9 صفت شمارشی با استفاده از کولیس دیجیتال و لوپ چشمی اندازه گیری و شمارش شدند. استانداردسازی داده های اندازشی براساس نسبت طول های سر و استاندارد صورت گرفت. تفاوت بین جمعیت های مورد مطالعه از آزمون واریانس یک طرفه، گروه بندی دانکن، آنالیز تجزیه به مولفه های اصلی (PCA)، تجزیه همبستگی کانونی (CVA) و تحلیل خوشه ای (CA) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که جمعیت های مورد مطالعه در کلیه صفات اندازشی به جز پس پشتی، پیش مخرجی و طول پس چشمی و در صفات شمارشی تعداد فلس روی و پایین خط جانبی و تعداد خارهای آبششی بالا و پایین دارای تفاوت معنی داری با یکدیگر هستند (0/05>p) هم چنین نتایج همبستگی کانونی و تحلیل خوشه ای نیز گروه بندی جمعیت ها را به خوبی نشان دادند. در کل عملکرد صفات اندازشی در بیان تفاوت بین جمعیت ها بهتر از صفات شمارشی بود.

    کلیدواژگان: خصوصیات اندازشی، آزمون واریانس یک طرفه، تحلیل خوشه ای، فلس روی خط جانبی
  • طاهره عبیاوی*، رحیم پیغان، نغمه موری بختیاری، مسعود قربانپور، مینا آهنگرزاده صفحات 473-478
    بیماری باکتریایی شایع ترین مشکل عفونی ماهیان زینتی است. اکثر عفونت های باکتریایی توسط ارگانیسم های گرم منفی از جنس آیروموناس، ادواردوزیلا، فلاکسی باکتر، سودوموناس، ویبریووسیتروباکتر ایجاد می شوند. باکتری های جنس آیروموناس، بی هوازی اختیاری، گرم منفی، اکسیداز و کاتالاز مثبت هستند و در خانواده آیروموناداسه قرار داشته و به دو دسته متحرک و غیرمتحرک تقسیم می شوند. در این مطالعه در مجموع از تعداد 250 قطعه ماهی زینتی شامل مولی، گوپی، آنجل، پرت، اسکار، گلدفیش، پلاتی، دم شمشیری، فایتر جمع آوری شده از مراکز فروش ماهیان آکواریومی در سطح شهر اهواز و یا مراجعه کننده به بیمارستان دامپزشکی، مورد بررسی قرار گرفت. پس از بررسی ماهیان مشکوک به عفونت باکتریایی، نمونه برداری از زخم های پوستی، آبشش، کلیه ها  و مغز انجام و کشت باکتریایی تهیه گردید. بعد از جداسازی و خالص سازی جدایه های مشکوک به جنس آیروموناس با تست های بیوشیمیایی، با روش مولکولی (با پرایمرهای اختصاصی ژن 16s rRNA) جدایه های مشکوک به جنس آیروموناس مورد تایید قطعی قرار گرفت. نتایج تست های بیوشیمیایی و PCR نشان دهنده میزان شیوع بالای آیروموناس در ماهیان زینتی سطح شهر اهواز است به طوری که 49/4 درصد از نمونه های مشکوک کشت شده مربوط به جنس های آیروموناس بود. بنابراین لازم است اقدامات مناسب در جهت پیشگیری و کنترل عفونت های ناشی از جنس آیروموناس در ماهیان زینتی انجام گیرد.
    کلیدواژگان: آئروموناس، ماهیان زینتی، تست های بیوشیمیایی، PCR
  • ساحل پاکزاد*، عبدالعلی راهداری صفحات 479-486

    افزایش استفاده از انواع آفت کش ها از عوامل تهدید کننده سلامت اکوسیستم های طبیعی و موجودات زنده به شمار می رود. بر این اساس، از طریق آزمون های سمیت آبزیان به ویژه سخت پوست آرتمیا در اکوسیستم های آبی، غلظت کشنده و مجاز این ترکیبات تعیین می شود. در تحقیق حاضر سمیت آفت کش آبامکتین که به مقدار زیاد به عنوان حشره کش در کشاورزی و به ویژه کنه کش دامی در منطقه سیستان استفاده می شود، از طریق اثر بر بقای ناپلی 24 و 48 ساعته و بالغ  Artemia urmiana بررسی شد. در ابتدا نمونه های آزمایشی با استفاده از پروتکل 202  O.E.C.D به صورت ساکن (Static) در معرض غلظت های مختلف سم قرار داده شدند و مقادیر10LC،15LC،50LC،85LC،90LC،95LC، 99LC  پس از 24 ساعت توسط نرم افزارProbit Analysis بررسی و غلظت کشنده سم نیز تعیین شد. نتایج مقایسه حساسیت سنین مختلف، حاکی از مقاوم بودن گروه سنی 24 ساعته در مقایسه با سایر گروه ها بود. میزان سمیت حاد آبامکتین در ناپلی 24 و 48 ساعته و آرتمیای بالغ به   ترتیب 4/72، 1/15 و 0/726 میکروگرم بر لیتر به دست آمد. هم چنین نتایج این تحقیق نشان داد که سم آبامکتین در ردیف سموم با سمیت حاد قرار دارد.

    کلیدواژگان: سیستان، پروبیت، آرتمیا، 50LC
  • سید رضا سیدمرتضایی، حسین هوشمند*، مینا آهنگرزاده، مهرداد محمدی دوست، محمد افشارنسب صفحات 487-494

    در این تحقیق آسیب شناسی میگوهای تغذیه شده با جلبک گراسیلاریا کورتیکاتا  Gracilaria corticata در مقایسه با میگوهای تغذیه شده با غذای تجاری در مواجهه با ویروس لکه سفید در میگوی وانامی مورد مطالعه قرار گرفت. بدین منظور تعداد 1200 میگو عاری از عوامل بیماری زا با وزن 1/02±10 گرم جمع آوری و به چهار گروه تقسیم گردید. گروه اول (T1) فقط با جلبک گراسیلاریا کورتیکاتا با 2 گرم بر کیلوگرم غذا تغذیه شدند، گروه دوم با جلبک گراسیلاریا کورتیکاتا با 2 گرم بر کیلوگرم غذا (T2) به مدت 14 روز تغذیه و سپس با ویروس لکه سفید مواجه شدند، گروه سوم یا گروه شاهد منفی فقط با غذای تجاری تغذیه شدند (T3) و گروه چهارم یا گروه شاهد مثبت که با غذای تجاری تغذیه و بعد از 14 روز با ویروس لکه سفید مواجه شدند (T4). نمونه ها در محلول دیویدسون تثبیت گردید و پس از انجام مراحل استاندارد بافت   شناسی و رنگ آمیزی به روش هماتوکسیلین - فلوکسین ایوزین در زیر میکروسکوپ نوری مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج آسیب شناسی نشان داد در نمونه های تغذیه شده با جلبک و مواجه شده با ویروس لکه سفید و شاهد مثبت گنجیدگی های درون یاخته ای در یاخته های هپاتوپانکراس، بافت اپی   تلیوم روده، معده و آبشش مشاهده گردید. نتایج میزان بقاء نسبی نشان داد در تیمار تغذیه شده با جلبک در مواجه با ویروس نسبت به تیمار شاهد مثبت افزایش معنی داری نشان داد (0/05>p).

    کلیدواژگان: جلبک گراسیلاریا کورتیکاتا، آسیب شناسی، ویروس لکه سفید، میگو پاسفید غربی
  • محمد رحمانی* صفحات 495-500
    آلاینده های فلزی از طریق فرآیندهای مختلف طبیعی و انسان زاد به محیط های آبی و نیز جانداران آبزی وارد می شوند. فلزات نیکل، مس و آهن به   علت خاصیت تجمع زیستی و پراکنش زیاد از آلاینده های مهم محیط های آبی محسوب می شوند. از این رو در مطالعه حاضر به بررسی میزان فلزات نیکل، مس و آهن در رسوبات و میگو Macrobrachium nipponense پرداخته شد. نمونه های رسوب و میگو در سال 1390 از تالاب بین المللی آلاگل برداشت و به روش هضم اسیدی آماده سازی شدند. میزان فلزات نیکل، مس و آهن با استفاده از دستگاه جذب اتمی تعیین و با استفاده از شاخص های موجود ریسک ناشی از حضور این عناصر در رسوبات و میگو بررسی شد. میزان نیکل (2/1±94/16) و مس (67/72±14/3) در میگو M. nipponense از میزان مجاز در فرآورده های غذایی تعیین شده توسط WHO تجاوز کرد اما شاخص سیبل خطر هدف عدم وجود خطر برای مصرف کنندگان آن را نشان داد. میزان فلزات نیکل (8/01±10/26)، مس (8/12±16/4) و آهن (43/85±107/22) در رسوبات پایین تر از تعدادی از استانداردهای کیفیت رسوبات بود و هم چنین میزان شاخص های ارزیابی ریسک رسوبات نشان از آلودگی بسیار پایین رسوبات به عناصر مورد مطالعه داشت. به طورکلی مطالعه حاضر نشان داد که میزان فلزات نیکل، مس و آهن در منطقه مورد مطالعه در محدوده امنی قرار دارد و میزان آلودگی آن ها کم تر از حد خطر ساز و آلوده کننده است.
    کلیدواژگان: ارزیابی ریسک، فلزات سنگین، میگو، تالاب آلاگل
  • سعید تمدنی جهرمی*، محسن گذری، سجاد پورمظفر، میترا آرمان، عبدالرضا جهانبخشی صفحات 501-508
    وضعیت بحرانی زیستگاه و هم  چنین آلودگی های نفتی حاصل از آب توازن نفتکش ها و هم چنین پساب مزارع پرورش میگو هم اینک موجب سرعت افول و انقراض ارگانیسم های زنده شده و گونه های مهم و اقتصادی منطقه را در خطر انقراض قرار داده است. از این رو ایجاد بانک های ژنومی از موجودات زنده در راستای نگه داری نسخه هایی از ژنوم ذخایر ارزشمند ژنتیکی از آبزیان مهم می باشد. در این مطالعه به امکان ایجاد بانک ژن و شناسایی ژنتیکی 4 گونه مهم از میگوهای منطقه خلیج فارس (P.semisulcatus ،P.indicus ،P.merguiensis و P. monodon) پرداخته شد. نمونه برداری از مناطق بوشهر، جاسک، گواتر و هرمز که مهم ترین زیستگاه های گونه های مورد مطالعه می باشد به روش ترال کف در مهر ماه سال 96 انجام گرفت. استخراج DNA کل با استفاده از روش فنل - کلروفورم انجام گردید. پس از توالی یابی ژن 16 SrRNA میزان فاصله ژنتیکی بین توالی های به دست آمده سنجیده شد. نتایج نشان داد توالی هایی از دو مورفوتایپ از گونه ببری سبز متعلق به مناطق بوشهر و هرمزگان  دارای اختلاف ژنتیکی قابل ملاحظه ای در حدود 0/03 درصد بودند. این میزان اختلاف تمایز این دو مورفوتایپ را در کلادهای مورد بررسی تایید نمود. بیش ترین فاصله ژنتیکی در میان گونه های خانواده پناییده بین گونه های P. merguiensis و P. monodon به میزان 12 درصد و کم ترین فاصله ژنتیکی بین گونه های P. indicus و P. monodon به میزان 10 درصد ثبت گردید.
    کلیدواژگان: بانک ژن، 16SrRNA، میگو، خلیج فارس، فاصله ژنتیکی
  • مهران لقمانی*، زهره سلطانی، صفورا مشهدی صفحات 509-520
    مطالعه حاضر با هدف بررسی و مقایسه تجمع فلزات مس و روی و کادمیوم در رسوب، بافت عضله و پوسته خرچنگ شبح (Ocypode saratan) در دو بازه زمانی (قبل و بعد از مانسون) در دو خلیج چابهار و گواتر در سال 1398 انجام شد. تعداد 60 نمونه خرچنگ بیومتری و سنجش فلز در عضله و پوسته آن ها انجام گردید. الگوی تجمع فلزات در هر دو بافت و در هر دو دوره به صورت Zn>Cu>Cd به دست آمد. بیش ترین غلظت فلز با 4/50±99/39 مربوط به فلز روی در پیش مانسون و کم ترین غلظت هم مربوط به کادمیوم با 0/007±0/016 میکرو گرم برگرم وزن خشک در پس مانسون در عضله بوده اند. در حالت کلی، مقایسه غلظت فلزات بین دو فصل در بافت عضله، پوسته و رسوب نشان داد که غلظت فلزات در بافت عضله و پوسته در فصل پیش مانسون به طور معنی داری بیش تر از پس مانسون بود (0/05> p). به جز برای فلز مس در بافت عضله که نتایج نشان داد به میزان کمی غلظت فلز مس در عضله پس مانسون بیش تر از پیش مانسون بود. در رسوب، غلظت فلز مس و روی در فصل پس مانسون بالاتر از پیش مانسون به دست آمد (0/05>p). اما غلظت کادمیوم با تفاوت ناچیزی در پیش مانسون بالاتر از پس مانسون بود (0/05<p). هم چنین، مشخص شد که غلظت فلزات در جنگل های حرای گواتر بالاتر از چابهار بوده است (0/05>p). مقایسه غلظت فلزات در بافت عضله با استانداردهای FAO,MAFF,FDA,WHO و NHMRC نشان داد که فلز روی از سه استاندارد FAO,MAFF,FDA بالاتر بوده است. اما فلز کادمیوم پایین تر از مقادیر استاندارد به دست آمد. طبق گزارشات، فلزات مس و روی دارای مقادیر بیش از حد مجاز بودند که برای سلامت موجود و در نتیجه، زنجیره غذایی و انسان نگران کننده است و باید اقدامات لازم جهت کنترل انجام شود. برای رسوبات، استانداردهای کیفیت رسوب آمریکا و کانادا نشان داد که غلظت فلزات در رسوب مطالعه حاضر پایین تر از حد استانداردهای کیفیت رسوب می باشند. بنابراین، فلزات مورد مطالعه در رسوبات مناطق مورد مطالعه تهدیدی برای موجودات آن مناطق نیستند.
    کلیدواژگان: فلزات سنگین، خلیج چابهار، خلیج گواتر، مانسون، Ocypode saratan، خرچنگ شبح
  • زیبا مقدسی* صفحات 521-526
    Stichodactyla haddoni  یکی از حیوانات زهری خلیج فارس است و خصوصیات بیولوژیکی و سمیت آن ها ارزش زیادی درخصوص کشف عامل های با پتانسیل دارویی جدید را دارند. هدف از این مطالعه بررسی تعیین فعالیت های بیولوژیکی فراکشن های جدا شده از عصاره متانولی تانتاکل   های شقایق دریایی خلیج فارس بود. LD50 فراکشن های جدا شده از زهر S. haddoni به صورت تزریق درون رگی در موش Balb/c ثبت شد. فعالیت ادماتوژنیک فراکشن های جدا شده از زهر با تزریق به پنجه عقبی پای موش های BALB/c 20±21 گرمی در گروه های چهارتایی انجام گردید. فعالیت درمونکروتیک فراکشن های زهر بر روی پوست خرگوش نر نیوزیلند با وزن 3 کیلو گرم بررسی شد. .LD50 در فراکشن F1 38/8 میلی گرم در میلی لیتر ثبت شد. بالاترین فعالیت ادماتوژنیک فقط در 2 ساعت بعد از تزریق در مقدار 5 میلی گرم در میلی لیتر از F4 (%179/4) مشاهده شد و بعد از ده روز به 70/5 % کاهش یافت. 30 میلی گرم در میلی لیتر از فراکشن های F1، F3 و F4 ناحیه نکروز سریع بعد از 3 ساعت به ترتیب به قطر 4، 3 و 5 میلی متر ایجاد کرد. ادم ماندگار و فعالیت درمونکروتیک سریع پس از تزریق زیر پوستی زهر پدیده قابل توجه هستند. این اولین گزارش یک عامل ادماتوژنیک ماندگار و درمونکروتیک سریع زهر از شقایق دریایی  Stichodactyla haddoni خلیج فارس است. نتایج این تحقیق برای مدیریت بهتر شرایط کلینیکی و به دنبال آ ن استراتژی های درمان با ارزش خواهد بود.
    کلیدواژگان: Stichodactyla haddoni، زهر، فعالیت بیولوژیکی، HPLC، حیوانات زهری دریایی
  • عبدالرحیم بهاروند*، فاطمه بهاروند صفحات 527-532
    در این مطالعه میزان جذب مستقم نانو ذرات اکسید روی توسط دوکفه ای های M. lineatus وD. poly morpha در دوره کوتاه مدت 96 ساعتی بررسی گردید. 60 عدد دوکفه ای D.polymorpha با دامنه طولی 0/8±2/53 سانتی متر و 60 عدد M. lineatus با دامنه طولی 0/5±2/7 سانتی متر از محیط طبیعی استحصال گردید. نانو ذرات با استفاده از دستگاه التراسونیک با 400 دور در دقیقه پخش شد. جهت یک فاز شدن آب مخازن با محلول نانو ذره از دستگاه هموژنایزر با 14000 دور در دقیقه استفاده شد و تیمارها با غلظت های 0/25، 25 و 50 بخش در میلیون تهیه گردید. انباشت نانو ذرات در توده بافتی دوکفه ای با دستگاه ICp و نحوه توزیع نانو ذرات در مخازن دوکفه ای  با تست DLS سنجیده شد. نتایج مربوط بهICP  نشان داد بیش ترین میزان انباشت نانو ذرات در توده بافتی دوکفه ای ها در بالاترین غلظت مواجهه (0/05˂p) می باشد و کم ترین میزان جذب در کم ترین غلظت مواجهه به صورت معنی داری (0/05˂p) نسبت به سایر تیمارها مشاهده شد. هم چنین دوکفه   ای D. polymorpha نسبت به دوکفه ای M. lineatus در طول دوره مواجهه توان جذب بالاتری از خود نشان داد. نتایج تست DLS نشان داد که ذرات از لحاظ اندازه بین 100-10 نانومتر بوده اند که موید عدم ترسیب و هموژن بودن نانو ذرات در مخازن بوده است. هر دو گونه دوکفه   ای به عنوان شاخص های بسیار مناسبی جهت پایش اثرات نانو ذرات اکسید روی در محیط های آبی پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: Dreissena polymorpha، Maytilaster lineatus، جذب زیستی، نانوذرات اکسیدروی
  • حسن قهاری*، رضا منعم صفحات 533-544
    زنبورهای جنس Encarsia Förster (Hymenoptera: Chalcidoidea: Aphelinidae) جزو پارازیتوییدهای کارآمد طیف وسیعی از سفید بالک ها (Hemiptera: Aleyrodidae) و شپشک ها (Hemiptera: Coccoidea) در مزارع، باغات و گلخانه ها می باشند که نقش مهمی در کنترل بیولوژیک این آفات ایفاء می نمایند. در این بررسی، تنوع گونه ای این حشرات مفید در استان گیلان مورد بررسی قرار گرفت. طی نمونه برداری های انجام شده در برخی مناطق این استان براساس جمع آوری و پرورش پوره های سفید بالک ها و شپشک ها به  عنوان میزبان های مهم زنبورهای Encarsia، در مجموع یازده گونه شامل Encarsia aurantii (Howard, 1894) ، Encarsia azimi (Hayat, 1986)، Encarsia berlesei (Howard, 1906)، Encarsia citrina (Craw, 1891)، Encarsia fasciata (Malenotti, 1917)، Encarsia formosa (Gahan, 1924)، Encarsia inaron (Walker, 1839)، Encarsia lounsburyi (Berlese and Paoli, 1916)، Encarsia lutea (Masi, 1909)، Encarsia perniciosi (Tower, 1913) و Encarsia smithi (Silvestri, 1926) جمع آوری و شناسایی گردیدند. گونه E. smithi برای نخستین بار از استان گیلان گزارش می شود. در پژوهش حاضر، علاوه بر معرفی زنبورهای  Encarsia spp در استان گیلان، اطلاعاتی در رابطه با گروه تاکسونومیک، دامنه میزبانی و پراکنش هر یک از گونه ها ارایه شده است.
    کلیدواژگان: فون، پارازیتوئید، میزبان، سفید بالک ها، شپشک ها، گیلان
  • قاسم حبیبی بی بالانی* صفحات 545-550
    ازجمله اثرات پیشرفت در وسایل نقلیه بر روی منابع طبیعی ازجمله مراتع می  توان احداث مسیرهای خاکی در داخل مرتع برای اهداف متفاوت اشاره نمود. هدف این پژوهش تعیین محدوده اثر جاده بر گیاهان (فاصله اثرگذاری جاده) بر تعداد گل در هر بوته برای سه گونه Helichrysum oligocephalum، Helichrysum rubicundum و Helichrysum araxinumدر مراتع شهرستان شبستر با فواصل 15 متر بود. نتایج حاصل با طرح آماری کرت های خرد شده در قالب طرح پایه کاملا تصادفی در چهار تکرار به صورت جداگانه برای هرگونه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. در گونه Helichrysum rubicundum میانگین تعداد گل در هر بوته در فاصله 30 متری از جاده نسبت به فاصله 100 متری از جاده (شاهد) و فاصله 45 متری از جاده تفاوت معنی داری نداشت که نشان دهنده این است که فاصله اثرگذاری جاده بر روی گل دهی این گونه فاصله 15 متر می باشد. مقدار کاهش تعداد گل در هر بوته برای گونه های Helichrysum araxinumو Helichrysum oligocephalum در فاصله 30 متری از جاده نسبت به 100 متر از جاده (شاهد) به ترتیب به میزان 20/46 و 39/42 درصد بود. برای این دو گونه فاصله اثرگذاری جاده بر روی گل دهی فاصله 30 متر درنظر گرفته می  شود. این تحقیق نشان داد که میزان گل دهی این گیاهان تا فاصله 15 متر از حاشیه جاده تحت تاثیر جاده قرار می گیرند.
    کلیدواژگان: فون فاصله اثرگذاری جاده، مراتع شبستر، اکولوژی جاده، حاشیه جاده
  • سودابه عبدالباقیان، شهلا جمیلی*، آزاده منائی، علی ماشینچیان مرادی صفحات 551-556
    پوست به عنوان یکی از اندام های بدن، نقش مهمی در بسیاری از عملکردهای فیزیکی دارد. در فرآیند پیری پوست باید از تجزیه کلاژن و افزایش آنزیم های چندگانه شامل ماتریکس متالوپروتیینازها (MMPS) جلوگیری شود. جلبک Chlorella vulgaris یک جلبک دریایی می باشد و اثرات مفیدش بر پوست، آن را به یک ماده مناسب برای استفاده در محصولات ضد پیری تبدیل کرده است. در این تحقیق، تاثیرعصاره جلبک C. vulgaris و ویتامین C در تولید کلاژن نوع І و MMP-1 در سلول های فیبروبلاست پوست (Hu02) بررسی شد.عصاره گیری ازجلبک به روش ترکیبی اولتراسونیک و هیدرولیز آنزیمی انجام و عصاره حاصل در غلظت های مختلف برای تاثیر آن بر بیان ژن کلاژن های نوع І و MMP-1 بر سلول های Hu02 اثر داده شد. در ابتدا اثر سمیت سلولی آن آزمایش و با تست MTT مشخص شد که عصاره فاقد اثر سمی برای سلول های Hu02 است. هم چنین با استفاده از qPCR تایید شد که عصاره باعث افزایش بیان ژن کلاژن نوع І و کاهش بیان ژن MMP-1 در مقایسه با گروه شاهد می شود. عصاره جلبک و ویتامین C با viability یکسان (97%) برای بررسی تاثیر عصاره بر بیان ژن های مربوطه در مقایسه با ویتامین C استفاده شد. بیان ژن کلاژن نوع І در هر دو گروه جلبک و ویتامین C افزایش یافت. هم چنین بیان ژن MMP-1 در هر دو گروه عصاره جلبک  ویتامین C به طور معنی دار کم تر از گروه شاهد بود (0/05>p). این یافته ها نشان داد که عصاره جلبک C. vulgaris باعث تحریک سنتز کلاژن و مهار آنزیم MMP-1 در سلول های Hu02 می شود.
    کلیدواژگان: عصاره کلرلا، ویتامین C، کلاژن، ماتریکس متالوپروتئیناز، سلول های فیبروبلاست
  • بهاره شکوهیان قهفرخی، رقیه صفری *، محمدرضا ایمانپور، علی جافر نوده صفحات 557-560

