فهرست مطالب

مجله سبک زندگی اسلامی با محوریت سلامت
سال ششم شماره 1 (پیاپی 26، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/03
  • تعداد عناوین: 29
|
  • مرضیه بیگم سیاهپوش* صفحات 1-8
    هدف

    طبی سازی از موضوعات حیطه‏ی فلسفه پزشکی است و پدیده‏ای است که در آن به موضوع مورد بحث به مثابه یک معضل طبی نگریسته شده، و برای آن راه‏ کار های طبی جستجو می‏شود. این مطالعه به طبی سازی درس خواندن پرداخته است. در کشور ما برای اولین بار است که این موضوع مطرح می‏شود.

    مواد و روش ها

    این مطالعه، یک مطالعه کیفی از نوع تحلیل محتواست. نمونه های مطالعه، یادداشت های درج شده در حاشیه پرونده مراجعه کنندگان به کلینیک طب سنتی بودند. نهایتا داده‏ها به روش آنالیز محتوا تجزیه و تحلیل شده‏اند.

    یافته‏ ها

     مراجعان برای افزایش یادگیری، تمرکز و حافظه، افزایش سطح انرژی بدنی، افزایش تحمل نسبت به بی‏خوابی، طلب دارو کرده بودند و بر این باور بودند که داروهای گیاهی بی‏عارضه هستند. پزشکان در قبال این نوع از تقاضاها تشخیص ضعف عمومی، اضطراب و افسردگی یا بیش فعالی داده و داروهای تقویتی یا داروهای ضد اضطراب و افسردگی تجویز می‏کنند.

    نتیجه گیری

    به کارگیری گیاهان دارویی برای افزایش حافظه و نیروی بدنی، و همچنین طبی ‏سازی مسایل مرتبط با آموزش، از قبل هم مطرح بودند. از آنجا که گروه هدف در طبی‏ سازی درس خواندن سنین کمتر هستند، این نوع طبی سازی می‏تواند خطرناک باشد. زیرا دارو در این گروه سنی ممکن است، عوارض بیشتر و متفاوتی داشته باشد و از سویی این تفکر را که هر مشکلی با دارو حل شدنی است، در آنان نهادینه می‏کند.

    کلیدواژگان: طبی سازی، مدرک گرایی، درس خواندن، سلامتی
  • رهنما فرید، داود کیا کجوری*، محمدجواد تقی پوریان، سعید اسلامی صفحات 9-16
    هدف

    استفاده از قدرت نرم و نقش آن در اداره امور جامعه روز به روز مطلوبیت بیشتری می یابد و بر انگیختن مهر و محبت در کارکنان و مخاطبان سازمان در مدیریت مهرورز از موضوعات موردتوجه در مدیریت دولتی نوین و علم سیاست است.

    مواد و روش ها

    این پژوهش بر مبنای رویکرد کیفی- کمی با روش آینده پژوهی تعبیری با استدلال استعاری و استعاره پردازی می باشد؛ به صورتی که با تبیین آینده پژوهی، آینده های محتمل و ممکن افزایش مطلوبیت به کارگیری قدرت نرم و احیای مفهوم رهبری و مدیریت مهرورز همگام با تحولات علم مدیریت دولتی موردتوجه قرار می گیرد.

    یافته ها

    در این پژوهش تلاش بر این مهم می باشد که از مضامین و مفاهیم غنی مربوط به «کهن الگوی مهر» نشات گرفته از فرهنگ ایران باستان و استمرار معنوی آن در قالب اسلام رحمانی و مضامین مربوط به مهرورزی در ادب عرفانی، در تبیین جوهره و مولفه های مفهوم رهبری و مدیریت مهرورز استفاده گردد تا بتواند به عنوان الگویی بومی و مناسب در اداره امور جامعه مطرح شود.

    نتیجه گیری

    نتایج آزمون مولفه های استخراج شده در جامعه آماری نشان می دهد جهت دارا بودن یک سازمان الگو با مدیریت مهرورز می توان مولفه های استخراج شده در این تحقیق را بیش از پیش موردتوجه مدیران قرار داد

    کلیدواژگان: آینده پژوهی، مدیریت مهرورز، کهن الگوی (مهر، میترا)، اسلام رحمانی، قدرت نرم
  • عفت صادقیان، زهره سعادتمند*، مریم براتعلی صفحات 17-31
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف استلزامات تربیتی تربیت غیرکلامی در آموزه های اسلامی (احادیث و روایات) است.

    مواد و روش ها

    این پژوهش در زمره پژوهش های کیفی است که با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی با نظام مقوله بندی قیاسی انجام شده است. حوزه پژوهش شامل متون مرتبط با تربیت غیرکلامی در آموزه های اسلامی (احادیث و روایات) با استفاده از رویکرد هدفمند بود. ابزار گردآوری اطلاعات شامل فیش برداری مرتبط با تربیت غیرکلامی در آموزه های اسلامی (احادیث و روایات) بود. روش کدگذاری و پارگراف به عنوان واحد تحلیل، جهت تجزیه و تحلیل متون استفاده گردید.

    یافته ها

    یافته های استلزامات تربیتی تربیت غیرکلامی در آموزه های اسلامی (احادیث و روایات) شامل 85 مفهوم اصلی و 392 استلزامات تربیتی بود که شاخص ترین آن عبارتند از: ادب، بازی با کودک، عبرت، محبت و احترام، مشورت، قناعت، بخشندگی، وفای به عهد، آموزش اعمال عبادی به کودک، آموزش اعمال عبادی به کودک، همنشین، سرزنش کردن، آموزش کودکان بر اساس مراحل رشد کودک، ذهن، توکل به خدا، مسیولیت والدین و مربیان، ظلم و ستم، آموزش مهارت و حرفه، صداقت، گفتار نیک، مثبت اندیشی، صبر، انفاق و کمک، انصاف داشتن، تنبیه نکردن کودک، تواضع، تدبیر، اسراف نکردن، استفاده از فرصت ها، تقوا، نظم، نپرداختن به کار بیهوده، عادت به کارهای خوب، عدالت، بصیرت، علم، اخلاق نیکو، سلام کردن، تفکر، داشتن هدف، پرهیز از بی حوصلگی، آرامش، راز داری، تنبلی نکردن، امانتداری، خویشتن داری، خوش گمانی، خیانت نکردن، پند ونصیحت، سکوت، شجاعت، جوانمردی، عقل، مدارا کردن، نیت، شکرگزاری تشکر، بخل، نفس، خشم، مسیولیت، ارزش انسان، پشتکار، عمل به دانسته ها، حیا، اولویت بندی کارها، کار و تلاش، بندگی، انجام کار خیر، کم گویی، تجربه، یادگیری، تغافل، نعمت ها، رضایت، دشنام ندادن، تهمت، ترس، طمع، تعلیم و تربیت، تقسیم بندی ساعات شبانه روز، حق، عیب جویی، عجله نکردن، لجاجت، مرز صفات، سوال کردن و... می باشد.

    نتیجه گیری

    روشن است در دوره ای که از تجهیزات کمک آموزشی و یا هنرهای نمایشی و فیلم و عکس و مانند آن خبری نبوده استفاده از این شیوه تا چه حد می توانست در ترسیم حقایق در ذهن مخاطبان نقشی موثر ایفا نماید و راه را بر فهم معارف الهی و درس های توحیدی بگشاید و این موضوعات را در آستانه ی حس شنوندگان قرار دهد.

    کلیدواژگان: استلزامات تربیتی، تربیت غیرکلامی، آموزه های اسلامی (احادیث و روایات)
  • ویدا امیرداور، مژگان سپاه منصور*، صادق تقی لو صفحات 32-43
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر«مقایسه ی اثربخشی مداخله ی مبتنی بر سبک زندگی سالم و آموزش مهارت های فراشناختی بر اهمال کاری تحصیلی» بود.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش نیمه آزمایشی همراه با طرح پیش آزمون- پس آزمون-پیگیری با گروه کنترل ناهمسان بود. جامعه ی پژوهش شامل تمامی دانش آموزان دختر سال سوم دوره ی دوم متوسطه ی منطقه ی یک شهر تهران بود که در سال 99-1398 مشغول به تحصیل بودند. نمونه پژوهش نیز شامل 45 نفر از این دانش آموزان بود که به شیوه ی نمونه گیری داوطلبانه با جایگزینی تصادفی انتخاب شدند و در دو گروه آزمایش(15نفر در گروه مداخله ی مبتنی بر سبک زندگی و 15 نفر در گروه آموزش مهارت های فراشناختی) و یک گروه کنترل(15نفر) جایگزین شدند. مشارکت کنندگان در پژوهش به پرسشنامه ی اهمال کاری تحصیلی سولومون و راثبلوم(1984) به صورت پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری پاسخ دادند.

    یافته ها

    یافته ها با روش تحلیل طرح آمیخته نشان داد که مداخله ی مبتنی بر سبک زندگی سالم در مقایسه با گروه کنترل هر سه مولفه ی اهمال کاری تحصیلی شامل آمادگی برای تغییر (01/0> P ، 34/5 =  (56 و 2)F)، آمادگی برای تکالیف (01/0> P ، 03/5 =  (56 و 2)F) و تمایل و تلاش برای تغییر (01/0> P ، 88/6 =  (70/51 و 85/1)F) را در سطح معناداری 01/0 تحت تاثیر قرارداد. همچنین آموزش مهارت های فراشناختی در مقایسه با گروه کنترل میانگین مولفه آمادگی برای امتحان(01/0> P ، 41/5 =  (56 و 2)F) و آمادگی برای تغییر (01/0> P، 51/7 =  (85/48 و 92/1)F) اهمال کاری تحصیلی را در سطح معناداری 01/0 و مولفه آمادگی برای تکالیف (05/0> P ، 45/3 =  (56 و 2)F) آن را در سطح معناداری 05/0 تحت تاثیر قرار داد. تفاوت اثر دو شیوه مداخله مبتنی بر سبک زندگی سالم و آموزش مهارت های فراشناختی بر مولفه های اهمال کاری تحصیلی در سطح 05/0 معنادار نبود.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های پژوهش هر دو شیوه ی مداخله ی سبک زندگی سالم و آموزش مهارت های فراشناختی بر اهمال کاری تحصیلی و مولفه های آن در دانش آموزان تاثیر دارند و بین اثرات مداخله مبتنی بر سبک زندگی سالم و آموزش مهارت های فراشناختی بر اهمال کاری تحصیلی در دانش آموزان تفاوت معناداری وجود ندارد.

    کلیدواژگان: مداخله ی مبتنی بر سبک زندگی سالم، آموزش مهارت های فراشناختی، اهمال کاری تحصیلی
  • ابوطالب عوض زاده، آیت الله کریمی باغملک*، صادق رضایی صفحات 44-55
    هدف

    هدف تحقیق شناسایی آسیب های تربیت دینی به منظور ارایه الگوی دین پذیری مشتاقانه در دانش آموزان متوسطه دوره دوم استان کهگیلویه و بویراحمد است.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر ماهیت در زمره تحقیقات آمیخته از نوع اکتشافی بوده که در بخش اول، به صورت کیفی و با روش  پژوهش تحلیل مضمون؛ از جامعه آماری معلمان و مدیران آموزش و پرورش استان، 18 نفر (با روش نمونه گیری هدفمند) انتخاب و در فرایند مصاحبه و ساخت الگوی دین پذیری مشتاقانه شرکت نمودند. روایی در بخش کیفی نیز به صورت اعتبار سازه، روایی بیرونی و درونی رضایت بخش بوده وپایایی آن با روش اطمینان پذیری و نظر داور خارجی محاسبه گردید. در بخش دوم، به صورت کمی و با روش پژوهش توصیفی از نوع تحلیل عاملی اکتشافی انجام گرفت. جامعه آماری دانش آموزان،320 نفر (با روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای) انتخاب و در فرایند تحقیق شرکت نمودند. روایی این قسمت به صورت روایی صوری از دیدگاه 5 نفر از صاحبنظران تعلیم و تربیت و پایایی آن با روش آلفای کرونباخ 78/ محاسبه گردید.

    یافته ها

    در مجموع 35 شاخص به عنوان آسیب های تربیت دینی در بین دانش آموزان شناسایی شد. در بخش کمی نیز این شاخص ها در قالب 6 شاخص اصلی شامل  ویژگی های شخصی وعاطفی- شخصی، ویژگی های فرهنگی، فقدان برنامه ریزی، خانواده و دوستان، بی توجهی به پدیده دین گریزی ، ویژگی های اقتصادی دسته بندی شدند.

    نتیجه گیری

    اکثر معلمان و مدیران  معتقدند که از تربیت دینی به نوجوانان و جوانان توجه کافی نشده است و درصد بالایی از آنان در معرض فاصله گرفتن از آموزه های دینی و دین گریزی هستند و درباره ی چرایی دیدگاه خود به مواردی چون:  بی توجهی یا کم توجهی مسیولان نهادهای فرهنگی، بی تفاوتی و بها ندادن جامعه نسبت به مذهب ، سختگیری والدین در مسایل مذهبی و پر نکردن صحیح و متناسب اوقات فراغت آنان به عنوان عوامل دین گریزی در بین جوانان  اشاره کردند.