    در این تحقیق تاثیرغلظت های تحت کشنده سولفات مس بر بیان ژن ویتلوژنین (Vtg) در جنس ماده ماهی گورخری (Danio rerio) بررسی شد. تعداد 180 قطعه بچه ماهی‌ گورخری ماده با میانگین وزنی وزنی 0/05±0/3 ‌گرم در 3 تیمار و 3 تکرار به مدت یک ماه تحت تاثیر دو غلظت تحت کشنده سولفات مس 0/02 و 0/04 میلی‌ گرم بر لیتر و تیمار شاهد قرار گرفتند. در انتهای دوره جهت مطالعات ژنتیکی از کبد نمونه‌ برداری و استخراج RNA انجام شد. برای سنتز cDNA از کیت Superscript RTase استفاده ‌شد و cDNA حاصله با استفاده از پرایمر ژن مذکور و ژن بتا اکتین به‌ عنوان ژن رفرنس در Real Time PCR استفاده شد. ارزیابی بیان ژن (Vtg) کاهش بیان این ژن را در گروه های تیمار شده با سولفات مس نسبت به گروه شاهد نشان داد. هم چنین در گروه های تیمار شده با سولفات مس 0/02 و 0/04 میلی گرم بر لیتر میزان بیان ژن به ترتیب 0/66 و 0/59 برابر گروه شاهد بود که الگوی کاهشی وابسته به غلظت را نشان می دهد. نتایج مطالعه حاضرنشان می دهد که سولفات مس می تواند اثر منفی بر رشد و تکامل سلول های جنسی در جنس ماده ماهی زبرا داشته باشد.

    کلیدواژگان: سولفات مس، بیان ژن، ویتلوژنین، ماهی گورخری
  • سید قاسم قربان زاده زعفرانی*، علی رضا ساری، تارا ابراهیمی، فرهاد حسینی طایفه، سپیده برزگر، منا ایزدیان، آریا اشجع اردلان، سید کرامت هاشمی عنا، احمدرضا کاتوزیان، جلیل بادام فیروز صفحات 561-574

    پراکنش، فراوانی و ساختار ماکروبنتوزها به عنوان ابزاری مهم در بررسی کیفیت آب در طول 9 ایستگاه در رودخانه کرج به صورت فصلی (پاییز و زمستان 1396 و بهار و تابستان 1397) تعیین گردید. نمونه برداری ماکروبنتوزها با سوربرسمپلر و مقادیر پارامترهای عمق(3±11 سانتی متر)، دمای آب (4/3±10/5 درجه سانتی گراد)، شوری (0/01±0/01 قسمت در هزار)، اکسیژن محلول (0/9±9/3 میلی گرم درلیتر)، کدورت (NTU19/6±29/1)، هدایت الکتریکی (0/1±0/19 میکروزیمنس بر متر)، پ هاش (0/2±8/5)،  TDS (0/12±0/07 گرم در لیتر) با مولتی پارامتر اندازه گیری شد. 38454 نمونه متعلق به 42 خانواده و 52 تاکسون شناسایی شد که شیرنومیده ها، خانواده غالب بودند. 9 خانواده (Baetis، Tubifex، Micrasema، Rhithrogena، Eporus، Hydropsyche، Leptophlebiidae  و  Simulium)، 83 درصد نمونه ها  را تشکیل دادند. بیش ترین تراکم (7758 عدد/مترمربع) در ایستگاه 8، درحالی که کم ترین تراکم (592 عدد/مترمربع) در ایستگاه 5 مشاهده شد. ایستگاه 7 با بالاترین میزان تنوع گونه ای شانون (2/78) و ایستگاه 8 با کم ترین میزان شانون (1/57) توصیف می شود.براساس آنالیز PCA، متغیرهای TDS، هدایت الکتریکی، شوری و پ هاش، پارامترهای موثرتر در این مطالعه بودند. براساس آنالیز خوشه، ایستگاه ها به سه گروه (گروه 1: ایستگاه 2 و 6؛ گروه 2: ایستگاه های 1، 7، 8 و 9؛ گروه 3: ایستگاه های 3، 4 و 5) تقسیم شدند. گرچه براساس شاخص شانون، ایستگاه های بالادست رودخانه بهتر ارزیابی شدند، به طورکلی وضعیت کیفی آب رودخانه، در طبقه متوسط قرار گرفت.

    کلیدواژگان: کیفیت آب، شاخص شانون، ماکروبنتوز، رودخانه کرج
  • مهلا تاجمیرریاحی، زهرا رضایی سورباقی، شهره زارع کاریزی*، معصومه مهدوی اورتاکند صفحات 575-580
    عوامل حدت گوناگونی در بیماریزایی استافیلوکوکوس اوریوس نقش دارند. پروتئین هایی که واسطه چسبندگی با سطح سلول میزبان هستند از مهم ترین عوامل در اتصال و تهاجم استافیلوکوکوس اوریوس می باشند. لذا در این مطالعه فراوانی ژن‏ های کد کننده پروتئین‏ های چسبندگی FnbA,FnbB Cna ,Efb ,Ica ,Bbp و SdrE در سویه ‏های استافیلوکوکوس اوریوس شهر اهواز مورد بررسی قرار گرفت. در این مطالعه 231 نمونه استافیلوکوکوس اوریوس از 4 بیمارستان شهر اهواز پس از انجام تست های بیوشیمیایی جداسازی شد. استخراج DNA به روش فنل-  کلروفرم برای این نمونه‏ ها صورت گرفت و فراوانی ژن ‏های cna, fnbA, fnbB,efb,ica, bbp و sdrE با استفاده از پرایمرهای اختصاصی هر ژن به روش Multiplex PCR تعیین شد. در این مطالعه از 16 srRNA به عنوان کنترل داخلی استفاده گردید. در پایان محصولاتPCR  روی ژل آکریل آمید برده شد. فراوانی ژن ‏های مورد بررسی در این مطالعه به شرح زیر بود: ژن fnbB (67/53%)، ژن fnbA (53/24%)، ژن ica (51/94%)، ژن cna (40/25%)، efb (37/66 %)،  sdrE(26/40%) و ژن bbp (11/68%). براساس این مطالعه فراوانی متغیر ژن‏ های بیماریزا در ایزوله های بالینی استافیلوکوکوس اوریوس موید این مطلب است که فاکتورهای ویرولانس باکتریایی نقش مهمی در تهاجم و بیماریزایی باکتری دارا می‏ باشد. با توجه به اهمیت استافیلوکوکوس اوریوس در ایجاد گستره وسیعی از بیماری ها و نقش ادهسین های متنوع تولید شده توسط این جرم در این رابطه، اطلاعات کامل در مورد پراکندگی وجود ادهسین های مذکور در بین سویه های جدا شده در ایران ضروری است.
    کلیدواژگان: ادهسین، Multiplex PCR، استافیلوکوکوس اورئوس
  • فاطمه عین الهی پیر*، مصطفی غفاری، رضا دهمرده بهروز صفحات 581-592

    هدف از مطالعه حاضر تعیین کیفیت پساب تصفیه  خانه فاضلاب شهرستان زابل در استان سیستان و بلوچستان براساس استانداردهای مربوطه و بررسی امکان کاربری پساب تصفیه شده در کشاورزی و آبزی پروری با استفاده از مدل CWQI بود. خصوصیات فیزیکی و شیمیایی فاضلاب ورودی و خروجی تصفیه خانه فاضلاب شهری شهرستان زابل شامل -pH, EC, COD, BOD5, TSS, TDS, TKN, NO2-, NO3-, PO43  با استفاده از روش های استاندارد آب و پساب طی سه ماه در میانه تیر، شهریور و آبان 1398 اندازه گیری شد. در ادامه، کیفیت فاضلاب با شاخص CWQI(Canadian Water Quality Index) مورد بررسی قرارگرفت. براساس مقایسه مقادیر هر یک از فاکتورهای فیزیکوشیمیایی و غلظت فلزات سنگین در پساب ورودی و خروجی تصفیه خانه، مقادیر فلزات سنگین پایین تر از سطح استاندارد بودند، درحالی که، میزان BOD5، COD و PO4-3 بالاتر از سطح استاندارد قرار داشتند. به طورکلی  الگوی غلظت ترکیبات آلی پساب به شکل NO2-< NO3-<PO4-3 به دست آمد. هم چنین براساس نتایج CWQI، بهترین کاربری برای پساب تصفیه خانه زابل در بحث کشاورزی و آبیاری (71)، دام و طیور (85) و هم چنین تفریح و تفرج (100) بوده، اما پساب تصفیه شده، جهت استفاده در آبزی  پروری (14) و آشامیدن (45) مناسب نیست.

    کلیدواژگان: پساب، CWQI، تصفیه خانه، زابل، فاضلاب
  • الهام شهری، محمدحسین صیادی اناری*، الهام یوسفی صفحات 593-603

    این تحقیق با هدف ارزیابی غلظت فلزات سنگین در آب، رسوبات سطحی و جلبک های 12 ایستگاه در سواحل دریای مکران با 3 تکرار در فصل تابستان 1399 انجام شد. فلزات سنگین به کمک دستگاه جذب اتمی ConterAA700 سنجش شدند. میانگین فلزات سنگین روی، نیکل، کروم، سرب، کادمیوم، مس و آهن در آب به ترتیب 0/135، 0/061، 0/118، 0/018، 0/018، 0/036 و 0/123 میلی گرم در لیتر و در رسوبات 36/893، 25/952، 43/815، 21/588، 0/184، 32/525 و 24/069 میلی گرم در کیلوگرم به دست آمد. نتایج نشان بین فلزات سنگین روی، نیکل، سرب، کروم، مس، کادمیوم و آهن در آب، رسوبات و جلبک ها همبستگی مثبت و معنی داری وجود داشت (0/01>p)، اما در مورد فلز ارتباط بین فلزات روی کادمیوم (0/364=r) و آهن کادمیوم (0/280=r) همبستگی ضعیف بود (0/01<p). غلظت فلزات روی، کروم، نیکل، مس، آهن، سرب و کادمیوم در رسوبات سطحی بالاتر از آب و جلبک های مورد مطالعه بود. براساس آنالیز خوشه ای فلزات سنگین مورد مطالعه در آب، رسوبات و جلبک ها به دو گروه عمده تقسیم بندی شدند. گروه اول شامل نیکل، آهن، روی، مس، سرب و کروم هستند و در گروه دوم فلز کادمیوم بود. گروه متفاوت خوشه ای نشان دهنده تفاوت در رفتار ژیوشیمیایی و منشا مختلف فلزات هستند. بنابراین فلزاتی که در یک گروه هستند دارای منشاء یکسان و طبیعی می باشند. ارزیابی ریسک سلامت نشان داد که برخی فلزات سنگین در منطقه مورد مطالعه می توانند سبب مشکلات بهداشتی و بیماری زایی در انسان شود. فاکتور انتقال فلزات سنگین به وسیله آب در جلبک ها برای فلز کروم، نیکل، سرب، کادمیوم، مس، روی و آهن بالاتر از 1 به دست آمد، اما فاکتور انتقال فلزات سنگین به وسیله رسوبات برای همه فلزات کم تر از 1 بود و در برخی موارد در دامنه 2/5-1 محاسبه شد.

    کلیدواژگان: جلبک، دریای مکران، رسوبات، فلزات سنگین
  • سیمین صالح زاده، محمد طباطبایی*، عبدالله درخشنده، حمیدرضا کربلایی حیدری صفحات 603-610

    باکتریوسین ها پپتیدهای تولید شده توسط باکتری ها می باشند که فعالیت ضدمیکروبی این پپتیدها بر علیه باکتری ها و قارچ ها شناخته شده است. به   منظور تولید مقادیر بالای باکتریوسین با استفاده از فناوری DNA نوترکیب و نیاز به خنثی کردن اثر سمی پپتید و تولید فرم محلول پروتئین می توان از برخی پپتیدها که به عنوان چاپرون ها عمل می کنند، استفاده نمود. لاتروسپورولین یک باکتریوسین 49 اسیدآمینه ای می باشد که به طور طبیعی از باکتری 9-Brevibacillus laterosporus GI ترشح می شود. در مطالعه حاضر، برای اولین بار از انتهای آمینی دمین 2SH به عنوان قطعه پپتیدی کمکی جهت تولید نوترکیب باکتریوسین لاتروسپورولین استفاده شد. در این مطالعه سازه ژنی ترکیبی به صورت پیش ساز پروتئینی حاوی دنباله هیستیدینی، انتهای آمینی دمین 2SH (2N-SH)، جایگاه برش پروتیاز انتروکیناز و در نهایت پپتید لاتروسپورولین طراحی گردید و به کمک آنالیزهای بیوانفورماتیکی اثر دمین 2N-SH بر حلالیت و سطوح آب گریز پروتئین هدف مطالعه شد. نتایج نشان داد دمین 2N-SH با دارا بودن سطوح مناسب آب گریز می تواند به عنوان یک چاپرون مناسب، مانع از مجتمع شدن و به هم ریختگی ساختاری غیرقابل برگشت باکتریوسین لاتروسپورولین گردد. به علاوه آنالیزهای انجام شده نشان داد امکان بیان پروتئین هدف با تاخوردگی مناسب در شرایط آزمایشگاهی وجود دارد. مطالعه حاضر نشان داد دمین 2N-SH می تواند به عنوان یک گزینه مناسب جهت تولید نوترکیب انواع باکتریوسین ها در باکتریاشریشیا کلی عمل نماید.

    کلیدواژگان: لاتروسپورولین، انتهای آمینی دمین 2SH، تولید نوترکیب، بیوانفورماتیک
|
  • Maryam Morovati *, Mahdeia Ebrahimi, Fatemah Bahadori Amjas Pages 1-8

    Since determining the suitability of wildlife habitats have a great importance in wildlife conservation and management programs and considering the importance of the role of hyena specie in nature Cleaning (eating dead animals) and to prevent the spread of pollution and disease, the aim of this study was to evaluate the suitability of hyena habitat in Yazd province, Bagh-e Shadi natural protected area, using maximum entropy algorithm. According to studies, variables such as altitude, slope, direction, distance from water sources, vegetation communities, distance from village, geography, soil, and hypsometry were identified as effective environmental factors in determining habitat suitability of species. Then Maxnet software was used to evaluate the habitat suitability of the hyena species with the species presence points. According to done the modeling and based on the obtained, results, according to the Jackknife test, Area under the curve for vegetation variable was higher than the other variables and It was identified as the most important variable affecting the suitability of hyena habitat. According to the table the relative contribution The obtained variables from the model, the water resource variable had the highest relative share (84.4%) and permutation importance (61.6%) and it was identified as the most important non-living parameter affecting species distribution and prediction mapping. Also the area under curve (AUC) results for the training data (0.870) showed the efficiency and predictive power of the model for the distribution of hyena species is in the highest level. Therefore, the results of this study, in addition to predicting the spatial distribution of hyena and finding new favorable areas of presence, can contribute to the management measures of conservation of this species.

    Keywords: Habitat Suitability Assessment, Maximum Entropy, hyena, Bagh-e Shadi Protected Area
  • Golnar Makhfi, MirMehrdad Mirsanjari *, Aliakbar Yalpaniyan Pages 9-16

    Habitat fragmentation is the most important dynamic process that changes the habitat pattern in landscape. Today, the greatest threat to biodiversity worldwide is the destruction of parts of the habitat. The creation of corridors for communication between landscapes of fragmented lands for animal movement is emphasized that is important to prevent biodiversity loss. In this study, the Maxent methods was used to create a habitat suitability map and The least cost path analysis was used to identify and design the corridors. Eight habitat factors were selected based on studies, as well as behavioral and ecological characteristics of the species and study area, to investigate the impact of biological and non-biological variables on Armenian wild sheep habitat. Including slope, elevation, distance from main road, distance from wolf, distance from village, distance from water sources and aspect. According to MaxEnt analysis and the results of the Jack-Knife test 4 variables of distance from wolf, altitude, distance from village and distance from water sources have the most influence or role and direction variable has the least role. Finally, according to the surveys on the maps and field studies, three output routes were selected. The first route is not suitable because of the long distance and being in the middle of the village and having less height and being close to the main roads. The second and third paths are suitable because they eventually lead to one path and can be considered as the main corridor.

    Keywords: Wild sheep, Corridor, Least Cost Method, Hamadan province
  • Shirin Mahmoodi, Afshin Alizadeh Shabani *, Mehrshad Zeinalabedini, Sohrab Ashrafi, Olyagholi Khalilipour Pages 17-24
    Species distribution model is important to protect and to manage the roe deer as an elusive and national protected herbivore species in Iran. In this study habitat modeling was carried out via Biomod2 package in R software environment using 91 presence points of the spices as well as environmental and human factors. Ensemble model of habitat suitability was prepared based on six species distribution model algorithms for a study area of 74000 km2. AUC for ensemble model was 0.97 which showed an excellent performance. Suitable habitat for roe deer covered an area about 15 percent of the studied area. Also, the results showed that altitude (29%) and land-use (29%) then, maximum temperature in the warmest month and slope variables were the most influential factors on species distribution. Also, the results indicate that anthropogenic factors were not much effective on the species presence. Roe deer prefers the denser forests since this habitat can reduce its visibility and provide sufficient cover and food for the species.
    Keywords: Roe deer, Habitat modelling, Ensemble model, Iran, Species distribution model
  • Aria Khazaee, Seyed Mahmoud Ghasempouri *, Amir Sayadshirazi Pages 25-32

    The study of museum specimens' DNA, is so important today because of the useful information it provides researchers. In addition, because of the genetic content for these samples is very fragile over time and sometimes low in their concentration, they need to more efficient methods with higher yields for optimal quantitative and qualitative extraction needed from the past. Therefore, depending on the target species or tissues, researchers often search to find a suitable way to achieve their goals by modifying and optimizing extraction protocols. In this study, by changing some parameters in the phenol chloroform method, the genetic content of 22 Caspian Seal samples containing fresh tissues and museum specimens was extracted. Also, the average of DNA concentration of fresh tissues and museum specimens according to the mean and standard error (M±SE) was 632.90±75.62 and 222.87±182.91 respectively and the mean of 260/280 wavelength ratio was closer to 1.8 nm in fresh tissue samples, then the DNA product of fresh muscle tissue samples had significantly higher concentration (P-value<0.05). The extracted DNA was amplified using two specific non-universal primers (Hg6.3 and Hg8.9) by polymerase chain reaction upon achievement to suitable temperature gradient. The results of molecular band documentation on 8% acrylamide gel indicated that all specimens, both fresh tissue and museum specimens with at least two decades, were successfully amplified. Given the ability of a successful genotype for population genetic studies, preservation of museum specimens under any circumstances is recommended.

    Keywords: DNA concentration, Museum tissue, Phenol-chloroform method, Caspian seal, Polymerase Chain Reaction
  • Seyedeh Zahra Moosavi *, MirMehrdad Mirsanjari Pages 33-40

    Protection of habitat connectivity is a major goal of the protection project, especially for large predators. Habitat patches are desirable zones with different distribution in landscape. These patches with various dimensions and sizes include high-performance segments for presence and establishment. Therefore, investigation of the identification process and changes in the patches for different species of wildlife will provide a correct and accurate picture of their distribution status. This study was conducted to investigate the distribution of habitat patches of brown bear on the landscape scale of Sefidkoh area in Lorestan province. In this regard, habitat suitability was first calculated by maximum entropy method using 10 replicates. After validation of the model using the AUC, different thresholds of logistic output were applied to continuous habitat suitability map. NP, PD, ED, LPI, LSI, SHDI and CONTAG metrics were used to evaluate the continuity. The trend of changes in different metrics showed that by decreasing and increasing the threshold value applied to the continuous map, the suitability of the values related to landscape metrics would be affected. High threshold values represent the key habitat and low threshold values give an optimistic view of the distribution of patches. The results showed that the identification of the appropriate threshold for hot spots analysis is prior to analysis of landscape metrics since this threshold depending on the purpose of the study, the number of presence points, model types, and species conditions will be of different utility.

    Keywords: Landscape metric, Zagreus forest, Threshold selection, Brown bear, Habitat Fragmentation
  • Azadeh Torabi *, Zahra Roudbari Pages 41-48
    Camel is a resistant species to drought and cold weather and produces milk and meat in harshest environmental condition. Camel population has been decreasing during last decades in Iran, and genetic studies are quite necessary for considering the conservation and productivity of this species. The aim of this study was to bioinformatics and phylogenetic analysis of mitochondrial sequence of 16sr RNA gene in Iranian camelus dromedaries and Camelus bactrianus.In the present study, the blood samples were collected from 10 Bactrian and 10 dromedary camels, and DNA was extracted; the mitochondrial 16S rRNA gene with 1512 bp was amplified using specific primers. Sequencing was performed by automated Sanger method. Then complete nucleotide sequencing of Iranian two-humped and one-humped camels was performed by Sangar automatic method and then the obtained sequences were compared with the sequences obtained from other studies. The results showed that the nucleotide similarity of 16S mitochondrial rRNA gene with the complete sequence of other camels in the World Bank of the gene was calculated to be 93.98 to 100%. Comparison of nucleotide sequence, construct of the genetic distance matrix and drawing of phylogenetic tree, the complete sequence obtained genetic distance analysis showed that Iranian one-humped camels are most similar to Arabian one-humped camels and Iranian double-humped camels are most similar to western two-humped camels. The drawing of this tree also showed that the population of Iranian camels is a monophyletic group.
    Keywords: Mitochondrial DNA, genetic diversity, 16S rRNA gene, Camel
  • Maryam Jadhaj, Siamak Yousefi Siahkalroodi *, Shohreh Zare Karizi Pages 49-56
    The Arabian horse is one of the oldest horse breeds in the world. This race has performed well in endurance races and in general athletic performance and has been instrumental in the formation of some of the world's leading races. In this case, polymorphism was investigated in two Arab (original and non-authentic) Khuzestan regions using RFLP method. For this purpose, blood samples were taken from 20 Iranian Arabian horses (the first 10 samples of the original Arabian horse and the next 10 samples of the non-native Arabian horse). DNA was extracted from blood samples and then the polymerase chain reaction was performed to amplify the myostatin gene. The PCR product is affected by the enzyme in the PCR-RFLP reaction. Samples were analyzed for genotyping. The results showed that the average heterozygosity observed was 0.477 and the expected heterozygosity average was 0.477 in the genuine Arabian horse population. The effective allele number was 1.918 in the genuine Arabian horse population and 1.934 in the non-native Arabian horse population. The highest and lowest values ​​of Shannon index in genuine Arabian horse population were 0.693 and 0.500, respectively. The present study showed that there are polymorphisms in myostatin gene loci in both populations. Polymorphisms of this gene can be used as a candidate to identify differences in the genetic potential of different Arabian horse populations.
    Keywords: Polymorphism, Myostatin Gene (MSTN), Iranian Arabian Horses, RFLP
  • Sevda Hosseinzadeh *, Arash Javanmard, Shirin Mahmoodi, Javad Ghahari, MohammadHosein Bana Bazi Pages 57-64

    in the breeding system, often one livestock is more valuable than the other the purpose of the present study was to use specific nucleotide variants between the amelogenin genes for sex determination in wild and domestic herbivores (sheep, goat, cattle and deer). For this purpose, whole blood and dung were about 59 studied animals were prepared and genomic DNA was extracted by commercial kit according to its supplementary instructions. The primers studied were selected and synthesized based on conserved regions in the phylogenetic gene sequence in the Gene Bank. The polymerase chain reaction was optimized according to existing standard protocols. The results clearly showed the existence of a bond pattern difference between males and females. The amplified band size of these identical primers varied depending on the species and the breed within each species. In some species, the electrophoretic patterns were inevitably coupled to a false band, which fortunately did not interfere with the sex determination process (Usually depending on race and age of deer is 4 (male) to 12 (female)). According to the observations obtained in this study, differences in specific nucleotide variants between Amelogenin genes can be considered as a suitable tool for pre-selection and sex identification in animal species.