    کلیدواژگان: آسیب شناسی، تربیت دینی، دین گریزی، دین پذیری مشتاقانه
  • مژگان میرنجفی، هادی عظیمی گرکانی*، سید علی پورمنوچهری صفحات 56-64
    هدف

    زندگی اسلامی در عصر کنونی با وجود پیشرفت های تکنولوژی و جابجایی اطلاعات در زمینه های مختلف، جهت ایفای سلامتی روانی و جسمی بشر ، نیازمند احکامی استوار و محکم به این مهم می یاشد تا در این زمینه کمک حال بشر بوده و او را از گمراهی و اشتباه نجات دهد.

    مواد و روش ها

    نگارنده در این مقاله با روشی تحلیلی و توصیفی و با مطالعه کتابخانه ایی نقش فریضه امر به معروف و نهی از منکر را در ابعاد مختلف زندگی بررسی نموده و  مشخص گردیده امر به معروف و نهی از منکر در زندگی انسان ها کمک و نظارت و کنترل رفتارهای او می باشد که از طریق تقویت ارزش و هنجارها بوجود می آید. و امتی که بستر این رشد و تعالی را برای جامعه فراهم می آورد،افرادی با علم و با شخصیت تعلیم داده ، از مقام و جایگاهی بس رفیع برخوردار خواهد بود.

    یافته ها

    برای تاثیر امر به  معروف و نهی از منکر در زندگی اسلامی  باید به دنبال بهترین و موثرترین راهکارها و شیوه های عملی از قبیل احترام به شخصیت افراد، ارشاد تدریجی، نرمخویی، محبت و تشویق به ارزش ها بود تا این امر موجب  دست یافتن انسان به سلامتی جسمی و روانی در زندگی اسلامی گردد.

    نتیجه گیری

    خداوند برای سهولت این امر پس از آفرینش هستی خودش را نخستین مسیول و امرکننده و نهی کننده معرفی کرده و عنوان داشته که پیامبران و انبیاء را بعنوان واسطه این امر ، در روی زمین قرار می دهد. فریضه امر به معروف و نهی از منکر که از فروعیات دین اسلام می باشد و در واقع  وظیفه واجبی است که به وسیله آن سایر واجبات بر پا می شوند. برای انجام این فریضه ، شناخت اصول و ضوابط کلی در ضرورت امر به معروف و نهی از منکر در زندگی انسان لازم است، در واقع این دو فریضه به عنوان دو اصل اصلاح جویی و مبارزه دایم با فساد ،رکن اساسی زندگی اسلامی می باشد که می تواند اثرات مثبت در امورات زندگی و رسیدن ما به اهدافمان داشته باشد. و فرقی هم از حیث جنسیت (مذکر و یا مونث) ندارد.زیرا زندگی انسان کانونی است که در آن تربیت یافته و راهی جامعه می گردد .

    کلیدواژگان: امر به معروف، نهی از منکر، زندگی، اسلامی
  • نانسی ساکی*، علی گلستانی فر صفحات 65-72

    در اندیشه دینی چه در مورد فرد و چه در مورد خانواده و چه در مورد اجتماع یک حرکت و پیشرفت دایمی خواسته شده است؛ یعنی خواسته شده که هم انسان از جهت فردی روز به روز بهتر از دیروزش باشد و هم جامعه رشد یافته و در حال پیشرفت باشد. سبک زندگی از منظر قرآن کریم، مجموعه ای از موضوعات مورد قبول قرآن بر پایه خدامحوری و حاکمیت ارزش های اسلامی در زندگی است که غایت آن، رهایی از زندگی غیر اسلامی و رسیدن به حیات طیبه می باشد. در این سبک از زندگی، انسان بطور طبیعی مدلی را که بیشترین هماهنگی برای دستیابی به قرب الهی را داراست، در زندگی فردی و اجتماعی خود مطلوب می داند و تقرب به خدا و لقاء الله را هدف نهایی خود می بیند؛ از این رو، با اراده و اختیار خود، همه شوون زندگی اش را در مسیر این هدف قرار می دهد. این مقاله با هدف بررسی مولفه های سبک زندگی اسلامی و تاثیر آن در تعالی روح انسان با تکیه بر آیات قرآن، و با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی توانسته به این نتایج دست یابد:  مولفه های سبک زندگی اسلامی بر اساس آیات قرآن مقاصد عالیه انسانی را به همراه دارد و انسان باید در این راه گام برداشته و به مراتب کمال و قرب الهی نایل شود و در پیشرفت جامعه اسلامی نیز نقش ایفا کنند.

    کلیدواژگان: قرآن کریم، سبک زندگی اسلامی، انسان، تعالی روح
  • حسن جابری فرد، عبدالحمید فرزانه*، علیرضا مختاری صفحات 73-80
    هدف

    هدف تحقیق حاضر بررسی نقش «ترین» های ارزشی در سبک زندگی اسلامی از نگاه قرآن کریم  می باشد.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش، با انتخاب آیات دربردارنده «ترین»ها ، با روش توصیفی و تحلیلی به بررسی و تحلیل معانی و مفاهیم آیات مربوطه و تاثیر آن در سبک زندگی، با استفاده از تفاسیر و کتب مربوطه، پرداخته است.

    یافته ها

     فضیلت کلام خدا بر سایر گفتارها بسان برتری پروردگار برسایر مخلوقاتش است. خداوند تمام کارهای خود را به بهترین وجه انجام داده است. «احسن کل شیء خلقه». حکم او بهترین حکم است و از ما خواسته است کارمان  به نحو احسن باشد، چون عمر انسان محدود و دستورات کمال بخش بسیار است، قهرا باید انتخاب «بهترین» ها در کار باشد.

    نتیجه گیری

     استفاده از «ترین»های مثبت قرآنی از جمله؛ عالم ترین، باتقواترین، راستگوترین و...همراه با مصادیق و ابعاد وآثار آنها در سبک زندگی و استحکام و دوام فرد و جامعه و ایجاد سلامت و امنیت اجتماعی نقش بسزایی دارد.

    کلیدواژگان: قرآن، سبک زندگی، باتقواترین، صادق ترین، محبوب ترین، باوفاترین
  • محمد عظیمی* صفحات 81-91
    اهداف

      در نظام جمهوری اسلامی ایران به مدارس و تربیت دینی، اهمیت ویژه داده می شود، زیرا مراحل اولیه رشد و تکوین شخصیت در دوران کودکی و نوجوانی تثبیت می شود و گاهی برای تمام عمرباقی می ماند بنابراین هدف این پژوهش تحلیل محتوای مولفه های بهداشت و ارتقای سلامت  کتب هدیه های آسمانی دوره  ابتدایی  بر اساس مفروضه های نظام  سلامت   با تاکید بر آموزش است .

    ابزار و روش ها

      در این مطالعه توصیفی از روش تحلیل محتوا استفاده شده است. جامعه آماری این پژوهش همه کتاب های پایه چهارم و پنجم و شش دوره  ابتدایی سال تحصیلی   1397 1398 (3 جلد کتاب) بود . ابزار پژوهش "آنتروپی شانون" (Shanon Entropy) بود . روایی محتوایی این پژوهش نیز توسط 12 نفر از متخصصان علوم دینی  و 8 نفر از متخصصان آموزش بهداشت  تایید شد که محتوای طرح از نظر پاسخگو(متن کتب هدیه های آسمانی  پایه چهارم و پنجم و شش دوره  ابتدایی) و دوازده مولفه  اصلی و 58 مولفه فرعی آموزش بهداشت و ارتقای سلامت  مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

       نتایج تحلیل محتوای آنتروپی شانون نشان داد که  بررسی  کل  3 کتاب  هدیه های آسمانی پایه چهارم ، پنجم و شش دوره  ابتدایی مولفه ی مربوط به سلامت روانی  با 443 مورد بیشترین فراوانی را به خود اختصاص داده، و کمترین مقدار مربوط به کنترل و پیشگیری از بیماری ها  و معلولیت  با  1 فراوانی است. و از مجموع 620  فراوانی  مولفه های سلامت در کتاب  هدیه های آسمانی پایه چهارم ، پنجم و شش دوره  ابتدایی ،  31 مورد به سلامت جسم، 26 مورد به سلامت تغذیه، 3 مورد به سلامت محیط،  6 مورد به سلامت محیط زیست، 24  مورد به سلامت خانواده، 10 مورد به حوادث ایمنی، 47 مورد به تحرک بدنی، 443 مورد به سلامت روانی، 17 مورد به پیشگیری از رفتار های پرخطر، 1 مورد به کنترل و پیش گیری از بیماری ها، 1 مورد به معلولیت، 11 مورد به بهداشت عمومی و بهداشت مدرسه، اشاره شده است.

    نتیجه گیری

    یافته های حاصل از فراوانی نشان می دهند که بیشترین ضریب بهنجار  در بین مولفه های  سلامت  در پایه چهارم ، پنجم و شش دوره  ابتدایی مربوط به مولفه سلامت روان  با مقدار (17/3) و کمترین  ضریب اهمیت به  کنترل و پیشگیری از بیماری ها و معلویت   مجموعا  با  مقدار (0.01) می باشد.

    کلیدواژگان: آموزش بهداشت، ارتقای سلامت، هدیه های آسمانی، مفروضه های نظام سلامت، دوره ابتدایی
  • سیده معصومه غمخواری، حامد فاضلی کبریا*، اکبر بهمنی صفحات 92-97
    هدف

    تحقیق حاضر با هدف بررسی باور های مذهبی بر تعهد سازمانی با نقش میانجی وجدان کاری در بیمارستان امام خمینی شهرستان آمل   انجام گرفت.

    روش پژوهش

     این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر نوع پژوهش کمی می باشد، از جهت شیوه ی گردآوری داده ها، توصیفی-پیمایشی است. جامعه آماری، شامل پرسنل بیمارستان امام خمینی شهرستان آمل بود . که تعداد 183 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. روش نمونه گیری، تصادفی است. برای گردآوری اطلاعات از  پرسشنامه استفاده می شود. برای بررسی پایایی از آلفای کرونباخ و برای بررسی روایی از روایی صوری استفاده شد.

    یافته های پژوهش

    داده های بدست آمده برای بررسی فرضیه های پژوهش با استفاده از نرم افزار لیزرل تجزیه وتحلیل شدند. نتایج  فرضیه اصلی تحقیق در سطح اطمینان 95 %  مورد تایید واقع گردید. نتایج نشان داد که باور های مذهبی بر تعهد سازمانی و وجدان کاری کارکنان تاثیر معناداری دارد. 

    نتایج پژوهش

     نتایج نشان می دهد تمرکز بر باور های مذهبی  باعث افزایش  تعهد سازمانی می گردد و این میان متغیر وجدان کاری نیز این رابطه را تسهیل می نماید، لذا با تقویت  عقاید مذهبی و بوجود آوردن یک باور های مذهبی سبب ارتقای تعهد سازمانی کارکنان و در نهایت بهره وری آن ها خواهد شد  بنابراین توجه به آن در سازمان ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: باور های مذهبی، تعهد سازمانی، وجدان کاری
  • سمیرا السادات مسلم بیات*، فریده عامری صفحات 98-107
    هدف

    این پژوهش بررسی تاثیر آموزش گروهی مهارتهای زناشویی اسلامی بر رضایت زناشویی و کیفیت زندگی متاهلین میباشد.

    مواد و روش ها

    روش این پژوهش نیمهتجربی با استفاده از پیشآزمون و پسآزمون بدون گروه کنترل میباشد. نمونه این پژوهش، 28 زن و 8 مرد از زوجین مراجعهکننده به سرای محله منطقه 5 شهر تهران در سال 1394 هستند. متغیر وابسته این پژوهش، رضایت زناشویی و کیفیت زندگی است که با پرسشنامه رضایت زناشویی انریچ و پرسشنامه کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی- فرم کوتاه ارزیابی شده است. متغیر مستقل نیز مهارتهای زناشویی اسلامی است که در 12 جلسه بر اساس آموزه های اسلامی و قرآنی تنظیم و آموزش داده شده است. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS تحلیل شده است.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که آموزه های اسلامی بر رضایت زناشویی و کیفیت زندگی تاثیر مثبت داشته و باعث افزایش رضایت و کیفیت زندگی افراد میگردد (P≤0.001).

    نتیجه گیری

    پیشنهاد میشود با تهیه یک پرسشنامه بومی شده اسلامی رضایت زناشویی، این آموزشها در گروه های مختلف مذهبی و غیر مذهبی اجرا شده و تاثیر آن بر رضایت زناشویی سنجیده شود.

    کلیدواژگان: مهارت های زندگی، رضایت زناشویی، کفیت زندگی
  • فاطمه مقصودلو، غلامرضا ثناگو*، محمود شیرازی صفحات 108-120
    هدف

    هدف این پژوهش، بررسی اثربخشی درمان شناختی رفتاری در کاهش افکار اضطرابی، افزایش تابآوری و امید به زندگی در زنان مبتلا به ام. اس و افسردگی در شهر تهران است.