    Keywords: Sex verification, Amylogenin gene, Polymerase Chain Reaction
  • Hossein Baee, Taghi Ghoorchi *, Abdolhakim Toghdory Pages 65-72
    This study was carried out to investigate the effects of different levels of date palm wastes on growth performance, nutrient digestibility, rumen and blood parameters and fiberlitic enzymes activity in fattening camels. Three male camels from Turkmen breed with an initial body weight of 335±15 kg and 24 months old were used in a rotate design for 3 periods of 21-day feeding experiment with a 14-day adaptation period and 7-days sampling. Experimental treatments included: 1) control diet (chopped Alfalfa+concentrate), 2) control diet with 10 % date palm waste and 3) control diet with 20 % date palm waste. Feed intake weighed for the last 7 days of period and faeces samples were collected for the last 3 days of period to determination of nutrient digestibility with acid insoluble ash method after drying. The results of current study showed that the experimental diets had significant effect on daily weight gain of male camels (p < 0.05). Inclusion of date palm waste in diet up to 10% increased daily weight gain (p < 0.05). There was not difference amongst treatments concerning dry matter intake and feed ratio. Date palm wastes effectively enhanced digestibility of dry matter, crude protein, neutral detergent fiber and fat (p < 0.05). Glucose, Cholesterol, High density lipoprotein (HDL), Low density lipoprotein (LDL) and Blood Urea-N (BUN) were not altered, in the male camels fed with Date palm wastes. Date palm wastes of in the diets did not significant effect on carboxy methyl-cellulase (CMM) and microcrystalline-cellulase activity in the particulate material (PM), extra cellular (EC), cellular (C) and total activity fraction, but microcrystalline-cellulase activity in the extra cellular (EC), and total activity fraction ternd to significant. There was not difference amongst treatments ruminal pH. The results showed that (DMI) and (DWG) of camels using ration 2 and nutrient digestibility of camels using ration 3 was higher than others. In conclusion, barely in fattening camels ration can be replaced at up to 20 percent without negative effects.
    Keywords: blood parameters, Camel, Cellulase activity, Date palm waste, Digestibility performance
  • Reza Neshagaran Hematabadi, Ghobad Asgari Jafarabadi *, Naser Emam Jome Kashan, Mehdi Aminafshar Pages 73-78
    111543 records of first calving test day milk production with three milking times during the years 1983 to 2016 were used for 62 herds in the Breeding Center data file. The dairy cows under study had 10 test day records. Variables from the herd-year-calving combination as random effect and herd-test-month-age combination at the time of record as fixed effects were created for each animal. Average milk yield in hot and dry climate was higher than hot and wet climate. The average traits of milk fat and milk protein percentage in hot and dry climates were higher than hot and wet climates, but somatic cell traits were higher in hot and wet climates. The phenotypic variance of milk yield was higher in hot and dry regions in all ten test day records. The phenotypic variance of milk fat percent was higher in hot and dry area on the first, second, fifth and sixth test days. The average genetic variance of milk fat percentage in hot and wet region at 9 test day records was higher than in hot and dry region. Phenotypic variance of milk protein percentage in hot and dry area was higher than in hot and wet regions in all test days. In countries where calving occurs throughout the year, mastitis is dependent to the pattern of growth of pathogens in different seasons and years. Changes in animal physiological conditions (calving and changes in breast status) increase the number of somatic cells in milk, which has a physiological effect. As a result, the interaction of genotype and environment changes the ranking of male cows in high-yield, medium-yielding and low-yielding herds. In other words, male cows that have a high corrective value in high-yielding herds may not have the expected yield in low-yielding herds.
    Keywords: Climate, Season of calving, Genetic parameters, Somatic Cells, Genetic, Environment Interaction
  • Jamil Bahrampour *, Amir Mousaie Pages 79-84
    Lawsonia inermis is one of the drought-resistant plants in the southern of Iran and contains a large number of antibiotic-like compounds and phenolic compounds such as tannins. This study was conducted to determine nutrients composition, Total phenolic and tannin contents and some fermentation parameters of Lawsonia inermis leaves via in vitro gas production technique. The leaves samples were randomly collected from six farms, air-dried and ground. Nutrients composition, total phenolic and tannin contents of samples was measured. The degradability kinetic of samples was determined via in vitro gas production method. The gas production was recorded at 2, 4, 8, 12, 24, 36, 72 and 96h of incubation. The results showed that crude protein, crude fat, neutral detergent fiber (NDF), acid detergent fiber (ADF), crude ash, calcium and phosphorous concentrations of samples were respectively 13.97, 0.18, 15.98, 3.17, 0.98, 0.08 and 0.01 percent. Additionally, total phenolic and tannin contents of the samples were 33.49 and 13 percent respectively. The amount of gas production was 55.3 ml. The fractional rate of gas production was 0.078/h. The organic matter digestibility of lawsonia inermis leaves was 61.83%. Totally, it can be concluded that due to its low neutral and acid detergent fiber and appropriate crude protein and organic matter digestibility, lawsonia inermis leaves can be fed to ruminant animals.
    Keywords: Animal Nutrition, digestibility, Gas production, Lawsonia inermis leaf
  • Afshin Seifi Jamadi, Hamid Kohram *, Mahdi Zhandi, Ann Van Soom Pages 85-94
    This study was aimed to evaluate whether high ambient temperature (heat stress, HS) can affect sperm quality parameters in Belgian blue bulls. For this purpose, semen samples were collected from three healthy mature Belgian blue bulls which were located in a breeding company under uniform feeding and management conditions. After semen collection, and the primary evaluations, the ejaculates with more than 60 percent total motility were subjected to the freezing process. After thawing the samples were used to assess the motion parameters, morphological abnormalities, acrosome integrity, chromatin condensation, viability, hydrogen peroxide (H2O2) and hydroxyl ion production. The results indicated that total and progressive motility and straight-line velocity were lower in the HS group compared to the control (P≤0.05), moreover, the generation of H2O2, hydroxyl ions, percentage of aberrant chromatin condensation, total morphological abnormal sperm cells, spermatozoa with bent tails and proximal protoplasmic droplets were higher in the HS compared to the control (P≤0.05) while the percentage pf damaged acrosome was not differ between HS and control (P≥0.05). In conclusion, these findings show that elevated ambient temperature can decrease the quality of frozen-thawed bull spermatozoa may leading to a lower fertility rate.
    Keywords: Cryopreservation, Fertility, free radicals, Temperature humidity index
  • Mehran Ejraei, Farhad Samadian *, Fahad Farrokhi Ardebili, Reza Naghiha Pages 95-102
    Storage of semen in the liquid form rather than cryopreservation is becoming popular as preparing and transportation is less expensive in this method. While maintaining the optimal osmolarity in all Tris-Egg yolk based extenders (TEY), the purpose of the present study was to investigate the effect of sugar type (glucose and fructose) and sugar concentration modifications on ram semen kinetics during incubation at body temperature. The semen diluents with different Sugar: Tris ratios (30 mM: 300 mM and 210 mM: 100 mM) were made with two different monosaccharide (glucose and fructose) and were compared with a standard extender used for freezing ram semen. The results showed that regardless of the diluent medium, the mobility parameters of sperm significantly decreased after incubation for two hours at 37°C. There was no significant interaction between storage time and type of extender. Also, the percentage of total motility and progressive motility were not significantly influenced by treatments. However, some of the motility parameters of incubated semen samples, including linearity, curvilinear velocity (VCL) and straight-line velocity (VSL) were improved by enhancing concentration of sugars in diluents. It is concluded that an increase in sugar: Tris ratio in TEY extenders, may improve the kinematic parameters of ram semen at body temperature. Thermoresistance of spermatozoids at body temperature can be considered as an indicator of male gametes fertility inside the female reproductive tract.
    Keywords: Ram liquid semen, Extender, Tris to sugar ratio, Incubation, Monosaccharides
  • Mohammadreza Mashayekhi *, Mohsen Sari, Naeem Erfani Majd Pages 103-110

    This experiment was conducted to investigate the effects of source and level of non-protein nitrogen, as well as the level of molasses added to high concentrate diets on gas production parameters. A completely randomized design with factorial (2×2×3) arrangement of 12 treatments with 5 replications was used. Factors were two types of non-protein nitrogen sources, common urea and slow-release urea (Nitroza) each in two levels (0.8 and 1.6%) and (0.9 and 1.8%) on dry matter basis of ration respectively, and molasses at three levels (0, 10 and 20%). With increasing of molasses, the amounts of cumulative gas production up to 24 hours of incubation, metabolisable energy, truly organic matter digestibility, organic matter digestibility and short chain fatty acids, increased (p < 0.05). Cumulative gas production was not affected by non-protein nitrogen source and its levels. Truly organic matter digestibility was higher in diets containing slow-release urea than conventional urea, but in other parameters there was no difference between the two non-protein nitrogen sources. In general, the results showed that the rate of ammonia release from conventional and slow release urea in the culture medium does not have a significant effect on in vitro fermentation, but adding 20% molasses on dry matter basis of ration, improved the gas production parameters.

    Keywords: Common urea, Gas production, Molasses, Slow Release Urea
  • Zohreh Keshavarz Golpar, Javad Bayat Kouhsar *, Farzad Ghanbari, Fakhtak Taliie Pages 111-122
    A study was conducted to evaluate the effect of addition alcoholic extract of propolis and organic acid (acetic acid) on chemical composition, fermentation characteristic and gas production parameters of barley silage in a complete randomized design. Whole crop barley was harvested and chopped with a conventional forage harvester under farm condition to length of 2-3 cm. Representative of barley forage samples were packed manually, in triplicate into plastic bags and were stored at ambient temperature and allowed to ensile for 1, 3, 7, 21 and 45 days. The following treatments were applied to the forage samples: 1) barley silage without any additives (control), 2) control + alcoholic extract of propolis (500 µl/kg of fresh forage) and 3) control + acetic acid (1% of DM).Results showed that there were differences among treatments on DM content and pH (p < 0.05). The highest and lowest pH was related to barley silage treated with organic acid and control treatment, respectively. Compared with control treatment, barley silage treated with acetic acid and alcoholic extract of propolis improved (40 and 18 h, respectively) aerobic stability (p < 0.05). The fungi count was lowest in organic acid treatment on days 3 and 7 (p < 0.05). However, the fungi population was not observed on days 21 and 45 after ensiling in all treatments. Organic acid treated barley silage had highest gas production potential and in contrast, using alcoholic extract of propolis increased ME, OMD and SCFA content. Generally, obtained results showed that although organic acid and alcoholic extract of propolis as additives had not considerably effect on nutritive value of barley silage, but they improved aerobic stability (p < 0.05).
    Keywords: Barley Silage, Alcoholic Extract of Propolis, Gas production, Chemical composition
  • Mahmoud Dashtizadeh, Mohsen Sari *, Hasan Fazaeli Pages 123-132
    This experiment was coducted in order to investigate the inclusion of Konar (Ziziphus mauritiana) leaves containing tannins and sunflower oil as a source of poly unsaturated fatty acids (full of linoleic acid) in high concentrate diets on gas production and degradability. In this experiment the degradability and fermentation parameters by were compared by using in situ and gas production techniques. Gas production and degradation rate were measured at 0, 4, 8, 16, 24, 48, 72 and 96 hours in a completely randomized design with factorial arrangement of treatments. Dietary treatments were control, 20% Konar leaves, 2.5 % sunflower oil and, 2.5 % sunflower oil +20% Konar leaves. The results showed that dry matter soluble fraction (a), 37.72 (p < 0.09), potentially degradable insoluble fraction (b), 49.41 (p < 0.06) and constant degragation rate (c), 0.0573 (p < 0.08) tended to decrease using Konar leaf. Effective dry matter degradability at different passage rates (74.07, 66.52 and 61.60 for effective degradability of 0.02, 0.04 and 0.06, respectively) decreased in diets containing Konar leaf (P <0.02). Effective degradability of crude protein significantly decreased (93.80, 90.32 and 87.60, respectively) at the passage rates of 0.02 (p < 0.01), 0.04 (p < 0.01) and 0.06 (p < 0.02). Significant differences (p < 0.01) were observed between treatments in terms of cumulative gas production at all incubation hours (2 to 96) between treatments due to addition of sunflower oil. Gas production potential, 105.04 (p < 0.01) and gas production rate, 0.110 (p < 0.06) were significantly increased by addition of sunflower oil. An increase in true organic matter digestibility (TOMD) and microbial mass production (MB) (p < 0.01) observed using Konar leaves in the diet. Totally, the results of this study showed that addition of Konar leaves and sunflower oil to the diet could affect fermentative and degradability parameters of diets with little interaction. This means that the effect of each of factors in the diet is independent. On the other hand, separate or mixed using of konar leaves containing tannins and sunflower oil had no adverse effect on ruminal function in vitro.
    Keywords: Gas production, degradability, Konar leaves, sunflower oil
  • Mohammad Kalhor, Nima Eila *, Abolfazl Zarei, Alireza Noshary Pages 133-142
    The present experiment was performed to evaluate the effect of feeding ewes with two different feeding levels during mid- and late pregnancy on the performance and behavior of ewes and lambs during 24 hours after birth.In order to test 112 ewes of Zandi singleton breed that were pregnant, they were randomly divided into 4 feeding levels in mid and late pregnancy in 4 treatments and 4 replications (7 repetitions per head).Experimental treatments include: 1- Feeding with 4 cm forage in mid-pregnancy and feeding with 4 cm forage in late pregnancy (4-4), 2- Feeding with 4 cm forage in mid-pregnancy and feeding with 2 cm forage in Late pregnancy (4-2), 3- Forage feeding 2 cm in mid-pregnancy and forage feeding 4 cm in late pregnancy (2-4), 4- Forage feeding 2 cm in mid-pregnancy and forage feeding Were 2 cm in late pregnancy (2-2).According to the results, the weight of ewes and the birth weight of their lambs that used 4 cm forage in mid and late pregnancy had a significant increase compared to other groups (p < 0.05).Lambs born from 4-4 group ewes moved less towards their mother to communicate (p < 0.05).In general, the results of the present experiment showed that feeding ewes in late gestation with four cm of forage could have better performance on ewes and lambs born.
    Keywords: performance, nutrition, Zandi Ewes, MBS, lamb
  • Samaneh Khodadadi, Arash Javanmard *, Seyed Abbas Rafat, Karim Hasan Pur Pages 143-152

    The main goal of proper scientific management is to achieve maximum profitability and productivity. It is necessary to identify the role of management factors on the performance of livestock units. Therefore, the present study aimed to identify the role of social, environmental, genetic factors in goat breeding through analysis of questionnaire data and phenotypic traits. At first, the number of breeders and participants in the "World Goat Day Conference" of the Institute of Animal Science Research of Iran was obtained and the questionnaire was filled up through interview on virtual channels and through face-to-face interviews with 82 active growers from different provinces. In the second step, all row data collected from farmers from including technical and breeding information management statue, pest contamination medicinal usage, Nutrition and formulation of data (forage and concentration), marketing place, number of kids and input and equipment and the main problems of breeding has been instigated, then a statistical index of all collected records was analyzed in all groups. Result of present study show number of kidding and mortality is two important factor in this specific raising, kidding number also effect result of survivability in goat raising due to Nutritional condition of does in third step analysis of data collected from two Research station of South Khorasan and Sagez analyzed using cfc, SAS and Result of study shows sex of kid, year of birth and interaction between year and type of birth show significant effect of different live weight in different stage of life(p < 0.05) in both station. The use of livestock experts in livestock farms can provide university educators with livestock breeders, which brings about a bridge between science and the introduction of theory into a practical step to maximize livestock production potential.

    Keywords: management factors, Breeding goats, Inbreeding, fixed effects
  • Mojgan Asadollahi, Faraham Ahmadzadeh *, Hossein Mahmoudi Pages 153-160
    Currently, conflict with wildlife is one of the most important problems of farmers and stockbreeders in Mazandaran province which leads to damaging human life and property (destruction of livestock and crops). Conflict with wildlife can lead to farmers' refusal and discouragement of farming and livestock rising. It will result in an increase in the rate of migration from village to city, and the risk of wildlife extinction due to the destruction of wildlife by farmers. The correct and practical management of the conflict in the first step requires the identification of its actual presence, type, magnitude and severity. In this research, 200 questionnaires, was done by personal and face to face interviews with farmers and livestock breeders of Mazandaran province within seven sub-districts (including Kojour, Hezar jarib, Dodange, Chahar bagh, Tonekabon, Amol and Babol). The results showed that 181 interviewees (90.5%) had experience of wildlife conflict and 19 people (9.5%) had no conflict with wildlife. According to the findings, wild boar (Sus scrofa) was responsible for the greatest destruction of agricultural products (91% rice, 95.9% cereal, 52.9% fruit tree and 86% vegetables), and the wolf (Canis lupus) was responsible for the most attacks on cattle (cow 56.8%, sheep 84.34% and goat 66.08%). The information obtained from this study about identifying conflicting species can help in preventative measures to better manage these conflicts by focusing on the type of species and products that are most vulnerable to destruction in the area.
    Keywords: Human-wildlife conflict, Wildlife management, Agriculture, Mazandaran
  • Afsaneh Asgharzadeh, Mohammad Kaboli *, Hassan Rajabi Maham, Morteza Naderi Pages 161-170
    To study the genetic diversity of the Yellow ground squirrel (Spermophilus fulvus) in Iran, 79 tissue samples were collected from seven provinces (Razavi Khorasan, North Khorasan, Zanjan, Qazvin, Alborz, Hamedan and Kurdistan). Following DNAisolationandpolymerase chain reaction (PCR), genetic variation was investigated using the complete sequencingof the mitochondrial Cytochrome b (cyt b) (1140 bp). Results of Bayesian and maximum likelihood trees based on cyt b using 79 individuals showed that the Yellow ground squirrel was divided into three main mtDNA clades from eastern to western Iran. Clade IR1 included populations from eastern and northeastern Iran, along with individuals from Iran-Turkmenistan-Afghanistan borderline. Clade IR2 included populations from northeastern and western provinces of Iran (North Khorasan, Razavi Khorasan, Zanjan, and Kurdistan provinces), whereas Clade IR3 included populations from western Iran (Hamedan, Qazvin, and Alborz provinces). Our study reveals Iranian populations of the Yellow ground squirrel have undergone sudden range expansions. Based on the genetic diversity analyses, 26 unique haplotypes and 35 informative sites were detected, implying high levels of genetic and haplotype diversity. Additionally, an analysis of molecular variance (AMOVA) and fixation index (FST) confirmed a significant genetic structure among the main groups and populations. Finally, our results, based on the mitochondrial genealogy, recommend that the distinct clades of S. fulvus should be recognized as ESUs and be the focus of conservation efforts in the hope of securing the long-term persistence of the Yellow ground squirrel in Iran.
    Keywords: Spermophilus fulvus, genetic diversity, Populations, Mitochondrial genes
  • Seydeh Hanieh Hosseini *, Hossein Varasteh Moradi Pages 171-178
    The purpose of this study was to investigate the morphological and morphometric characteristics of brown rats in Tehran and Mashhad. To investigate these characteristics, 75 brown rats from Tehran and Mashhad were rehabilitated using trapping and compared based on morphological and morphometric studies and the characteristics of each index were identified. The results of this research showed that the dorsal and ventral colors of Mashhad rats were brighter than Tehran rats. Also, the ratio of body length to ear length of males was higher in population of Mashhad rats. However, the ratio of body length to ear length of females was higher in population of Tehran rats. Univariate analysis of variance showed that among 49 measured cranial morphometric traits, maxillary frontal width, terminal skull length, upper first premolar width, lower second premolar length, had good differentiation power for the two populations of Tehran and Mashhad and the other traits had a weak differentiation power. Also, most of the differentiation powers were related to the second premolar tooth length. No differences were observed between the five populations for the five morphometric traits. There was also a gender bias between males and females.
    Keywords: Brown Rat, Morphologic, Morphometric
  • Maryam Ahmadnezhad *, Sirus Khodadadi, MohammadAli Nasiri Khalili, Narges Maleksabet Pages 179-186

    Stress is one of the most important internal destabilizing factors and has significant negative effects on cognitive functions. Stress induction using the chronic unpredictable stress (CUS) model has been extensively studied in several animal models to investigate the effect of stress exposure, including exposure to stressors randomly, intermittently and unpredictably. CUS has probably been shown to induce memory dysfunction of the chronic stress response. The aim of this study was to investigate the incidence of learning and spatial memory impairment in the Morris water maze (MWM) test after induction of CUS for 6 consecutive days. Adult male rats were randomly divided into control groups (without CUS) and stress (induction of CUS for 6 consecutive days). Animal stress, learning, and spatial memory were assessed by the elevated plus maze (EPM) and the MWM, respectively. CUS reduced performance in spatial learning and memory. The time and distance spent to reach the hidden platform in the stress group compared to the control group in a total of four training days showed an increasing trend. So that in the fourth days, a significant increase (p < 0.05) was observed in both parameters. Also, induction of stress led to a significant reduction in the percentage of time in the target quadrant compared with the control group (p < 0.01). In the EPM, the stress group showed a significant decrease in the percentage of time spent in the open arm compared to the control group (p < 0.05). The present study, by exposing male mice to unpredictable stress for 6 days, stated that, due to the ineffectiveness of the stress induction strategies used, achieving a hidden platform location in the MWM over time and distance more has been done.

    Keywords: Chronic unpredictable stress, Memory, Morris water maze, Rats
  • Farhad Hosseini Tayefeh, Mona Izadian *, Seyed Ghasem Ghorbanzadeh Zaferani, Saber Ghasemi, Leyla Joulaee, Elham Ebrahimi Pages 187-198
    Bakhtegan wetland including Kamjan, Tashk and Bakhtegan are the most important aquatic habitats of waterbirds in the inland of Iran that in recent years, the severe decline in water level and habitat changes have reduced the quality and quantity of habitat for waterbirds. In this study, the trends of biodiversity changes are studied based on the values of waterbird species diversity indices (Shannon-Wiener & Simpson), Species richness indices (Margalef & Minhinick) and species evenness indices (Pielou & Simpson) using the SDR-IV software in the 31 years' period (2018-1998) including two ten-years and one 11-years' time frames.Moreover, the area of alive wetland in the migration season of waterbirds by calculated using the Landsat satellite imagery collected on November to December. Comparison of diversity indices using ANOVA (analysis of variance) at three time intervals showed that there is no significant difference between species diversity indices and Pielou species evenness index (F2,28 = Shannon-Wiener 2.082, Simpson 0.995, Pielou 2.132, P>0.05). The lowest values of the Margalef index were found in the period of 2009–2009 that were significantly different with other previous decade but there was no significantly differences with periods of 1988–1998. The highest value of the richness index of Minhinick and Simpson E were found in the periods of 2009–2019 and were significantly different with previous decades (p < 0.05). The highest of area of alive wetland in the 1990s and the lowest was in 2001 and in the last decade. It seems that fluctuation of water level and decreasing the alive area of Bakhtegan basin wetlands are the most important factors in the changing the values of waterbird diversity. Providing the environmental flow requirement, implementation of comprehensive wetland management programs and establishment of integrated ecosystem management system are the most important strategies for restoring the waterbird biodiversity of the studied wetlands.
    Keywords: Biodiversity, Waterbirds, Species diversity, Species Richness, Species evenness, Bakhtegan Wetlands
  • Zahra Bahonar, Eisa Solgi * Pages 199-208
    Investigating the birds as an indicator of heavy metal pollution is very useful because the biology of birds is well-known, also birds feed on the higher trophic in the ecosystems, so they can provide information about the extent of pollution in the entire food web. This research was done in 2018 to investigate the distribution of heavy metals (lead, iron, zinc, copper, manganese) in different tissues (kidney, liver, muscle, and feather) of Passer domesticus in Dezful city. A total of 60 domestic sparrows from the urban area and 10 from a rural area (Abolhassan village of Dezful city) were randomly collected in the spring with the help of local natives. Biometric characteristics such as body length, wing length, weight and gender were also studied. Acid digestion method was used to prepare the samples. The results were analyzed using SPSS software. The order of accumulation of heavy metals in the feather of Passer domesticus in rural and urban areas was: Fe> Zn> Mn> Pb> Cu. Based on the results, the average Fe, Cu, Zn and Mn in urban areas were 106.67, 1.95, 12.43, 32.41 mg/kg and 2.69 mg/kg for Pb respectively. Also, the average concentrations of heavy metals of Fe, Cu, Zn and Mn in the gentian organs of rural areas were 95.96, 1.26, 100.44, 23.88 mg/kg and 2.75 mg/kg for Pb respectively. Comparison between mean values of zinc and manganese in rural and urban areas were significantly at the level of 0.05.
    Keywords: heavy metals, Dezful, Passer Domesticus, bioaccumulation
  • Jalal Obudi, Bahman Shams Esfandabad *, Nourollah Abdi, Abbas Ahmadi, Hamid Toranjzar Pages 209-216

    There have been few studies conducted in Iran regarding immigrant fowl especially European turtle dove and its incubation.‌ Considering the stated issues, this study was carried out with the aim of investigating the effect of land use change on the incubation of European turtle dove in national parks of Dez and Karkheh.‌ In this case study, the studied bird was European turtle dove.‌ Given the space of regions and the amount of access to the nests, the regions have been divided into various parts and they were selected based on the importance of issue in each region regarding the information provided before.‌ The results of the current research indicated 75% decrease in the number of chickens, 15% success of flight in the periphery inside the fence; and regarding outside of the fence, it showed 83% decrease in the number of chickens all over the region and 5.‌18% success of flight for all chickens during 2019 as compared to 2012.‌ Moreover, the results indicated that there was a significant difference between the chickens inside the fence and those outside the fence and the amount of chickens’ success inside the fence was higher in both 2019 and 2012 due to protected conditions.

    Keywords: land use, Birds` incubation, European turtle dove, National park of Dez, Karkheh
  • Hamed Zarei *, Nima Faryabi Pages 217-224
    Coccidiosis is the most important parasitic diseases in the broilers. This parasite lives in the cells lining the wall of the Lieberkuhn glands in the small intestine. The aim of this study was to investigate the protective effect of garlic powder on the morphology of duodenum, jejunum and ileum villi in the small intestine of broilers with Eimeria tenella. So, 90 one-day-old broiler chickens were purchased and divided into 3 groups (30 pieces in three replicates): Healthy group: Receiving a basic diet throughout the experimental period, Patient control group: Receiving basal diet+0.25 ml of suspension containing 30,000 Eimeria tenella oocytes since fourteen days old (oral inoculation). Treatment group: Receiving a basal diet+0.25 ml of suspension containing 30,000 Eimeria tenella oocytes from fourteen days old (oral inoculation)+garlic powder at dose of 1% in the diet from the beginning of the period. On days 28 and 49, each group (3 chicks from each replicate) was randomly selected, weighted, killed by cervical method and the length of different parts of the small intestine (ileum, jejunum and ileum) were measured. The results showed that garlic powder significantly increased the height, width and area of the duodenum, jejunum and ileum villi as well as the depth of Lieberkohen glands compared to the patient control group in days of 28 and 49. So, garlic powder can affect the morphology of small intestinal villi and improved the size of intestinal villi in broiler chickens with coccidiosis and protect intestinal epithelial cells.
    Keywords: Garlic powder, Coccidiosis, Small intestine villi, morphology
  • Sajjad Abbasi, Jafar Fakhraei *, Hosein Mansoori Yarahmadi, Shahab Khaghani Pages 225-230
    This study was conducted to investigate the effects of different fat sources on production performance, immune system and intestinal microflora in commercial laying hens. In this study 140 laying hens in 7 groups, with 5 replications for 12 weeks were used studied. Production performance, humoral immunity and intestinal microflora population were investigated. The results showed that different levels of fat sources increased significantly egg production and egg mass but decreased feed conversion ratio(p < 0.05). Different levels of fat sources were able to significantly increase immune responses in laying hens. Antibody titers in response to SRBC at 28 days were higher in soybean oil and kilka oil groups than in soybean oil and control groups (p < 0.05). The result also showed that adding different sources of fat to the diet reduce population salmonella, E. coli and Coliform compared to the control group (p < 0.05). Overall, it can be stated that different fat sources, especially fish oil, can improve the immune responses, performance and microbial population of the intestine in laying hens.
    Keywords: Fish oil, immune system, laying hens, Microflora, performance
  • Zahra Maghsoudlou, Shahriar Maghsoudlou *, Javad Bayat Koohsar, Farzad Ghanbari Pages 231-244
    An experiment was conducted in order to study the effects of butyric acid glycerides in pelleted feed and different commercial probiotics in drinking water on performance, carcass characteristics and intestinal microbiota of broiler chickens. This experiment was carried out with 240 of Ross308 chicks in a 2×4 factorial arrangement consisting 2 levels of dietary butyric acid glycerides (0 and 0.2%) and 4 different probiotics in drinking water (0, 0.012% Aqua blend, 0.012% Primalac and 0.5% sour yoghurt) with 24 experimental units and 3 replicates of 10 straight-run chicks. Dietary butyric acid glycerides had no significant effects on production performance, carcass characteristics (edible carcass, breast, thighs and abdominal fat percentages) and production index of broilers (p>0.05). Different commercial probiotics in drinking water had no significant effect on feed intake, body weight, feed conversion ratio and production index of broilers (p>0.05) too; however, this effect was significant for edible carcass percentage (p < 0.05) as use of Primalac and sour yoghurt increased edible carcass percentage. Interaction effects between dietary butyric acid glycerides in pelleted feed and different probiotics in drinking water on production performance, production index and carcass characteristics were not significant (p>0.05). Totally, inclusion of some probiotics in drinking water (Primalac and sour yoghurt) had positive effects on carcass characteristics but supplementation of butyric acid glycerides in pelleted feed had no significant effects on production performance and carcass characteristics of broiler chickens (p>0.05).
    Keywords: probiotics, broilers, Butyric Acid Glycerides, Production Performance, Carcass Characters
  • Saeid Taghipour, Reza Vakili * Pages 245-250
    The present research, the effects of silver nanoparticles on the quantitative and qualitative characteristics of sperm in Japanese quail were investigated. The sperm was diluted in medium containing 0, 0.75, 0.125 and 0.250 ppm of silver nanoparticle. Sperm viability, Membrane integrity were assessed using the eosin-nigrosine test. Sperm acrosome health was evaluated after 40 minutes of treatment with silver nanoparticles at 39 ℃ by Formalin-citrate solution. Sperm concentration, motility, and progressive sperm motility were measured. Addition of silver nanoparticles to the semen of quail significantly decreased sperm motility at 0.25 and 0.250 ppm. Addition of silver nanoparticles in 0.125 and 0.250 ppm levels to quail semen significantly decreased motility and progressive motility(p < 0.05). Viability was significantly reduced in 0.125 and 0.250 ppm AgNPs. The acrosome integrity was significantly decreased at 0.125 silver nanoparticles (p < 0.05). The percentage of spermatozoa with an intact membrane (p < 0.05) were significantly decteased in treatments containg of 0.125 and 0.250 ppm silver nanoparticles in comparison to control group. The nanoparticles may be able to damage the acrosomal membrane. The results of this study suggest that silver nanoparticles may have toxic effects on sperm and may cause sperm death.
    Keywords: Nanotechnology, Silver nanoparticles, Sperm, Japanese quail
  • Seyed Ehsan Heidari, MohammadHasan Shahhosseiny *, Hadi Mirahmadi, Pargol Ghavam Mostafavi, Seyed MohammadReza Fatemi Pages 251-260

    In the past, morphological traits were used to classify organisms, but because of the problems encountered in classification using this method, the use of molecular markers was due to its advantages. Mitochondrial markers are one of the best options for the study of phylogenetic relationships. In this study, 10 specimens of green sea turtle were collected from three areas of Chabahar, Govater and Konarak in Sistan and Baluchestan province. After DNA extraction, the samples were sequenced. Sequences were studied using MEGA, BioEdit and Arlequin software. The results showed that based on the phylogenetic analysis of the studied population, all of the samples were placed in three populations. The average distance of the population with the help of P-distance was 0.18. The results of the Clustal W show that the greatest difference between the sequences is at the beginning and the end of the sequence. The amount of haploid variety was zero, and the number of polymorphic sites was zero, which indicates that the difference was not such as to make the species derivative. No recombination has taken place in sequences that are consistent with the nature of the area under study. The results of this study, can be used to study the genetic diversity of marine turtles in different geographical conditions. It can also help to manage this population and prevent extinction. It can also be a good solution to provide a suitable Gene bank for the identification of this species through molecular techniques, especially in cases where only the eggs or meat of this animal is present.