    موارد و روش ها

    پژوهش حاضر از نوع پژوهش های نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل و با استفاده از انتخاب آزمودنی ها در گروه های آزمایشی و کنترل است. جامعه آماری پژوهش حاضر را زنان مبتلا به ام. اس شهر تهران در نیمه دوم سال 1399 تشکیل دادند که دارای پرونده بوده و بیماری آنان توسط ام. آر. آی و پزشک متخصص تشخیص داده شده و نوع بیماری آن ها عود کننده- پیشرونده بود. نمونه پژوهش حاضر به تعداد 30 نفر به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و به شیوه گمارش تصادفی در دو گروه آزمایش (15 نفر) و گواه (15 نفر) قرار گرفتند. گروه آزمایش به مدت 8 جلسه 5/1 در معرض درمان شناختی- رفتاری قرار گرفتند و برای گروه کنترل هیچگونه مداخلهای انجام نگرفت. ابزار پژوهش شامل مقیاس امید اشنایدر و همکاران (1991)، مقیاس تاب‏آوری کونور و دیویدسون (2003) و مقیاس افکار اضطرابی ولز (1994) بود. این پژوهش از تحلیل کواریانس چند متغیری و تک متغیری، تحلیل واریانس با اندازهگیری مکرر استفاده شده است.

    یافته ها

    نتایج نشان داد درمان شناختی- رفتاری بر کاهش افکار اضطرابی، افزایش تابآوری و امید به زندگی در زنان مبتلا به ام. اس و افسردگی در شهر تهران موثر است (001/0).

    نتیجه گیری

    به منظور کاهش افکار اضطرابی، افزایش تابآوری و امید به زندگی در زنان مبتلا به ام. اس و افسردگی، از درمان شناختی- رفتاری استفاده شود.

    کلیدواژگان: درمان شناختی رفتاری، افکار اضطرابی، تاب آوری، امید به زندگی، زنان، ام. اس، افسردگی
  • اعظم کشاورزی، خدیجه ابوالمعالی الحسینی*، کیانوش هاشمیان صفحات 121-132
    هدف

    هدف پژوهش مقایسه اثربخشی آموزش مهارت های معنوی و مهارت های شناختی- اجتماعی بر پرخاشگری در دانش آموزان بود.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی از نوع طرح پیش آزمون- پس آزمون - پیگیری با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل تمام دختران دانش آموز پایه پنجم و ششم دوره ابتدایی منطقه 2 آموزش و پرورش شهر تهران به تعداد 234356 نفر بود که در سال تحصیلی 98-1397 مشغول به تحصیل بودند. 51 دانش آموز به روش خوشهای چندمرحلهای انتخاب شد و به صورت تصادفی در 3 گروه (هر گروه 17 نفر) جایگزین شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه پرخاشگری رابطهای و آشکار شهیم (1385) بود. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل واریانس با اندازهگیری مکرر استفاده شد. در پژوهش حاضر گروه آزمایشی اول، تحت 12 جلسه 90 دقیقهای آموزش مهارت شناختی- اجتماعی؛ گروه دوم آزمایشی، تحت 12 جلسه 90 دقیقهای آموزش مهارت معنوی قرار گرفتند و گروه گواه مداخله ای دریافت نکرد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد آموزش مهارت های معنوی پرخاشگری جسمانی (68/6=F)، پرخاشگری رابطه ای (55/5=F) و پرخاشگری واکنشی (30/21=F) را در سطح معناداری 01/0 کاهش داد. آموزش مهارت های شناختی- اجتماعی پرخاشگری جسمانی (44/3=F) را در سطح 05/0 و پرخاشگری رابطه ای (13/18=F) و پرخاشگری واکنشی (71/32=F) را در سطح معناداری 01/0 کاهش داد.

    نتیجه گیری

    تفاوت اثر دو شیوه آموزش بر پرخاشگری رابطه ای (63/4=F) در سطح 05/0 معنادار بود. پیشنهاد میشود آموزش مهارتهای شناختی- اجتماعی و معنویت درمانی در طول سال تحصیلی به عنوان یک واحد درسی به دانش آموزان تدریس شود.

    کلیدواژگان: پرخاشگری، مهارتهای شناختی- اجتماعی، مهارتهای معنوی
  • مرضیه تقی زاده پاسندی*، حمید محمد قاسمی، سید احمد میریان صفحات 133-144
    هدف

    این رساله به بررسی تربیت عقلانی از منظر سیره امامین صادقین (ع) اختصاص دارد.

    مواد و روش ها

    برای انجام آن از روش تحلیلی توصیفی استفاده شده است. به این صورت که با بهره گیری از کتاب های تفسیری، تاریخی و مجلات، پژوهش ها و تحقیقات انجام شده در خصوص موضوع مورد بحث از آیات و روایات و مباحث روان شناختی و جامعه-شناختی استفاده شده است. این مقاله با هدف شناسایی بررسی آثار و اهداف تربیت عقلانی با تکیه بر سیره صادقین (ع) به انجام رسیده است.

    یافته ها

    یافته های تحقیق بیانگر آن است که اهدافی که امامین صادقین (ع) در تربیت عقلانی به دنبال آن بوده اند شامل چیرگی بر هوای نفس، ترویج آموزه های دین اصیل و... بوده است.

    نتیجه گیری

    تربیت عقلانی در سیره عملی امامین (ع) ناظر به آثاری چون زدودن انحرافات معرفتی، دست یابی به کمالات معنوی و سعادت مندی، تقویت دینداری و... بوده است. در پایان این مقاله در نسبت با یافته های پژوهش، پیشنهاداتی ارایه شد.

    کلیدواژگان: تربیت عقلانی، تربیت، عقل، سیره صادقین(ع)، امام صادق(ع)، امام باقر(ع)
  • مریم شکری، محمدعلی رحمانی*، شهنام ابوالقاسمی صفحات 145-155
    هدف

    هدف این مطالعه مقایسه تاثیر زوج درمانی هیجان مدار بر بخشودگی، خودتنظیمی هیجانی و دلزدگی زناشویی زوجین متقاضی طلاق مراجعه کننده به اورژانس های اجتماعی خانواده بوده است.

    مواد و روش ها

     با توجه به ماهیت موضوع و اهداف پژوهش، این تحقیق به صورت نیمه تجربی و با طرح پیش آزمون-پس آزمون به یک گروه آزمایشی (زوج درمانی هیجان محور) و یک گروه گواه انجام شد. جامعه تحقیق حاضر را کلیه زوج های مراجعه کننده به اورژانس های اجتماعی خانواده تهران تشکیل می دادند. روش نمونه گیری به صورت هدفمند و با در نظر گرفتن شرایط ورود به مطالعه انجام شد. 30 نفر از زوجین مراجعه کننده در دو گروه قرار گرفتند. گروه اول تحت زوج درمانی هیجان محور و گروه دوم گواه بودند. ابزار پژوهش شامل مقیاس بخشودگی بین فردی (IFI-25)، پرسش‎نامه تنظیم هیجان شناختی گرنفسکی و همکاران (2001) و مقیاس دلزدگی زناشویی پاینز (1996) بوده است.

    یافته ها

     یافته ها نشان داد که زوج درمانی هیجان مدار بر دلزدگی زناشویی زوجین متقاضی طلاق مراجعه کننده به اورژانس های اجتماعی خانواده تاثیر مثبت دارد.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که زوج درمانی هیجان مدار بر بخشودگی، خودتنظیمی هیجانی و دلزدگی زوجین متقاضی طلاق مراجعه کننده به اورژانس های اجتماعی خانواده تاثیر مثبت دارد.

    کلیدواژگان: زوجدرمانی هیجانمدار، بخشودگی، خودتنظیمی، دلزدگی زناشویی
  • فاطمه خدادادی*، حوریه رضا قلی، شهین عبدالمالکی صفحات 156-162
    هدف

    اهداف پژوهش حاضر مقایسه اضطراب در بین سه گروه زنان شرکت‌کننده در کلاس‌های روانشناسی (مهارت‌های زندگی)، اصول فقه و زنانی که در هیچ‌یک از این کلاس‌ها شرکت نکرده بودند، است.

    مواد و روش ها

    طرح پژوهش حاضر از نوع توصیفی-تحلیلی و مقطعی است. نمونه این پژوهش متشکل از 90 نفر 30 تا 60 ساله بود که بر اساس ملاک‌های ورود اضطراب و ملاک‌های خروج داشتن سابقه روان‌پزشکی، ابتلا به بیماری‌های مزمن و عدم تمایل به تکمیل پرسشنامه انتخاب شدند. افزون بر آن، شرکت‌کنندگان مقیاس افسردگی، اضطراب را تکمیل کردند. شرکت‌کنندگان به‌ صورت نمونه‌گیری هدفمند و در دسترس انتخاب شدند و در سه گروه قرار گرفتند، گروه روانشناسی در 14 جلسه 5/1 ساعته، هفته‌ای سه جلسه و گروه اصول فقه در 8 جلسه 5/1 ساعته هفته‌ای 2 جلسه شرکت کردند. داده‌ها با استفاده از تحلیل واریانس یک‌راهه مورد تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج مقایسه در مقطع پس از آموزش نشان داد که بین دو گروه زنانی که در کلاس‌های روانشناسی (مهارت‌های زندگی) شرکت کرده‌اند و زنانی که در هیچ کلاسی شرکت نکرده‌اند از نظر میزان اضطراب در سطح (05/0) تفاوت معناداری وجود دارد. علاوه بر این بین میزان اضطراب زنان در دو گروه اصول فقه و عدم شرکت در کلاس‌ها نیز تفاوت معناداری در سطح (01/0) وجود دارد.

    نتیجه گیری

    هرچند که بین میزان اضطراب، در زنان شرکت‌کننده در کلاس‌های روانشناسی (مهارت‌های زندگی) و زنان شرکت‌کننده در کلاس‌های اصول فقه تفاوت معناداری یافت نشد

    کلیدواژگان: اضطراب، کاربرد روانشناس (مهارت های زندگی)، کاربرد اصول فقه
  • زهرا ایمانی، فیروزه زنگنه مطلق*، مسلم عباسی صفحات 163-172
    هدف

    این پژوهش با هدف، نقش واسطه ای انسجام روانی در رابطه بین رنج روانی و سازگاری معنوی با آشفتگی زناشویی در مادران کودکان مبتلا به اوتیسم انجام شد.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش مقطعی از نوع همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش را کلیه مادران کودکان مبتلا به اوتیسم شهر تهران در سال 1399 تشکل دادند دادند، که از میان آنها، تعداد 457 نفر با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. در این پژوهش از ابزارهای آشفتگی زناشویی، سازگاری معنوی، رنج روانی و انسجام روانی استفاده شد که همگی از اعتبار و پایایی قابل قبولی برخوردار بودند. به منظور تجزیه‌وتحلیل داده‌ها از نرم‌افزار SPSS-V23 و Lisrel-V7.8 استفاده گردید. به‌منظور پاسخگویی به فرضیه‌های پژوهش از مدل‌یابی معادلات ساختاری استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد که مدل از برازش مناسبی برخوردار است. نتایج نشان داد بین رنج روانی با آشفتگی زناشویی در مادران کودکان مبتلا به طیف اوتیسم رابطه وجود دارد. بین سازگاری معنوی با آشفتگی زناشویی در مادران کودکان مبتلا به طیف اوتیسم رابطه وجود دارد. بین انسجام روانی با آشفتگی زناشویی در مادران کودکان مبتلا به طیف اوتیسم رابطه وجود دارد. رنج روانی از طریق نقش میانجی انسجام روانی با آشفتگی زناشویی در مادران کودکان مبتلا به طیف اوتیسم اثر غیرمستقیم وجود دارد (05/0>p). سازگاری معنوی از طریق نقش میانجی انسجام روانی با آشفتگی زناشویی در مادران کودکان مبتلا به طیف اوتیسم اثر غیرمستقیم وجود دارد (05/0>p).

    یافته ها

    همچنین نتایج نشان داد که اثر غیرمستقیم رنج روانی و سازگاری معنوی بر آشفتگی زناشویی مادران کودکان مبتلا به اوتیسم به واسطه انسجام روانی با 95 درصد اطمینان مورد تایید بوده است.

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش نشان داد که مادران کودکان طیف اوتیسم در تمامی زمینه های زندگی خود با مشکلات و رنج زیادی مواجه هستند، این مشکلات از همان آغاز فرایند تشخیص شروع می شود باعث آشفتگی زناشویی می گردد لذا بالا بردن سلامت معنوی در این مادران انسجام روانی آنان را نیز افزایش می دهد

    کلیدواژگان: انسجام روانی، رنج روانی، سازگاری معنوی، آشفتگی زناشویی، اوتیسم
  • سیمین سلیمانی، لیدا لیل آبادی*، مرجان جعفری روشن صفحات 173-182
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی درمان امیدمحور و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر خودمراقبتی و کیفیت زندگی بیماران مبتلا به دیابت نوع دو انجام شد.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی است و برای جمع‌آوری داده‌ها از طرح پیش‌آزمون پس‌آزمون با دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل و پیگیری استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش را کلیه بیماران مبتلا به دیابت نوع دوم عضو انجمن دیابت شهر تهران در سال 1400 تشکیل دادند که از بین آن‌ها، 45 نفر به روش نمونه‌گیری در دسترس انتخاب و به‌طور تصادفی در دو گروه آزمایش (هر گروه 15 نفر) و یک گروه کنترل (15 نفر) گمارده شدند. گروه آزمایش درمان امیدمحور و گروه درمان پذیرش و تعهد 8 جلسه 60 دقیقه‌ای تحت آموزش قرار گرفتند و گروه کنترل در لیست انتظار ماندند. ابزار مورد استفاده در پژوهش حاضر شامل پرسشنامه رفتارهای خودمراقبتی دیابتی (توبرت و گلاسکو، 2000) و کیفیت زندگی بیماران دیابتی (بروگز و همکاران، 2004) بودند که در دو مرحله پیش‌آزمون و پس‌آزمون مورد استفاده قرار گرفتند. تجزیه‌وتحلیل اطلاعات به‌دست‌آمده از اجرای پرسشنامه از طریق نرم‌افزار spss 22 در دو بخش توصیفی و استنباطی (تحلیل واریانس آمیخته) انجام گرفت. یافته‌ها نشان داد که هر دو مداخله به کار رفته در این پژوهش می‌توانند به‌طور معناداری رفتارهای خودمراقبتی در بیماران مبتلا به دیابت نوع دوم را بهبود بخشیدند (05/0<p).

    یافته ها

    همچنین نتایج نشان داد که هر دو درمان باعث بهبود کیفیت زندگی در بیماران مبتلا به دیابت نوع دوم تاثیر داشت با این تفاوت که مداخله مبتنی بر درمان پذیرش و تعهد دارای تاثیر بیشتری بر رفتارهای کیفیت زندگی در بیماران مبتلا به دیابت نوع دوم داشت. به علاوه درمرحله پس‌آزمون و پیگیری تفاوت معنی دار مشاهده نشد(05/0p<) که بیانگر پایداری تغییرات مداخله است.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج این پژوهش، درمان پذیرش و تعهد و امیددرمانی، مداخلات موثری در افزایش رفتارهای خودمراقبتی و کیفیت زندگی در بیماران مبتلا به دیابت داشتند.

    کلیدواژگان: افسردگی، اضطراب مرگ، درمان امید محور، درمان پذیرش و تعهد، دیابت
  • مهشید سالاری، افسانه وارسته فر*، علی بقایی سرابی صفحات 183-201
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر طراحی الگوهای عشق ورزی جوانان ساکن در شهر تهران با رویکرد نظریه داده بنیاد است. روش پژوهش کیفی و از نوع اکتشافی است. جامعه آماری شامل جوانان بین سنین 19-29 سال ساکن در شهر تهران بودند.

    مواد و روش ها

    روش نمونه گیری به صورت نمونه گیری غیر احتمالی، باانتخاب هدفمند استفاده شد. اندازه نمونه در این پژوهش برابر 20 نفر و ابزار اندازه گیری مصاحبه باز بود که برمبنای سه مرحله کدگذاری باز، محوری و گزینشی تحلیل شد. براساس تحلیل داده ها، 158 مفهوم اولیه(کدهای باز)، 44 کد محوری و 21 کد گزینشی شناسایی شد.

    یافته ها

    نتایج مستخرج از تجزیه و تحلیل مصاحبه های کیفی نشان داد که عوامل علی از 3 مقوله اصلی، 12 مقوله فرعی و 38 کد اولیه؛ عوامل زمینه ای از 5 مقوله اصلی، 9 مقوله فرعی، و 19 کد اولیه؛ عوامل مداخله گراز 5 مقوله اصلی، 10 مقوله فرعی و 29 کد اولیه؛ راهبردها از 5 مقوله اصلی، 11 مقوله فرعی و 26 کد اولیه و در نهایت پیامدها حاصل از 6 مقوله اصلی، 14 مقوله فرعی و 46 کد اولیه تشکیل شده اند.

    نتیجه گیری

    بنابراین می توان گفت جوانان مورد مطالعه، به عنوان کنشگر از اصول و قواعد معرفتی شناختی متناسب با ساختار اجتماعی و فرهنگی مقطع زمانی خود پیروی می کنند.زیرا تنها یک میدان معرفت شناختی در هر دوره از زندگی کنشکر وجود دارد.

    کلیدواژگان: جوانان، عشق ورزی، عشق اجتماعی، نظریه داده بنیاد، عشق بازیگوشانه
  • سحر ملاح نوکندی، خدیجه ابوالمعالی الحسینی*، حسین ابراهیمی مقدم، مالک میرهاشمی صفحات 202-210
    هدف

    هدف از انجام این پژوهش مقایسه اثر بخشی مشاوره انگیزشی و آموزش مهارت های فراشناخت بر کاهش استرس تحصیلی دختران دانش آموز دوره متوسطه اول بود.

    مواد و روش ها

    جامعه آماری کلیه دانش آموزان دختر دوره متوسطه منطقه 12 شهر تهران در سال تحصیلی 98-97 بودند. روش نمونه گیری به صورت خوشه ای بود. به طوری که سه دبیرستان انتخاب شدند و 20 نفر از هر دبیرستان انتخاب و به صورت تصادفی در گروه های آزمایش و کنترل گمارده شدند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه استرس تحصیلی کوهن و فرازر بود.پروتکل و مراحل اجرای مشاوره انگیزشی نظام مند بر اساس الگوی ککس و کلینگر و پروتکل آموزش مهارت های فراشناخت طی ده جلسه برگزار شد. روش آماری تحلیل کوواریانس چند متغیری درون گروهی- بین گروهی بود.

    یافته ها

    نتایج نشان می دهد مشاوره انگیزشی و آموزش مهارت های فراشناختی به صورت پایدار استرس تحصیلی دانش آموزان دختر را کاهش می دهد.

    نتیجه گیری

    بین اثر بخشی مشاوره انگیزشی و مهارت های فراشناختی در کاهش استرس تحصیلی دانش آموزان دختر تفاوت معناداری وجود دارد

    کلیدواژگان: مشاوره انگیزشی، آموزش مهارت های فراشناخت، استرس تحصیلی
  • محمدرضا فریدونی*، سید میثم موسویان صفحات 211-218

    مفهوم آزادی و نمود آن در فرزندپروری از جمله مسایل مهم در زمینهی تربیت است و خواهناخواه والدین با مقولهی آزادی در ساحت تربیت فرزندان خود سروکار خواهند داشت. در عصر حاضر نسبت به اعطای آزادی به فرزند و این که تا چه حدی میتوان او را در فعالیتها و تصمیمگیریهایش آزاد گذاشت، اختلاف وجود دارد. سه سبک را میتوان در این حیطه، شناسایی کرد که عبارتند از سبک آسانگرایانه، مقتدرانه و مستبدانه. مقالهی حاضر بر آن است تا علاوه بر معرفی این سبک، در پرتو معارف اهلبیت (ع) علاوه بر حل تناقض داده های تجربی سبکهای فرزندپروری در مقوله ی آزادی،‌ قلمرو آزادی را بر اساس سن و مرحله رشد کودک معین نماید. روش این پژوهش بررسی اسنادی و به شیوه کتابخانه ای بوده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که هر یک از سبکهای نامبرده شده، شیوهی خود را در دادن آزادی به شکلی ثابت به کار میبرد و هر کدام برای اثبات خود، داده های تجربی متناقضی با دیگری ارایه میدهد. در حالیکه سبک  فرزندپروری که از روایات اهل بیت و سیرهی پیامبر اسلام استنباط شده، یک سبک چرخشی با توجه به سن و وضعیت کودک است. با این توضیح که تا هفت سالگی سبک فرزندپروری آسانگیر و از هفت سالگی سبک فرزند پروری مستبدانه و در هفت سال سوم و شروع بلوغ، با افزایش آزادی، سبک فرزندپروری مقتدرانه، تحقق میابد. این مدل چرخشی و منعطفانه با میزان آزادی، مدلی مختص به خود را می سازد.

    کلیدواژگان: سبک زندگی اسلامی، فرزند پروری، آسانگیرانه، مقتدرانه، مستبدانه، اهل بیت ع
  • صباح محمدی، فرج الله براتی*، سید حسام الدین حسینی صفحات 219-227

    یکی از مهمترین مسایلی که در اسلام به آن بسیار تاکید شده، موضوع وقف اموال مسلمین بوده که ثمرات دنیوی و اخروی بسیاری برای آن برشمرده شده. با توجه به گستردگی بحث وقف و اموال موقوفه، سلسله شرایطی در راه، این عمل خداپسندانه مطرح بوده که مضامینی نظیر شرایط واقف، شرایط اموال موقوفه، خرید و فروش مال وقف و سایر موارد در این رابطه را بوجود میآورد، به همین منظور، این پژوهش به بررسی رونق وقف در جهت امور تربیتی و دینی از منظر قرآن و حدیث میپردازد بدان ضرورت که نقش تاثیرگذار وقف مورد غفلت واقع شده و نسبت به گذشته کمتر به این امر خطیر اهتمام می شود. بی شک آشنایی با مزایا و محاسن وقف افراد بسیاری را به این چشمه حسنه سوق میدهدکه این امر یکی از اهداف اصلی این نوشتاراست. موقوفات در زمینه های مختلف موجب خشنودی خداوند متعال میگردد. باعث برکت در مال دنیا و فزونی توشه آخرت میشود. بی تردید وقف اموال در جهت مصارف موسسات و مراکزعلمی و حوزه های علمیه نقش وتاثیر بسزایی در ارتقای امور تربیتی و علوم دینی میگردد. از طرفی رونق وقف می تواند در کاهش فقر و ارتقای سلامت جامعه و سبک زندگی اسلامی افراد مثمر ثمر واقع شود. روش انجام پژوهش، توصیفی و روش گردآوری اطلاعات تحقیق به صورت کتابخانه ای و فیش برداری و آماری از اهم مطالب مرتبط بوده است.

    کلیدواژگان: تربیت، حدیث، رونق، دین، وقف، قرآن، سلامت
  • مریم مردانی، مژگان محمدی نایینی*، فائزه ناطقی صفحات 228-236
    هدف

    هدف این پژوهش، بررسی و مقایسه آزادی و تربیت از دیدگاه شهید مطهری به‌عنوان یکی از مهم‌ترین فلاسفه اسلامی عصر حاضر و سارتر به‌عنوان نماینده اگزیستانسیالیسم است.

    مواد و روش ها

    روش این پژوهش از نظر هدف نظری و از نظر گردآوری داده ها کتابخانه‌ای و اسنادی است. یافته‌ها: یافته‌های پژوهش نشان می دهد که بر اساس نظر شهید مطهری که برگرفته از دیدگاه اسلام است بندگی خدا را عین آزادی می‌داند و ازاین‌روی اهداف تربیتی مبتنی بر دیدگاه وی شناخت و قرب خداوند، آزادی معنوی، ایجاد و تقویت روحیه علمی در متعلم و ایجاد روحیه اعتمادبه‌نفس بین فراگیران است و این اصول هماهنگ با فطرت انسان است و از روش‌های تعقل، تکریم، عبادی و... بهره گرفته است.

    نتیجه گیری

    بنابرین از منظر سارتر انسان مجبور است که آزاد و مختار باشد و اهداف تربیتی برآمده از این دیدگاه نسبیت‌گرایی در تعلیم و تربیت، یادگیری فعال، آزاداندیشی و پرورش خلاقیت است و مهم‌ترین اصول تربیتی وی آزادی، مسیولیت‌پذیری، خلاقیت و نسبیت است و از روش‌های تربیتی گفت‌وشنود و کلاس درس باز بهره گرفته است.

    کلیدواژگان: شهید مطهری، سارتر، آزادی، تعلیم و تربیت
  • نوشزاد یگانه، عباسعلی قیومی*، علیرضا ابراهیم پور، بهرام علیشیری، عبدالرحیم رحیمی صفحات 237-249

    نقش زنان در توسعه فرهنگ کشورها همواره به عنوان یک اصل مهم مطرح بوده است. در این زمینه می توان بیان نمود که زنان می توانند جایگاه ویژه ای را در توسعه فرهنگ کشورها ایجاد نمایند. هدف اصلی این تحقیق طراحی مدل تبیین جایگاه زنان در بهبود و توسعه فرهنگی می باشد. بنابراین در این تحقیق شاخصه های توسعه فرهنگی بر اساس شورای عالی انقلاب فرهنگی متناسب با زنان است. به همین منظور جامعه آماری این تحقیق را کلیه خبرگان حوزه فرهنگی تشکیل می دهند. این خبرگان دارای حداقل سابقه کاری در حوزه های فرهنگی می باشند و دارای تحصیلات مرتبط با موضوع تحقیق هستند. روش نمونه گیری گلوله برفی بوده است. با همین روش حجم نمونه برابر 15 نفر تعیین شده است. روش تحقیق اکتشافی و کاربردی و پیمایشی می باشد. در این تحقیق از ابزار مصاحبه استفاده شده است. روایی این ابزار از طریق روایی محتوی تایید گردید. در این تحقیق به منظور مدل سازی و تحلیل و شناسایی عوامل از روش داده بنیاد استفاده گردید. نهایتا مدل توسعه فرهنگی بر اساس مدل داده بنیاد در شاخص های اصلی، پیامد ها، عوامل زمینه ای، عوامل علی، مداخله گر، پدیده محوری و عوامل راهبردی شناسایی و زیر مولفه های هر یک تعیین گردید.