    Keywords: Population genetics, DNA barcoding, Sea turtles, Oman Sea
  • Ashraf Jazayeri *, Tayebeh Mahammadi, Somayeh Bayat Pages 261-270
    Green toad (Bufotes variabilis) is the most successful species of the Bufonidae family distributed throughout Iran due to its high ecological tolerance.  In this study, the populations of this species in the northern and southern regions of Khuzestan province were studied with emphasis on microclimate differences and sea level elevation. The results showed that: sex ratio in Northern Province was in favor of females and in south in favor of males.  Results of multivariate analysis of variance confirmed the existence of sexual dimorphy in the species populations of both regions .Demographic separation between the northern and southern populations of both sexes was confirmed.Female populations were completely separated at Shush and Shavour stations, and at Shadegan and Khorramshahr stations, respectively.In the male population, Hamidieh and Shadegan stations had the least similarity and Shavour, Shadegan and Khorramshahr stations were the most similar. The number of chromosomes was 2n=22 in both regions and no polyploidy was observed.
    Keywords: Animal biosystematic, Animal geography, Anura, Green toad
  • Mehri Mohammadi, Somaye Vaissi, Vahid Akmali * Pages 271-278
    Cannibalism is an aggressive behavior in which the living organism eats whole or part of its body. In amphibians, cannibalism is done by feeding on its own eggs or larvae. The increase in temperature resulting from global warming, by affecting on the rate of intraspecific interaction and intensifying water level fluctuations and change in density, can alter the rate of cannibalism with a high coefficient in amphibian populations. In this study, independent and interactive effects of temperature (high and low), water level (hydroperiod) (high, low, and decreasing water levels), and density (low and high) factors on the cannibalism of Levant green frog Pelophylax bedriagae larvae was investigated in within 10 months. By considering the independent effect of the factors, the highest rate of cannibalism was observed in high temperature (56.6%), low water level (47.5%) and low density (53.33%). Due to the interactive effect, the highest percentage of cannibalism (including biting and whole body cannibalism) was recorded in the high temperature/low water level/low density treatment with 90%. In contrast, the lowest rate of cannibalism was recorded in two treatments: low temperature/low water level/low density, and low temperature/high water level/low density with 20%. The results of study showed that temperature and density had significant independent effects on the cannibalism but water level fluctuations are not significant. Also, interaction of three factors included temperature, water level and density had a significant effect on the rate of cannibalism.
    Keywords: climate change, Water level fluctuations, Density, cannibalism, Anura
  • Fataemeh Mahmoodi *, Sakineh Alijanpoor, Hojatillah Jafaryan, Eisa Jorjani, Mostafa Aghilinejad Pages 279-284
    Golden gray mullet, Liza aurata is one of the most valuable and sensitive species in the Caspian Sea. Given the possibility of catching Caspian bony fish only in the second six months of each year, the present study was conducted from autumn to winter 2015 in the Caspian Sea and Gorgan Bay to investigate the effect of season and habitat on hematological and biochemical analysis of golden mullet fish serum. 30 golden mullet fish that were caught in both seasons randomly from the Caspian Sea and Gorgan Bay with a blade net were studied. The blood study was divided into two sections: blood serum studies (liver enzymes, cortisol, glucose and protein) and hematological indices (blood and differential cells). The results of enzymatic indices showed that all indices had the highest amount in the autumn seasons and the lowest in the winter, indicating a greater influence of the season on sampling location. The results of hematological, immunological and biochemical indices showed that these indices did not follow the same trend and did not adhere to a single characteristic and each index showed different responses under different environmental conditions and seasons. Overall, the results of this study confirm that the blood and serum parameters of mullet fish in different environmental and time conditions have different responses and among these parameters, the enzymatic parameters showed significant trend and could be suitable biomarkers.
    Keywords: Biomarker, Caspian Sea, haematology, Liza aurata
  • Nasimeh Ghasemi Rezvani, Mohsen Safaie *, Fereshteh Saraji Pages 285-292
    This study was conducted to determine the diet composition of Cyprinion watsoni in the Marm Cascade of Hormozgan province for period 16 months from June 2017 to September 2018. Sampling was done by hand nets. A total of 392 C. watsoni were measured biometric data and then dissected for diet determination. The results showed that these fish were herbivores, with a rate of %98.8. The results of abundance of food items revealed that the major food groups in C. watsoni were diatoms (Bacillariophyta) with %92.67, Cyanophyta with %5.34 and golden yellow algae, respectively. (Chrysophyta) with %0.28, Green Algae (Chlorphyta) with %0.29 and crustacea with %0.04, Mollusca with %0.04 and Foraminofera (%0.01) are other food items that observed in gut diet. Also unknown food group was %1. The results of the dietary preference index showed that diatoms as main food and food items included green algae, golden yellow algae, crustaceans, molluscs and foraminifera as random foods in this fish diet.
    Keywords: Cyprinion watsoni, Hormozgan province, Diet composition
  • Zahra Samavat, Mehdi Shamsaie Mehrgan *, Shahla Jamili, Mehdi Soltani, Seyed Pezhman Hosseini Shekarabi Pages 293-298
    In this study, the effects of the hydro-alcoholic extract of grapefruit peel (Citrus paradisi) on growth performance and some antioxidant parameters of Caspian white fish (Rutilus kutum) blood plasma were investigated. Accordingly, 180 fry fish with an initial mean weight of 4.0 ± 0.3 g were fed with diets containing 0, 6.25, 12.5 and 25 mg hydro-alcoholic extract of grapefruit peel per kg feed. The fry fish were cultured for 56 days. The highest amounts of body weight gain (50.10±6.18 %), specific growth rate (3.05±0.79 % per day) as well as the lowest feed conversion ratio (1.32±0.11) were observed in the fish fed with Grapefruit juice extract 25 mg/kg hydro-alcoholic extract of grapefruit peel (p < 0.05). There were no significant differences between treatments in condition factor and survival percentage (P>0.05). In addition, the highest activities of antioxidant enzymes including glutathione peroxidase enzyme and catalase enzyme were observed in 25 mg/kg hydro-alcoholic extract of grapefruit peel. Also, superoxide dismutase enzyme was significantly increased in fish fed with hydro-alcoholic extract of grapefruit peel compared to the control group. In general, supplementation of the Caspian white fish feed with hydro alcoholic extract of grapefruit peel at 25 mg/kg of feed can improve growth performance and antioxidant responses.
    Keywords: Antioxidant activity, growth, Caspian white fish, Grapefruit, Herbal extract
  • Niloufar Rajabzadeh Ostadkalayeh *, Javid Imanpour Namin, Masoud Sattari Pages 299-306
    The relationship between length and weight and some biological characteristics of Tinca tinca (Linnaeus, 1758) in the Anzali Wetland was investigated. A total of 102 specimens of T. tinca were collected on monthly sampling intervals from spring to winter 2019. The mean total length of fish was 15.97±1.51, minimum 13 and maximum 22.5 cm. The fork length was 15.58±1.55, minimum 12.7 and maximum 22.3 cm. Mean fish weight was 62.64±21.15 g with minimum 30 and maximum 174 g. The obesity factor index was 1.49±0.18 in the whole population and 1.41±0.11 in males and 1.55±0.20 in females with minimum values in autumn and maximum in spring. Mean hepatic index was 1.05±0.76 for the whole population, 1.29±0.89 in males and 0.90±0.63 in females with minimum values in spring and maximum in autumn. The mean gonadosomatic index was 5.62±4.58 for the whole population and 3.35±2.1 in males and 7.02±5.12 in females with the minimum in winter and maximum in spring. The relationship between total length and weight for all fish was W=0.025 L2.8123, female W=0.0363 L2.6907 and male, W=0.0066 L3 .2724. According to the b value of the length-to-weight relationship, T. tinca in the Anzali Wetland has an isometric growth pattern indicating similar growth and length growth rate. In the present study, the obtained CF>1 was obtained indicating a proper feeding conditions of the species in the Anzali Wetland.
    Keywords: Length-weight relationship, Gonadosomatic index, Isometric growth, Tinca tinca, hepatic index
  • Mehdi Raissy *, Khodakaram Keyhani, Khodadad Pirali Pages 307-310
    Ichthyophthirias is or white spot disease is caused by a ciliated protozoan called Ichthyophthirius multifiliis. This study is intended to evaluate the effects of different concentrations of garlic, geranium and lavender extracts on I. multifiliis. A total of 140 specimens of naturally infected Capoeta damascina with an approximate weight of 30.21 grams were caught and transported to the laboratory. Fish were exposed to 5, 10, 20 and 40 mg/l of garlic, geranium and lavender extracts. The number of parasites in fish and the fish survival rate were evaluated in different groups after 4 hours. The strongest effects were observed in fish receiving 40 mg/l of garlic and lavender extracts which shows a significant difference with the geranium and the control group (p≤0.05). The results also revealed a significant difference between the number of parasites and the concentration of the extracts in test groups (p≤0.05). According to the findings of this study, using herbal extracts especially garlic is recommended, however, more studies are needed to achieve the LC50 dose for different fish species.
    Keywords: Ichthyophthirius multifiliis, Garlic, Geranium, lavender, Capoeta damascina
  • Soheil Eigderi *, Atta Mouludi Saleh, Hadi Poorbagher Pages 311-316
    In the present study, the sexual dimorphism of Esmaeilius sophiae inhabiting the Cheshme-Ali Damghan (Dashte-Kavir basin) and Shoor River (Namak lake basin) was conducted using landmarks-based geometric morphometric technique. A total of 86 specimens were collected from Cheshme-Ali Damghan (52 specimens) and Shoor River (34 specimens). From the left side of the fresh samples were photographed using a digital camera, then 15 landmark-points placed on the 2D images using TpsDig2 software. The obtained data from the body shape after Generalized Procrustes analysis were analyzed using multivariate analysis including discriminant function analysis using P-value obtained from T-test Hoteling. The observed differences were related to the position of the mouth and pectoral fin and the length of the caudal peduncle. The results showed significant differences between the body shape of the males (p < /em><0.05).The results suggest change in habitat place to reduce food competition as a cause of sexual dimorphism in this species. Comparison of the males and females of both populations (between population) revealed that those of Cheshme-Ali Damghan have deeper body that provide advantage for their swimming.
    Keywords: Esmaeilius sophiae, Sexual dimorphism, Geometric morphometric, Discriminant function analysis
  • Omid Tabiee, Hadi Poorbagher *, Hamed Rafiee Pages 317-326
    The aim of this research was to estimate the willingness to pay (WTP) of recreational fishermen to the conservation of an endangered species ofBrown trout(Salmo trutta, L. 1758), in order to determine the conservation value of Brown trout. In order to do this research, 428 recreational fishermen were selected by simple random sampling method. Data gathering tool was a researcher-made questionnaire comprising items about the recreational fishermen demographic characteristics as well as their willingness to pay for the protection of the endangered species of Brown trout. Eventually, analysis of gathering data was carried out with applying a Logit model under maximum likelihood procedure by using SPSS (version 21) and Eviews (10) Software. The result showed that 79 percent of the recreational fishermen had a positive willingness to pay for the protection of the endangered species of Brown trout. The average payment of WTP for the monthly and annual protection value of Brown trout was estimated 767749.1 RLs and 9212989.25 RLs respectively. According to the results of this research, the variables of the literacy level, income, job, membership in the environmental organization, species recognition and bid have positive effects on the willingness to pay for the protection of endangered species of Brown trout.
    Keywords: Contingent value, Recreational fishermen, Protection value, Endangered Species, brown trout
  • Mehrdad Soltanian, Hamid Faghani Langrodi *, Majid Mohammad Nejad Pages 327-334
    In recent years, the use of plant-based safety stimuli in aquaculture has become increasingly common. Ginger has many properties and is often used as a medicinal and spice plant for food use. In the present study, the effects of different levels of ginger extract on diet were evaluated on growth indices, survival and carcass biochemical composition of rainbow trout with a mean weight of 45.80±3.60 g for 56 days. The present study was conducted to evaluate different levels of ginger extract Zingiber officinale on growth indices, carcass biochemical composition, hematological and blood biochemical parameters of rainbow trout Oncorhynchus mykiss with an average weight of 45.80±3.60 g for 56 days. Seven hundred and fifty fish were randomly distributed in fifteen 3000L cylindrical fiberglass tanks. Fish were distributed completely randomly in 15 cylindrical 3,000-liter fiberglass tanks. Ginger extract in five levels of 0, 1, 3, 6 and 10 g/kg was added to the experimental diet and the fish were fed for 8 weeks in the same culture conditions. Results showed that specific growth rate, body weight gain and average daily growth rate and feed conversion ratio were significantly different in the 10 gr/kg group (p < 0.05), whereas gonadosomatic index, condition index and protein efficiency coefficient showed no significant difference (P>0.05). Also, the ginger extract did not affect body protein, fat, ash and moisture content (P>0.05). The results showed that adding 1% of ginger to the diet improved growth indices in rainbow trout.
    Keywords: Ginger extract, growth, Carcass composition, rainbow trout
  • Habib Allah Gandomkar *, Abolhassan Rastiannasab, Sajad Nazari, Esmaeil Kazemi, Javad Mahdavi Jahanabad Pages 335-342

    Interploid triploid rainbow trout were produced by mating of female tetraploid and male diploid fish and this method is suitable and economical for sterilization of fish. In order to produce tetraploid fish by heat shock, the most appropriate temperature and shock time were investigated. 6 treatments with three replications including control group (fertilized eggs without heat shock) and fertilized eggs greater than 5 mm in diameter and also those less than 5 mm in diameter with shocks of 1, 5 and 10 minutes after Fertilization was investigated at temperatures 28, 30 and 32 °C, respectively. Determination of tetraploidy was done by comparing the DNA content of red blood cell nuclei in different treatments using flow cytometry. The highest tetraploid levels were observed in temperature of 28 ° C in eggs above 5 mm in diameter and below 5 mm (p>0.05) 19.8% and 11.9%, respectively. Based on the results, temperatures of 28, 30 and 32 ° C were induced tetraploidy in the eggs below 5 mm dimeter, and in those above 5 mm, only 28 and 32 °C induced tetraploidy. The favorite temperature for Induction of tetraploidy in trout is 28 ° C and the appropriate time to initiate shock is 65 hour-degree after fertilization for 7 minutes shocking.

    Keywords: Tetraploid, Triploid-interploid, Heat shock, Flow cytometry DNA, rainbow trout
  • Samira Salarvand, Seyed AmirHossein Jalali *, Nasrollah Mahboobi Soofiani, Allireza Allafchian Pages 343-352

    Sodium alginate, an anionic polysaccharide, is now considered a new prebiotic due to its immune-stimulating and growth-promoting properties. This study has investigated the effects of sodium alginate on non-specific immune system parameters and growth performance in the rainbow trout fingerling. For these purposes, 90 rainbow trout (3±0.3 g) were fed 3% of body weight with a diet that contain 2.5 g/kg sodium alginate for 45 days. The growth factors and non-specific immune system parameters includes lysozyme, Alternative complement activity (ACH50), bactericidal and respiratory burst activity were investigated in days 15 and 45. At the end of the rearing period, treatments exposed to the toxic dose of ozone. The results showed that the fish feed with diet contain sodium alginate had not significant differences with control treatment on body weight gain, food conversion factor, specific growth rate, condition factor (P>0.05) but there was significant differences in final weight gain (p < 0.05). On both days, 15 and 45, sodium alginate caused the significant increase in lysozyme activity, alternative complement activity, respiratory burst activity and bactericidal of rainbow trout compared to the control treatment (p < 0.05). Furthermore, when the treatments exposed to toxic dose of the ozone, sodium alginate increased relative percent survival compared to the control treatment. According to the results, using of the sodium alginate in diet improved the performance of the  immune system, increased the fish's resistance to the toxic level of ozone and finally increased the relative percent survival in rainbow trout fingerling.

    Keywords: Prebiotic, Sodium Alginate, rainbow trout, Non-specific Immune System
  • Alireza Neissi, Gholamreza Rafiee *, Hamid Farahmand, Shadi Rahimi, Ivan Mijakovic Pages 353-358
    Targeted use of ammonia and nitrite degrading bacteria could increase the efficiency of the closed recirculating fish culture systems. Ammonia and nitrite assimilation by heterotrophic bacteria are important along with autotrophic species. The purpose of this study was to investigate the use of two strains of nitrifying bacteria Dyadobacter sp. (no. 68) and of Janthinobacterium sp. (no. 100) in the rainbow trout breeding system. These two types of bacteria with a dilution of 8×109 cfu (A) in a 1000 ml container transferred into 400 liter fish or experimental tanks containing 50 pieces Trout 50.65±3.89 g, also one treatment was considered as control group [n=3] (C). After 10 days, hematological and qualitative indices of water in rainbow trout were investigated. The results showed that the concentration of ammonia in the experimental group containing these two types of bacteria was lower and the nitrite and nitrate in this group were higher than the control group. The hematological indices in the control group did not show any significant changes from baseline, whereas in the control group hematological indices decreased. It was concluded that Dyadobacter sp. (no. 68), Janthinobacterium sp. (No. 100) were usable to assimilate ammonia and nitrite in the rainbow trout system. Finally, it can be concluded that the use of these two strains could have a positive effect on improving the quality of the environment and consequently on physiological conditions in the rainbow trout system.
    Keywords: Rainbow Trout (Oncorhynchus Mykiss), Dyadobacter sp. (no. 68), Janthinobacterium sp. (no. 100), Hematological indicators, ammonium, nitrite
  • Sahand Khayati Shirehjini *, Mohammad Kazemian Pages 359-370
    The purpose of this study was to evaluate the effect of different level offruitaqueous extracts from cornelian cherry (Cornus mas) on growth, hematological and immunity parameters of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). After 1 weeks for adaptation to the new condition, 96 O. mykiss juvenilewith 40±2.73g average weight randomly distributed in to 12 aquarium tanks with the capacity of 180 L with four treatments and three replicates. Each treatment feed with fruit aqueous extracts from C. mas by 0 (control group), 25, 50 and 100 mg/kg for 8 weeks. At the end of the feeding period, blood samples were taken from caudal vein of fish fries. Most of the growth parameters by significant difference from the control group was observed in 100 mg/kg fruit extracts from C. mas (p < 0.05). Most of the RBC, WBC, HCT, Lym, Tp, Cor, Ig, GST, GR, CAT, SOD and GPX was recorded in 100 mg/kg C. mas extracts (p < 0.05). However, the lowest value of MCV, MCH, Glu and MDA activity recorded in 100 mg/kg C. mas extracts (p < 0.05). In conclusion, it seems that fruit extracts from cornus mas for the reason that high level of total phenol, flavonoids and anthocyanins compounds has high antioxidant properties as well as inhibitory activity of free radicals. These properties can enhance the immune system of rainbow trout. Based on the results of these study the use of 100 mg/kg fruit aqueous extracts from Cornus mas extracts had the best results and can be recommended.
    Keywords: Cornus Mas, growth, Immunity, Antioxidant enzymes, rainbow trout
  • Maria Mohseni, Siyavash Soltanian, Amin Gholamhosseini *, Mostafa Akhlaghi, Hassan Sharifi Yazdi, Saeed Hosseinzadeh Pages 371-380
    In this study, to find an alternative for chemical growth an immune stimulant, the effects of methanolic extract of Savory leaf on the diet of rainbow trout on growth, blood parameters, biochemical and immune responses was investigated. After adaptation period, 360 fishes (with average weight of 14±1.7 grams) were fed with trial diets supplemented with 0% (as control), 1%, 2% and 3% of savory extract for 60 days and then were investigated. Results showed that the final weight in treatment 2 was higher than the control group and the FCR in all the treatments was lower than the control (p < 0.05). As well as the number of red and white blood cells, hemoglobin and hematocrit in the control group were significantly lower than the other groups (p < 0.05). The lowest level of glucose and the highest level of triglycerides, creatinine and cholesterol were observed in the control group (p < 0.05). Aspartate aminotransferase (AST) and lactate dehydrogenase (LDH) enzyme levels were significantly higher in the 3% group than in the control group but the alkaline phosphatase (ALP) was lower than the control group (p < 0.05). Total protein in treatments 2 and 3, and the level of lysozyme activity in all treatments were significantly higher than the control group (p < 0.05). According to the results, the beneficial effects of savory in different amounts, especially 2% on growth performance, immune response and hematological parameters fish rainbow trout were observed.
    Keywords: rainbow trout, Herbal extract, Savory (Satureja hortensis), growth, hematological parameters
  • Erfan Karimian *, Mohammad Zakeri, Seyed MohammadVahid Farabi, Mahsa Haqi, Preeta Kochanian Pages 381-394

    This study was designed to determine the probable effect of rainbow trout cage culture on the biodiversity indicators in the Abbas Abad area, southern basin of the Caspian Sea. For this purpose, biological samples (benthic macro invertebrates, phytoplankton and zooplankton) were collected at distance of 5, 50, 100 and 1000 m from the cages in December 2014 (before the culture period), March and April (production period) and August 2015 (after the culture period). In this study, 9 taxa of benthic macro invertebrates (with the dominance of polychaetes; Streblospio gynobranchiata and Hypaniola kowalewskii) and 42 species of phytoplankton belonging to five phyla (with the dominance of Bacillariophyta) were identified. A total of 10 taxa of zooplanktons were identified with the copepod; Acartia tonsa being the dominant taxa as well. The results showed that the distribution and abundance of biological community were significantly affected by the seasons (p < 0.05) where as it was not affected by the distance from the cages (P>0.05) and in most cases, changes of biodiversity indicators were not affected by cage culture activity. It seems that the rainbow trout cage culture in the Abbas Abad region no remarkable effect on the biodiversity indicators in the vicinity of small scale fish cages due to short duration of cage culture and strong water currents, so that observed changes were more associated with seasonal fluctuant.