    کلیدواژگان: توسعه فرهنگی، جایگاه زنان، روش داده بنیاد
  • محسن عبدالهی* صفحات 250-255
    هدف

    امنیت یکی از نیازهای اساسی انسان است. این پدیده همزاد زندگی مدنی انسان است و با سایر مفاهیم اجتماعی و سیاسی ارتباط دارد. بنابراین همواره مورد توجه فلاسفه و اندیشمندان علوم اجتماعی و سیاسی بوده است. ابعاد مختلف امنیت همواره تحت تاثیر تحولات و وقایع مهم تاریخ قرار داشته و سیر تحول و روش مطالعات اجتماعی نیز سبب طرح نگرش هایی متنوع درباره آن شده است.

    مواد و روش ها

    بر این مبنا، ارتباط مفهوم امنیت با سایر مفاهیم سیاسی، و در این زمره مفاهیم منافع ملی و وحدت ملی، دغدغه ای اساسی و سرنوشت ساز برای پژوهش گران و فعالان مرتبط با آن بوده و تحقیقاتی ارزشمند نیز در این خصوص انجام شده است.

    یافته ها

    آنچه در این مقاله بررسی می شود راهبرد مقام معظم رهبری در همراهی امنیت و منافع ملی با وحدت اسلامی برای احداث جامعه ای برخوردار از سلامت معنوی است. در دیدگاه رهبری معظم جمهوری اسلامی ایران می توان به روشنی تاثیر آموزه های دینی و مکتب اسلام، اندیشه های بنیان گذار کبیر انقلاب اسلامی، تحولات و شرایط حاکم بر نظام جهانی و کرامت جامعه اسلامی را در ابعاد فردی و اجتماعی و زمینه های گوناگون آن ملاحظه نمود.

    نتیجه گیری

    این رابطه تعاملی ترجمان راهبرد جمهوری اسلامی در شرایط فعلی منطقه ای و بین المللی است و می تواند شاخصی مهم برا تحقق و سنجش سلامت معنوی جامعه باشد.

    کلیدواژگان: امنیت ملی، منافع ملی، وحدت اسلامی، راهبرد، مقام معظم رهبری، سلامت معنوی
  • گلریز پور محدث، فاطمه خوئینی*، سید علی حسینی المدنی صفحات 256-265
    هدف

    هدف پژوهش حاضر تدوین مدل علی سواد رسانه ای مبتنی بر مهارت های فراشناختی، راهبردهای یادگیری خود تنظیمی و خود کارآمدی با میانجی گری تفکر انتقادی در دانشجویان می باشد.

    مواد و روش ها

    بدین منظور در یک طرح پژوهشی از بین دانشجویان دانشگاه آزاد واحد تهران- شمال تعداد 318 نفر به روش نمونه گیری در دسترس به عنوان آزمودنی انتخاب گردیدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه های سواد رسانه ای، مهارت های فراشناختی ولز، راهبردهای یادگیری خود تنظیمی پینتریچ و دی گروت ، خودکارآمدی شوارتز و تفکر انتقادی رجایی گرد آوری شد. اطلاعات گردآوری شده توسط روش مدل یابی معادلات ساختاری و نرم افزار AMOS-graphic تحلیل گردید.

    یافته ها

    نتایج حاصل نشان داد که برازش مدل مفهومی پیشنهادی مورد تایید قرار گرفت. هم چنین نتایج پژوهش نشان داد که مهارت های فراشناختی با میانجی گری تفکر انتقادی بر سواد رسانه ای دانشجویان تاثیر ندارد. نتیجه ی دیگری که در این پژوهش به دست آمده است این است که راهبردهای یادگیری خود تنظیمی با میانجی گری تفکر انتقادی بر سواد رسانه ای دانشجویان تاثیر دارد. بخش دیگری از یافته های پژوهش نشان از تایید این فرضیه دارد که  خودکارآمدی با میانجی گری تفکر انتقادی بر سواد رسانه ای دانشجویان تاثیر دارد.

    نتیجه گیری

    یافته های حاصل از پژوهش حاضر می تواند مورد استفاده ی دانشگاه ها، مراکز آموزشی، سازمان صدا و سیما، مراکز فرهنگی و سایر متخصصان مرتبط قرار گرفته و در جهت پیشرفت و بهبود سواد رسانه ای نقش داشته باشد.

    کلیدواژگان: سواد رسانه ای، مهارت های فراشناختی، راهبردهای یادگیری خود تنظیمی، خودکارآمدی و تفکر انتقادی
  • ثریا غلامحسین پورانوری* صفحات 266-280
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر بررسی نرخ رشد جمعیت دانشجویی و ظرفیت کالبدی دانشکده علوم تربیتی دانشگاه تبریز بوده است.

    مواد و روش ها

    روش انجام پژوهش، پیمایشی و مبتنی بر مطالعه اسنادی است. جامعه‌ی آماری شامل کلیه اسناد مربوط به ظرفیت کالبدی و تعداد دانشجویان در مقاطع مختلف تحصیلی و دوره ها یمختلف دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی دانشگاه در طول سالهای 1392-1393 تا 1398-1397 می باشد. حجم نمونه تحقیق برابر با حجم جامعه و بااستفاده از روش نمونه گیری تمام شماری انتخاب شد. برای گردآوری داده هااز مطالعه اسناد اداری استفاده شد.

    یافته‌ها:

     یافته‌های تحقیق نشان داد که رشد دانشجو در طول سالهای تحصیلی 1392 – 1393 تا 1398-1397 درکل برابر با 0.009 بوده است و پیش بینی می شود دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی دانشگاه تبریز در سال تحصیلی 1403-1402 تعداد 1133 نفر دانشجو داشته باشد.

    نتیجه گیری

    بنابر این می توان گفت که رشد جمعیت دانشجویی دراین دانشکده تابعی از سیاستهای وزارت علوم، تحقیقات و فنآوری می باشد و نظام آموزش عالی با رشد بی رویه ای در توسعه دانشگاه های پیام نور و آزاد اسلامی و مراکز علمی – کاربردی و در برخی موارد در دانشگاه های دولتی نیز بوده است

    کلیدواژگان: جمعیت دانشجویی، دانشگاه تبریز، ظرفیت کالبدی، نرخ رشد
  • پروانه قهرمانی، نادر منیرپور*، مجید ضرغام حاجبی صفحات 298-305

    اهمیت یادگیری ریاضی در عصر حاضر و ارتباط آن با سایر علوم و حیطه های زندگی بر هیچ کس پوشیده نیست و از طرفی مشکلات پیش روی یادگیری ریاضی از جمله اضطراب ریاضی و... ضرورت انجام پژوهش-هایی از این دست را آشکار میسازد. همچنین با افزایش شیوع اضطراب ریاضی در بین دانشآموزان ایرانی، تاثیرات منفی آن بر روی پیشرفت تحصیلی میباشد که با انجام این پژوهش وشناخت پیشبینیهای اضطراب ریاضی و پی بردن به اثرات مستقیم و غیرمستقیم سازه های روانشناختی مطرحشده میتوان کمک شایانی هم به دانشآموزان و هم به معلمان، والدین و برنامهریزان آموزشی کرد تا از این طریق در راه کاهش اضطراب ریاضی دانشآموزان قدم بردارند. لذا هدف از این مقاله تعیین اثر ادراک جو کلاس، دانش آموزشی و خودتنظیمی در یادگیری بر اضطراب ریاضی  دانش اموزان مقطع متوسطه می باشد. پژوهش حاضر در پی بررسی اضطراب ریاضی دانش‏آموزان مقطع دوم متوسطه با نقش میانجی خودتنظیمی می‏باشد. پژوهش حاضر از لحاظ روش کمی و از لحاظ هدف توصیفی است. پس از بررسی موضوع در ادبیات پژوهش، داده‏های مورد نیاز از طریق پرسشنامه و دیتاست نظرات  بدست آمده از ابزار پرسشنامه ، از دانش‏آموزان دختر و پسر مقطع دوم متوسطه استخراج گردید. داده و آزمون معادلات ساختاری  در نرم افزار LISREL تحلیل گردید و به توسعه فرضیه‏ها پرداخته شد.

    کلیدواژگان: جو کلاس، خودتنظیمی، دانش اموزشی، اضطراب ریاضی، مقطع متوسطه
  • یوسف برزگریبهنام طالبی*، صادق ملکی آوارسین صفحات 306-319
    هدف

    تحقیق حاضر با هدف نقش واسطه ای عزت نفس و اسناد علی در رابطه بین کرامت انسانی و بهره وری سازمانی کارکنان زندانهای آذربایجانشرقی در سال 1397 انجام شد.

    مواد و روش ها

    روش تحقیق پیمایشی از نوع همبستگی و تحلیلی بود. جامعه آماری شامل کارکنان اداره کل زندانها به تعداد 330 نفر بود که 153 نفر پس از شناسایی پرسشنامه های مخدوش؛ به روش نمونه گیری نسبتی با فرمول کوکران انتخاب شدند. جمع آوری اطلاعات با استفاده از پرسشنامه های استاندارد شده بهره وری سازمان اولسانیا و همکاران (2012)، کرامت انسانی فروتنی و بحرانی(1396) برگرفته از مدل نژاد سلیم(1388) ، عزت نفس روزنبرگ و اسناد علی سلیگمن و همکاران (1979) با اعتبار محتوایی و پایایی هر یک بالای 7/0 بدست آمد و مورد تایید انجام شد.

    یافته ها

    نتایج حاصل از نرم افزار spss و تحلیل مسیر نشان داد؛ کرامت انسانی با واسطه ی عزت نفس و اسناد علی مثبت و منفی در تبیین بهره وری سازمانی نقش دارند(05/0>p).

    نتیجه گیری

    در نتیجه عوامل مدیریتی و سازمانی در کنار عوامل شخصیتی کارکنان می توانند در بهره وری سازمانی تاثیر مثبتی بگذارند.

    کلیدواژگان: اسناد علی، عزت نفس، کارکنان، کرامت انسانی، بهره وری
|
  • Marzieh Beygom Siahoosh* Pages 1-8
    Purpose

    Medicalization is one of the topics in the field of medical philosophy and it is a phenomenon in which the subject in question is seen as a medical problem, and medical solutions are sought for it. This study deals with the medicalization of reading lessons. This is the first time in our country that this issue has been raised.

    Materials and Methods

    This study is a qualitative study of content analysis. Examples of the study were the notes inserted in the margins of the files of those referred to the traditional medicine clinic. Finally, the data were analyzed by content analysis.

    Findings

    Clients sought medication to increase learning, concentration and memory, increase physical energy levels, and increase insomnia tolerance, and believed that herbal remedies were safe. Doctors diagnose general weakness, anxiety and depression, or hyperactivity in response to these types of requests, and prescribe tonics or anti-anxiety and anti-depressant medications.

    Conclusion

    The use of medicinal plants to increase memory and physical strength, as well as medical issues related to education, were already raised. This type of medicine can be dangerous because the target group in medicine is younger. Because drugs in this age group may have more and different side effects, and on the other hand, it institutionalizes the idea that any problem can be solved with drugs.

    Keywords: Medicine, documentarism, study, health
  • Rahnama Farid, Davood Kiakojori*, MohammadJavad Taghi Pourian, Saeed Eslami Pages 9-16
    Purpose

    The use of soft power and its role in managing the affairs of society is becoming more and more desirable and inducing love and affection in the employees and audience of the organization in the Endearment Management is one of the topics of interest in modern government management and political science.

    Materials and Methods

    This research is based on a qualitative-quantitative approach with the method of futuristic interpretive future study with metaphorical reasoning and making metaphor; By explaining the future of research, probable and possible futures of increasing the desirability of using soft power and reviving the concept of leadership and loving management are considered in line with the developments of public management science.

    Findings

    In this study, it is important to try to explain the essence of the rich themes and concepts related to the "archetype of love" derived from the culture of ancient Iran and its spiritual continuity in the form of Islam Rahmani and the themes related to love in mystical literature. The components of the concept of leadership and Endearment Management should be used so that it can be considered as a local and appropriate model in the management of community affairs.

    Conclusion

    The test results of the extracted components in the statistical population show that in order to have a model organization with Endearment Management, the components extracted in this research can be considered more than before by managers.