    Keywords: Cage culture, rainbow trout, Biodiversity indicators, southern of the Caspian Sea
  • Zohre Amirpur, Abasali Hajibeglou *, Mohamad Sudagar, Hamed Paknezhad Pages 395-402
    This study investigated the effects of different levels of growth hormone on hatching rate, yolk sac absorption and some blood parameters in egg, Alvin and fry stages of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). The experiment consisted of 4 treatments 0 (control) 0.1, 0.5 and 1 mg/l of growth hormone in 3 groups, each group at 3 stages of fish life (egg, Alvin and fry) permeabeled with sodium hypochlorite (0.005%) for 15 seconds and then Immersed in the concentrations of growth hormone for 5 minutes. Results showed that the percentage and duration of hatching time in all treatments were not significantly different with control (p>0.05). The length of absorption period of yolk sac in 0.1 mg/l was lower than 0.5 and 1 mg/l. Moreover, it was significantly lower than control group (p < 0.05). The highest amount of white and red blood cells was in egg stage with 1 and 0.1 mg/l respectively, which was significantly different from control (p < 0.05). Hemoglobin levels were also highest in 1 mg/l in egg stage. Hematocrit levels were significantly higher in all experimental groups (except in 1 mg/l in fry stage) compared to control. The highest levels of glucose were respectively observed in the fry, Alvin and egg stage. The highest amount of albumin and total protein were observed in 1 mg/l in egg stage which significantly were higher than other experimental and control group in different stages (p < 0.05). in conclusion, in egg stage, 1 mg/l of growth hormone had the best performance compared to other stages
    Keywords: growth hormone, yolk sac, rainbow trout, Hematology Parameters, sodium hypochlorite
  • Khosrow Rahimi, Iman Sourinejad * Pages 403-410
    In present study, biochemical alterations and metabolite profile of Iranian sturgeon Acipenser persicus which were directly exposed to colloidal silver nanoparticles during different acute and chronic periods were investigated. A number of 480 pieces of sturgeon at releasing weight with mean total weight of 1.8±0.06 g were exposed to three different concentrations of 0.001, 0.005 and 0.01 mg/L of silver nanoparticles and the alterations of their gill metabolites were investigated in compare with the control treatment using HNMR. The comparison of 0.01 mg/L silver nanoparticles sampled on day 10 with other treatments showed that glycine and glutathione metabolites had the highest value with significant differences (P˂0.05). Acetylcholine had an ionic regulating role and the highest level was observed in freshwater control treatment. The amount of glycine, leucine and valine metabolites in freshwater treatment increased on day 10 compared with the other treatments. Overall, the results showed that glutathione acts as a biomarker and as a sensitive agent to the alterations of the amounts of silver nanoparticles in the gill tissue of Iranian sturgeon.
    Keywords: HNMR, Gill, Silver nanoparticles, Acipenser persicus
  • Davoud Mohammadrezaei * Pages 411-416
    This study aimed to investigate the effect of increasing the Lysine on growth, survival and body composition in juvenile of stellate sturgeon (Acipenser stellatus) during 8 weeks. A total of 144 fish with an initial average weight of 20.10±3.1 gram were randomly distributed in 12 tanks. Fish were fed diets containing 4 levels of Lysine (1%, 2%, 3% and control diet) twice daily with 4% of body weight. Growth and nutrition indices, including condition factor, body weight increasing, specific growth rate, food conversion ratio, food efficiency, visceral index and survival rate as well as carcass composition were evaluated. According to the results, there was a significant difference in growth parameters between the treatments (p < 0.05). The results showed the highest growth indices in the treatment containing 2% Lysine and the lowest in the treatment containing 3% Lysine. There was no significant difference in survival rate in all treatments. On the other hand, the results showed that the presence of Lysine in the diet reduced the ratio of protein and fat in the 2% treatment compared to the 3% treatment. Therefore, it can be stated that the addition of the 2 percent Lysine in the diet of stellate sturgeon juvenile will improve growth performance.
    Keywords: lysine, Growth parameters, Carcass composition, Acipenser
  • Mohamad Homayouni *, Roghaie Safary, Mohamadreza Imanpour Pages 417-424
    Enzymes and food attractants are the ingredients used to improve the nutritional status of fish in recent years. In this experiment, the effect of dietary administration of betaine and Natozim multi-enzyme on growth indices (Weight gain, SGR and FCR) and growth hormone gene expression (GH) in Great sturgeon (Huso huso) were investigated. For this purpose, 126 fish with an average weight of 32±3 gr, were fed diets supplemented with 3 different levels of 0, 1 and 1.5% in combination with 0, 250 and 500 mg/l for 8 weeks. At the end of the feeding trial, growth indices were assessed. RNA extracted from brain a liver, cDNA synthesized using Supreme script RTase kit and Real-time PCR were done using GH an IGF primers. Results showed no significant difference in growth indices and GH and IGF expression gene in fish fed betaine (P>0.05). However, with increasing the amount of Apsozyme multi-enzyme from 250 to 500 mg in the non-betaine condition, there was a significant increase (p < 0.05) in the weight gain, specific growth factor, and growth gene expression, as well as the Food Conversion Rate. The best growth performance indices and growth gene expression were in combination treatments (500 mg of apsazymeand 1 and 1.5% betaine) (p < 0.05). Regarding the results, it seems that the use of apsazymeand betaine can help to improve growth by eliminating the effects of anti-nutrients and attracting fish to foods.
    Keywords: Multi-enzyme, Apsazyme, Betaine adsorbent, growth, Growth gene
  • Samira Azadi *, Masoud Sattari, Javid Imanpour Namin, Shima Bakhshalizadeh Pages 425-434
    Growth pattern and some biological characteristics of Leuciscus aspius Linnaeus 1758, in the southern parts of the Caspian Sea were studied. Some 96 fish specimens were caught at Guilan, Mazandaran and Golestan provinces from October 2018 to September 2019. Fish were at the age classes of 1+ to 4+ years. The highest percentage of fish were at the age class of 2+ (33.72%), while the lowest at 4+ years (11.62%). Male/female age ratio was 0.68-1. Total length varied between 29-54 cm, fork length between 25-49 cm and the body weight was 213- 985 g. The mean total length was 38.91±5.57 cm, fork length 35.06±5.23 cm and mean weight was 639.74±87.27 g. The lowest growth coefficient rate was observed at the ages of 1-2, while the highest at 3-4 years. The mean condition factor (CF) was 0.87±0.22, hepatosomatic index (HSI) was 0.41±0.17 and gonadosomatic index (GSI) was 0.56±0.17. The length- weight relationship of all specimens was W= 0.0204 L2.7361, in males was W= 0.0189 L2.7648 and in females W= 0.0217 L2.8867. According to the obtained b values, the growth pattern of L. aspius was negative allometric meaning that weight and length growth did not follow similar rate. Length growth was faster which resulted in thin fish specimens. Moreover, condition factor below 1 (CF<1) reflects that L. aspius did not have favorable feeding ground in the study area which has led to lower growth. Factors like pollution, destruction of rivers, scarcity of food sources and overfishing could be responsible for these problems.
    Keywords: Length- weight, Leuciscus aspius, Hepatosomatic index (HSI), Gonadosomatic index (GSI)
  • Davood Bazogh Hasansarai, Babak Tizkar *, Mehran Avakh, Hojat Ahmadi Pages 443-448
    This research aimed at studying the effect of stocking density on growth indices and performance, survivability rate of common carp fingerlings in 9 fiberglass tanks (1.85×1.85×0.3 m) in around 1 m3 of water for an 8 week. The research was carried out by stocking 9000 pieces with average body weight of 1±0.1 g in 3 treatments and 3 replications in a completely randomized design with different densities 500, 1000, 1500 pieces/m2 in three treatments A, B and C respectively. The results showed that stocking density had a significant effect on growth indices at final weight (FW), final length (FL), growth rate (GR), specific growth rate (SGR) and survivability rate (SR). Significant differences were observed across treatments (p < 0.05). The highest GR and SGR, SR and the lowest FCR were observed in Treatment A. In this study it was found fish concentration had the least effect on growth indices and survivability rate of farmed fish fries. Thus, in order to develop fish farming, it is suggested that a concentration of 500 pieces /m2 forcommon carp fries be used in fiberglass tanks.
    Keywords: Stocking density, Growth indices, survival rate, Intensive culture, Fiberglass Tank, Common carp fingerling
  • MohammadHosain Naseri, MohammadReza Imanpoor *, Valiollah Jafari, Omid Safari Pages 449-458

    Due to the high stability properties of estrogenic compounds, most of them accumulate in aquatic organisms. This feature can directly or indirectly affect the growth rate of aquatic animals. The purpose of this study was to determine the possible effects of 17-alpha-Ethinyl estradiol on growth indices and blood parameters in freshwater Angelfish. According to this, accidentally 63 specimen’s angel fish with a mean weight 4.31± 0.46 divided equally to 3 groups in three replicates. EE2 not used in the control group, while for second and third groups the amount 2.5 and 5 µgkg-1 used respectively that in which combined the ethanol evaporation method. The angelfishes feed two times a day to the fullest extent. In this experiment, significant increasing (p < 0.05) observed to the specific growth rate (SGR) (0.22 % per day) and condition factor (1.76) in second group angelfishes than other groups. Also, significant variations (p < 0.05) performed to hematological indices in angelfishes that feed to different levels of EE2. This variations was increasingly the amounts that red blood cell (RBC) count, white blood cell (WBC) count, hemoglobin (Hb), hematocrit (Ht), blood hemoglobin level, Mean corpuscular hemoglobin (MCH), Mean corpuscular hemoglobin concentration (MCHC) in second and third groups than control group, respectively. Evaluate of results in this study shows that limit using of EE2 hormone can result in growth increasing in angelfishes.

    Keywords: 17α-ethinylestradiol, Freshwater angelfish, Growth indices, hematological parameters
  • Reza Shahifar, Rahman Patimar *, Hadi Raeisi, Mohammad Gholizadeh, Hojatillah Jjafaryan Pages 459-464
    Kutum (R. kutum) is one of commercial fishes in the southern Caspian Sea that plays an important role in economy of people who live in the coastal areas of the sea. In spite of economic value of this species, there is no accurate assessment on effect of artificial propagation and releasing of fingerlings on stock enhancement. This study aimed assessment this effect using release and catch data in a period of 1989-2017. During the period, catch of kutum showed a significant fluctuation, but the overall trend was positive linear. Fishing effort increased with time (years), the rate of fishing effort increase was higher than that of total catch. Analysis of slope of relationship of catch-time and fishing effort-time revealed that with increase of fishing effort, there was little increase in total catch. Furthermore, analysis of relationship between total catch and CPUE showed that the rate of total catch was higher than that of CPUE, indicating a decrease in catch with increase in CPUE. As an overall, a trend in total catch and total number of fingerling release was observed during the study period, but increase in total number of fingerlings hadn't significant effect in increase of total catch. The same was observed in fingerling release and CPUE.
    Keywords: R. kutum, Total Catch, Fishing Effort, Fingerling release, Southern Caspian
  • Keivan Abbasi *, Atta Mouludi Saleh, Soheil Eagderi, Alinaghi Sarpanah Pages 465-472

    In this study the morphometric and meristic characteristics of 98 specimens of Garra rufa collected from the Gamasiab, Aran, and Dinvar Rivers (Karkheh River drainage) and Bazoft and Armand rivers (Karun River drainage). The samples were transferred to the Lab after anesthesia and fixed into the buffered formalin 10%. Thirty-three morphometric and 9 meristic traits were measured and counted using digital caliber and stereomicroscope, respectively. Morphometric data were standardized based on the ratio of the head and standard lengths. To compare the studied populations, in terms of the morphological features, One-Way ANOVA, Duncan test, PCA (Principal Component Analysis), CVA (Canonical Variate Analysis) and CA (Cluster Analysis) were used. The results showed a significant difference among the studied populations in all morphometric data except post dorsal- pre Anal and Post-orbital lengths and in lateral and lower line scales, upper and lower gill rackers (p < 0.05). CVA and CA analysis showed population grouping as well. The morphometric was better than those counting traits in expressing the differences among the studied populations.

    Keywords: Morphometric characters, One-Way ANOVA analysis, Cluster analysis, Lateral line scale
  • Tahere Abyavi *, Rahim Payghan, Naghmeh Moori Bakhtiyari, Masoud Ghorbanpour, Mina Ahangarzadeh Pages 473-478
    Bacterial disease is the most common infectious problem of ornamental fish. Most bacterial infections are caused by gram-negative organisms from Aeromonas, Eduardozilla, Felaxibacter, Pseudomonas, Vibrio and Citrobacter. Aeromonas bacteria are facultative anaerobe, gram-negative, oxidase and catalase positive and belong to the Aeromonadsaceae family and are divided into two motile and non-motile groups. In this study, a total of 250 ornamental fish including Molly, Guppy, Angel, Parrot, Oscar, Goldfish, Platy, Swordfish, Fighter collected from aquarium fish sales centers in Ahvaz city or referred to the Veterinary Hospital Was investigated. After examination of fish suspected of bacterial infection, samples were taken from skin wounds, gills, kidneys and brain and bacterial culture was performed. After isolation and purification of Aeromonas susceptible was evaluated and confirmed via biochemical tests and molecular methods (with 16s rRNA specific primers). Results of biochemical and PCR tests showed high prevalence of Aeromonas in ornamental fish in Ahvaz city, with 49.4% of suspected specimens being Aeromonas genera. Therefore, appropriate measures should be taken to prevent and control Aeromonas infections in ornamental fish.
    Keywords: Aeromonas, Ornamental fish, Biochemical tests, PCR
  • Sahel Pakzad Toochaei *, Abdolali Rahdari Pages 479-486

    The increasing of using pesticides are the major threat to natural ecosystems and organisms. Accordingly, the aquatic organisms especially Artemia sp are being used in determining the lethal and legislation concentration of these compounds. The present study was carried out to investigate the lethal effect of Abamektin pesticide which is used in Sistan area for agriculture and domestic activities, on nauplii 24, 48h and adult Artemia urmiana. This study was also focused to evaluate the effects of Abamektin toxicity on stages of A. urmiana. The lethal concentration including LC10, LC15, LC50, LC85, LC90, LC95 and LC99 were determined with Probit analysis program for three groups of A. urmiana after 24 hours exposure and conducting a range definitive Abamektin in static process according to O.P.D.C 202 protocol. Results showed the highest mortality rate was observed for adults in comparing to 24h nauplii and the adults were higher sensitive in comparing to other groups. The LC50 amounts were determined 4.72, 1.15 and 0.726 µg/l for 24h, 48h nauplii and adult respectively. These results indicate that Abamektin is a very high environmental toxic substance.

    Keywords: Sistan, Probit, Artemia, LC50
  • Seyed Reza Seyed Mortezaei, Hossein Houshmand *, Mina Ahangarzadeh, Mehrdad Mohammadidust, Mohammad Afsharnasab Pages 487-494

    White spot disease (WSD) is one of the shrimp lethal viral diseases that causes heavy losses on all shrimp of Penaeid family. In this study comparison of histopathological effects of Red algae Gracillaria corticata dietary in shrimp challenged to white spot syndrome virus was investigated. For this aim 1200 SPF white leg shrimp (L. vannamei) sub adult with average weight of 10±1.02 g was collected and divided to four groups. The first group (T1) fed G. corticata powder was mixed with shrimp feed (2 g/Kg), second group (T2) fed G. corticata (2 g/ Kg) and after 14 days injected with WSSV and all groups maintained for 25 days, third group (T3) fed with commercial pellet and fourth group fed with commercial pellet and then injected with WSSV and all group maintained for 25 days. For histopathology survey, the samples of gills, hepatopancreas, lymphoid tissue, stomach and gut were fixed in davidson solution. Tissues were embedded in paraffin wax, sectioned at 5µm and stained with hematoxylin-floxin eosin. The histopathology results indicated that samples fed with algae and positive control in the face of white spot syndrome virus were inclusion body cells observed in gills, stomach, gut and hepatopancreas.  Survival rate in T2 group was higher and significantly different (p < 0.05) from T4.

    Keywords: G. corticata, Histhoptology, White Spot Syndrome Virus
  • Mohammad Rahmani * Pages 495-500
    Metal pollutants enter to the aquatic environment and organisms through various natural and anthropogenic processes. Nickel (Ni), Copper (Cu) and Iron (Fe) are of the important contamination in the aquatic environment due to its high dispersal and bioconcentration. Therefore, this study investigates the concentration of Ni, Cu and Fe in the sediments and Macrobrachium nipponense. Sediment and shrimp samples were collected from Alagol international wetland and prepared according to acid digestion method. Nickel, Cu and Fe concentrations were determined using atomic absorption spectrophotometry and their associated risk in sediment and shrimp were assessed according to existing index. The concentration of Ni and Fe in M. nipponense exceeded from FAO guideline but target hazard quotient didn’t show any risk for consumers. Nickel, Cu and Fe levels in sediments were lower than some sediment quality guidelines. Sediment risk indices showed low level of contamination. In general, our study showed that Ni, Cu and Fe were in safe levels and their contaminations were lower than dangerous levels.
    Keywords: Risk Indices, heavy metals, Shrimp
  • Saeid Tamadoni Jahromi *, Mohsen Gozari, Sajjad Pourmozaffar, Mitra Arman, Abdolreza Jahanbakhshi Pages 501-508
    The critical status of marine living habitats as well as the oil pollution caused by the water balance of the tankers as well as the effluent of the shrimp farms are now accelerating the decline and extinction of living organisms and endangering important economies species. It is therefore important to create genomic banks of living organisms in order to maintain copies of the genome of valuable genetic stocks of marine resources. In this study, genetic identification and gene bank preparation of 4 important species of shrimp in the Persian Gulf (P. semisulcatus, p < /em>. indicus, P. merguiensis, p < /em>. monodon, M. affinis) were performed. Sampling were performed in Autumn 2017 by trawl method from Bushehr, Jask, Goatr and Hormuz areas, which are the most important biodiversity of the studied species, Total DNA was extracted using phenol-chloroform method. PCR amplification was performed to amplify the 16SrRNA gene. After sequencing, genetic distance between sequences was measured. The results showed that sequences of two morphotypes of P. semisulcatus sampled from Bushehr and Hormozgan with significant genetic difference of about 0.03 were able to differentiate the two morphotypes in their respective clades. In this study, the highest genetic distance between the species of p < /em>. merguiensis and P. monodon was 12%. The genetic distances between P. indicus and P. monodon was recorded 10% as well.
    Keywords: Gene bank, 16 SrRNA, Persian Gulf, Shrimp
  • Mehran Loghmnai *, Zohre Soltani, Safoura Mashahdi Pages 509-520
    The aim of this study was to investigate and compare the accumulation of copper, zinc and cadmium in sediment, muscle tissue and carapace of ghost crab (Ocypode saratan) in the two climatic periods pre- and post- Mansoon in Chabahar Bay and Gowater. In total 60 samples of crabs were collected, and the heavy metal concentrations in their muscle and shell were measured. The metal accumulation pattern was obtained in both tissues and in both periods as Zn> Cu> Cd. The highest concentrations of metals with 99.39±4.5 micrograms per gram of dry weight were related to zinc in pre- Mansoon and the lowest concentrations were related to cadmium with 0.0016± 0.007 micrograms per gram of dry weight in post Mansoon in muscle. In general, a comparison of metal concentrations between two seasons in muscle tissue, carapace, and sediment showed that the concentration in muscle and carapace tissue were significantly higher in post-Mansoon than pre-Mansoon (p < 0.05). Except for the copper in muscle tissue, the results showed that the concentration of copper in the post-Manson muscle was slightly higher than pre- Mansoon. The concentration of copper and zinc metals was higher in the post-Mansoon than in the pre- Mansoon (p < 0.05), but cadmium was reported to be slightly higher than in the pre Mansoon than post Mansoon. It was also found that the concentration of metals in the Gowater mangrove forests was higher than in Chabahar (p < 0.05). Comparison of metal concentrations in ghost crab muscle tissue with international standards showed that zinc concentration was higher than all standards except NHMRC and WHO. But cadmium was found to be below the all standard values. Copper and zinc were found to have excessive values, which is a concern for species health and therefore the food chain. The necessary steps should be taken to conduct the possible controlling actions. The concentrations of metals in the sediment were lower than the sediment quality standards of the United States and Canada. Therefore, the metals in the sediments of the studied areas may not be a big threat to the organisms.
    Keywords: heavy metals, Chabahar Bay, Gowater Bay, Mansoon, Ocypode saratan, Ghost Crab
  • Ziba Moghadasi * Pages 521-526
    S. haddoni is one of the venomous animals of Persian Gulf and characterization of its biological activity and toxicity are of great value concerning discovery of new potential pharmaceutical agents as well as study of toxicity of the crude venom. The main goal of this study was to survey biological activities fractions isolated from methanol extract of tentacles from the Persian Gulf sea anemone. LD50 of isolated fractions venom of S. haddoni was recorded on Balb/c mice with intravenous injection. Edematogenic activity of isolated fractions from venom was performed by injection into the sub plantar region of the left hind paw male Balb/c mice (average weight 20–22 g) in tetra plicate. Dermonecrosis activity of the venom was checked on male New Zealand rabbit's skin (3kg). LD50 of F1 was recorded at 38.8 mg/ml. The highest edematogenic activity was seen just two hours after injection 5mg/ml from F4 (179.4 %) and decreased up to 70.5% during 10day. 30mg/ml of F1, F3 and F4 fractions made necrosis area 4, 3, 5mm respectively after 3 hours. Instant potent edema and rapid dermonecrotic activity are significant phenomena after injection of intradermal. This is the first report on instant edematogenic and rapid dermonecrotic activities of the Persian Gulf Sea Anemone venom, Stichodactyla haddoni. The results would also be of high value to better management of clinical conditions and follow up treatment strategies as well.
    Keywords: Stichodactyla haddoni, Venom, Biologic activity, HPLC, Venomous marine animal
  • Abdolrahim Baharvand *, Fatemeh Baharvand Pages 527-532
    In this study, the direct absorption of zinc oxide nanoparticles by M. linearatus and D. polymorpha was investigated over a short period of 96 hours. Sixty D. polymorpha legs with a range of 2.53±0.85 cm and sixty M. linearatus with a range of 2.7±0.5 cm was taken from the natural environment. The nanoparticles were spread using an ultrasonic device at 400 rpm. In order to phase together water reservoirs with nanoparticle solution by homogenizer device with 14000 rpm was used and Treatments were prepared at concentrations of 0.25, 25 and 50 ppm. The accumulation of nanoparticles in bivalve tissue mass with an ICP device and the distribution of nanoparticles in bivalve reservoirs were measured by DLS test. The results of ICP showed the highest accumulation of nanoparticles in bilayer tissue mass at the highest exposure concentration (p < 0.05). The lowest uptake was observed at the lowest exposure concentration (p < 0.05) compared to other treatments. D. polymorpha bivalve showed higher uptake ability than the bivalve M. lineatus during the exposure period. The DLS test results showed that the particles were in the range of 10-110 nm in size, confirming the non-segregation and homogeneity of the nanoparticles in the tanks. Both bivalve species are suggested as very good indicators for monitoring the effects of zinc oxide nanoparticles in the aquatic ecosystem.
    Keywords: Dreissena polymorpha, Maytilaster linearatus, Biosorption, Zinc oxide nanoparticles
  • Hassan Ghahari *, Reza Monaem Pages 533-544
    Encarsia Förster (Hymenoptera: Chalcidoidea: Aphelinidae) are powerful parasitoids of several species of whiteflies (Hemiptera: Aleyrodidae) and scale insects (Hemiptera: Coccoidea) which can have efficient role for control of these agricultural pests. Regarding to importance of these beneficial insects in biological control programs, species diversity of Encarsia was studied in some regions of Guilan province, northern Iran. Samplings were conducted in different regions upon the rearing of whiteflies' and scale insects' pupae as the main hosts of Encarsia species in optimum condition, and identification of emerged parasitoids. In total, eleven species including, Encarsia aurantii (Howard, 1894), Encarsia azimi Hayat, 1986, Encarsia berlesei (Howard, 1906), Encarsia citrina (Craw, 1891), Encarsia fasciata (Malenotti, 1917), Encarsia formosa Gahan, 1924, Encarsia inaron (Walker, 1839), Encarsia lounsburyi (Berlese and Paoli, 1916), Encarsia lutea (Masi, 1909), Encarsia perniciosi (Tower, 1913),and Encarsia smithi (Silvestri, 1926) were collected and identified. Encarsia smithi is newly recorded from Guilan province. Species group, host records and distributional data are given. Checklist of Encarsia species in Guilan province (with totally 15 species) is given too.
    Keywords: Fauna, Parasitoid, Host, Aleyrodidae, Coccoidea, Guilan
  • Ghassem Habibi Bibalani * Pages 545-550
    One of the effects of the progress of vehicles on natural resources, including rangelands, is the establishment of soil roads for different purposes. The purpose of this study was to determine the effect of road on plants (distance of impact) on the number of flowers per plant for three plant species (Helichrysum oligocephalum, Helichrysum rubicundum and Helichrysum araxinum) with 15 m distance in Shabestar rangelands. Results were analyzed by split plot design with completely randomized design with four replications for each species. In Helichrysum rubicundum, the average number of flowers per plant at 30 m distance from the road was not significantly different from 100 m (control) and 45 m from the road. The effect of road impact on flowering of this species is 15 meters. The reduction in flower number per plant for Helichrysum araxinum and Helichrysum oligocephalum was 20.46% and 39.42%, respectively, 30 m from the road compared to 100 m (control). For these two species, the effective distance of the road to flowering is 30 m. The study showed that flowering rates of these plants are affected up to 15 m from the road margin.
    Keywords: Road Impact Distance, Shabestar Rangelands, Road Ecology, Road Margin
  • Sodabeh Abdolbaghian, Shahla Jamili *, Azadeh Manayi, Ali Mashinchian Moradi Pages 551-556
    Skin as one of the organ, plays an important role in many physical functions. In skin aging process, should be prevented collagen degradation and multiple enzymes increasing, including matrix metalloproteinase (MMp < sub>S). Chlorella vulgaris is a marine alga and its beneficial effects on skin make it a proper ingredient to be used in anti-aging products. In this study, the effect of C. vulgaris extract and vitamin C on type І collagen and MMP-1 production in the human cell line Hu02 was investigated. Chlorella was extracted using ultrasonication plus enzymatic hydrolysis, and Chlorella extract at different concentration was investigated for its effect on gene expression of collagen І and MMP-1 in Hu02 cells. First, it was investigated whether alga extract induced cytotoxicity in Hu02 cells. MTT assay showed that extract was non-toxic to Hu02 cells. Using quantitative PCR, it was confirmed that extract increased the gene expression of types І collagen and decreased the MMP-1 expression, comparing to the control group. Chlorella extract and vitamin C with a similar viability (97%) was used to investigate the effect of extract on mentioned genes expression, compared to vitamin C. Type І collagen increased in both alga and vitamin C groups. The gene expression of MMP-1 in both alga and vitamin C groups was significantly lower than the control group (p < 0.05). These findings indicate that C. vulgaris extract induces collagen synthesis and MMP-1 enzyme inhibition in Hu02 cells.
    Keywords: Chlorella extract, Vitamin C, collagen, matrix metalloproteinase, Fibroblast cells
  • Bahareh Shokouhian Ghahfarokhi, Roghieh Safari *, Mohamad Reza Imanpour, Ali Jafer Nodeh Pages 557-560

    The present study investigates, the effects of sub lethal doses of CuSo4 on the expression of vitellogenin (Vtg) in females Zebrafish (Danio rerio). For this purpose, 180 Zebrafish with an average weight of 0.3±0.05 gr were exposed to two doses of 0.02 and 0.046 mg /l of CuSo4, and a control group for 30 days. At the end of experiment RNA extracted from liver, cDNA synthesized with Superscript RTase kit and PCR was done using primers relate to Vtg and Betaactin as housekeeping genes. The evaluation of Vtg expression genes showed reduction in CuSo4-treated groups compared to the control. In the CuSo4-treated groups (0.02 and 0.04 mg /l), Vtg gene expression was 0.66 and 0.59 fold of control which showed dose-dependent reduction pattern. Results indicated that CuSo4 can have a negative effect on the growth and development of sexual cells in zebra fish.

    Keywords: Copper sulfate, Gene expression, Vitologenin, Zebra fish
  • Seyed Ghasem Ghorbanzadeh Zaferani *, AliReza Sari, Tara Ebrahimi, Farhad Hosseini Tayefeh, Sepideh Barzegar, Mona Izadian, Arya Ashja Ardalan, Seyed Keramat Hashemi Ana, Ahmadreza Katouzian, Jalil Badamfirouz Pages 561-574

    The distribution, abundance and assemblage structure of macrofauna as one of the important tools in assessing the quality of water, were determined during 9 stations in Karaj River, seasonally; 2017-2018. Sampling of macrofauna was performed with Surber sampler. Also, depth (11±3 cm), temperature (10.5 ± 4.3 ◦C), Salinity (0.01±0.01 ppt), DO (9.3±0.9 mg/l), EC (0.19±0.1ᵘs/m), pH (8.5±0.2), TDS (0.12±0.07 g/l) and Turbidity (19.6±29.1NTU) were measured in each station by multimeter device. A total 38454 individuals belonged to 42 families and 52 taxa were identified. Chironomidae was the most dominant family. The nine families making up 83% of all specimens (Baetis, Tubifex, Micrasema, Rhithrogena, Eporus, Hydropsyche, Leptophlebiidae and Simulium). The maximum density (7758 ind/m2) was obtained at station 8 while the minimum (592 ind/m2) was observed at station 5. The station 7 was characterized by the higher species diversity (H', 2.78) and the stations 8 was characterized by the lowest diversity indices (H', 1.57). The PCA showed that TDS, EC, Salinity and pH were the main parameters, and the cluster analysis divided the stations into three groups (G1: St2, St 6; G2: St 8, St 9, St 1, St 7; G3: St 4, St 5, St 3). Although the Shannon Index evaluated the upstream stations better, it generally assessed the water quality of the Karaj River as medium.

    Keywords: Water Quality, Shanon index, Macrofauna, Karaj River
  • Mahla Tajmirriahy, Zahra Rezaei Sourbaghi, Shohreh Zare Karizi *, Masoumeh Mahdavi Ourtakand Pages 575-580
    Various virulence factors are involved in the pathogenesis of Staphylococcus aureus. Proteins that mediate adhesion to the host cell surface are important factors in the binding and invasion of Staphylococcus aureus. The aim of this study was to evaluate the frequency of genes encoding adhesion proteins FnbA, FnbB, Cna, Efb, Ica, Bbp < /em> and SdrE in Staphylococcus aureus strains in Ahvaz. In this study, 231 Staphylococcus aureus specimens were isolated from 4 hospitals in Ahvaz after biochemical tests. DNA was extracted by phenol-chloroform method and the frequency of cna, fnbA, fnbB, efb, ica, bbp < /em> and sdrE genes was determined using specific primers for each gene by Multiplex PCR. In this study 16srRNA was used as internal control. Finally, the PCR products were applied on acrylamide gel. The frequency of genes studied in this study were as follows: fnbB gene (67.53%), fnbA gene (53.24%), ica gene (51.94%), cna gene (40.25%), efb (37.66%), sdrE (26.40%) and bbp < /em> gene (11.68%). Based on this study, the variable frequency of pathogenic genes in clinical isolates of Staphylococcus aureus confirms that bacterial virulence factors play an important role in bacterial invasion and pathogenicity. Given the importance of Staphylococcus aureus in creating a wide range of diseases and the role of various adhesins produced by this mass, complete information on the distribution of the aforementioned adhesins among isolated strains in Iran is essential.
    Keywords: Adhesin, Multiplex PCR, Staphylococcus aureus
  • Fatemeh Einollahipeer *, Mostaffa Ghaffari, Reza Dahmardeh Behrooz Pages 581-592

    The aim of the study was to evaluate the quality of wastewater treatment plant of Zabol in Sistan and Balouchestan province according to related standards. Also, the possibility of agricultural and fisheries usage was investigated with CWQI model. A total 10 physicochemical parameters including pH, EC, COD, BOD5, TSS, TDS, TKN, NO2-, NO3-, PO43- and some heavy metals concentration were measured in effluent and influent of wastewater of treatment plant in middle of June, August and November of 2019. In order to achieve better wastewater application, the results were entered into CWQI (Canadian water quality index) calculator model. Due to effects of accumulation of heavy metals, this determined in agricultural areas that irrigated with treated and untreated wastewater flows. The data shows the wastewater effluent physicochemical parameters were appropriate for irrigation, except BOD5, COD and PO4-3 according to available standards. The heavy metals concentrations were within the range of available standards. The organic matters pattern was obtained in NO2-< NO3-<PO4-3. Conclusions the CWQI results showed that the quality of Zabol wastewater effluent is suitable for irrigation (71), livestock (85) and recreational (100) usage, but not suitable for fisheries (14) and drinking (45).

    Keywords: CWQI Model, Refinery, Zabol, Wastewater
  • Elham Shahri, MohammadHossein Sayadi *, Elham Yousefi Pages 593-603

    The aim of this study was to evaluate the concentration of heavy metals in water, surface sediments and algae at 12 stations on the shores of the Makran Sea with 3 replications in the summer of 2020. Heavy metals were measured using the ConterAA700 atomic absorption spectrometer. The average heavy metals of zinc, nickel, chromium, lead, cadmium, copper and iron in water are 0.135, 0.061, 0.118, 0.018, 0.018, 0.036 and 0.123 mg, respectively. In liters and in sediments, 36.893, 25.952, 43.815, 21.588, 0.184, 32.55 and 24.069 mg/kg were obtained. The results showed that there was a significant positive correlation between heavy metals zinc, nickel, lead, chromium, copper, cadmium and iron in water, sediments and algae (p < 0.01), but in the case of metal, the relationship between zinc and cadmium (R=0.364) and iron-cadmium (r=0.280) correlation was weak (P>0.01). The concentrations of zinc, chromium, nickel, copper, iron, lead and cadmium in surface sediments were higher than the studied water and algae. Based on the analysis of studied heavy metal clusters in water, sediments and algae were divided into two main groups. The first group consisted of nickel, iron, zinc, copper, lead and chromium, and the second group consisted of cadmium. Different cluster groups represent differences in the geochemical behavior and different origins of metals. Therefore, the metals in a group have the same and natural origin. Health risk assessment showed that some heavy metals in the study area can cause health problems and pathogenicity in humans. The transfer of heavy metals by water in algae for chromium, nickel, lead, cadmium, copper, zinc and iron was higher than 1, but the transfer of heavy metals by sediments for all metals was less than 1 and in some cases it was calculated in the range of 1-2.5.

    Keywords: Algae, Makran Sea, sediments, heavy metals
  • Simin Salehzadeh, Mohammad Tabatabaei *, Abdollah Derakhshandeh, HamidReza Karbalaei Heidary Pages 603-610

    Bacteriocins are peptides produced by bacteria that are known for their antimicrobial activity against bacteria and fungi. Some chaperone peptides can be probably applied to neutralize the toxic effect of the peptide and produce a soluble form of the protein, as well as to provide high amounts of bacteriocin using recombinant DNA technology. Laterosporulin is described as a 49 amino acid bacteriocin that is naturally secreted from Brevibacillus laterosporus GI-9. In the present study, for the first time, the amine region of the SH2 protein was used to construct a fusion protein for the production of recombinant laterosporulin. In the current study, a fusion gene construct was designed containing the histidine sequence, the SH2 domain, the enterokinase cleavage site, and the laterosporulin peptide. The findings demonstrated that N-SH2 with suitable hydrophobic surfaces can be capable of preventing the aggregation and irreversible structural disruption of bacteriocin laterosporulin as a suitable chaperone. Furthermore, our analysis raised the possibility that target peptide can be expressed with appropriate folding in vitro. The present study revealed that the N-SH2 peptide region could be considered as a suitable alternative for the production of recombinant bacteriocins in Escherichia coli.

    Keywords: Laterosporulin, amino-terminal SH2, Recombinant Production, Bioinformatics