    Keywords: Future Research, Endearment Management, Archetype (Mehr, Mitra), Islam Rahmani, Soft Power
  • Effat Sadeghian, Zohreh Saadatmand*, Maryam Baratali Pages 17-31
    Puropse

    The present study aims at the educational implications of non-verbal education in Islamic teachings (hadiths and narrations).

    Materials and Methods

    This research is among the qualitative researches that have been done using qualitative content analysis method with deductive categorization system. The field of research included texts related to non-verbal education in Islamic teachings (hadiths and narrations) using a purposeful approach. Data collection tools included taking notes related to non-verbal education in Islamic teachings (hadiths and narrations). The coding and paragraph method was used as a unit of analysis to analyze the texts.

    Findings

    Findings of educational implications of non-verbal education in Islamic teachings (hadiths and narrations) included 85 main concepts and 392 educational implications, the most significant of which are: literature, playing with children, lessons, love and respect, consultation, contentment, Generosity, fulfillment of the covenant, teaching the child acts of worship, teaching the child acts of worship, companion, blaming, teaching children based on the stages of the child's development, mind, trust in God, responsibility of parents and educators, oppression, skills and profession training , Honesty, good speech, positive thinking, patience, charity and help, fairness, not punishing the child, humility, prudence, extravagance, seizing opportunities, piety, order, not doing useless work, habit of good deeds, justice, Insight, knowledge, good morals, greeting, thinking, having a purpose, avoiding boredom, peace, secrecy, not being lazy, trustworthiness, self-control, optimism, not betraying, advice, silence, courage, chivalry, wisdom, Tolerance, Intention, Thanksgiving Thanksgiving, Miserliness, Selfishness, Anger, Responsibility, Human Value, Perseverance, Practicing Knowledge, Shyness, Prioritizing Things, Work and Effort, Slavery, Doing Good, Silence, Experience, Learning, Neglect , Yet is not insulting, slander, fear, greed, education, division of hours of the day, right, fault finding, not rushing, stubbornness, borderline traits, questioning, and so on.

    Conclusion

    It is clear in a period when there was no teaching aid equipment or performing arts and films and photos and the like to what extent the use of this method could play an effective role in drawing facts in the minds of the audience and pave the way for understanding Open the divine teachings and monotheistic lessons and put these topics on the threshold of the listeners' senses.

    Keywords: educational implications, non-verbal education, Islamic teachings (hadiths, narrations)
  • Vida Amir Davar, Mojgan Sepah Mansour*, Sadegh Taghi Lou Pages 32-43
    purpose

     The aim of this study was to "compare the effectiveness of intervention based on healthy lifestyle and metacognitive skills training on academic procrastination".

    Materials and Methods

    The research method was quasi-experimental with a pre-test-post-test-follow-up design with a heterogeneous control group. The study population consisted of all third year female students of the second year of high school in a district of Tehran who were studying in 2019-20. The sample also included 45 students who were selected by random sampling by voluntary substitution and were divided into two experimental groups (15 in the lifestyle intervention intervention group and 15 in the metacognitive skills training group) and one control group (15 people). ) Were replaced. Participants in the study answered the Solomon and Rothblom (1984) Academic Procrastination Questionnaire as a pretest-posttest and follow-up.

    Findings

    The results showed by mixed design analysis method that the intervention based on healthy lifestyle in comparison with the control group of all three components of academic procrastination including readiness for change (P <0.01, F = 5.34 (56 and 2)) , Readiness for homework (P <0.01, F = 5.03 (56 and 2)) and willingness and effort to change (P <0.01, F = 6.88 (51.70 and 1.85) F) Affected at a significance level of 0.01. Also, metacognitive skills training in comparison with the control group, the average component of exam preparation (P <0.01, F = 5.41 (56 and 2)) and readiness for change (P <0.01, 7.51 (85) 48 / and 1.92) F) academic procrastination at the level of significance 0.01 and the component of readiness for homework (P <0.05, F = 3.45 (2 and 56)) at the level of significance 0.05 Impressed. The difference between the two methods of intervention based on healthy lifestyle and metacognitive skills training on the components of academic procrastination was not significant at the level of 0.05.

    Conclusion

    Based on the research findings, both healthy lifestyle intervention methods and metacognitive skills training have an effect on academic procrastination and its components in students. Between the effects of healthy lifestyle intervention and metacognitive skills training on academic procrastination in Students are not significantly different.

    Keywords: Intervention Based on Healthy Lifestyle, Teaching Metacognitive Skills, Academic Procrastination
  • Aboutaleb Awadzadeh, Ayatollah Karimi Baghmalek*, Sadegh Rezaei Pages 44-55
    Purpose

    The aim of this study was to identify the harms of religious education in order to provide a model of enthusiastic religiosity in high school students in the second year of Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad provinces.

    Materials and Methods

    The method of the present study is applied in terms of purpose and in terms of nature in the category of mixed exploratory research, which in the first part, qualitatively and with the method of content analysis research; From the statistical population of teachers and education directors of the province, 18 people (by purposive sampling method) were selected and enthusiastically participated in the interview process and the construction of a model of religiosity. Validity in the qualitative part was satisfactory in terms of structural validity, external and internal validity, and its reliability was calculated by the method of reliability and the opinion of an external arbitrator. In the second part, a descriptive exploratory factor analysis was performed quantitatively and by research method. The statistical population of students was 320 people (using multi-stage cluster sampling method) and participated in the research process. The validity of this part was calculated as a formal validity from the perspective of 5 education experts and its reliability was calculated by Cronbach's alpha method / 78.

    Findings

    A total of 35 indicators were identified as harms of religious education among students. In the quantitative part, these indicators were classified into 6 main indicators including personal and emotional-personal characteristics, cultural characteristics, lack of planning, family and friends, disregard for the phenomenon of apostasy, and economic characteristics.

    Conclusion

    Most teachers and principals believe that insufficient attention is paid to adolescents and young people from religious education and a high percentage of them are exposed to distance from religious teachings and apostasy. The attention of the officials of the cultural institutions, the indifference and disregard of the society towards religion, the strictness of the parents in religious issues and the incorrect filling of their leisure time as the factors of apostasy among the youth were mentioned.

    Keywords: Pathology, Religious Education, Apostasy, Eager Religiosity
  • Mojgan Miranjafi, Hadi Azimi Garekani*, Seyed Ali Pourmanouchehri Pages 56-64
    Purpose

    Islamic life in the present age, in spite of technological advances and the transfer of information in various fields, in order to fulfill the mental and physical health of human beings, requires firm and firm rules to help human beings in this field. Save misguidance and error.

    Materials and Methods

    In this article, the author examines the role of the duty of enjoining the good and forbidding the evil in various aspects of life through analytical and descriptive methods and by studying the library. It is the control of his behaviors that is created by reinforcing values and norms. And the nation that provides the basis for this growth and excellence for the society, educated people with knowledge and personality, will have a very high position and position.

    Findings

    In order to have the effect of enjoining the good and forbidding the evil in Islamic life, one should look for the best and most effective strategies and practical methods such as respecting the personality of individuals, gradual guidance, gentleness, love and encouragement of values. Finding human physical and mental health in Islamic life.

    Conclusion

    In order to facilitate this matter, God has introduced himself as the first responsible, commanding and forbidding person after the creation of the universe, and has stated that he will place the prophets and prophets on earth as intermediaries in this matter. The duty of enjoining the good and forbidding the evil, which is one of the subdivisions of the religion of Islam, is in fact an obligatory duty by which other duties are performed. In order to perform this duty, it is necessary to know the general principles and rules in the necessity of enjoining the good and forbidding the evil in human life. In fact, these two duties, as the two principles of reform and constant struggle against corruption, are the basic elements of Islamic life. It can have a positive effect on our lives and our achievement of our goals. And there is no difference in terms of gender (male or female), because human life is the center in which he is educated and goes to society.

    Keywords: Enjoining the good, forbidding the evil, life, Islamic
  • Nancy Saki*, Ali Golestani Far Pages 65-72

    In religious thought, whether in the case of the individual or in the case of the family or in the case of society, a constant movement and progress is required; That is, it has been demanded that both human beings are better day by day than they were yesterday, and that society has grown and developed. Lifestyle from the perspective of the Holy Quran is a set of accepted topics of the Quran based on God-centeredness and the rule of Islamic values ​​in life, the goal of which is to get rid of non-Islamic life and achieve a good life. In this way of life, man naturally considers the model that has the most harmony to achieve nearness to God desirable in his personal and social life and sees closeness to God and meeting God as his ultimate goal; Hence, with his will and free will, he puts all aspects of his life in the path of this goal. This article aims to investigate the components of the Islamic lifestyle and its effect on the transcendence of the human soul by relying on the verses of the Qur'an, and using a descriptive-analytical method has been able to achieve these results Components of the Islamic lifestyle based on verses of the Qur'an And human beings should take a step in this direction and achieve perfection and nearness to God and play a role in the development of Islamic society.

    Keywords: The Holy Quran, Islamic lifestyle, man, transcendence of the soul
  • Hassan Jaberi Fard, Abdulhamid Farzaneh*, Alireza Mokhtari Pages 73-80
    Purpose

    The purpose of this study is to investigate the role of "most" values in the Islamic lifestyle from the perspective of the Holy Quran.

    Materials and Methods

    In this study, by selecting the verses containing the "most", by descriptive and analytical methods, the meanings and concepts of the relevant verses and its impact on lifestyle, using the relevant interpretations and books, has been studied.

    Findings

    The virtue of God's word over other words is like the superiority of God over His other creatures. God has done all His work in the best way. "The best thing is the creation." His ruling is the best ruling and he has asked us to do our job well, because human life is limited and there are many perfectionist orders, the choice of the "best" must be forced.

    Conclusion

    Using the most "positive" Qur'anic verses, including; The most knowledgeable, the most pious, the most honest, etc., along with their examples, dimensions and effects, play an important role in the lifestyle, strength and durability of the individual and society, and in creating health and social security.

    Keywords: Quran, Lifestyle, the Most Righteous, the Most Honest, the Most Popular, the Most Faithful
  • Mohammad Azimi* Pages 81-91
    Purpose

    In the system of the Islamic Republic of Iran, schools and religious education are given special importance, because the early stages of personality development and development during childhood and adolescence are stabilized and sometimes remain for life, so the purpose of this study is to analyze the content of health components And the promotion of the health of the books of Hedyehaye Asemani  of the elementary school is based on the assumptions of the health system with an emphasis on education.

    Materials and Methods

    This descriptive study uses content analysis. The statistical population of this study was all third, fourth and fifth grade elementary textbooks for the academic year 2018-2019 (3 volumes). The research tool was Shanon Entropy. The content validity of this research was also confirmed by 12 experts in religious sciences and 8 specialists in health education. The content of the project is responsive (text of the books of Hedyehaye Asemani  of the third, fourth and fifth grades of elementary school) and twelve main components and 58 sub-components of education. Health and health promotion were examined.

    Findings

    The results of Shannon's entropy content analysis showed that the study of the total of 3 books of Hedyehaye Asemani  of the fourth, fifth and sixth elementary courses of the component of mental health with 443 cases had the highest frequency, and the least amount related to control and Prevention of diseases and disabilities with 1 abundance. And out of a total of 620 frequency components of health components in the fourth, fifth and sixth grade elementary school gift books, 31 items for physical health, 26 items for nutritional health, 3 items for environmental health, 6 items for environmental health, 24 items for Family health, 10 cases of safety incidents, 47 cases of physical activity, 443 cases of mental health, 17 cases of prevention of high-risk behaviors, 1 case of control and prevention of diseases, 1 case of disability, 11 cases of health Public and school health are mentioned.

    Conclusion

    The findings of abundance show that the highest normal coefficient among the health components in the fourth, fifth and sixth grades of the primary period related to the mental health component with the value (3.17) and the lowest coefficient of importance to control and prevent Diseases and disabilities are combined with a value of (0.01).

    Keywords: Health Education, Health Promotion, Hedyehaye Asemani, Health System Assumptions, Elementary
  • Seyedeh Masoumeh Ghamkhari, Hamed Fazeli Kebria*, Akbar Bahmani Pages 92-97
    Purpose

    The present study aimed to investigate religious beliefs on organizational commitment with the mediating role of work conscience in Imam Khomeini Hospital in Amol.

    Materials and Methods

    This research is applied in terms of purpose and quantitative in terms of type of research. It is descriptive-survey in terms of data collection method. The statistical population included the staff of Imam Khomeini Hospital in Amol city. 183 people were selected as a sample. The sampling method is random. A questionnaire is used to collect information. Cronbach's alpha was used for reliability and face validity was used for validity.

    Findings

    The obtained data were analyzed to test the research hypotheses using LISREL software. The results of the main research hypothesis were confirmed at 95% confidence level. The results showed that religious beliefs have a significant effect on organizational commitment and work conscience of employees. Work conscience has a significant effect on organizational commitment of employees. Conscience plays a mediating role in influencing religious beliefs on employees' organizational commitment.

    Conclusion

    The results show that focusing on religious beliefs increases organizational commitment and this variable of work conscience also facilitates this relationship, so by strengthening religious beliefs and creating a religious belief promotes organizational commitment of employees and eventually, their productivity will increase, so it seems necessary to pay attention to it in the organization.

    Keywords: Religious Beliefs, Organizational Commitment, Work Conscience
  • Smira Alsadat Moslembayat*, Farideh Ameri Pages 98-107
    Purpose

    This study investigates the effect of group training of Islamic marital skills on marital satisfaction and quality of life of married people.

    Materials and Methods

    The method of this quasi-experimental study is pre-test and post-test without control group. The sample of this study is 28 women and 8 men from couples who referred to Sarai Mahalla in District 5 of Tehran in 2015. The dependent variable of this study is marital satisfaction and quality of life, which has been evaluated with the Enrich Marital Satisfaction Questionnaire and the World Health Organization Quality of Life Questionnaire - short form. The independent variable is Islamic marital skills that are organized and taught in 12 sessions based on Islamic and Quranic teachings. Data were analyzed using SPSS software.

    Findings

    The results showed that Islamic teachings have a positive effect on marital satisfaction and quality of life and increase satisfaction and quality of life (P≤0.001).

    Conclusion

    It is suggested that by preparing a localized Islamic questionnaire of marital satisfaction, these trainings be implemented in different religious and non-religious groups and its effect on marital satisfaction be measured.

    Keywords: Islamic life skills, quality of life, marital satisfaction
  • Fatemeh Maghsud Lu, Gholamreza Sanagoo*, Mahmoud Shirazi Pages 108-120
    Porpuse

     The  aim  of  this  study  was  to  evaluate  the  effectiveness  of  cognitive-havioral  therapy  in  reducing  anxiety  thoughts, increasing  resilience  and  life  expectancy  in  women  with  MS  and  depression  in  Tehran.

    Materials and Methods

    The  present  study  is  a  quasi-experimental  study  with  pre-test-post-test  design  and  follow-up  with  the  control  group  and  using  the  selection  of  subjects  in  the  experimental  and  control  groups.  The  statistical  population  of  the  present  study  consisted  of  all  women  with  MS,  members  of  the  MS  Association  of  Tehran  in  the  second  half  of  2020,  who  had  a  record  and  their  disease  was  caused  by  MS.  R.  They  were  diagnosed  as  a  specialist  and  their  type  of  disease  was  recurrent-progressive.  The  sample  of  the  present  study  was  selected  from  30  people  by  purposive  sampling  method  and  randomly  assigned  to  experimental  groups(n=15)  and  control(n=15).  The  experimental  group  was  exposed  to  cognitive-behavioral  therapy  for  8  sessions  of  1  and  a  half  hours  and  no  intervention  was  performed  for  the  control  group.  The  research  instruments  included  Schneider  et  al.'s(1991)  Hope  Scale  Connor  and  Davidson(2003)  and  the  Wells  Anxiety  Thoughts  Scale(1994).  In  this  study,  multivariate  and  univariate  analysis  of  covariance,  repeated  measures  analysis  of  variance  have  been  used.

    Finding

    The  results  showed  that  cognitive-behavioral  therapy  is  effective  in  reducing  anxiety  thoughts,  increasing  resilience  and  life  expectancy  in  women  with  MS  and  depression  in  Tehran(0.001).

    Conclusion

    suggested  that  cognitive-behavioral  therapy  be  used  to  reduce  anxiety  thoughts,  increase  resilience  and  life  expectancy  in  women  with  MS  and  depression.

    Keywords: Cognitive Behavioral Therapy, Anxiety Thoughts, Resilience, Life Expectancy, Women, MS, Depression
  • Azam Keshavarzi, Khadijeh Abolmaali Alhosseini*, Kianoosh Hashemian Pages 121-132
    Purpose

    The aim of this study was to compare the effectiveness of spiritual and cognitive skills training on aggression in students.

    Materials and Methods

    The present research method was a quasi-experimental pre-test-post-test-follow-up design with a control group. The statistical population of the present study included all female students in the fifth and sixth grade of elementary school in District 2 of Tehran, 234,356 people who were studying in the academic year 1397-98. 51 students were selected by multi-stage cluster sampling method and were randomly assigned to 3 groups (17 people in each group). The research tool included Shahim (2006) Relational and Manifest Aggression Questionnaire. Analysis of variance with repeated measures was used to analyze the data. In the present study, the first experimental group under 12 sessions of 90 minutes of cognitive-social skills training; The second experimental group underwent 12 90-minute sessions of spiritual skills training and the control group did not receive any intervention.

    Findings

    The results showed that the training of spiritual skills reduced physical aggression (F = 6.68), relational aggression (F = 5.55) and reactive aggression (F = 21.30) at a significant level of 0.01. Cognitive-social skills training reduced physical aggression (F = 3.44) at the level of 0.05 and relational aggression (F = 18.13) and reactive aggression (F = 32.71) at the significant level of 0.01.

    Conclusion

    The difference between the effect of two training methods on relational aggression (F = 4.63) was significant at the level of 0.05. It is suggested that students be taught cognitive-social skills and spiritual therapy as a unit during the school year.

    Keywords: Aggression, Cognitive-Social Skills, Spiritual Skills
  • Marzieh Taghizadeh Pasandi*, Hamid Mohammad Ghasemi, Sayed Ahmad Mirian Pages 133-144
    Purpose

    This dissertation is dedicated to the study of intellectual education from the perspective of Imam Sadeghin (AS).

    Materials and Methods

    To do this, descriptive analytical method has been used. In this way, by using interpretive, historical books and magazines, researches and researches done on the subject in question, verses and narrations and psychological and sociological topics have been used. This article has been done with the aim of identifying the study and effects of intellectual education based on the biography of the honest (AS).

    Findings

    The findings of the research indicate that the goals of Imam Sadeghin (AS) in intellectual education have been to overcome the air of the soul, to promote the teachings of the original religion, and so on.

    Conclusion

    Rational education in the practical life of Imam (AS) has been observed in works such as eliminating epistemological deviations, achieving spiritual perfection and happiness, strengthening religiosity, etc. At the end of this article, suggestions were made regarding the research findings.

    Keywords: Rational education, education, intellect, Sira of the honest (AS), Imam Sadegh (AS), Imam Baqir (AS)
  • Maryam Shokri, MohammadAli Rahmani*, Shahnam Abolghasemi Pages 145-155
    Purpose

    The aim of this study was to compare the effect of emotion-oriented couple therapy on forgiveness, emotional self-regulation and marital boredom of couples seeking divorce referring to family social emergencies.

    Materials and Methods

    Due to the nature of the subject and the objectives of the research, this research was conducted in a quasi-experimental manner with a pre-test-post-test design into an experimental group (emotion-based couple therapy) and a control group. The population of the present study consisted of all couples referring to Tehran family social emergencies. The sampling method was purposeful and taking into account the inclusion criteria. Thirty couples were divided into two groups. The first group underwent emotion-based couple therapy and the second group was a witness. The research instruments included the Interpersonal Forgiveness Scale (IFI-25), the Grenfsky et al. Cognitive Emotion Regulation Questionnaire (2001) and the Pineas Marital Boredom Scale (1996).

    Findings

    The results showed that emotion-oriented couple therapy has a positive effect on marital boredom of couples seeking divorce referring to family social emergencies.

    Conclusion

    The results showed that emotion-oriented couple therapy has a positive effect on forgiveness, emotional self-regulation and boredom of couples seeking divorce referring to family social emergencies.

    Keywords: Emotion-Based Couple Therapy, Forgiveness, Self-Regulation, Marital Boredom
  • Fatemeh Khodadadi *, Hourieh Reza Gholi, Shahin Abdolmaleki Pages 156-162
    Purpose

    The objectives of this study were to compare anxiety between three groups of women participating in psychology (life skills), principles of jurisprudence and women who did not participate in any of these classes.

    Materials and Methods

    The present research design is descriptive-analytical and cross-sectional. The sample of this study consisted of 90 people aged 30 to 60 years who were selected based on the criteria of anxiety entry and exit criteria of having a psychiatric history, chronic diseases and unwillingness to complete a questionnaire. In addition, participants on the Depression Scale completed anxiety. Participants were selected by purposive and available sampling and were divided into three groups: the psychology group participated in 14 sessions of 1.5 hours, three sessions per week and the group of principles of jurisprudence in 8 sessions of 1.5 hours, 2 sessions per week. Data were analyzed using one-way analysis of variance.

    Finding

    The results of comparison in the post-training period showed that there was a significant difference between the two groups of women who participated in psychology (life skills) classes and women who did not participate in any class in terms of anxiety level (0.05). . In addition, there is a significant difference between the level of women's anxiety in the two groups of principles of jurisprudence and non-participation in classes.

    Conclusion

    However, there was no significant difference between the level of anxiety in women participating in psychology (life skills) classes and women participating in principles of jurisprudence classes.

    Keywords: Anxiety, application of psychologist (life skills), application of the principles of jurisprudence
  • Zahra Imani, Firouzeh Zanganeh Motlagh *, Moslem Abbasi Pages 163-172
    Purpose

    The aim of this study was to mediate the role of psychological cohesion in the relationship between psychological suffering and spiritual adjustment to marital distress in mothers of children with autism.

    Materials and Methods

    The research method is cross-sectional correlation. The statistical population of this study was all mothers of children with autism in Tehran in 1399, from which 457 people were selected by convenience sampling. In this study, the tools of marital turmoil, spiritual adjustment, psychological suffering and psychological cohesion were used, all of which had acceptable validity and reliability. SPSS-V23 and Lisrel-V7.8 software were used to analyze the data. Structural equation modeling was used to answer the research hypotheses. Findings showed that the model has a good fit. The results showed that there is a relationship between psychological suffering and marital turmoil in mothers of children with autism spectrum disorders. There is a relationship between spiritual adjustment and marital turmoil in mothers of children with autism spectrum disorders. There is a relationship between psychological cohesion and marital turmoil in mothers of children with autism spectrum disorders. There is an indirect effect of psychological suffering through the mediating role of psychological cohesion with marital disturbance in mothers of children with autism spectrum (p <0.05). Spiritual adjustment through the mediating role of psychological cohesion with marital turmoil has an indirect effect on mothers of children with autism spectrum (p <0.05).

    Findings

    The results also showed that the indirect effect of psychological suffering and spiritual adjustment on the marital turmoil of mothers of children with autism due to psychological cohesion was confirmed with 95% confidence.

    Conclusion

    The results of this study showed that mothers of children with autism spectrum disorders face many problems and sufferings in all areas of their lives. These problems start from the beginning of the diagnosis process and cause marital turmoil, thus increasing the spiritual health of these mothers. It also increases their psychological cohesion.

    Keywords: Mental Cohesion, Mental Suffering, Spiritual Adjustment, Marital Disorder, Autism
  • Simin Soleimani, Lida Lilabadi *, Marjan Jafari Roshan Pages 173-182
    Objective

    The aim of this study was to compare the effectiveness of hope-based therapy and treatment based on acceptance and commitment on self-care and quality of life in patients with type 2 diabetes.

    Materials and Methods

    The present research method is quasi-experimental and for data collection, post-test pre-test design with two experimental groups and a control and follow-up group has been used. The statistical population of the study consisted of all patients with type 2 diabetes who were members of the Tehran Diabetes Association in 1400. Among them, 45 people were selected by available sampling method and randomly divided into two experimental groups (15 people in each group) and one group. Controls (15 people) were assigned. The experimental group underwent hopeful treatment and the acceptance and commitment therapy group underwent 8 60-minute sessions, and the control group remained on the waiting list. The instruments used in the present study included the Diabetic Self-Care Behavior Questionnaire (Tobert and Glasgow, 2000) and the quality of life of diabetic patients (Bruges et al., 2004), which were used in two stages: pre-test and post-test. The analysis of the information obtained from the questionnaire was performed through SPSS 22 software in two descriptive and inferential sections (mixed analysis of variance). The results showed that both interventions used in this study could significantly improve self-care behaviors in patients with type 2 diabetes (p <0.05).

    Findings

    The results also showed that both treatments improved the quality of life in patients with type 2 diabetes, with the difference that the intervention based on acceptance and commitment therapy had a greater impact on quality of life behaviors in patients with type 2 diabetes. . In addition, no significant difference was observed in the post-test and follow-up stages (p <0.05), which indicates the stability of the intervention changes.

    Conclusion

    Based on the results of this study, acceptance, commitment and hope therapy had effective interventions in increasing self-care behaviors and quality of life in patients with diabetes.

    Keywords: Depression, Death Anxiety, Hope-based therapy, Acceptance, commitment therapy, Diabetes
  • Mahshid Salari, Afsaneh Varasteh Far *, Ali Baghaei Sarabi Pages 183-201
    Purpose

    The purpose of this study is to design love patterns for young people living in Tehran with the data theory approach of the foundation. The research method is qualitative and exploratory. The statistical population included young people aged 19-29 living in Tehran.

    Materials and Methods

    Sampling method was used as non-probability sampling with purposive sampling. The sample size in this study was 20 people and the open interview measurement tool was analyzed based on three stages of open, axial and selective coding. Based on data analysis, 158 basic concepts (open source), 44 core code and 21 selective code were identified.

    Findings

    The results extracted from the analysis of qualitative interviews showed that the causal factors of 3 main categories, 12 sub-categories and 38 primary codes; Underlying factors of 5 main categories, 9 subcategories, and 19 primary codes; Boar intervention factors 5 main categories, 10 sub-categories and 29 primary codes; Strategies consist of 5 main categories, 11 subcategories and 26 primary codes and finally the consequences of 6 main categories, 14 subcategories and 46 primary codes.

    Conclusion

    Therefore, it can be said that the studied youth, as activists, follow the epistemological principles and rules in accordance with the social and cultural structure of their time period, because there is only one epistemological field in each period of the actor's life.

    Keywords: Youth, Lovemaking, Social Love, Data Foundation Theory, Playful Love
  • Sahar Mallah Nokandi, Khadijeh Abolmaali Husseini *, Hossein Ebrahimi Moghaddam, Malek Mirhashemi Pages 202-210
    Purpose

    The aim of this study was to compare the effectiveness of motivational counseling and metacognition skills training on reducing academic stress in girls in junior high school.

    Materials and Methods

    The statistical population was all female high school students in District 12 of Tehran in the academic year of 1997-98. The sampling method was cluster sampling. Three high schools were selected and 20 people from each high school were selected and randomly assigned to experimental and control groups. The data collection tool was Cohen and Frazer Academic Stress Questionnaire. The protocol and steps of systematic motivational counseling based on Cox and Klinger model and metacognitive skills training protocol were held in ten sessions. The statistical method of analysis of covariance was multivariate within-group.

    Findings

    The results show that motivational counseling and metacognitive skills training consistently reduce the academic stress of female students.

    Conclusion

    There is a significant difference between the effectiveness of motivational counseling and metacognitive skills in reducing academic stress in female students.

    Keywords: Motivational Counseling, Metacognitive Skills Training, Academic Stress
  • Mohammad Reza Fereydooni *, Seyyed Meysam Mosavian Pages 211-218

    The concept of freedom and its emersion in parenting is one of the important issues in the field of training and education. Inevitably, parents will have to deal with the issue of freedom in their children's upbringing. Nowadays, there is dispute about granting freedom to children and that, to what extent they can be left free in their activities and decisions. Three approaches can be identified in this extent, which are leniency, authoritative, and Despotism. The present article intends to introduce these styles, considering the teachings of the Ahl Al-Bayt (as). In addition, it aims to resolve the contradiction of the empirical data of parenting styles in the category of freedom,  by presenting the realms of freedom based on the age and stage of development of the child. The research methodology of this work is based on  documentary and library method. The research findings show that each of the aforementioned  styles uses its own method of giving freedom in a consistent manner and, each of them presents contradictory empirical data to prove itself. While the style of parenting, which is inferred from the narrations of the Ahl al-Bayt and the Prophetic biography, is a variable style in accordance with the age and state of the child. With the explanation that up to the age of seven, the style of parenting is leniency and from the age of seven to fourteen, the style of parenting is despotic, and from the third seven years and the beginning of puberty, with increasing freedom, the  authoritative style of parenting is realized. This variable and malleable model with respect to its degree of freedom at different ages, makes its own style of parenting.

    Keywords: Islamic Lifestyle, Parenting Style, Freedom, Leniency, Authoritative, Despotism, Ahl Al-Bayt
  • Sabah Mohammadi, Farajollah Barati *, Authors Sabah Mohammadi, Seyyed Hesamodin Hosseini Pages 219-227

    One of the most important issues that has been emphasized in Islam is the issue of endowment of Muslim property, for which many worldly and otherworldly fruits have been enumerated. Given the breadth of the discussion on endowments and endowment property, a series of conditions along the way, this is a God-pleasing act that creates themes such as endowment conditions, endowment property conditions, buying and selling endowment property and other items in this regard. The study examines the prosperity of the endowment in the direction of educational and religious affairs from the perspective of the Qur'an and Hadith. Undoubtedly, familiarity with the benefits and advantages of endowment leads many people to this good spring, which is one of the main goals of this article. Endowments in various fields bring pleasure to God Almighty. It causes blessings in this world and increases the baggage of the Hereafter. Undoubtedly, the endowment of property for the use of institutions, scientific centers and seminaries has a significant role and impact in the promotion of educational affairs and religious sciences. On the other hand, the prosperity of the endowment can be fruitful in reducing poverty and promoting the health of society and the Islamic lifestyle of individuals. The research method was descriptive and the research data collection method was library and taking notes and statistics were the most important related topics.

    Keywords: Education, Hadith, Prosperity, Religion, Endowment, Quran, Health
  • Maryam Mardani, Mojgan Mohammadi Naeini *, Faezeh Nateghi Pages 228-236
    Purpose

    The purpose of this study is to study and compare freedom and education from the perspective of Shahid Motahari as one of the most important Islamic philosophers of the present age and Sartre as a representative of existentialism.

    Materials and Methods

    The method of this research is library in terms of theoretical purpose and library and documentary in terms of data collection.

    Findings

    The research findings show that according to Shahid Motahari, which is derived from the Islamic point of view, serving God is the same as freedom. The spirit of self-confidence is among the learners and these principles are in harmony with human nature and have used the methods of reason, reverence, worship, etc.

    Conclusion

    Therefore, from Sartre's point of view, man is obliged to be free and independent, and the educational goals derived from this view of relativism in education are active learning, free thinking and fostering creativity, and his most important educational principles are freedom, responsibility, creativity and relativity. It has used conversational training methods and an open classroom.

    Keywords: Martyr Motahhari, Sartre, Freedom, Education
  • Nooshzad Yeganeh, Abbasali Ghaiyoomi *, Alireza Ebrahimpour, Bahram Alishiri, Abdolrahim Rahimi Pages 237-249

    The role of women in the development of countries' culture has always been considered as an important principle. In this context, it can be said that women can create a special position in the development of countries' culture. The main goal of this research is to design a model to explain the position of women in cultural improvement and development. Therefore, in this research, the indicators of cultural development according to the Supreme Council of Cultural Revolution are suitable for women. For this purpose, the statistical population of this research is made up of all experts in the cultural field. These experts have minimal work experience in cultural fields and have education related to the research topic. The sampling method was snowball. With the same method, the sample size is equal to 15 people. The research method is exploratory, applied and survey. Interview tool was used in this research. The validity of this tool was confirmed through content validity. In this research, in order to model, analyze and identify the factors, the foundation data method was used. Finally, the cultural development model was identified based on the foundation's data model in the main indicators, consequences, background factors, causal factors, intervening factors, central phenomenon and strategic factors and the sub-components of each were determined.

    Keywords: Cultural Development, Position of Women, Foundation Data Method
  • Mohsen Abdollahi * Pages 250-255
    Purpose

    Security is one of the basic human needs. This is a phenomenon indispensable to human’s civil life and is related to other social and political concepts. Thus, it has always been considered by philosophers and thinkers of social and political sciences. Various aspects of security have always been influenced by important developments and events in history, and the evolution process and method of social studies have led to the development of various attitudes regarding security.

    Materials and Methods

    Based on what stated, the relationship between the concept of security and other political concepts, including national interest and national unity, is a fundamental and crucial concern for researchers and related activists. Thus, valuable research has been done in this regard. The present study attempts to investigate the strategy of the Supreme Leader in matching security and national interests with Islamic unity to build a society enjoying high spiritual health.

    Findings

    According to the Supreme Leader of the Islamic Republic of Iran, the effects of religious teachings and the school of Islam, the ideas of the great founder of the Islamic Revolution (Ayatollah Khomeini), the developments and conditions governing the world system and the dignity of Islamic society can be clearly seen in both individual and social dimensions and various fields.

    Conclusion

    This interactive relationship manifests the strategy of the Islamic Republic in the current regional and international context and can be an important indicator for achieving and measuring the spiritual health of society.

    Keywords: National Security, National Interests, Islamic Unity, Strategy, Supreme Leader, Spiritual Health
  • Golriz Pourmohaddes, Fatemeh Khoeini *, Seyed Ali Hosseini Almadani Pages 256-265
    Purpose

    The purpose of the current research is to develop a causal model of media literacy based on metacognitive skills, self-regulation learning strategies and self-efficacy with the mediation of critical thinking in students.

    Materials and methods

    For this purpose, in a research project, 318 students of Tehran-North branch of Azad University were selected as subjects by available sampling method. Data were collected using questionnaires of media literacy, metacognitive skills of Wells, self-regulation learning strategies of Pintrich and de Groot, Schwartz's self-efficacy and Rajaei's critical thinking. The collected information was analyzed by structural equation modeling method and AMOS-graphic software.

    Findings

    The results showed that the fit of the proposed conceptual model was confirmed. Also, the results of the research showed that metacognitive skills with the mediation of critical thinking do not affect students' media literacy. Another result obtained in this research is that self-regulated learning strategies with the mediation of critical thinking have an effect on students' media literacy. Another part of the research findings shows the confirmation of this hypothesis that self-efficacy has an effect on students' media literacy through the mediation of critical thinking.

    Conclusion

    The findings of this research can be used by universities, educational centers, radio and television organizations, cultural centers and other related professionals and play a role in the development and improvement of media literacy.

    Keywords: Media Literacy, Metacognitive Skills, Self-Regulation Learning Strategies, Self-Efficacy, Critical Thinking
  • Soraya Gholamhosseinpour Anvari * Pages 266-280
    Purpose

    The purpose of this research was to investigate the growth rate of the student population and the physical capacity of Tabriz University Faculty of Educational Sciences.

    Materials and Methods

    The research method is survey based on documentary study. Its statistical community includes all documents related to physical capacity and the number of students in different academic levels and different courses of the Faculty of Educational Sciences and Psychology during the years 2013-2014 to 2018-2019. The sample size of the research was equal to the size of the population and was selected using the full number sampling method. The study of administrative documents was used to collect data.

    Findings

    The research findings showed that the growth of students during the academic years of 2013- 2014 to 2018-2019 was equal to 0.009 in total, and it is expected that the Faculty of Educational Sciences and Psychology of Tabriz University will have 1133 students in the academic year of 2023-2024.

    Conclusion

    Therefore, it can be said that the growth of the student population in this faculty is a function of the policies of the Ministry of Science, Research and Technology, and the higher education system is growing exponentially in the development of Payam Noor and Azad Islamic Universities and scientific-applied centers. In some cases, it has also been in public universities.

    Keywords: Media Student population, Tabriz University, Physical capacity, Growth rate
  • Parvaneh Ghahremani, Nader Monirpoor *, Majid Zargham Hajebi Pages 298-305

    The importance of learning mathematics in the present age and its relationship with other sciences and areas of life is not hidden from anyone, and on the other hand, the problems facing learning mathematics, such as mathematical anxiety, etc., reveal the need for such research. Also, with the increase in the prevalence of mathematical anxiety among Iranian students, its negative effects on academic achievement, which by doing this research and recognizing the predictions of mathematical anxiety and realizing the direct and indirect effects of psychological structures can be of great help to both students and teachers. Educated parents and planners to help reduce students' math anxiety. Therefore, the purpose of this article is to determine the effect of classroom perception, educational knowledge and self-regulation on learning on high school students' math anxiety. The present study seeks to investigate the mathematical anxiety of high school students with a mediating role of self-regulation. The present study is quantitative in terms of method and descriptive in terms of purpose. After examining the subject in the research literature, the required data were extracted from the male and female high school students through a questionnaire and a database of opinions obtained from the questionnaire. Data and structural equation tests were analyzed in LISREL software and hypotheses were developed.

    Keywords: classroom atmosphere, self-regulation, education, math anxiety, high school
  • Yousef Barzegari, Behnam Talebi *, Sadegh Maleki Avarsin Pages 306-319
    Purpose

    The present study was conducted with the aim of mediating the role of self-esteem and causal documents in the relationship between human dignity and organizational productivity of East Azarbaijan prison staff in 2018.

    Materials and Methods

    The research method was correlational and analytical. The statistical population consisted of 330 employees of the General Administration of Prisons, of which 153 after identifying distorted questionnaires; Were selected by proportional sampling method with Cochran's formula. Data collection using standardized productivity questionnaires of Olsania et al. (2012), humble and critical human dignity (20217) based on Salim Nejad model (2009), Rosenberg self-esteem and causal documents of Seligman et al. (1979) With content validity and reliability of each above 0.7 was obtained and approved.

    Findings

    The results of SPSS software and path analysis showed; Human dignity mediates self-esteem and positive and negative causal documents in explaining organizational productivity (p <0.05).

    Conclusion

    As a result, managerial and organizational factors along with employee personality factors can have a positive impact on organizational productivity.

    Keywords: Causal Attributions, Self-Esteem, Employees, Human Dignity, Productivity